Cum m-am bucurat la Gala UNITER

Publicat în Dilema Veche nr. 428 din 26 aprilie - 2 mai 2012
Mai mult decît samba, carnaval şi fotbal  jpeg

● Teatrul Odeon din Bucureşti a găzduit luni seară cea de-a douăzecea ediţie a galei premiilor UNITER. Cel mai bun spectacol al anului trecut a fost desemnat Ultima zi a tinereţii, în regia lui Yuri Kordonsky, de la Teatrul „Radu Stanca“ din Sibiu. Premiul pentru regie i-a fost acordat lui László Bocsárdi, pentru Caligula, de la Teatrul „Marin Sorescu“ din Craiova. Rolul titular din acelaşi spectacol i-a adus lui Sorin Leoveanu premiul pentru cel mai bun actor. Iar premiul pentru cea mai bună actriţă i-a revenit Marianei Mihuţ pentru rolul bunicii din spectacolul Îngropaţi-mă pe după plintă, în regia lui Yuri Kordonsky. N-am să le enumăr aici pe toate. În total au fost acordate peste douăzeci de distincţii la mai multe categorii, plus cîteva premii speciale. Sînt multe? Sînt puţine? Cei care urmăresc această gală an de an ştiu deja: tensiunea care ar trebui să crească spre finalul serii, pe măsură ce se anunţă premii tot mai importante, e estompată de oboseala acumulată pe parcurs; poţi să ratezi momente cu adevărat dramatice pentru că nu mai rezişti să stai ţintuit în fotoliu! Din grija pentru toate categoriile breslei şi din obsesia unui palmares exhaustiv, cea mai importantă gală a teatrului românesc riscă să devină un calvar atît pentru premiaţi, cît şi pentru public.

● E o discuţie nesfîrşită: premiul pentru cel mai bun spectacol şi premiul pentru regie. Se întîmpla adesea, în anii trecuţi, ca la cele două categorii să concureze aceleaşi spectacole. Criticii spuneau atunci că premiul e redundant, că ar trebui acordat o singură dată. Anul acesta, nici unul dintre spectacolele nominalizate pentru cea mai bună regie nu s-a regăsit pe lista de nominalizări la categoria „cel mai bun spectacol“. Se poate ca cel mai bun spectacol să nu fie premiat şi pentru regie?

● „Bucureşti este capitala teatrului românesc“ – a spus la un moment dat Ion Caramitru, amfitrionul galei şi preşedintele UNITER. S-a văzut, la această gală, ca şi la cele din anii trecuţi, că teatrele cele mai dinamice nu sînt în Bucureşti, ci în Ardeal: cel mai performant teatru românesc e de fapt teatrul maghiar de stat din Cluj. Nu produce mult, dar produce bine. Sălile pline din timpul stagiunii şi vizibilitatea (inter)naţională a spectacolelor montate pe această scenă sînt doar un argument al bunei funcţionări. Celălalt e palmaresul. Faptul că provincia a devenit capitală, faptul că marginalul a devenit tot mai central (oare aceste clivaje mai au relevanţă?) reprezintă şi un efect al descentralizării – reuşite – a instituţiilor culturale. Regizori mari pot să circule în voie, să monteze ba la Iaşi, ba la Timişoara, să „antreneze“ diverse echipe de actori. Avantajul acestei mobilităţi e transferul de competenţe şi de valori. Totul spre beneficiul spectatorilor de teatru, care se vor putea bucura de diversitatea mijloacelor şi a perspectivelor. Dar e şi ceva paradoxal în această mobilitate, de vreme ce ea ar putea atrage exact opusul diversităţii – adică uniformizarea: tocmai pentru că regizorii nu mai sînt neapărat „legaţi de glie“, ei nu vor mai putea crea, fiecare în teatrul său, şcoli sau curente estetice, nu vor mai putea să lase o amprentă personală asupra echipei de actori. Yuri Kordonsky montează bine şi la Bucureşti, şi la Sibiu – dar, tot plimbîndu-se, nu va fonda un teatru al său.

● La gală, am avut parte de cîteva prezenţe notabile, dar şi de cîteva absenţe – la fel de notabile. Oana Pellea, nominalizată la categoria cea mai bună actriţă, nu a venit la gală; Emil Boroghină, distins cu Premiul British Council, nu a putut nici el veni – deschidea la Craiova Festivalul „Shakespeare“. Iar Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca“ din Sibiu, nu a venit nici el să ridice premiul pentru cel mai bun spectacol. Cît priveşte surprizele serii, publicul a întîlnit-o pe actriţa Jacqueline Bisset, invitată de UNITER să ofere unul dintre premii.

● Gala UNITER este de fiecare dată un prilej de emoţie. Am auzit la gală în fiecare an cîteva confesiuni – mai ales cele ale artiştilor recompensaţi cu premii pentru întreaga activitate sînt emoţionante. La ediţia din acest an am reţinut mai ales tăcerile. Cel mai bun „discurs“ l-a ţinut Árpád Könczei, care a fost distins cu premiul special pentru muzică de teatru: un dans energic şi-o fluierătură veselă! 

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.