Amintiri dintr-un prezent continuu

Publicat în Dilema Veche nr. 721 din 14-20 decembrie 2017
Amintiri dintr un prezent continuu jpeg

● Anul dispărut. 200/7 de Peca Ște­fan. Regia: Ana Mărgineanu. Scenografia: Arh. Gabi Albu. Coregrafia: Andreea Duţă. Video design: Cinty Ionescu. Cu: Gheorghe Visu, Maria Ploae, Mihaela Rădescu, Ilinca Manolache, Virgil Aioanei, Ștefan Lupu, Marian Olteanu, Alina Petrică, Ana Bianca Popescu, Silvana Mihai. 

Parteneri de teatru în multiple proiecte, regizoarea Ana Mărgineanu şi dramaturgul Peca Ştefan şi-au creat un mod propriu de lucru şi un limbaj performativ specific. În două serii de spectacole, una axată pe spaţiu (Despre România, numai de bine) – explorarea identităţii locale în mai multe oraşe (Poveşti adevărate complet inventate despre Baia Mare, 5 minute miraculoase în Piatra Neamţ, Tîrgovişte de jucărie, Sfîntul din Sfîntu Gheorghe) – şi alta pe timp – analizarea obiectivă/subiectivă a unor perioade din trecutul recent (Anul dispărut 1989, Anul dispărut 1996 şi acum Anul dispărut. 200/7), cei doi artişti au produs, pe bază de documentare, spectacole în care se regăsesc, în diferite combinaţii şi raporturi, realitatea şi ficţiunea. Personaje reale şi imaginare, perspective individuale asupra unor evenimente/fenomene reale, naraţiuni reale ficţionalizate sau povestiri integral ficţionale alcătuiesc un construct teatral la intersecţia documentarului cu imaginarul. Rezultatul este panoramarea unui spaţiu sau timp, avînd veridicitatea documentării, dar nu şi rigiditatea ei. Aici intervine şi formula performativă folosită de Mărgineanu şi Peca: jocul ca estetică, implicînd, în diferite formule, spectatorul în spectacol (de la posibilitatea de a decide cum continuă show-ul pînă la vizionarea unor scene numai de către anumiţi spectatori). Dramaturgia fragmentară, care alternează scene lungi, cu o singură naraţiune, cu scene scurte, non-narative (care conţin informaţii reale, personale sau generale, despre temă), susţine acest ludic, ca şi tonul spectacolului, intenţionat „lejer“. Este aici o variantă teatrală de trompe-l’œil, căci, sub masca accesibilităţii, aceste spectacole sînt studii performative asupra modului în care funcţio­nează memoria şi cum biografia personală influenţează şi este influenţată de loc şi de istorie.

Noua premieră de la Teatrul Mic, Anul dispărut. 200/7, este cel de-al treilea episod din seria dedicată timpului (după Anul dispărut 1989 – Teatrul Mic, şi Anul dispărut 1996 – Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ) şi analizează raportul dintre adeziunea entuziastă a României la o Uniune Europeană idealizată şi problemele sociale grave (sărăcia) cu care se confruntă, la firul ierbii, aceeaşi Românie. Acest hiatus, între discursul oficial şi realitatea din teren, alcătuieşte rama „portretului“ anului 2007, peste care se suprapune o altă ramă, a trilogiei: analiza relaţiei dintre memorie şi timp – cum „se transformă“ realitatea prin schimbarea perspectivei de-a lungul timpului, preeminenţa personalului în raport cu generalul şi a subiectivului în raport cu obiectivul etc.

Cu un decor modular (creat de Gabi Albu), spectacolul este construit din trei scene mari: ficţionalizarea unui eveniment real – protestul (determinat de condiţiile de joc) actorului Marius Manole la inaugurarea cortului de la Sibiu în deschiderea programului pentru Capitala Culturală Europeană; o poveste ficţio­nală bazată pe fenomene reale – reţeaua mafiilor locale (droguri, abuz sexual asupra minorilor) într-una din cele mai sărace zone din ţară (Vaslui); o naraţiune integral ficţională care surprinde presiunea socialului asupra vieţii personale (trei perspective asupra momentului în care o familie se destramă arată că viaţa privată resimte şocurile transformărilor sociale). Încă două scene, „buzunare“ în construcţia spectacolului, căci sînt reprezentate doar pentru anumiţi spectatori, traşi la sorţi, sînt ficţiuni pe teme reale: persistenţa mentalităţii homofobe în societate şi începuturile reţelelor sociale şi influenţa acestora asupra relaţiilor de cuplu. Conexiunile între toate aceste episoade se realizează prin scenele non-narative în care se recuperează informaţii generale (unele livrate video prin montaje realizate de Cinty Ionescu) despre perioada analizată, dar şi personale, ale actorilor şi echipei de creaţie, întruchipaţi de ei înşişi (fiecare actor joacă rolul unui coleg, sub privirea, uneori critică, a acestuia). Portretele, plasate la începutul spectacolului, sînt şarjate – întruchiparea Mariei Ploae, ca „divă“ a teatrului, de către Ana Bianca Popescu este savuroasă (coregrafia Andreea Duţă) – şi demarează spectacolul în comic pentru ca tonul să se agraveze treptat, fără a deveni neapărat tragic, cît dramatic şi interogativ. Astfel, ultima scenă condensează toate caracteristicile spectacolului: exploatează oportunităţile reţelelor sociale (apărute în 2007) printr-o transmisie live pe Facebook, împreună cu un spectator; actorii se reprezintă pe ei înşişi ca personaje; realitatea anului 2007 este ficţionalizată pînă în punctul în care devin vizibile similarităţile dintre trecut şi prezent (cea mai amară constatare este că avem aceleaşi probleme ca acum zece ani).

Ca şi în celelalte spectacole, Ana Mărgineanu şi Peca Ştefan sînt generoşi în crearea unor partituri consistente pentru actori: Mihaela Rădescu în rolul divei preţioase, Ştefan Lupu pe post de Marius Manole, Silvana Mihai ca tînără aspirantă la gloria teatrului fac personaje caricaturizate; Virgil Aioanei în rolul unui şef de poliţie, oarecum ratat şi oarecum infractor, Alina Petrică – o moldoveancă (delicios accent), puţin minoră şi puţin abuzată, Marian Oltean ca reprezentant al Vasluiului fotbalistic, Ilinca Manolache în rolul unei adolescente mai mature decît părinţii săi, Maria Ploae şi Gheorghe Visu, protagoniştii unui divorţ de cursă lungă, funcţionează cu toţii pe plan realist.

Este remarcabil modul în care Mărgineanu şi Peca şi-au creat un limbaj performativ propriu, utilizînd un format minor (jocul) pentru investigaţii documentate, parţial ficţionalizate, prin urmare plasîndu-se atît în afara documentarului, cît şi a ficţiunii. Şi este remarcabil cum seriile lor de spectacole personalizează geografia şi istoria recentă, făcîndu-le ale noastre, prin asta arătînd că ele sînt responsabilitatea noastră. 

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: Bogdan Catargiu

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

George Simion protest AUR Piața Victoriei FOTO Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Protestul AUR a blocat circulația în centrul Bucureștiului
Circulaţia rutieră este blocată duminică, în centrul Capitalei, acolo unde s-au strâns aproximativ 4.000 de protestatari. Potrivit informațiilor „Adevărul”, numărul manifestanților este în scădere.
Mark Higgins primul din dreapta jos dupa stabilirea recordului mondial pe Transfagarasan foto arhiva personala jpeg
Mark Higgins, recordmenul mondial de viteză pe Transfăgărășan: „E un drum fantastic” EXCLUSIV
Pilotul britanic Mark Higgins, deținătorul recordului mondial de viteză pe Transfăgărășan din 2018, a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, despre experiența sa din România.
Hamutovski2 jpg
Hamutovski, victima dictaturii de Belarus: Cazul fostului portar al Stelei a ajuns în presa mondială
Trăim vremuri teribile în care în țări precum Rusia, Belarus sau Iran oamenii sunt călcați în picioare din cauza unor opinii exprimate.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.