O comedie

Publicat în Dilema Veche nr. 507 din 31 octombrie - 6 noiembrie 2013
O comedie jpeg

● Un pic prea intim de Rajiv Joseph. Traducerea: Bogdan Budeş; regia: Cristian Juncu, coregrafia: Attila Bordas; cu: Andi Vasluianu, Cristina Florea / Laura Vasiliu, Catrinel Dumitrescu, Diana Roman, Irina Velcescu, Dan Bordeianu. Teatrul Nottara. 

Cu premiera Un pic prea intim care a avut loc în prima ediţie a Fest(in) pe Bulevard, festival de teatru internaţional organizat de Teatrul Nottara, comedia bulevardieră (re)devine un gen frecventabil pe scenele mioritice. Cu spectacole prost însăilate pe texte slabe, lipsite de umor, cu gaguri răsuflate şi interpretări groase, uneori de prost-gust, comedia bulevardieră părea să fie înrudită pînă la identificare cu divertismentul facil, de unde şi blamarea sa, de multe ori, pe motiv de „neseriozitate“ artistică. Regizorul Cristi Juncu contrazice această opinie, cu un spectacol care sper să nu reprezinte excepţia care confirmă regula.

Un pic prea intim este, în primul rînd, un text bun. Rajiv Joseph este unul dintre cei mai în vogă dramaturgi şi scenarişti americani, cu un univers destul de „accidentat“ – în textele lui se regăsesc des răni, sînge, spitale, precum în Accidente întîmplătoare pe terenul de joacă, text montat la Godot Cafe, sau în serialul Nurse Jackie – pe care scriitorul îşi exersează cu dexteritate un umor bolnăvicios, o ironie perversă. Aparent, Rajiv Joseph nu ar fi candidatul perfect pentru comedia bulevardieră, dar în Un pic prea intim, dramaturgul ia una din temele genului, încurcăturile sentimentale, o duce la extremă, o împachetează în umor, apoi dă îi lovitura, arătînd reversul situaţiei, partea întunecată a poveştii. În comedia bulevardieră nu suferă nimeni niciodată. Deşi amorul este, de regulă, înflăcărat şi pocinogurile sînt serioase, nu există consecinţe dramatice. În piesa lui Rajiv Joseph, profesorul universitar şi poetul Ty (redenumit Tom în spectacol), un tînăr Don Juan, îşi pierde uzul raţiunii şi se crede, în urma succesului literar, posesorul unui farmec infinit şi al unui noroc imbatabil. Prin urmare, crede că totul îi este permis şi profită din plin de faptul că succesul îl face sexy. Rezultatul constă în trei relaţii amoroase în paralel (cu femei de vîrste diferite, pentru ca experimentul să fie total), toate cu aceeaşi consecinţă: o stare indubitabilă de graviditate. Rajiv Joseph trimite subiectul în absurd prin amplificare şi prin provocarea intenţionată a unui deznodămînt dramatic, căci Ty nu face nici o femeie fericită, nu este nici el fericit, dimpotrivă, pierde totul, inclusiv raţiunea. Ty preferă să-şi justifice comportamentul printr-o aberaţie dementă – îşi arogă o misiune divină, de unde şi decorul lui Cosmin Ardeleanu, o grădină a raiului-iadului, cu un copac primordial negru care face mere roşii. Astfel, întîmplarea nu serveşte ca lecţie de viaţă, iar textul nu se transformă într-o farsă.

Cristi Juncu a prelucrat mecanismele comice. Prima parte este jucată realist, cu firescul spre care regizorul îşi conduce întotdeauna actorii, cu un personaj – entertainer (Ty/Tom – Andi Vasluianu), un altul, confesor şi contrapunct (Seth – Dan Bordeianu) şi cele patru caractere feminine, încadrabile în tipologii: iubita „oficială“, drăguţă şi inteligentă (Cristina Florea/Laura Vasiliu), vecina cu farmecul feminităţii coapte (Catrinel Dumitrescu), studenta inocentă, cu propeţimea tinereţii (Diana Roman) şi viitoarea cumnată, frustrată şi arţăgoasă (Irina Velcescu). Împreună, cele patru alcătuiesc un univers feminin total în care Ty/Tom nu se descurcă prea bine, în ciuda – sau tocmai din cauza – şirului nesfîrşit de cuceriri. Pînă aici, spectacolul este corect, onest, credibil şi comic. În partea a doua, cînd conflictul se acutizează pînă la explozie, Juncu accelerează ritmul, schimbă dinamica şi estetica, transformă spectacolul într-un sitcom cu aplauze şi rîsete înregistrate, care răspund acţiunilor demonstrative ale unor personaje caricaturizate. În acest mod, se pulverizează şi umorul, şi drama şi sînt investigate mecanismele comicului bulevardier, prin plasarea lor în absurd.

Spectacolul este viu, inteligent, dinamic, cu un dozaj precis al comicului şi bine jucat. Juncu apelează la actori cu care a mai lucrat în spectacole anterioare. Andi Vasluianu exersează dezinvolt junele prim comic contemporan, un soi de George Clooney tînăr şi irezistibil, care se lasă cucerit ca un trofeu delicios, se predă – cu plăcere – în faţa farmecului feminin. Catrinel Dumitrescu – admirabilă în rolul femeii mature a cărei relaţie extraconjugală provoacă un scandal universitar în Nişte fete, textul lui Neil LaBute, regizat tot de Cristi Juncu (spectacolul poate fi văzut la Godot Cafe) – o joacă aici pe Maureen, o femeie echilibrată, cu frustrări personale cărora nu le cade victimă. Ea reprezintă varianta mai în vîrstă a iubitei lui Tom, Jen care, în interpretarea Cristinei Florea este logodnica comme il faut, candidata ideală la rolul de soţie. Diana Roman construieşte o studentă atrasă de profesorul ei, este o apariţie spectaculoasă, simpatică, jonglînd bine cu autoironia (actriţa a mai lucrat cu Cristi Juncu în Pisica verde, spectacolul de licenţă de la UNATC). Irina Velcescu face un personaj în contradicţie cu restul – femei calde, susceptibile de a fi fericite –, permanent iritat, gata să riposteze agresiv, care cultivă nemulţumirea şi falsa autoritate, o tipologie pe care a mai încercat-o, cu un strop de senzualitate în plus, şi în XXL de Neil LaBute, în regia aceluiaşi Juncu, la Teatrul Act.

Cristi Juncu extrage cu inteligenţă umorul din textul lui Rajiv Joseph şi creează un spectacol care predispune la o doză sănătoasă de bună dispoziţie. Un pic prea intim este un spectacol care validează opinia conform căreia comedia este un gen serios.

Rajiv Joseph va susţine un atelier de scriere dramatică la Tîrgu Mureş, între 22 şi 24 noiembrie, în cadrul ConectAct.2, eveniment oragnizat de Teatrul Naţional din Tîrgu Mureş.

***

La final de Festival Naţional de Teatru, la Opera Naţională Bucureşti se joacă Pescăruşul de Cehov, spectacolul lui Yuri Kordonsky de la Teatrul German de Stat Timişoara. Spectatorii sînt aşezaţi în decorul lui Dragoş Buhagiar, în interiorul învechit al unei case boiereşti. Prin urmare, locurile sînt puţine şi organizatorii au programat trei reprezentaţii: joi, 31 octombrie, de la orele 15 şi 20 şi vineri, 1 noiembrie, de la ora 18.

În ultima zi de FNT, duminică, 3 noiembrie, la Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Pictură, va fi prezentat Beznă de mină de Csaba Székely, spectacolul produs de Studioul Yorick şi Teatrul Naţional Tîrgu-Mureş, Compania „Tompa Miklos“, în regia lui Aba Sebestyén. În septembrie, dramaturgul mureşean a primit pentru acest text, care reprezintă partea a doua din Trilogia minelor, Premiul Asociaţiei criticilor de teatru din Ungaria, la secţiunea Cea mai bună dramă.

Oana Stoica este critic de teatru. 

Foto: Cipi

Poster orizontal 14 12 2023 Craciun jpg
4 CONCERTE SPECIALE DE CRĂCIUN, LA SALA RADIO
„Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski, în aranjamentul inedit în ritmuri de jazz conceput de Dave Wolpe.
1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.