A sosit momentul să motivăm tineretul!

Werner Hans LAUK
Publicat în Dilema Veche nr. 637 din 5-11 mai 2016
A sosit momentul să motivăm tineretul! jpeg

În fiecare an, la 9 mai, noi, europenii, sărbătorim Ziua Europei. O astfel de zi de rememorare ne poate oferi, mai cu seamă în timpuri atît de neliniştite în plan politic, precum cele actuale, prilejul de a ne opri puţin în loc şi de a purcede la o introspecţie cu privire la ideea noastră comună despre Europa. Desigur, noi, cele 28 de state membre, nu împărtăşim întotdeauna aceeaşi opinie politică. Desigur, date fiind poziţia noastră politică, istoria noastră naţională, structura noastră economică şi cea din care sînt alcătuite populaţiile ţărilor noastre, avem viziuni diferite legat de ceea ce Uniunea Europeană ar trebui să realizeze şi să ofere.

În tot acest context, să nu uităm ce ne leagă pe noi toţi: în procesul de aderare am aspirat cu toţii la înfăptuirea ideii europene pentru ţările noastre şi pentru cetăţenii noştri.

Ideea europeană de pace, libertate şi securitate, egalitate de drepturi şi echitate, solidaritate şi sustenabilitate, democraţie, stat de drept şi prosperitate: pe fundalul provocărilor externe, ea este astăzi la fel de actuală ca şi în faza iniţială a CECO, precursoarea CEE.

Noi, cei „bătrîni“, ne amintim, încă, viaţa politică cotidiană de dinaintea creării Uniunii Europene ca nucleu al strînselor legături realizate între statele europene şi cum arăta viaţa în dictaturile existente la Est de Cortina de fier. Valorile Europei Occidentale şi Centrale au însemnat visul la care au aspirat multe milioane de oameni în Estul Germaniei, în România şi în celelalte state est-europene. Mulţi şi-au riscat viaţa pentru a-şi îndeplini, lor şi familiilor lor, visul european de libertate, democraţie şi prosperitate. Au trecut doar 26 de ani de cînd, aici, în România, oamenii au ieşit în stradă pentru autodeterminare politică, libertatea presei şi statul de drept, marcînd, astfel, cu preţul vieţii lor, sfîrşitul formal al unui sistem dictatorial. Au trecut doar 26 de ani de cînd, în Germania, oamenii au putut să sărbătorească reunificarea unei ţări divizate timp de 40 de ani: democraţie şi economie socială de piaţă în Vest, nedreptate politică, economie planificată de stat şi lipsuri economice şi în aprovizionare în Est.

Generaţia născută după 1989 a crescut, însă, într-o Europă a­fla­tă în proces de creştere şi unificare, multiplele realizări ale unităţii europene, de la piaţa comună pentru produse şi servicii pînă la libera circulaţie a forţei de muncă şi a călătorilor, reprezentînd pentru aceştia o incontestabilă realitate. Mai cu seamă evenimentele din actualitatea politică a ultimelor luni au adus în prim-plan vulnerabilitatea acestei Europe comune şi a realizărilor sale în termeni de democraţie, libertate şi securitate. Am putut observa şi cît de necesar este ca noi să dialogăm în continuare, să discutăm atît despre problemele interne, cît şi despre ameninţările care ne înconjoară, despre consecinţele acestora pentru Uniunea noastră şi despre posibilităţile de a acţiona, în comun, ca membri ai Uniunii Europene.

Toate aceste subiecte care ne preocupă actualmente atît de profund reprezintă şi preocupări ale tinerilor, provocări la adresa viitorului acestora: acordarea de protecţie şi de azil celor refugiaţi din calea războaielor civile şi persoanelor persecutate politic, preluarea lor în societăţile noastre şi soluţionarea conflictelor care au generat debutul acestui val migrator, implementarea obiectivelor noastre de protecţie a climei, stabilite la nivel global, dar şi realizarea strategiei de dezvoltare a Uniunii Europene, „Agenda 2020“, care promite o creştere bazată pe inovare şi sustenabilitate, menită să combată sărăcia şi să întărească coeziunea socială.

Modul în care vom depăşi aceste pro­vo­cări va determina şi în ce fel de Europă vor trăi, într-o bună zi, copiii şi nepoţii noştri.

Tocmai de aceea este atît de important să motivăm tînăra generaţie, să an­gre­năm elevii, tinerii, studenţii şi tinerele persoane active în procesul de participare susţinută la conceptele noastre politice, pentru ca discuţiile noastre despre Europa să nu aibă loc doar la nivel de parlamente şi ministere, ci să căutăm să purtăm discuţii politice şi în viaţa cotidiană, depăşind graniţele ţărilor noastre.

Două evenimente care oferă, tocmai în acest sens, un cadru perfect se desfăşoară anul acesta deja pentru a treia oară la Bucureşti. Datorită iniţiativei Ministerului român al Afacerilor Externe şi a Reprezentanţei Comisiei Europene în România, avem, şi în acest an, de Ziua Europei, prilejul unui dialog cu cetăţenii pe teme europene şi să ne prezentăm cetăţenilor României ca 28 de state ale Uniunii Europene cu întreaga lor diversitate politică, culinară şi turistică, şi să le oferim acestora posibilitatea de a experimenta diversitatea culturală europeană.

Aşadar, Ambasada Republicii Federale Germania foloseşte cu plăcere ocazia Tîrgului statelor membre UE, desfăşurat în 7 mai în parcul Cişmigiu, precum şi călătoria europeană cu metroul bucureştean din data de 9 mai, denumită „Metro-Europe“, pentru a discuta despre Germania şi Europa cu cei interesaţi.

Sînt extrem de bucuros că Ambasada beneficiază în aceste demersuri de sprijinul tinerei generaţii. Elevii Şcolii Germane Bucureşti ne vor acompania muzical, iar reprezentanţii Serviciului German de Schimb Academic (DAAD) vor prezenta oferte pentru studenţi şi tineri cercetători, înlesnind tinerei generaţii din Germania şi România posibilitatea unui stagiu în ţara cealaltă.

Uniunea Europeană nu oferă, însă, numai studenţilor posibilitatea de a-şi lărgi orizontul european, ci şi elevilor, practicanţilor şi stagiarilor, care au multiple oportunităţi de a acumula experienţă europeană. Iar acesta este cel mai valoros lucru pentru integrarea continentului nostru atît de divers şi bogat sub aspect cultural şi lingvistic.

Desigur că pentru o mai mare apropiere de Europa nu este întotdeauna necesar un stagiu de cîteva luni în străinătate. În ultimele săptămîni, am avut de cîteva ori plăcerea de a întîmpina elevi şi studenţi în Ambasadă. Discuţiile s-au axat pe actualele crize şi pe responsabilitatea noastră, a europenilor, în această lume zbuciumată. Am discutat despre modul în care putem ajuta noi, Uniunea Europeană, la soluţionarea acestor crize şi pentru a atenua suferinţa existentă în multe locuri. În cadrul acestor dialoguri, atît mie, cît şi colegilor mei ne-au fost adresate multe întrebări. Întrebări despre politica europeană privind refugiaţii, despre poziţia Germaniei în cadrul celor 28 de state şi despre cum a reuşit Germania pînă în prezent să preia peste un milion de refugiaţi. Dar, desigur, şi despre reacţia oamenilor din Germania atunci cînd imagini ca acelea din noaptea de Revelion de la Köln fac înconjurul lumii.

În toate aceste discuţii am întîlnit multă deschidere şi curiozitate – însă şi curajul de a adresa întrebări incomode şi de a căuta împreună răspunsurile la acestea. Sînt foarte încrezător în urma acestor întîlniri cu tinerii cetăţeni români ai Europei. Trăim vremuri marcate de crize şi ne confruntăm cu provocări uriaşe, însă Uniunea noastră este suficient de puternică, astfel încît ne permitem să ne adresăm şi întrebări incomode şi să căutăm şi să găsim, ca şi pînă acum, răspunsuri comune.

Iar pentru ca toate acestea să nu se schimbe, este foarte important să fa­mi­liarizăm tineretul, elevii şi tinerii adulţi încă de pe acum cu provocările europene. Fiindcă şi ei sînt cei care vor decide astăzi şi mîine ce fel de Europă vom avea în viitor.

Ei vor decide, cu votul lor, care sînt partidele şi ideile politice de largă susţinere în Europa. Prin comportamentul lor – ca stagiari, consumatori, turişti, cetăţeni – vor avea un cuvînt de spus despre cît de european va fi percepută şi conturată Europa în cinci, zece sau cincisprezece ani.

Ei vor decide, la rîndul lor, dacă ideea europeană de pace, libertate şi securitate, egalitate în drepturi şi echitate, de solidaritate şi sustenabilitate, de democraţie, stat de drept şi prosperitate va putea fi percepută concret, zi de zi, şi de generaţiile viitoare, atît în detaliu, cît şi în ansamblu.

Werner Hans Lauk este ambasadorul Germaniei la București.

Foto: M. Constantineanu, Ambasada Germaniei la Bucureşti

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Elena Lasconi declaratii dupa primul tur 25 noiembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (3) jpg
Lasconi nu exclude un guvern „de uniune națională”, după alegerile de pe 1 decembrie: „Este foarte posibil un dialog cu PSD”
Candidata USR la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, a declarat, la Antena 1 că nu exclude discuțiile pentru formarea unui guvern „de uniune națională”, inclusiv cu PSD.
Marcel Ciolacu jpg
Premierul PSD Marcel Ciolacu: din 2025, românii vor călători liberi nu doar în Schengen, ci şi în SUA
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a transmis astăzi că, pe lângă intrarea cu drepturi depline în spaţiul Schengen, România a mai înregistrat un succes: din 2025, românii vor călători fără viză în SUA.
carte pixabay jpg
Ce nume inedite aveau românii în 1600. Un milion de femei îl poartă și în ziua de azi
Cultura și limba poporului nostru a fost, și rămâne, una în flux, care se schimbă constant, în funcție de tendințele culturale mai largi, de la nivel global.
Calin Georgescu   Elena Lasconi colaj  Foto Mediafax  Inquam Photos (2) jpg
Reacțiile artiştilor şi influencerilor după primul tur al alegerilor. „Parcă mi-a dat cineva un pumn în stomac"
Reţelele de socializare au explodat pur şi simplu de mesaje politice din partea multor artişti români şi influenceri, după rezultatul din primul tur al alegerilor prezidenţiale.
sommaroy norvegia webp
Insula unde timpul „nu există”. Unde se află primul teritoriu „fără fus orar” din lume
Locuitorii unei insule norvegiene situată la nord de Cercul Polar vor să trăiască fără a se raporta la timp, astfel încât să poată face ceea ce vor, când vor, fie că e zi sau noapte. Cu alte cuvinte, aici timpul „nu există”. Este vorba despre insula Sommaroy, unde Soarele nu apune vreme de 69 de zil
Elena Lasconi declaratii dupa primul tur 25 noiembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (6) jpg
Elena Lasconi avertizează că anularea alegerilor ar fi o încălcare a democrației. „E un respect față de vot, fie că ne place sau nu”
Anularea alegerilor prezidențiale ar reprezenta o încălcare gravă a democrației, a declarat Elena Lasconi. Candidata USR a făcut apel pentru respectarea votului.
profimedia 0939501807 jpg
Portretul la cald făcut de presa rusă lui Călin Georgescu. Detaliul remarcat de analiștii ruși
Câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale din România, Călin Georgescu, este un ultranaționalist, dar și un susținător al relațiilor suverane cu Moscova, scria la cald, duminică, când voturile încă se numărau, cotidianul rus Argumenty I Fakti.
curtea constitutionala decizii verdict   foto ccr ro jpg
Apelul partidelor către CCR. „Oricât nu ne plac ideile și unii dintre candidați, cred că trebuie să-i înfrângem la vot”/ „Sistemul nu va accepta rezultatul”
Contestarea la CCR a rezultatului primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost criticată de mai mulți lideri și membri ai partidelor politice.
image png
Orașul din România care a ajuns în faliment. Locuitorii l-au abandonat, iar pe străzi abia vezi picior de om
Acest oraș este unul dintre multele care au suferit enorm, din cauza declinului pe care industria minieră din România l-a înregistrat după anul 1990. Astăzi, clădirile de aici sunt într-o stare avansată de degradare, iar cu un deceniu în urmă, era desemnat drept cel mai sărac oraș din țara noastră.