Eternele neînţelegeri

Publicat în Dilema Veche nr. 483 din 16-22 mai 2013
Eternele neînţelegeri jpeg

● Shot – 6 piese scurte. Direcţia scenică: Andreea Bibiri. Orientarea scenică: Carmen Coţofană. Cu: Andreea Bibiri/Florina Gleznea, Andreea Mateiu, Andrei Mateiu, Rolando Matsangos. Teatrul LUNI de la Green Hours.

Cînd stai într-un bar, de multe ori ai senzaţia că la mesele vecine se poartă conversaţii incitante sau măcar mai interesante decît cea la care participi tu. Într-o pauză de vorbe, trăgînd cu urechea la discuţia aprinsă de alături, am realizat că efervescenţa nu exclude banalitatea. Femeile vorbesc despre bărbaţi (şi despre alte femei), bărbaţii vorbesc despre femei (şi meciuri, bere, bicle, noul şef şi „proiectul ăla în care mi-am prins urechile“). Nimeni nu schimbă lumea – sau, dacă o face, schimbarea ţine cît beţia –, nu se rezolvă misterele omenirii şi nici nu se găsesc soluţii miraculoase pentru economia mondială. Şi atunci, despre ce vorbesc oamenii într-un bar?

Shot cuprinde şase piese scurte (schiţe), scrise de către scriitoarea Theresa Rebeck (printre altele, scenaristă şi producătoare a unor episoade din serialele NYPD Blue şi Law & Order: Criminal Intent), special pentru a fi jucate într-un bar. De aici, o relaxare a scriiturii pînă la firescul cotidian, o reală nedemonstraţie, un refuz al etichetărilor de orice fel. Schiţele vorbesc despre femei, despre bărbaţi şi despre relaţiile dintre ei. Nimic mai banal şi mai complicat. Abordarea este departe de „bărbaţii sînt de pe Marte, femeile sînt de pe Venus“, dar acuză tot o fractură de comunicare şi o percepţie reciprocă eronată, care conduc la concluzia – asumată de Andreea Bibiri, cea care a făcut direcţia de scenă – că victimele acestor eşecuri relaţionale sînt, de cele mai multe ori, femeile. Ideea poate apărea din perspectivă socială, ca o critică a misoginismului latent în diferite zone ale societăţii, din sfera corporatismului pînă la bucătăria de acasă, dar meritul mare al spectacolului este lipsa unui militantism ostentativ. Situaţii şi caractere tipologice evoluează surprinzător, dar, uneori, surpriza reprezintă tot un tipar. Un cuplu rutinat pînă la autism, în care soţia îi poate atrage atenţia soţului doar cu un pistol, şi un altul, la opusul acestuia, în care ea percepe corect lucruri bine ascunse. Două situaţii de „agăţat“ în bar, care încep sau se termină altfel decît era de aşteptat. O mostră de misoginism corporatist, deghizat în corectitudine politică, şi o partidă de „sex“ plătit, în care prostituata joacă, la cerere, rolul femeii-obiect-de-folosit-şi-aruncat. Sînt frînturi de poveşti cărora Andreea Bibiri le redă viaţă tocmai prin neforţarea intrării lor într-o zonă făţiş militantă. La mijloc sînt eternele neînţelegeri între sexe, diferitele unghiuri de vedere, judecăţile apriori – nu întotdeauna greşite –, un complex relaţional dificil de gestionat de către ambii parteneri. Accentul pe suferinţa feminină apare din faptul că femeile sînt cele care conştientizează şi încearcă să repare viciile de cuplu, în timp ce partea masculină se mulţumeşte doar cu constatarea derapajelor – aici, apărătorii masculinităţii vor spune că bărbaţii suferă la fel de mult ca femeile, dar nu verbalizează.

Cu patru actori bine racordaţi la fiecare personaj, spectacolul se încheagă frumos, schimbă perspectivele, răstoarnă situaţiile şi aşteptările, chiar dacă uneori ritmul mai încetineşte. Trecerile dintr-o piesă în alta sînt rapide, actorii schimbă un personaj odată cu pantofii sau cămaşa. Unele se conturează mai mult, altele rămîn discrete. Andrei Mateiu creează doi soţi: unul închis în lumea lui, suferind de o surditate psihologică, pe lîngă care cuvintele – şi problemele – soţiei trec neauzite; altul – prins într-o căsnicie nedorită, pe care şi-o asumă şi o sabotează, în acelaşi timp. De la rolul nevestei middle class dintr-un orăşel prăfuit care îşi idealizează – aparent inocent – viaţa şi familia, în cel mai enervant mod cu putinţă, Andreea Mateiu trece la prostituata care are o aparentă cădere psihologică. Rolando Matsangos construieşte nuanţat diferite tipologii de şmecheraşi de bar, un corporatist care face apologia sistemului (comunist) şi clientul prostituatei, personaj creat numai din voce şi penumbră.

Actriţă la Teatrul Bulandra, unde joacă puţin, în spectacole vechi, Andreea Bibiri se îndreaptă spre zona noninstituţională, ca să contrabalanseze lipsa de activitate „oficială“. În Shot, ca director de scenă, ea a concentrat spectacolul pe personaje şi relaţii, fiind mai puţin vizibil un mesaj, dar tocmai asta face spectacolul atrăgător. Pe dublu rol cu Florina Gleznea, Bibiri joacă o soţie fragilă, care îşi descoperă forţa (consoarta „autistului“), o femeie puternică, dar vulnerabilă emoţional (fosta iubită a unui bărbat eşuat într-o căsnicie monotonă), sau tînăra abandonată la întîlnirea din bar, a cărei expresie de resemnare ar fi putut fi imaginea perfectă pentru final.

Despre ce se discută într-un bar? Shot oferă şase variante de răspuns.

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: T. Macovei

***

● În 16 mai, Centrul Naţional al Dansului deschide pentru public Sala „Stere Popescu“ (Bd. Mărăşeşti, nr. 80-82). Deschiderea se face prin „artă la cort“. În curtea noului CNDB, la „umbra“ unui mare semn de întrebare (sic!) vor campa oameni apropiaţi de CNDB – artişti sau nu –, care vor prezenta publicului propriile viziuni asupra a ceea ce consideră fiecare că e important de spus. Evenimentul subliniază precaritatea în care şi-a desfăşurat activitatea CNDB, care a avut ca punct culminant pierderea sălilor de spectacole şi a studiourilor, deci a spaţiului vital.

● Festivalul „Scrie despre Tine“, prima ediţie. Din 10 mai pînă în 10 iunie, în diferite spaţii bucureştene (Teatrul Act, MNAC, Teatrul de Artă Bucureşti, Teatrul de Comedie, Teatrul Apropo, Légère Café, Lente&Cafea JoinPoint, UNATC) au loc performance-uri, spectacole-lectură, filme, ateliere de scriere. Evenimentul dezvoltă proiectul Verei Ion şi al lui Sorin Poamă, „Scrie despre Tine“ – un atelier de scriere dramatică, pe bază de poveşti personale. Prima ediţie a festivalului, cu tema „Cui ne spunem poveştile?“, va prezenta în premieră cinci spectacole de teatru pe texte scrise în cadrul atelierului „Scrie despre Tine“, iar alte opt piese vor fi prezentate în spectacole-lectură. Festivalul cuprinde un atelier de teatru şi actorie – coordonat de regizoarea Gina Moxley şi de actriţa Stefanie Preissner –, un altul de exerciţii creative de actorie şi dramaturgie, ţinut de Vera Ion şi Sorin Poamă, şi o seară de proiecţii a cinci scurtmetraje realizate pornind de la texte generate în atelierul „Scrie despre Tine“. Programul săptămînal poate fi consultat la www.scriescrie.wordpress.com. (O. S.)
 

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Agresați sexual în școală sub ochii dascălilor. Polițist: Vorbim despre un fenomen aici, despre dezinteresul unor cadre didactice
Este anchetă de proporții la o școală din județul Brașov, unde mai mulți elevi de clasa a VIII-a și-au agresat sexual colegii mai mici. Nu o dată și în văzul tuturor.
image
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament cu două camere. „Ferească Dumnezeu! Ați pus foiță de aur pe pereți?”
Prețurile o iau razna în România, iar piața imobiliară e campioana scumpirilor în marile orașe. Marii câștigători sunt constructorii și meșterii din construcții. Ultimii au ajuns să ceară sume fabuloase chiar și pentru renovarea apartamentelor mici.
image
Un fost senator se laudă că a pescuit un păstrăv de 109 centimetri. Unde este lacul în care sunt exemplare şi de peste 2 metri
Pescarul, cunoscut în zonă drept Regele Păstrăvului din Ardeal, nu este la prima sa captură de mari proporţii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.