15 ani fenomentali

Adrian DESPOT
Publicat în Dilema Veche nr. 525 din 6-12 martie 2014
15 ani fenomentali jpeg

De ce crezi că Fenomental a avut un asemenea succes?

Fenomental a fost albumul potrivit, apărut în locul și, mai ales, la timpul potrivit. A fost primul album românesc cu un sound modern, conectat la ce se întîmpla dpdv stilistic pe plan internațional la vremea aceea. A fost înregistrat, mixat și masterizat în Germania, la Basement Studio din Essen, iar calitatea producției era net superioară oricărui produs autohton de pînă atunci. Grafica neconvențională a albumului a contribuit și ea: albumul arăta că o cutie de medicamente, diferit de tot ce se făcuse pînă atunci. Apoi, drive-ul albumului a fost piesa „Basul și cu tobă mare” care de 15 ani continuă să rupă sălile. Videoclipul acesteia, regizat de Radu Muntean, chiar dacă a fost interzis de CNA la doar două săptămîni de la prima difuzare, rămîne un reper în materie de clipuri românești. Pe scurt, o aliniere totală de planete, aliniere care a dus la un volum impresionant de vînzări, aproape 1.000.000 de exemplare.

Turneul Fenomental de anul acesta urmează turneului acustic de anul trecut; ce înseamnă această revizitare a pieselor mai vechi în condițiile în care au trecut patru ani de la ultimul album original, Fetiș?

Sîntem un organism supus legilor naturale, legi ce se regăsesc și în muzică. După Acustic, această pauză de emoție din discografia noastră, a sosit timpul reîntoarcerii la energia care ne caracterizează, iar cel mai bun mod de-a face asta este prin sărbătorirea celor 15 ani de Fenomental printr-un turneu național ce cuprinde 31 de orașe, turneu în care vom cînta integral albumul. De aici vom pleca mai departe, păstrînd aceste coordonate.

Ce s-a schimbat între timp în atmosfera și mentalitatea, motivațiile, abordarea creativă și idealurile voastre muzicale?

Idealurile au devenit mult mai concrete și, în mare măsură, țin în momentul de față doar de evoluția noastră ca muzicieni. Sîntem împăcați cu noi și cu lumea din jur, avem un public extraordinar căruia ne dăruim în totalitate la fiecare concert, iar ce primim în schimb este pe măsură. Pot spune că sîntem o formație împlinită.

Cum ți se pare contextul muzical românesc actual?

În primul rînd, extrem de dificil pentru trupele la început de drum. E aproape imposibil să te remarci și să păstrezi o constanță care să-ți permită să devii un muzician profesionist. Cei mai mulți abandonează pe parcurs, își iau slujbe și își lasă loc pentru muzică doar în timpul liber. Astfel se pierd în mediocritate. Muzica este un domeniu căruia trebuie să i te dedici 100%, doar așa poți evolua. Probabil că și mentalitatea este greșită; o trupă profesionistă presupune în primul rînd investiție și abia apoi, eventual, profit. Din păcate, cei mai mulți se gîndesc din prima clipă la profit, iar lipsa acestuia îi dezarmează.

Apoi, există eterna problemă cu difuzările. Mass media este setată pe trenduri și tipare comerciale, impersonale, orice urmă de originalitate fiind exclusă. Corect, însă această este o falsă problemă. Ultima piesă a Viţei de Vie intrată în playlist-urile radio a fost „Praf de stele”, acum şapte ani. Cu toate astea, deși nu sîntem la radio și nici la TV, cîntăm cu sălile pline oriunde mergem în țară, iar publicul nostru își păstrează o medie constantă de vîrstă.

Ce urmează după acest turneu?

Cu siguranță un album nou. Avem deja cinci piese gata, iar pînă în toamnă sper să reușim să-l terminăm. Avem un an concertistic plin, poate cel mai bun de pînă acum, așa că singurul inamic ne este timpul. Noul album se va numi Stamina și păstrează coordonatele stilistice ale Fenomental-ului. În paralel, am început serios lucrul la un album solo, însă mi-e imposibil să estimez cînd va fi lansat. Pot să spun că se plasează în sfera acustică.

Viţa de Vie pleacă pe 14 martie în turneul naţional Fenomental. Mai multe aici.

a consemnat Marius CHIVU

Foto: Cătălin Mihai

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.