Andrei Șerban despre cea mai recentă carte a lui Radu Paraschivescu

Andrei ŞERBAN
4 iunie 2018
Andrei Șerban despre cea mai recentă carte a lui Radu Paraschivescu jpeg

Titlul cărții spune tot: două mături stau de vorbă. În loc să facă ce au de făcut -curățenie -, lîncezesc îngropate în gunoi, gunoiul fiind ecranul televizorului, cu tot mirosul puternic pe care îl degajă.

Eu locuiesc de o viață la New York și deschid televizorul acolo, ca și aici. Gunoiul american miroase altfel decît cel autohton, e mai lucios și mai frumos ambalat, dar tot gunoi este. Există totuși o deosebire: acolo totul se face cu profesionalism. Gogomăniile ubuești ale televiziunilor de aici nu pot fi nicăieri egalate. La televiziunea americană, deși se lansează și acolo multe inepții, există totuși o rigoare, o cerință minimă de exprimare îngrijită.

Acolo, reporterii se pregătesc atent; competiția fiind acerbă, ei nu-și permit să debiteze orice, oricum. Greșelile de exprimare se pedepsesc dur acolo, nu și aici. Aici sîntem în Codrii Vlăsiei! Cu cît mai mare e tîlharul, cu atît mai invitat e la emisiuni. Din fericire, avem printre noi un haiduc vajnic, pe care îl cheamă Radu Paraschivescu, și care sancționează răbdător, cu pixul în mînă, toate derapajele abundent și generos emise pe ecranele TV. Citindu-l, ne delectăm cu și ne îngrozim de personajele care ies din faimosul lui pix, demne de Gogol, cuprinse parcă de delir. Rîdem și apoi nu mai rîdem. Devenim amari și chiar ne înspăimîntăm cînd ne dăm seama că mulți dintre cei ce se perindă liberi pe ecrane ar trebui puși de fapt în cămașă de forță.

Toate cărțile lui Radu au aceeași intenție gravă în spatele rîsului: să provoace o reacție activă. Din păcate rămînem, ca de obicei, pasivi. Nici măcar Ghidul nesimțitului, cea mai vîndută carte de pînă acum, nu a produs mutații... încă.

E minunat acest om, Radu. Locuiește într-un cartier ne-chic, proletar, îi place să meargă mult pe jos și e recunoscut des în metrou, timp în care cărțile lui par că se scriu singure. El e doar, cum singur zice, “arhivarul dezastrelor de comportament“, continuu uimit și deseori revoltat în fața falsurilor de limbaj și de atitudine în sport, politică, societate, oriunde. El consemnează cu precizia chirurgului tot ce vede și aude. Spre deosebire de mulți, deși este un erudit sofisticat, Radu pare a natural. Găsește spontan și fără efort cuvîntul just și dă impresia că poate discuta cu orice, cu oricine, oricînd... deși mă îndoiesc că o șuetă cu Ion Iliescu, de exemplu, i-ar face plăcere. Radu lucrează enorm, dar o face cu o grație relaxată și veselă, conștient că scrisul lui este usturător de exact.

Nesimțiții de tot felul ai României nu cred că vor citi Două mături stau de vorbă. Ei nu vor să se vadă în oglindă. Și, chiar dacă s-ar vedea, nu s-ar recunoaște, ci ar continua să se auto-felicite în haznaua lor.

Dar cartea a fost scrisă tocmai ca să ne vedem pe noi înșine și să ne îngrozim de promiscuitatea pe care o expune. Umorul e debordant, dar tonul devine progresiv sumbru, pînă la exasperare. Oare e o șansă ca exasperarea să provoace în sfîrșit o trezire? Exact acesta e scopul cărții; nu doar să fie bine vîndută și să prospere Humanitas.

Radu e un apărător înverșunat al limbii române, pe care emisiunile TV o atacă agresiv, constant, rănind-o în fibra ei intimă (“o măsluiesc și o calcă în picioare”). Umorul se evaporă, iar autorul sîngerează cînd infernul limbii stîlcite invadează din toate părțile. Autorul se simte responsabil să tragă semnalul de alarmă, constatînd că sîntem în grav pericol să devenim o nație de consumatori de deșeuri audio-vizuale rinocerizați de mode și ideologii bolnave. Eu sînt gata zilnic să sparg televizorul, dar Radu rezistă cu stoicism inepuizabil și confruntă răbdător acest balaur neșcolit, producător de miasme, și consemnează angajat catastrofa spre care ne îndreptăm, dacă nu cumva sîntem deja adînciți în ea.

Paraschivescu nu se înfurie și nu disperă. El practică un fel de anestezie meditativă, o tehnică specială zen, pe care o fi dobîndit-o pe furiș în vreo sectă secretă din Lugoj, unde a crescut. El notează totul fără isterie, cu o distanță elegantă, nu își pierde niciodată cumpătul sau bunul simț.

În concluzie, Două mături stau de vorbă este reportajul detaliat al situației prezente a României, așa cum e reflectată de televiziune.

Îi doresc să ajungă rapid în topul vînzărilor la Humanitas și nu numai!

Ce îl așteaptă pe autori în viitor?

E greu de definit tipul de literatură pe care îl practică Radu. E un mare scriitor, dar inclasabil. Eu intuiesc că în Paraschivescu se ascunde și un dramaturg. Deși afirmă că urăște teatrul, el poate deveni un Molière al României contemporane. De aceea îi propun să suspende temporar cariera de reporter al realității, să ia o mică vacanță, la o distanță rezonabilă de patrie, de exemplu în Toscana pe care o iubește, și să scrie acolo prima pagină a primei sale piese de teatru.

Garantez că va fi un succes și de abia aștept s-o pun în scenă.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Catalin Drula (1) jpg
Drulă îl avertizează pe Grindeanu: „Dacă el crede că iese schema Dragnea, nu iese. Îi lăsăm pe unii să repare şi după aia venim pe cai mari”
Deputatul USR, Cătălin Drulă, susține că strategia PSD din 2015, când partidul s-a retras pentru un an în opoziţie ca apoi să revină în forţă la putere, nu va mai funcţiona. „Eu îi spun Domnului Grindeanu un lucru: dacă el crede că iese schema Dragnea din 2015, nu iese”, a transmis el.
474516700 1025957306241408 4049543741418691831 n jpg
Universitatea din Hong Kong anunță „oferte necondiționate” pentru studenții străini de la Harvard, după interdicția lui Trump
O universitate din Hong Kong a anunțat că va primi studenți internaționali de la Harvard, după ce administrația Trump a blocat înscrierea studenților străini la cea mai veche universitate americană.
Nicușor Dan FOTO Reuters
Analiză. Victoria lui Nicușor Dan văzută de la Varșovia
Câștigarea alegerilor prezidențiale de către Nicușor Dan este considerată o veste bună pentru Polonia într-o analiză publicată de Institutul Polonez pentru Afaceri Internaționale. Victoria lui Nicușor Dan înseamnă că orientarea euroatlantică a României va fi menținută neschimbată.
Stegarul Dac  sursa Facebook Catalin Avrămuță jpg
„Stegarul Dac” a fost arestat, după ce şi-a tăiat brățara electronică de monitorizare
Cezar Avrămuță, cunoscut sub numele de „Stegarul Dac”, a juns în arestul Poliţiei Capitalei, după ce instanţa a decis înlocuirea arestului la domiciliu, pentru că şi-a tăiat brăţara electronică de monitorizare.
Masina politie autospeciala Politia Romana FOTO Shutterstock
Un fost polițist i-a cerut 10.000 de euro unei femei ca să nu publice poze indecente cu ea pe rețelele de socializare
Un fost polițist din Bacău a fost reținut pentru șantaj și agresiune după ce a cerut 10.000 de euro unei femei ca să nu publice poze compromițătoare cu ea.
pentagon
Secretarul apărării din SUA introduce noi restricții pentru presă. Jurnaliștii vor avea acces în clădirea Pentagonului doar însoțiți
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a dispus vineri ca jurnaliştii să fie însoţiţi oficial în mare parte din clădirea Pentagonului, în cea mai recentă serie de restricţii impuse presei de administraţia Trump, relatează Reuters.
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Val de amenințări și instigări la violență pe TikTok, înaintea învestirii lui Nicușor Dan. Fanii lui Georgescu și Simion vor „Revoluție”
Un val de clipuri video au fost publicate pe TikTok, care anunță un protest masiv în Piața Constituției, pe 26 mai, în ziua în care va avea loc ceremonia de învestire a lui Nicușor Dan.
image png
Ce să pui în buzunarul pantalonilor ca să fii ferit de deochi și să vină banii ușor la tine. Trucul pe care nimeni nu îl știe
Acesta e genul de truc de pe vremea străbunicilor, învelit în mister și superstiție, dar pe care mulți îl respectă cu sfințenie — mai ales în zonele rurale sau la cei care cred în energia lucrurilor mici.
image png
Cum să faci delicat de casă, delicios pentru supe și ciorbe. Nu-l vei mai cumpăra niciodată din supermarket
Dacă vrei să faci delicat de casă (sau „vegeta” naturală), ai să descoperi cât de simplu e și, mai ales, cât de sănătos. Fără E-uri, fără conservanți – doar legume, sare și iubire, exact cum făceau bunicile. Iar aroma bate la scor orice plic din comerț!