Andrei Șerban despre cea mai recentă carte a lui Radu Paraschivescu

Andrei ŞERBAN
4 iunie 2018
Andrei Șerban despre cea mai recentă carte a lui Radu Paraschivescu jpeg

Titlul cărții spune tot: două mături stau de vorbă. În loc să facă ce au de făcut -curățenie -, lîncezesc îngropate în gunoi, gunoiul fiind ecranul televizorului, cu tot mirosul puternic pe care îl degajă.

Eu locuiesc de o viață la New York și deschid televizorul acolo, ca și aici. Gunoiul american miroase altfel decît cel autohton, e mai lucios și mai frumos ambalat, dar tot gunoi este. Există totuși o deosebire: acolo totul se face cu profesionalism. Gogomăniile ubuești ale televiziunilor de aici nu pot fi nicăieri egalate. La televiziunea americană, deși se lansează și acolo multe inepții, există totuși o rigoare, o cerință minimă de exprimare îngrijită.

Acolo, reporterii se pregătesc atent; competiția fiind acerbă, ei nu-și permit să debiteze orice, oricum. Greșelile de exprimare se pedepsesc dur acolo, nu și aici. Aici sîntem în Codrii Vlăsiei! Cu cît mai mare e tîlharul, cu atît mai invitat e la emisiuni. Din fericire, avem printre noi un haiduc vajnic, pe care îl cheamă Radu Paraschivescu, și care sancționează răbdător, cu pixul în mînă, toate derapajele abundent și generos emise pe ecranele TV. Citindu-l, ne delectăm cu și ne îngrozim de personajele care ies din faimosul lui pix, demne de Gogol, cuprinse parcă de delir. Rîdem și apoi nu mai rîdem. Devenim amari și chiar ne înspăimîntăm cînd ne dăm seama că mulți dintre cei ce se perindă liberi pe ecrane ar trebui puși de fapt în cămașă de forță.

Toate cărțile lui Radu au aceeași intenție gravă în spatele rîsului: să provoace o reacție activă. Din păcate rămînem, ca de obicei, pasivi. Nici măcar Ghidul nesimțitului, cea mai vîndută carte de pînă acum, nu a produs mutații... încă.

E minunat acest om, Radu. Locuiește într-un cartier ne-chic, proletar, îi place să meargă mult pe jos și e recunoscut des în metrou, timp în care cărțile lui par că se scriu singure. El e doar, cum singur zice, “arhivarul dezastrelor de comportament“, continuu uimit și deseori revoltat în fața falsurilor de limbaj și de atitudine în sport, politică, societate, oriunde. El consemnează cu precizia chirurgului tot ce vede și aude. Spre deosebire de mulți, deși este un erudit sofisticat, Radu pare a natural. Găsește spontan și fără efort cuvîntul just și dă impresia că poate discuta cu orice, cu oricine, oricînd... deși mă îndoiesc că o șuetă cu Ion Iliescu, de exemplu, i-ar face plăcere. Radu lucrează enorm, dar o face cu o grație relaxată și veselă, conștient că scrisul lui este usturător de exact.

Nesimțiții de tot felul ai României nu cred că vor citi Două mături stau de vorbă. Ei nu vor să se vadă în oglindă. Și, chiar dacă s-ar vedea, nu s-ar recunoaște, ci ar continua să se auto-felicite în haznaua lor.

Dar cartea a fost scrisă tocmai ca să ne vedem pe noi înșine și să ne îngrozim de promiscuitatea pe care o expune. Umorul e debordant, dar tonul devine progresiv sumbru, pînă la exasperare. Oare e o șansă ca exasperarea să provoace în sfîrșit o trezire? Exact acesta e scopul cărții; nu doar să fie bine vîndută și să prospere Humanitas.

Radu e un apărător înverșunat al limbii române, pe care emisiunile TV o atacă agresiv, constant, rănind-o în fibra ei intimă (“o măsluiesc și o calcă în picioare”). Umorul se evaporă, iar autorul sîngerează cînd infernul limbii stîlcite invadează din toate părțile. Autorul se simte responsabil să tragă semnalul de alarmă, constatînd că sîntem în grav pericol să devenim o nație de consumatori de deșeuri audio-vizuale rinocerizați de mode și ideologii bolnave. Eu sînt gata zilnic să sparg televizorul, dar Radu rezistă cu stoicism inepuizabil și confruntă răbdător acest balaur neșcolit, producător de miasme, și consemnează angajat catastrofa spre care ne îndreptăm, dacă nu cumva sîntem deja adînciți în ea.

Paraschivescu nu se înfurie și nu disperă. El practică un fel de anestezie meditativă, o tehnică specială zen, pe care o fi dobîndit-o pe furiș în vreo sectă secretă din Lugoj, unde a crescut. El notează totul fără isterie, cu o distanță elegantă, nu își pierde niciodată cumpătul sau bunul simț.

În concluzie, Două mături stau de vorbă este reportajul detaliat al situației prezente a României, așa cum e reflectată de televiziune.

Îi doresc să ajungă rapid în topul vînzărilor la Humanitas și nu numai!

Ce îl așteaptă pe autori în viitor?

E greu de definit tipul de literatură pe care îl practică Radu. E un mare scriitor, dar inclasabil. Eu intuiesc că în Paraschivescu se ascunde și un dramaturg. Deși afirmă că urăște teatrul, el poate deveni un Molière al României contemporane. De aceea îi propun să suspende temporar cariera de reporter al realității, să ia o mică vacanță, la o distanță rezonabilă de patrie, de exemplu în Toscana pe care o iubește, și să scrie acolo prima pagină a primei sale piese de teatru.

Garantez că va fi un succes și de abia aștept s-o pun în scenă.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.