„Aducem cineaşti pe care festivaluri de tradiţie nu îi pot aduce“ - interviu cu Cristian MUNGIU

Publicat în Dilema Veche nr. 610 din 22-28 octombrie 2015
„Aducem cineaşti pe care festivaluri de tradiţie nu îi pot aduce“   interviu cu Cristian MUNGIU png

- interviu cu regizorul Cristian MUNGIU, directorul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest -

Festivalul, care se va desfăşura în perioada 23-29 octombrie, a ajuns la a şasea ediţie. Ce s-a schimbat şi ce a rămas la fel de cînd aţi început să-l organizaţi? 

Ideea de bază – de a rezuma tot ce e mai bun în toate secţiunile de la Cannes, într-o săptămînă de proiecţii la Bucureşti – a rămas. Festivalul a crescut însă în toate dimensiunile: arătăm mai multe filme şi aproape pe toate cele premiate, în mai multe săli, avem mai mulţi cineaşti prezenţi care îşi introduc filmele, organizăm

-uri, dezbateri şi retrospective. Festivalul a căpătat o prestanţă care îi permite să aducă cineaşti pe care festivaluri de tradiţie, cu zeci de ediţii la activ, nu îi pot aduce. Să primeşti vizita cîştigătorului de Palme d’Or în anul în care a cîştigat trofeul e cumva echivalent cu o lansare de carte cu cîştigătorul Nobelului pentru literatură în persoană – însă, din păcate, în România, percepţia nu este încă asta. 

Şi despre Festivalul de la Cannes se scrie că are ani mai buni şi ani mai puţin buni. Cum vi se pare că a fost 2015 şi ce filme aţi recomanda din ce vom vedea în curînd la Bucureşti? 

A fost un Cannes cu mai puţini regizori-vedetă, dar cu multe descoperiri. Din ce va rula la Bucureşti, recomand în primul rînd

, proiectat în prezenţa lui Jacques Audiard, care va vorbi despre film, apoi, din aceleaşi motive,

, în prezenţa lui Gaspar Noé,

în prezenţa lui Emmanuelle Bercot,

în prezenţa lui Dalibor Matanic, seria Arabian

, a lui Miguel Gomes (care va avea un Q&A prin Skype joi seară, pe 29 octombrie),

cîştigătorul Caméra d’Or,

al lui Yorgos Lanthimos, dar şi

, opţiunea pentru Oscar a Franţei – regizat de o turcoaică. Plus

noul film al cîştigătorului de Palme d’Or Apichatpong Weerasathakul, sau

premiat în septembrie la Veneţia cu Leul de Aur – care nu are distribuitor în România. Pentru cine se orientează după premii, sînt de văzut 12 filme premiate la Cannes anul acesta. Cireaşa de pe tort este joi, pe 29 octombrie, la Cinema PRO – proiecţia de gală

în prezenţa delegatului general al Festivalului de la Cannes, dl Thierry Frémaux – cu comentariul live al acestuia peste proiecţia cu scurtmetrajele restaurate Lumière. E un spectacol extraordinar, eu l-am văzut la una dintre puţinele lui reprezentaţii ocazionale, la Lyon – e

în cea mai pură stare. 

În urmă cu ceva timp, spuneaţi că festivalul de la Bucureşti va creşte în măsura în care publicul se va arăta interesat de acest eveniment. Ceea ce s-a întîmplat deja. Anul trecut cu greu reuşeai să intri la proiecţii în sălile de cinema. Capitalul acesta de simpatie a atras după sine un număr mai mare de invitaţi şi de evenimente conexe? 

Din păcate, nu ne putem extinde în mai multe săli de cinema pentru că nu mai sînt alte săli de calitate în centrul Bucureştiului, însă anul acesta festivalul se extinde cu un week-end suplimentar – la Studio şi la „Elvira Popescu“, în care vor fi şi reluările celor mai cerute filme, dar şi alte titluri noi, inclusiv Ziua de Aur. Sîmbătă, pe 24 octombrie, la „Elvira Popescu“ va avea loc dezbaterea despre pirateria video, în prezenţa unui reprezentant al MUSO, compania care încearcă să combată pirateria cu un soft care te redirecţionează pe site-uri legale, duminică e conferinţa despre cinema şi critică, în prezenţa reputatului critic francez Pascal Mérigeau şi a lui Magali Montet, de la care aflăm ce rol are un ataşat de presă într-o ţară ca Franţa, care chiar are industrie cinematografică. Luni, 26 octombrie, la UNATC este

-ul lui Jacques Audiard – o ocazie rară de a asculta un cîştigător de Palme d’Or vorbind despre concepţia sa privind cinema-ul. 

Care e cea mai mare dorinţă de cinefil pe care aţi putut să v-o îndepliniţi odată cu Les Films de Cannes à Bucarest? 

Să văd vreo zece filme

de la Cannes într-o săptămînă – ceea ce la Cannes nu pot niciodată. Şi să văd în aceeaşi după-amiază, unul după altul, filmele cîştigătoare de la Berlin, Cannes şi Veneţia – în Ziua de Aur din Les Films de Cannes à Bucarest. După care cred că ai ce vorbi în restul serii la un vin – dacă eşti cinefil.

a consemnat Ana Maria SANDU

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.