Anuala, un eveniment cultural
Anuala de Arhitectură a Municipiului Bucureşti este cel mai important eveniment al comunităţii de arhitecţi bucureşteni, un eveniment urban de amploare iniţiat de Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) şi organizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC). Inaugurată în 2003 ca o manifestare a unei asociaţii profesionale, Anuala de Arhitectură a devenit astăzi una dintre cele mai proeminente manifestări de arhitectură, ce are loc în fiecare an, la începutul verii.
Adresată iniţial arhitecţilor membri ai filialei, profesorilor şi studenţilor, Anuala urmăreşte să implice din ce în ce mai mult şi publicul larg, care manifestă un interes vizibil pentru felul în care proiectele de arhitectură schimbă imaginea Capitalei.
Ediţia din acest an a adus însă ceva nou faţă de ediţiile precedente. Dacă în trecut s-a obţinut realizarea unui foarte bun eveniment profesional, de acum înainte Anuala va încerca să se transforme într-unul cultural, implicînd în mesajul său adresat publicului atît sensul arhitecturii, cît şi al artelor în general. Ea va fi gîndită ca o platformă prin care întreg spectrul artistic şi cultural să se poată manifesta.
Evenimentul major îl constituie competiţia desfăşurată pe mai multe secţiuni. Astfel că toţi membrii Filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România, inclusiv cei din diaspora, au fost invitaţi să participe la această manifestare expoziţională, la una sau mai multe secţiuni ale competiţiei, cu una sau mai multe lucrări reprezentative. Pentru fiecare secţiune, juriul a propus un număr de trei nominalizări cu acordarea unui singur premiu. Excepţie a făcut secţiunea de arhitectură unde, datorită programelor foarte diferite (de la locuinţe individuale pînă la construcţii mari de birouri), a fost necesară acordarea a două premii. Pe lîngă acestea, au mai fost acordate Premiul Preşedintelui, Premiul Opera Omnia precum şi un Premiu al sponsorului.
În afara competiţiei, în fiecare seară, în cadrul Sălii Dalles au fost organizate evenimente cultural-profesionale şi expoziţii permanente. Dintre acestea din urmă, amintim Experimentul urban T.U.B., Design Parametric şi expoziţia Carte-Obiect. Evenimentele s-au desfăşurat în fiecare seară, pe toată durata Anualei. Astfel, a avut loc spectacolul de pantomimă şi step Contraste (cu grupul Dana Cavaleru şi Richard Bovnoczki). În altă seară a fost montată piesa nEverland, o adaptare după Jonathan Dorf. Au urmat seri de lansări de carte şi performance, precum Karpov-Kasparov – video-proiecţie & şah sonor. Alternativ, au fost organizate seri de conferinţe ale birourilor de arhitectură din Bucureşti, iar în finalul Anualei a avut loc seara Case Pasive, manifestată prin discuţii şi prezentări cu subiectul sustenabilitate, durabilitate, ecologie şi consum energetic redus în domeniul arhitecturii şi construcţiilor. În fiecare seară, evenimentele au adus în jur de 100 de spectatori, mesajul Anualei de anul acesta: „Anuala – un eveniment cultural“, fiind receptat şi apreciat de un mare număr de vizitatori.
Emil Ivănescu este vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala Bucureşti.