„Anul acesta avem o colecție de vedete“

Publicat în Dilema Veche nr. 802 din 4-10 iulie 2019
„Anul acesta avem o colecție de vedete“ jpeg

Marius Giura este directorul artistic al Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărîna (11-14 iulie). Programul concertelor şi mai multe despre a 23-a ediţie a festivalului puteți găsi pe www.garana-jazz.ro 

Festivalul Internaţional de Jazz de la Gărîna a ajuns în acest an la ediția cu numărul 23. Dat fiind că a crescut mult în aceste două decenii, privind înainte, pentru ce schimbări mai e loc?

Multe se pot schimba: locul, perioada, durata. Asta nu înseamnă că se vor și întîmpla toate. Dar schimbări vor fi cu siguranță. Ce nu se va schimba este muzica cu care ne-am obișnuit publicul.

Există în acest moment festivaluri mai mici şi mai mari de jazz la Bucureşti (Jazz in Church, Green Hours Jazz Fest, Jazz Nouveau), la Timişoara -(JazzTM), la/lîngă Cluj-Napoca (Jazz in the Park, Smida), lîngă Braşov (Jazz at Bran Castle) şi altele. Cum vedeţi scena de concerte şi de festivaluri de jazz de la noi? Ce‑i lipseşte (încă), ce-i prisoseşte?

Sînt multe festivaluri și e bine că sînt. Sînt și multe concerte în cluburi. Noua generație de muzicieni are un rol important în efervescența concertistică de la noi. Sînt destui muzicieni și cîteva grupuri care sînt prezenți/prezente și peste hotare, după cum sînt mulți muzicieni stabiliți în străinătate care revin periodic să cînte în țară.

Din păcate, în ciuda faptului că se organizează multe evenimente de jazz, numărul spectatorilor e în evidentă scădere. Explicații sînt multe (lipsa emisiunilor radio și TV, obișnuința cu concertele gratuite, lipsa de educație muzicală de acasă, lipsa de implicare a școlii etc.).

Festivalurile de succes sînt (firesc) cele mai originale: Jazz in the Park, Jazz at Bran Castle, Jazz in Church, Green Hours Jazz Fest, ORAJazz Festival. Cu siguranță mai sînt și altele. Fiecare dintre acestea și-a găsit stilul și și-a găsit și publicul. Sînt și festivaluri mari, lipsite de personalitate, unele copii fidele ale altora, a căror previzibilă dispariție nu va afecta prea mult publicul de jazz din țară.

Dat fiind că sînteţi seniorul, în ce relaţie vă aflaţi sau vreţi să vă aflaţi cu restul organizatorilor de festivaluri de jazz din ţară?

Sînt într-o relație foarte bună cu cei de la Bran Castle, de la Jazz in Church, de la Green Hours, de la ORAJazz, cu Johnny Bota, cu Simona Maxim și Titi de la Sibiu. Mai sînt și alții. Îmi doresc o relație foarte bună cu aproape toți. Dar sînt și personaje cu care nu-mi doresc nici un fel de relație, nici bună, nici rea. Nu e nimic de învățat de acolo.

14 jan garbarek wikimedia jpg jpeg

Printre invitaţi aveţi mereu şi artişti români; cum vedeţi scena actuală de jazz de la noi? Avem artişti pe măsura publicului?

Am mereu invitați din România. E un festival românesc și în cele 22 de ediții au cîntat aici cam toți marii muzicieni de jazz pe care i-a dat această țară. Avem artiști care au și demonstrat că sînt pe gustul publicului: Aura Urziceanu, Mircea Tiberian, Emil Bîzgă, Luiza Zan, Trigon, Calancea, Mihai Iordache, Liviu Butoi, Nicolas Simion, Marius Pop, Sorin Romanescu, Sorin Zlat, Horea Crișovan, Bega Blues Band, Teodora Enache și mulți alții.

Și nu pot să uit că aici au cîntat Johnny Răducanu, Anca Parghel, Kamocsa Bela, care din păcate ne-au părăsit.

Ce e important e faptul că tînăra generație se manifestă din ce în ce mai viguros, atît pe scenele noastre, cît și prin Europa și chiar SUA.

Cum s-a conturat line-up-ul acestei ediţii? Ce criterii mai vechi şi mai noi, mai personale sau mai populare luaţi în calcul?

Am plecat încă de anul trecut cu gîndul de a-l readuce pe Jan Garbarek. Apoi am căutat ca în toate celelalte seri să avem cîte un artist de prim rang, ajungînd în final la o colecție de vedete. A intervenit și onoranta propunere de la Institutul Francez să colaborăm pentru „Sezonul România-Franța“ și a apărut o seară franceză de excepție, cu trei grupuri emblematice ale scenei franceze și europene.

Vă preocupă mai degrabă să fidelizaţi publicul sau să-l şi primeniţi? În ce fel se reflectă acest interes în line-up-ul festivalului?

Ambele mă preocupă în mod egal. Publicul tînăr e esențial pentru edițiile viitoare ale festivalului. Petre Ionuțescu & Daniel Dorobanțu, Maciej Obara Quartet, Sorin Zlat Quartet, Horea Crișovan & JazzyBIT și Grégory Privat Trio sînt ,,cîrligele“ pentru tinerii care vin pentru prima dată la acest festival.

Care dintre invitaţii inediţi ai acestei ediţii credeţi că va fi „marea surpriză“?

Vor fi mai multe surprize, cred eu: Grupul Moshulu (Jeff Berlin, David Sancious, Dennis Chambers și Oz Noy), prezența lui Paolo Fresu, care va fi pentru prima dată la Gărîna, grupul lui Bobby Previte; Giovanni Guidi, pentru prima dată ca lider.

Cum a fluctuat în ultimii ani interesul sponsorilor privaţi şi al autorităţilor pentru jazz?

Anul trecut a fost mulțumitor, anul ăsta însă nu. Diferite taxe impuse firmelor mari le-au făcut să renunțe la sponsorizări. În ce privește autoritățile, aportul acestora e constant în ultimii ani. Lucrurile însă se mișcă greu, bugetul a fost votat tîrziu și de aici întîrzieri care afectează relația cu artiștii.

Ce activităţi conexe vor avea loc anul acesta în cadrul festivalului?

Expoziția foto „Jazz Portraits“, aparținînd fotografului Richard Wayne, lansări de carte, lansări de CD-uri și DVD-uri, tîrgul de viniluri.

Apropo, ce părere aveţi de revival-ul discurilor de vinil şi al casetelor audio?

Deși sînt un mare fan al vinilurilor, acest revival e bazat pe o găselniță de marketing, care a reușit miraculos. Atît industria vinilurilor, cît și cea a producătorilor de pick-up-uri s-au resuscitat incredibil de repede. De aici pînă la revenirea la casete și walkman-uri nu e decît un pas. Consider bine-(re)venite ambele suporturi. Din dilema vinil versus CD nu se va ieși niciodată.

Care sînt ultimele discuri de vinil cumpărate?

Jeff Beck, Loud Hailer; Thomas Strønen, Then Comes The Night; Pink Floyd, Live.

Ce artişti noi – din zona jazz-ului, dar nu neapărat – aţi descoperit în ultima vreme şi ce ne-aţi recomanda să ascultăm?

Grupul islandez ADHD și Kevin Breit (cu albumul Stella Bella Strada, Stony Plain Rec, 2019).

Dacă v-aţi permite, dacă aţi putea îndeplini toate condiţiile necesare, pe cine aţi aduce la Gărîna?

Keith Jarrett, Jeff Beck, John -McLau-ghlin și mai sînt destui.

Dacă aţi putea trimite un singur album de jazz într-o capsulă spaţială pentru a întîlni alte civilizaţii, ce disc aţi alege?

Eberhard Weber, Pendulum.

Şi un ultim joc de imaginaţie: ce muzician de jazz din istorie, viu sau mort, aţi invita să facă parte din public la ediţia de anul acesta a festivalului?

Miles Davis, dar n-ar veni.

a consemnat Marius CHIVU

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

candidati jpg
FOTO. Alegeri 2024. Cum s au prezentat politicienii la vot. Candidatele, dar și soțiile candidaților au oferit o lecție de eleganță
Alegerile prezidențiale din 2024 au adus în prim-plan nu doar discursurile candidaților, ci și prezențele elegante ale acestora și ale însoțitorilor lor. În ziua votului, atenția a fost captată atât de declarațiile pline de emoție, cât și de ținutele alese cu grijă.
nose cover  jpg
„Nose Cover”, noul trend al adolescenților care intrigă, ar putea fi de fapt un gest salvator
În era social media, un nou trend fotografic captivant a apărut printre adolescenții Generației Z: gestul de a-și acoperi mijlocul feței, mai ales nasul, cu mâna. Denumit „Nose Cover”,
Max Verstappen (EPA) jpg
Max Verstappen scrie istorie în Formula 1: campion mondial a patra oară la rând
Olandezul și-a sărbătorit triumful în Las Vegas.
profimedia 0938121632 jpg
O manifestaţie anti-NATO la Montreal a degenerat în violențe și încleștări cu poliția. Trudeau a denunțat acțiuni antisemite
O manifestaţie anti-NATO, vineri, la Montreal, a degenerat în violenţe şi a necesitat intervenţia poliţiei. Premierul canadian Justin Trudeau a denunţat-o ca fiind antisemită, relatează AFP și Jerusalem Post.
talhar
Crimă dublată de tâlhărie la Tulcea. Un bărbat a omorât o femeie i-a furat bijuteriile din casă
Un bărbat de 35 de ani a fost reţinut de poliţiştii din Tulcea după ce a omorât o femeie. Inculpatul a intrat în locuinţa femeii, a agresat-o, după care i-a furat bijuteriile pe care le purta.
Stadiul lucrărilor la Lotul 4 al Autostrăzii Sibiu Pitești în septembrie 2024 Foto Asociația Pro Infrastructură
Tronsonul 4 al Autostrăzii Piteşti-Sibiu este pe jumătate gata. „Constructorul lucrează 24h/24h, inclusiv în weekend!”
Ritmul alert în care se lucrează la tronsonul 4 al autostrăzii Piteşti-Sibiu face ca acesta să fie în acesta moment realizat în proporţie de peste 50%.
Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
EXIT POLL alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Primele rezultate, publicate la ora 21.00
Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale din 2024 vor fi prezentate duminică, imediat după ora 21.00, la încheierea procesului de votare din primul tur al alegerilor. Sunt rezultate parțiale, publicate la finalizarea procesului de vot, pe baza informațiilor centralizate de casele de sondare.
George Simion, președintele AUR și candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale o însoțește pe soția sa Ilinca în timp ce aceasta votează în turul I al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
George Simion: Să-i lăsăm pe români să decidă, fără manipulare, fără sondaje falsificate
Candidatul AUR, George Simion, la alegerile prezidențiale i-a îndemnat pe români să se prezinte la vot. Acesta a însoțit-o pe soția sa, Ilinca, să voteze în București.
CFR Cluj Rapid (Sportpictures) jpg