Dincolo de cuvinte

Publicat în Dilema Veche nr. 638 din 12-18 mai 2016
Dincolo de cuvinte jpeg

Julius Caesar (Părţi păstrate), intervenţie dramatică asupra lui W. Shakespeare de Romeo Castellucci. Cu: Gianni Plazzi, Dalmazio Masini, Sergio Scarlatella. Societatea Raffaello Sanzio (Italia), Festivalul Internaţional Shakespeare, Craiova.

Festivalul Internaţional Shakespeare, aflat la a X-a ediţie, a precedat în acest an Premiile Europa pentru Teatru şi Noi Realităţi Teatrale. Mixajul de evenimente a fost benefic pentru oraş şi provocator pentru specialişti întrucît artişti şi companii de maximă importanţă pe piaţa culturală au poposit la Craiova. Şi asta ar fi fost excelent pentru racordarea publiculul românesc la realitatea performativă contemporană, dacă şi organizarea ar fi fost pe măsură. Este imperios necesară formarea unei echipe a festivalului care să funcţioneze măcar decent. Altfel, tot efortul lui Emil Boroghină, creatorul şi motorul evenimentului, este serios diminuat. Şi încă ceva: Festivalul Internaţional Shakespeare a avut aproape la fiecare ediţie o componentă bucureşteană prin invitarea în capitală a cîtorva dintre spectacolele străine selectate. Găzduirea lor era benefică pentru Bucureşti în condiţiile în care prezenţa teatrului străin este foarte redusă pentru o capitală europeană care se vrea şi capitală culturală. De data asta, acest lucru nu s-a mai produs. La mijloc este o problemă financiară (follow the money), căci nu s-au găsit bani pentru Shakespeare fix în anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea sa, prilej cu care este sărbătorit pe tot globul. În fapt, nu este vorba de bani în sine, ci de decizia de a nu da aceşti bani pentru Festivalul Shakespeare la Bucureşti. Şi oricine ar fi cel care a luat decizia, a făcut-o prost.

Revenind la festivalul craiovean, ultima zi, 23 aprilie – ziua morţii şi, după unii biografi, şi a naşterii lui Shakespeare – a adus în program Richard al III‑lea al lui Thomas Ostermeier de la Schau­bühne, Berlin, şi Julius Caesar, o instalaţie performativă a lui Romeo Castellucci, produsă de compania sa, Societatea Raffaello Sanzio. Intervenţia dramatică asupra lui William Shakespeare – cum îşi intitulează Castellucci show-ul – este, de fapt, o combinaţie de fragmente dintr-un spectacol din 1997, de unde şi precizarea în titlul instalaţiei: Julius Caesar (Părţi păstrate). Noua versiune, mai puţin spectacol şi mai mult instalaţie performativă – o formă hibridă, esenţializată şi fragmentară de show –, este concentrată pe limbaj (temă centrală şi în spectacolul original). În informaţiile despre acest reenactment apare şi cea conform căreia el ar fi fost creat „în cadrul «Iar vulpea i-a spus corbului. Curs de lingvistică generală». Proiect Special Orașul Bologna 2014“, ceea ce susţine o dată în plus focusarea sa asupra comunicării.

Scena pentru Julius Caesar a fost holul central al Universităţii din Craiova, datorită spaţiului generos şi coloanelor impozante. Instalaţia este alcătuită din trei discursuri succesive în care vocea este principalul vehicul performativ. Primul „discurs“, al unui personaj numit „…vskij“ – terminaţia numelui Stanislavski, transcris Stanislavskij –, nu este un monolog, ci o conversaţie între mai multe personaje, purtată pe o singură voce. Actorul Sergio Scarlatella se foloseşte de un endoscop pe care şi-l introduce în nas şi cu ajutorul căruia proiectează imaginile din interiorul corpului său pe un ecran circular. Ceea ce vedem – de regulă, o zonă inaccesibilă pentru spectator – sînt coardele vocale care vibrează în timpul rostirii şi a căror imagine este similară cu cea a vaginului. Sugestia este intenţionată: masculinitatea discursivă (toţi vorbitorii sînt bărbaţi) ce susţine virilitatea puterii este subminată prin această imagine. În spectacolul original, discursul lui …vskij, cu text inteligibil, narativ, „stanislavskian“ şi cu perspective simultane din interior şi exterior, era contrabalansat de discursul unui Cicero supraponderal (discurs dramatic şi discurs retoric). În reenactment, Cicero nu apare, aşa cum nu apar nici Brutus cel anorexic care inhala heliu şi vorbea piţigăiat şi nici alte personaje, cu diverse voci şi corpuri. Aici, reversul discursului lui …vskij este cel al lui Marc Antoniu, care vorbeşte gîjîit, urcat pe un podium pe care scrie „Ars“ (artă). Este important de ştiut că actorul Dalmazio Masini care îl interpretează pe Antoniu a suferit o laringectomie, prin urmare nu are coarde vocale. Deci vorbitorului îi lipseşte la propriu organul vorbirii, dar comunică. Discursul său, cel funerar, ţinut după asasinarea lui Caesar, este neinteligibil la nivel de cuvînt, dar inteligibil ca sens. Masini vorbeşte printr-o tehnică alternativă cu ajutorul căreia poate produce, greu şi cu pauze, sunete prin pulsaţia esofagului. Corpul vorbeşte fără organ, comunică dincolo de instrument. Şi dacă …vskij îşi arăta coardele vocale, Antoniu inversează această exhibare prin lipsa lor. O existenţă intens vizibilă şi o absenţă, două tipuri de discurs; o retorică impotentă.

Între aceste două momente, există un al treilea discurs, complet mut, al lui Julius Caesar. Bătrîn neputincios, Caesar este o marionetă decrepită care are încă forţă discursivă. Deşi nu vorbeşte deloc, el are o coregrafie a membrelor care „sună“ datorită unor lavaliere ascunse în toga sa sîngerie. Coregrafia imprimă un ritm mîinilor şi picioarelor, astfel încît sunetele au coerenţa unui discurs, cu intensitate şi dinamică.

În afara celor trei discursuri, instalaţia cuprinde asasinarea lui Caesar – prin înfăşarea lui în toga roşie şi scoaterea din spaţiul de joc, în afara istoriei –, un bust spînzurat al acestuia (imaginea deteriorată) şi o folie de plastic plutind pe scară, recuperată de Marc Antoniu (imagine regăsibilă şi în Divina Comedie).

Ceea ce explorează Castellucci aici este arta vorbirii, dramaturgia retoricii cu multiple „instrumente“ vocale, corpul ca instrument al comunicării. Desigur, este şi o investigaţie a puterii şi a formei sale, cuvîntul. În fapt, nu cuvîntul manipulează, ci intensitatea lui, sunetul.

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: Luca del Pia

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Gheorghe Hagi, „fiert“ din cauza lui Ianis: întrebarea care l-a iritat după România – Ucraina
Fostul căpitan al tricolorilor a asistat din tribune la marea victorie a naționalei.
image
Cântărețul Florin Decuseară a căzut de la înălțime la Centrala de la Cernavodă. Șanse minime de supraviețuire
Un bărbat de 46 de ani este în stare gravă, la spital, după ce a căzut de la 10 metri înălțime la Unitatea 3 a Centralei Nucleare de la Cernavoda, în timpul serviciului. Victima este Florin Decuseară, un cunoscut cântăreț local.
image
Scăldătoarea ursului din Parcul Național Retezat. Imagini rare surprinse în sălbăticia munților VIDEO
Temperaturile ridicate de la începutul verii au fost resimțite și în Munții Retezat, unde animalele sălbatice au căutat locuri de scăldat pentru a se răcori. Camerele de monitorizare a faunei au surprins în imagini un urs, bucurându-se de o baie într-un ochi de apă.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.