ACTA

Publicat în Dilema Veche nr. 416 din 2-8 februarie 2012
ACTA jpeg

La jumătatea lunii trecute, mai multe site-uri şi-au întîmpinat cititorii cu o pagină neagră şi un mesaj de avertisment. A fost o mică-mare grevă: timp de o zi, versiunea în engleză a Wikipedia (cea mai mare enciclopedie liberă), dar şi alte site-uri importante au rămas inaccesibile. O coaliţie formată din activişti pentru libertăţi civile, organizaţii nonguvernamentale şi companii din domeniul Internet au creat un soi de alianţă informală pentru a atrage atenţia asupra unor legi pe cale de-a fi adoptate în SUA: Stop Online Piracy Act (SOPA) şi Protect IP Act (PIPA). Cele două legi ar putea permite guvernului să restricţioneze accesul la Internet utilizatorilor bănuiţi că ar încălca drepturi de proprietate intelectuală. Prevederile – susţin cei care le contestă – sînt foarte dure, ba chiar incompatibile cu democraţia.

Săptămîna trecută povesteam despre reticenţa cu care a fost primită în Franţa legea HADOPI – menită să-i pedepsească pe utilizatorii care descarcă ilegal fişiere de pe Internet. Şi acolo, legea adoptată în urmă cu doi ani e contestată aprig – iar unul dintre actualii candidaţi la preşedinţie, François Hollande, a afirmat că are de gînd să o abroge. Zdrobitor prin simplitate: nu putem renunţa la libertăţi civile doar de dragul unor drepturi de care se bucură, de fapt, o minoritate – creatorii. Însă nu ar fi în acelaşi timp o greşeală să se încalce drepturile de proprietate intelectuală doar de dragul democraţiei? Dreptul la proprietate (chiar şi intelectuală) nu trebuie oare să fie tot o condiţie a democraţiei?

Aceasta ar fi dilema ţărilor care se obligă, prin recent iniţiatul Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), să protejeze mai bine drepturile de autor pe Internet.

La tratatul susţinut de Comisia Europeană ia parte şi România. Pînă în acest moment nu au existat dezbateri publice în nici una dintre ţările semnatare – Comisia a negociat acordul doar cu guvernele. În afară de statele europene au mai semnat tratatul SUA, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore şi Coreea de Sud. Printre cei care nu au semnat acordul se numără Rusia, China, majoritatea ţărilor africane şi cele din America Latină.

Dincolo de senzaţia că acest acord s-a semnat fără consultare publică – ba chiar, spun criticii, împotriva interesului cetăţenilor –, rămîn încă numeroase semne de întrebare cu privire la sensul întregului demers. Experienţa de pînă acum arată că politicile anti-piraterie pe Internet nu au cum să funcţioneze, că legislaţia restrictivă nu-i descurajează, de fapt, pe cei care vor să descarce ilegal muzică, filme sau cărţi de pe Internet. În Franţa s-au făcut „progrese modeste“ (acestea sînt cuvintele directoarei HADOPI) cu nişte costuri exorbitante pentru guvern şi companii şi cu îngrădirea unor libertăţi ale cetăţenilor. Noul acord ACTA – care, deocamdată, nu se anunţă atît de dur – preia, în mare parte, aceleaşi erori „de proiectare“ ale legii franceze. Odată adoptate măsurile, statul va vedea în cetăţeanul cu acces la Internet un posibil infractor; ele vor permite instituţiilor guvernamentale să scotocească prin fişierele cetăţenilor, să le oprească accesul la Internet, să blocheze anumite site-uri, să amendeze. Or, cît de democratic e să percheziţionezi zece case, doar pentru că ştii că pe strada aceea locuieşte, undeva, un infractor?

Marea problemă cu ACTA e dacă reuşeşte, într-adevăr, să protejeze drepturile de proprietate intelectuală şi dacă acest „deal“ e convenabil în comparaţie cu deranjul provocat de imixtiunea în sfera privată a utilizatorilor de Internet. Pînă una-alta – dacă vorbim de eficienţă – tocmai China, una dintre ţările care tolerează, ba chiar cultivă pirateria, nu vrea să ia parte la tratat. În schimb, vor putea fi verificaţi mai temeinic cetăţenii germani.

Pînă la urmă, povestea cu ACTA e la fel ca lupta împotriva terorismului, în numele căreia s-au comis numeroase abuzuri. Numai că în cazul legilor de combatere a pirateriei nu există vreo ameninţare directă la adresa securităţii naţionale – ci doar dorinţa de a proteja drepturile unei minorităţi. 

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Una din patru persoane imunizate cu serurile anti-Covid Pfizer sau Moderna a experimentat efecte adverse
Mai mult de un sfert dintre persoanele care s-au imunizat cu vaccinuri ARN mesager împotriva infectării cu virusul SARS CoV2 au suferit un răspuns imun neintenționat, potrivit noilor studii.
image
Un român a jucat de 49 de ori același bilet câștigător la pariuri sportive. Suma enormă la care a ajuns
Un bărbat din județul Prahova a avut marea inspirație de a alege o combinație de 28 de meciuri câștigătoare pe un bilet, dar nu s-a oprit aici. A copiat același bilet de numai puțin de 49 de ori.
image
Țara în care intrarea românilor e ca și interzisă. „Nu mai îmi trebuie nici gratis, e revoltător”
Doi tineri români cu un copil au fost umiliți pe un aeroport fără ca cineva să poată interveni în favoarea lor. Cazul lor nici măcar nu este unic, iar statul român nu reușește să rezolve o problemă cunoscută foarte bine de ani de zile, dar care arată limitele politicii externe a României

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.