Alternativa la Nobel
Se ştie deja că Academia Suedeză nu va acorda, anul acesta, premiul Nobel pentru literatură. Povestea e veche şi complicată. În urma unui imens scandal care a pornit de la o serie de abuzuri sexuale pe care se spune că le-ar fi comis soţul uneia dintre membrele Academiei, şi care a continuat cu acuzaţii de corupţie, mai mulţi academicieni şi-au dat demisia, în semn de protest. Conform statutului, pentru a lua decizii, e nevoie de prezența a cel puțin 12 membri (din 18). Membrii Academiei sînt aleși pe viață. O eventuală demisie înseamnă doar absența membrului respectiv, nu și vacantarea fotoliului. Demisia Sarei Danius și a altor academicieni în urma crizei a redus numărul academicienilor cu drept de vot la 11, deci sub pragul regulamentar. Ceea ce pune Academia în imposibilitatea de a mai lua decizii valide.
Un grup de personalităţi ale vieţii culturale suedeze încearcă să pună la cale un nou premiu literar, un Nobel „alternativ“, un premiu nou ţinînd seama de criza majoră (inclusiv de încredere) prin care trece Academia Suedeză de la începutul acestui an. Noua Academie, compusă din peste o sută de scriitori, actori, jurnaliști și manageri culturali, a pus la punct planul pentru acest premiu literar. „Am fondat Noua Academie pentru a reaminti oamenilor că literatura și cultura în general trebuie să promoveze democrația, transparența, empatia și respectul, fără privilegii, aroganță părtinitoare sau sexism“, au spus iniţiatorii noului premiu în declarația de intenţii. Într-o primă fază, Noua Academie a invitat bibliotecarii din Suedia să numească autori premiabili (era să zic nobelabili). Concurenții pot veni de oriunde din lume cu condiţia să fi scris cel puțin două cărți, dintre care măcar una să fi fost publicată în ultimii zece ani. Se caută un scriitor care a spus povestea „oamenilor din lume“ – o diferenţiere clară faţă de premiul Nobel care, potrivit testamentului celui care l-a fondat, se acordă pentru o operă „remarcabilă“. E, într-adevăr, un restart? E chiar un premiu atît de „altfel“? Pe lista lungă a nominalizaţilor apar cîţiva autori deja foarte cunoscuţi şi despre care se tot spune că s-ar afla în vizorul comitetului Nobel (cum ar fi Ngugi wa Thiong’o, Amos Oz, Haruki Murakami, Thomas Pynchon şi Don DeLillo), scriitori mega-consacraţi & multipremiaţi (Cormac McCarthy, Margaret Atwood, Anne Carson, Elena Ferrante), angajaţi politic şi social (Olga Tokarczuk, Sofie Oksanen) sau una dintre cele mai bine vîndute scriitoare la scară globală, J.K. Rowling. Nu am găsit nume neaşteptate, surprize, revelaţii. Regulamentul impune în etapa a doua – cea a votului popular – o cotă egală de gen pentru calificarea pe lista scurtă, care va conţine patru autori. Aceştia vor fi „judecaţi“ de juriu în etapa a treia. Condus de editorul Ann Pålsson, care-i va avea alături pe profesorul Lisbeth Larsson și pe bibliotecara Gunilla Sandin, juriul va anunța cîștigătorul în luna octombrie (atunci cînd ar fi trebuit să fie anunțat în mod tradițional premiul Nobel). Apoi, la o zi după decernare, la 11 decembrie, Noua Academie va fi dizolvată. O academie efemeră, o alternativă, deci, la academicienii autentici, care-s „nemuritori“.
Iniţiativa acestui Nobel alternativ rezolvă, măcar parţial sau pentru moment, absenţa de pe „piaţă“ a Nobelului literar autentic. Într-o perioadă de criză, un grup de oameni cu autoritate literară preia „puterea“ şi oferă un premiu cu – după cum speră ei – aceeaşi greutate. Ideea e însă dacă nu s-ar putea institui, pe termen lung, nu un premiu Nobel alternativ, ci o alternativă la premiul Nobel. Adică o formulă de recunoaştere şi consacrare literară de forţă mondială care să depăşească mizele politice conjuncturale, trocurile şi opţiunile căldicel-consensuale ale unui grup de academicieni. Şi care să aibă o bază mai solidă decît gusturile literare ale maselor cosultate democratic ori criterii non- şi extra-literare, cum e cota de gen. E de presupus că încrederea publicului în Nobelul alternativ va fi suficient de mare pentru a încuraja ediţii viitoare ale premiului. Dar va putea oare această nouă distincţie să cîştige şi un prestigiu care s-o facă rîvnită de scriitori?