21 de drame

Publicat în Dilema Veche nr. 949 din 16 – 22 iunie 2022
image

După doi ani de restricții pandemice, TIFF-ul clujean revine la gabaritul uzual de filme. Ca-ntotdeauna, există numeroase „abateri” de la conținut expoziții foto la Muzeul de Artă (de neratat colecțiile semnate de Kieslowski și Cristian Lipovan), concerte cu nume mari (cubanezul Eliades Ochoa din Buena Vista Social Club și trupa ucraineană DakhaBrakha) și trupe emergente, programe educaționale în aer liber, secțiunea de seriale cu două-trei episoade ca aperitiv, conversații cu echipele filmelor românești, dar și cu personalități publice despre filmele fierbinți din selecție (printre care și documentarul Navalnîi) etc. Dar dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.

● Illusions perdues – Xavier Giannoli adaptează temerar satira-mamut la adresa aristocrației pariziene și nu doar că nu-și frînge gîtul în convolutul labirint narativ, ba chiar țintește și în actualitate, denunțînd „prestituția” endemică și fenomenul fake news, riscînd totodată o teorie a conspirației despre structurile societale din epocă pentru care Balzac și-ar lua astăzi block” pe rețelele de socializare.

● The Plains – Orice e de preferat eternizării în sufocantul trafic actual, inclusiv acest hipnotic road movie existențial care timp de trei ore te plasează pe bancheta din spate a unei mașini, făcîndu-te părtaș la drumul zilnic dintre slujbă și casă și conversațiile, aparent banale, ale șoferului, care e chiar regizorul australian David Easteal și care, în plus, se joacă pe sine.

● Atlantide – Artistul vizual Yuri Ancarani filmează Veneția așa cum nu ați mai văzut-o niciodată, într-un documentar fascinant de stilizat care dinamitează convențiile genului, riscînd să-i ofenseze pe puriști. Aproape că aș putea pune pariu că ultimele zece minute din acest poem psihedelic sînt cele cu care veți rămîne de la această ediție.

● The Execution – Inspirat de cazul real al unui criminal în serie care mai bine de un deceniu s-a jucat cu neuronii și morala etică a oficialilor sovietici, acest thriller năucitor cu iz de Zodiac sare derutant de la un palier temporal la altul, făcînd aproape imposibilă decriptarea misterului chiar și celor mai versați pasionați de policier.

● Metronom – O boare de 4, 3, 2 adie în acest debut care tocmai i-a adus lui Alex Belc un premiu de regie la Cannes, dar nu e cu avort, ci despre rebeliune adolescentină într-o epocă în care Securitatea își flexa pervers mușchii. Nostalgia pentru muzica ilicită a vremii există din belșug, dar frisonul cu care vine la pachet te face să cam uiți pașii de dans pe ringul din sufragerie.

● Captain Volkonogov Escaped – Combinație detonantă de Minority Report, Dostoievski și filmele din seria Bourne, acest captivant thriller politic despre teroarea stalinistă vorbește nu doar despre colaboraționism, remușcare și (im)posibilitatea ispășirii, cît mai ales despre ororile oricărui regim totalitar pentru care nu contează că azi ești inocent de vreme ce mîine poți fi vinovat.

● Balaur – Religia și sexualitatea se întîlnesc la punct fix, cu toată provocarea aferentă, în debutul tensionat al lui Octav Chelaru în care o profesoară cedează periculos avansurilor unui elev. În contextul saturat de banal al filmului românesc, acest mix picant între Notes on a Scandal și Fatal Attraction e nu doar neașteptat, ci și binevenit.

● Utama – Deși activiștii de mediu se vor grăbi să revendice filmul cîștigător de la Sundance, această poveste picturală (neapărat de văzut pe marele ecran) în care un cuplu indigen se încăpățînează să rămînă în ținuturile natale din Bolivia în ciuda lipsei de apă e o fabulă elegiacă despre tradiție, asceză și supraviețuire cu demnitate într-o lume inadaptată la politicile zilei.

● Out of Sync – Actrița Marta Nieto (din Madre al lui Rodrigo Sorogoyen) excelează din nou în pielea unui personaj în pragul nebuniei, un inginer de sunet care începe să audă cu întîrziere lucrurile care i se întîmplă. E nu doar o idee inedită de thriller, cu twist-uri și explicații pe măsură, ci și metafora perfectă pentru contextul defazat în care trăim.

● Everything Everywhere All At Once – Fenomenul indie al anului vine de la aceiași regizori care l-au distribuit pe actorul din Harry Potter în rolul unui cadavru flatulent în Swiss Army Man. Țicneala lor frizează aici paroxismul, într-un divertisment ireal de inventiv care te absoarbe instant nelăsîndu-ți timp să respiri și storcîndu-ți lacrimi la dialogul dintre două pietre.

● January – Scriitorul cult Yordan Radichkov a dedicat o piesă omonimă „celei mai bulgărești dintre luni”, care devine sursa de inspirație pentru această alegorie politică deghizată în horror hibernal despre doi paznici mucaliți ai unui complex hotelier uitat de lume, în care The Shining al lui Kubrick și absurdul ionescian își dau întîlnire la un shot de rachiu.

● The Blind Man Who Did Not Want to See Titanic – Titlul acestei melodrame nu trebuie luat la figurat. E însăși descrierea eroului care suferă și de scleroză în plăci, imobilizat în scaun cu rotile aidoma actorului care-l joacă. El este, de altfel, și singurul „efect special” – mai spectaculos ca tot CGI-ul din Titanic din acest film ca o cursă cu obstacole. Și cu mult umor negru.

● Irréversible (Inversion intégrale) – Dacă aveți stomac să revedeți filmul-șoc al acestui început de mileniu, încercați versiunea „de-a-ndoaselea” a originalului, recent remontată de Gaspar Noé pentru a reda cronologia justă a poveștii. E o experiență meta mai mult cerebrală decît viscerală, comparabilă cu o lovitură de ciocan în capul convențiilor narative.

● The Round Number – Controversa ediției este nu Irréversible, ci investigația lui David Fisher în jurul unui număr. Și nu orice număr, ci fix cele șase milioane de evrei victime ale Holocaustului. Simpla chestionare a canonului frizează subversivul, dar asta nu l-a împiedicat pe Errol Morris să declare că, oricît de incorect politic ar suna, e un film „incredibil de puternic și de emoționant”.

● Leave No Traces – Deși atinge un subiect fierbinte cum este brutalitatea poliției, adevăratul cap de acuzare al acestui furios denunț cinematografic (inspirat de cazul real din 1983 al tînărului ucis în bătaie de miliția comunistă poloneză) este putregaiul instituțional al oricărui sistem care strivește, fără scrupule, integritatea individuală a celor pe care, în fapt, ar trebui să-i apere.

● Talking Heads – Cine ești și ce vrei de la viață? Din doar două întrebări simple și răspunsurile unor subiecți cu vîrste între 1 an și 100, Krzysztof Kieslowski reușește să schițeze un portret esențializat al umanității și al nevoii de libertate și de schimbare. Acest scurtmetraj de 16 minute e cireașa de pe tortul retrospectiv dedicat cineastului polonez la TIFF 2022.

image

● The Balcony Movie – Aceleași întrebări sînt puse de regizorul Pawel Lozinski și celor care, timp de un an, trec pe trotuarul de sub balconul său din Varșovia. Veritabilă mostră de less is more sau ce se întîmplă atunci cînd privești lumea direct în ochi, documentarul vorbește cu umor, emoție și empatie despre toate acele nimicuri din care e făcută viața adevărată.

● Mesaje private – Chilianul Matias Bize, unul dintre favoriții TIFF-ului, livrează cu eleganța-i caracteristică o serie de upercuturi emoționale din specialitatea casei în acest film COVID (dar nu despre COVID, din fericire) făcut la distanță și montat ca un confesional frust în care realitatea și ficțiunea ard la comun.

● Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song „Dacă aș fi știut de unde vin cîntecele bune, aș fi mers acolo mai des”, a declarat legendarul artist într-un interviu din 1992, preluat și în acest documentar biografic dens și cuceritor structurat în jurul unei piese devenite obiect de cult, dar care a fost ignorată la vremea lansării.

● Nosferatu – Alături de documentarul despre aselenizare Moonwalk One, acompaniat live de trupa krautrock franceză Invaders, cineconcertul prilejuit de centenarul capodoperei horror a lui Murnau este un adevărat tur de forță muzical, cu o coloană sonoră compusă special pentru ditamai orchestra de über-talentata Simona Strungaru.

● Filmul-surpriză – Anul trecut a fost Annette. Anul ăsta e tot un film proaspăt cules de la Cannes, regizat de un fost câștigător al Trofeului Transilvania. Se întâmplă într-un sat unde localnicii au o problemă cu noii veniți, există și un subplot eco, avem și niște animale sălbatice care atîrnă greu în poveste, dar nu, nu e RMN. Titlul va fi anunțat cu o zi înainte de proiecție. Ce să fie oare?

Mihai Chirilov este directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Foto: The Plains (sus), The Balcony Movie (jos)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

saracie sate vaslui
Copiii de la sat, tot mai flămânzi și mai săraci. Cum putem eradica sărăcia? Explicațiile unui analist economic
Un sfert dintre copiii care trăiesc în mediul rural se culcă seara flămânzi, arată raportul, intitulat "Bunăstarea copilului din mediul rural", realizat de World Vision România. Iar asta pentru că părinții lor sunt prea săraci și nu au suficienți bani pentru mâncare.
alimente sanatoase jpg
Te simți tot mai trist și nervos? Top 3 alimente care îți vor îmbunătăți starea de spirit
Te simți tot mai trist și nervos? Top 3 alimente care îți vor îmbunătăți starea de spirit
vot diaspora  Foto Facebook jpg
Cum pot influenta voturile din diaspora rezultatele alegerilor? Analist: „Oamenii cred cǎ sunt victimele unei conspirații "
Votul din diaspora română a influențat în mod semnificativ alegerile prezidențiale din România în trecut, iar în 2024 se preconizează ca acesta să joace un rol crucial în rezultatele finale.
Ceausescu facebook jpg
Imagini demult uitate! Cum verifica Nicolae Ceaușescu magazinele de pâine și alimentarele din Capitală. Nimeni nu mișca în fața dictatorului
Regimul comunist în care au trăit românii a fost unul foarte strict, ba chiar sever. Nicolae Ceaușescu aplica măsuri usturătoare în ceea ce privea stilul de viață al cetățenilor și nu numai. Dictatorul controla la sânge produsele existente în alimentarele din țară.
Pitic de grădină făcut în totalitate din droguri Foto Politie Basisteam Dongemond   Facebook jpg
Pitic de grădină făcut în totalitate din droguri, descoperit de polițiști în Olanda. Poliția: „Gnomul a fost vizibil uimit”
Polițiștii din Olanda au descoperit în timpul unor percheziții un pitic de grădină, care cântărea aproape două kilograme și care era făcut în totalitate din MDMA. „Din când în când întâlnim lucruri speciale”, a transmis, vineri, poliția din Dongemond.
Alegerile în Timișoara. FOTO Inquam Photos / Cornel Putan
Cum au votat românii la prezidențiale, din 1990 și până în prezent. Numărul alegătorilor a crescut, interesul a scăzut| ANALIZǍ
În 24 noiembrie 2024, la primul tur al Alegerilor Prezidențiale, sunt așteptați la urne aproape 19 milioane de alegători, în țară și în străinătate. Deși numărul votanților a crescut în ultimii 34 ani, interesul românilor pentru alegeri a scăzut, conform statisticilor.
Vreme insorita de iarnă  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Cum va fi vremea duminică, în ziua alegerilor prezidențiale. Meteorolog ANM: „O să avem decor de iarnă”
Duminică, 24 noiembrie 2024, românii sunt așteptați să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit meteorologilor, în unele zone montane, localnicii se vor putea bucura de razele soarelui și decoruri autentice de iarnă.
bush iliescu bucuresti mediafax
23 noiembrie: Ziua în care președintele american George W. Bush a venit în vizită la București. Discursul din Piața Revoluției
Președintele SUA, George W. Bush, a vizitat România pe 23 noiembrie 2002, susținând un discurs istoric în Piața Revoluției. Vizita a marcat consolidarea relațiilor bilaterale și a celebrat invitația României de a adera la NATO, un moment definitoriu în politica externă a țării.
Spania a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2 Foto Captură Video Youtube jpg
Țara surpriză care a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2. Este principalul furnizor
Un paradox interesant apare în ceea ce privește întărirea forţelor armate ucrainene cu tancuri moderne de fabricație occidentală. O țară surpriză este principalul furnizor.