Alex. Leo Şerban – Timpul schimbă totul

Publicat în Dilema Veche nr. 527 din 20-26 martie 2014
Alex  Leo Şerban – Timpul schimbă totul jpeg

„Pînă la urmă, totul s-ar putea comprima în această formulă definitivă: «nous n’arrivons pas à changer les choses selon notre désir, mais peu à peu notre désir change» (pagina 1943, À la recherche du temps perdu). Timpul schimbă totul.“ Timpul schimbă totul. Odată ce ai parcurs cele doar 160 de pagini ale ultimei cărţi, postume, publicate de Alex. Leo Şerban, La planète Proust (Editura Non Lieu, Paris, 2013), realizezi, cu regretul datorat unei personalităţi excepţionale şi care lipseşte atît de mult spaţiului dilematic românesc, că este fraza care revine cel mai des. De cel puţin 30 de ori.

Nu l-am cunoscut personal pe Alex. Leo Şerban. Aveam nevoie de un acord de publicare, am ajuns la el printr-un prieten comun şi, la foarte puţin timp după ce, cucerită de imensa cultură enciclopedică pe care o respira personalitatea sa, citisem De ce vedem filme. Et in Arcadia cinema (Polirom, 2006), am aflat că Alex nu mai este.

Se întîmpla în aprilie 2011, iar vestea dispariţiei sale a şocat foarte multă lume. Nu toţi îl cunoşteam personal, dar cu toţii avusesem timpul (ce e timpul, de fapt?) de a-l citi, de a-i aştepta cronicile cinematografice, de a-i aştepta vocea foarte caldă.

Întîmplarea a făcut ca nu de mult să mă regăsesc din nou faţă în faţă cu Alex. Leo Şerban: în programarea făcută de Institutul Cultural Român din Paris, pentru Salonul Internaţional de Carte care are loc între 21-24 martie, la Paris, apare şi cartea sa, într-o lansare-dezbatere cu editorul Michel Carrasou şi scriitorul Adrian Mihalache. Şi subsemnata. Tot întîmplarea a făcut să descopăr cartea, s-o devorez călătorind cu avionul dinspre Zürich spre Bucureşti. Paginile în care Alex. Leo Şerban îşi amintea cu deliciu fragmentele în care Proust narează prima sa întîlnire, emoţionantă, cu un aeroplan, faptul că marele autor francez nu a avut niciodată ocazia să urce într-un avion se derulau sub ochii mei în ritmul impus de avionul care mînca mile, kilometri, temperaturi, timpi. Aceiaşi timpi pe care, în urma unei ciudate şi foarte importante decizii, Alex avea să-i caute tocmai la Buenos Aires, în Argentina, în dorinţa de a recupera un timp à jamais pierdut. Luînd cu sine întreaga colecţie a romanului lui Proust, pentru a-l reciti, a-l derula, asemeni unui fluviu pe care ar fi încercat să-l parcurgă în sens invers. „De îndată ce lucrurile la care ţinem au fost luate de timp, încercăm să recuperăm cumva momente la fel de intense, privind în jurul nostru. Ne închipuim, atunci, că simpla contemplare a altor vieţi decît a noastră ne va face să uităm lipsa pe care o simţim; dar este o iluzie amară, căci nu putem cumpăra timp niciodată.“ Alex. Leo Şerban avea dreptate scriind aceste fraze proustiene, într-un volum care încearcă, şi asta este paradoxal, să justifice alegerile lui Proust, să le argumenteze, să le alimenteze într-un fel, într-un florilegiu, pînă la urmă, de adevăruri paradoxale. Timpul schimbă totul. Şi pe noi? Mai ales pe noi.

Alex nu a mai putut cumpăra timp, el a reuşit numai să împrumute doar atît cît să ne facă să pricepem că, pînă la urmă, nu timpul contează, ci felul în care ne adaptăm lui. Nu aşteptarea morţii, extrem de dureroasă, ci moartea în sine. Pentru acei care, asemeni lui, ştim că în unele momente şi unele boli, timpul nu se mai măsoară în viziuni şi proiecţii, ci în decizii minimaliste şi aşteptări ale unor duble verdicte, boala care avea să-l lovească foarte repede după scrierea acestor note de lectură este un simbol. Un fruct al premoniţiei, cum avea să-l numească Marina Dumitrescu-Baconschi în prefaţa volumului, o cotitură existenţială în 2009. Anul în care Alex. Leo Şerban se retrăgea în Argentina. „À la recherche du temps perdu este asemeni unei flori care înfloreşte în momentul în care moare tulpina care o susţine“ – scrie Alex în debutul notelor sale. O floare care exprimă, în foarte puţine, dar concentrate petale, capacitatea cinematografică, migăloasă, a lui Proust, de a construi catedrale literare, de a fi un fel de Gaudí al literelor, al timpilor regăsiţi; o carte care ne redă în zeci de citate, adorate de regretatul critic de cinema, nu doar filozofia lui Proust, ci şi fuga din faţa unei fatalităţi. Inconfortul pe care ni-l produce o întrebare de genul: cum să facem ca timpul, care duce tot şi schimbă tot, să ne dea măcar răgazul de a ne adapta ritmului pe care ni-l impune?

Răspunsul se află undeva în cartea lui Alex. Leo Şerban. Poate în dezbaterea de duminică, 23 martie, de la orele 14,30, la Paris.

Iulia Badea-Guéritée este jurnalistă la Courrier International, Paris.

5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.
969 15 Banu1 jpg
„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)
Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse.
969 16 sus coperta Romila jpg
Bacovia, prima „viață”
Cîteva lucruri evită să facă autorul cu subiectul său și cred că ele sînt esențiale pentru o reușită a genului.
969 16 jos coperta Marius jpg
Riscul de a citi
Citind Lolita în Teheran rămîne prima carte care dezvăluia riscurile de a citi literatură occidentală într-o țară fundamental islamică.
p 17 jpg
Dubla doi
Regizorul Michel Hazanavicius și-a făcut o reputație (pompată, trebuie spus) din voluptatea cu care pastișează mituri ale cinema-ului.
969 17 Breazu jpg
Forme și fonduri
Foarte probabil că acesta este motivul pentru care Stumpwork poate fi tot ceea ce a fost anul trecut New Long Leg, dar este încărcat, pe fond, cu mai multă autonomie, cu mai mult spațiu, cu mai multă atmosferă.

Adevarul.ro

Antony Blinken
Antony Blinken: Acum 25 de ani, poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea
Secretatul de stat american susține că românii au fost o sursă de inspirație în urmă cu 25 de ani când a fost lansat Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Blinken a precizat că relația dintre cele două state este una „de neclintit”.
agnelli andrea epa efe h 55456952 jpeg
Cutremur la Juventus! Toată conducerea a demisionat. Clubul riscă să fie retrogradat din nou
Clubul italian este cercetat pentru o fraudă de 282 de milioane de euro.
Virgil Musta
Medicul Virgil Musta, trimis în judecată de DNA. El a devenit cunoscut în pandemie
DNA l-a trimis în judecată pe medicul Virgil Musta, specialist care s-a remarcat în timpul pandemiei. El este acuzat că a determinat asistentele de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara să vândă teste Covid și să preleveze probe medicale pentru firma la care medicul este acționar.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.