12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022

20 mai 2022
image
Mihai Chirilov la Conferin╚Ťa de pres─â TIFF 2022 (credit foto: Chris Neme╚Ö)

12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania. Destinat─â regizorilor debutan╚Ťi sau afla╚Ťi la cel de-al doilea lungmetraj de fic╚Ťiune, Competi╚Ťia TIFF aduce ├«n prim-plan o selec┼úie puternic─â de produc╚Ťii recente, pe care spectatorii s├«nt invita╚Ťi s─â le urm─âreasc─â ├«n premier─â na╚Ťional─â la Cluj-Napoca, ├«ntre 17 ╚Öi 26 iunie.

ÔÇ×Dup─â doi ani care au dat mersul lucrurilor peste cap, oamenii s├«nt mai confuzi ╚Öi mai diviza╚Ťi ca niciodat─â, lumea se descompune lent, sub presiunea unui ipotetic nou ├«nceput, vechiul ╚Öi noul s├«nt ├«n conflict deschis, normele societale se reconfigureaz─â din mers, revoltele, rebeliunea ╚Öi violen╚Ťa s├«nt la ordinea zilei, dorin╚Ťa de conexiune uman─â e acutizat─â, iar no╚Ťiunea de libertate e din ce ├«n ce mai difuz─â ╚Öi pus─â sub semnul ├«ntreb─ârii. De╚Öi filmele competi╚Ťiei din acest an nu vorbesc explicit despre perioada tulbure pe care o travers─âm, e aproape imposibil s─â nu le citim prin prisma tuturor acestor senza╚Ťii ╚Öi efecte care s-au r─âsfr├«nt asupra noastr─â. Nu doar nou─â, ci ╚Öi majorit─â╚Ťii personajelor din aceste filme le fuge p─âm├«ntul de sub picioare, amenin╚Ť├«nd serios, ╚Öi uneori decisiv, nevoia de echilibruÔÇŁ, declar─â Mihai Chirilov, Director Artistic al TIFF. 

image
ÔÇ×BalaurÔÇŁ, r. Octav Chelaru

Balaur/ A Higher Law, debutul provocator al regizorului Octav Chelaru, se num─âr─â printre titlurile autohtone care concureaz─â pentru Trofeul Transilvania. Filmul este o coproduc╚Ťie Rom├ónia/ Germania/  Serbia ╚Öi urm─âre╚Öte, ├«n pas de thriller, consecin╚Ťele unei aventuri ilegitime dintre o t├«n─âr─â profesoar─â de religie ╚Öi elevul s─âu minor. Despre responsabilitate moral─â ╚Öi vinov─â╚Ťie vorbe╚Öte ╚Öi Marocco/ Mikado, cel de-al doilea lungmetraj scris ╚Öi regizat de actorul Emanuel P├«rvu, care a debutat cu Meda sau partea nu prea fericit─â a lucrurilor, premiat pentru regie la Sarajevo. Scenariul, conceput ca un mecanism de ceasornic, pleac─â de la un incident minor care antreneaz─â un lan╚Ť de evenimente cu efecte devastatoare. Proiectat ├«n premier─â mondial─â la San Sebasti├ín, Marocco ├«i are ├«n rolurile principale pe ╚śerban Pavlu, Crina Semciuc ╚Öi Emilia Popescu al─âturi de nume tinere, extrem de promi╚Ť─âtoare.

image
ÔÇ×MaroccoÔÇŁ, r. Emanuel P├órvu

Regizorul Gu├░mundur Arnar Gu├░mundsson, premiat pentru Cea mai bun─â regie la TIFF 2017, unde a concurat cu Heartstone, revine ├«n Competi╚Ťie cu F─âpturi de vis/ Beautiful Beings. Filmul descrie parcursul ini╚Ťiatic al unui grup de adolescen╚Ťi, ├«ntr-o lume marcat─â de violen╚Ť─â ╚Öi fenomene supra-naturale, ╚Öi a fost laureat la edi╚Ťia din acest an a Berlinalei. Regizorul ucrainean Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk debuteaz─â la edi╚Ťia din acest an a Festivalului de la Cannes ├«n sec╚Ťiunea Quinzaine des R├ęalisateurs cu Pamfir, drama unui b─ârbat care ├«ncearc─â s─â duc─â o via╚Ť─â obi╚Önuit─â, p├«n─â ├«n momentul ├«n care este for╚Ťat s─â renun╚Ťe la traiul cinstit pentru a-╚Öi ajuta familia.

image
ÔÇ×Magnetic BeatsÔÇŁ, r. Vincent Ma├źl Cardona

,,Un debut des─âv├«r╚ÖitÔÇŁ, titreaz─â publica╚Ťia interna╚Ťional─â Screen Daily ├«ntr-o cronic─â dedicat─â seduc─âtorului Magneticii/ Magnetic Beats (r. Vincent Ma├źl Cardona), recent recompensat cu un Premiu C├ęsar ╚Öi laureat la Cannes ├«n cadrul aceleia╚Öi sec╚Ťiuni Quinzaine des R├ęalisateurs. Filmul e despre doi fra╚Ťi care ├«nfiin╚Ťeaz─â un post de radio pirat ├«n anii ÔÇÖ80, p├«n─â c├«nd aventura lor este ├«ntrerupt─â de recrutarea unuia dintre ei, pentru a fi trimis pe frontul Vestic al Germaniei. Tot ├«n Germania, dar ├«n partea de Est, se petrece ╚Öi ac╚Ťiunea din Ultima execu╚Ťie/ The Last Execution. Cel de-al doilea lungmetraj din cariera regizoarei Franziska St├╝nkel e un anti-film de spionaj despre mecanismele de represiune ale Poli╚Ťiei Secrete ╚Öi reconstituie cazul real al lui Werner Teske, un savant racolat de Securitate, care este condamnat la moarte atunci c├«nd se ├«ntoarce ├«mpotriva sistemului.

image
ÔÇ×UtamaÔÇŁ, r. Alejandro Loayza Grisi

Din Bolivia ajunge ├«n Competi╚Ťia TIFF lungmetrajul Casa noastr─â/ Utama, debutul lui Alejandro Loayza Grisi, despre un cuplu de cresc─âtori de lame a c─ârui existen╚Ť─â este grav afectat─â de secet─â. Rela╚Ťia lor cu p─âm├«ntul de care nu vor s─â se desprind─â a f─âcut furori la Sundance, unde filmul a fost recompensat cu Marele Premiu al Juriului. Din aceea╚Öi sec╚Ťiune a prestigiosului festival ajunge ├«n selec╚Ťia oficial─â de la TIFF lungmetrajul Tandre╚Ťe/ Gentle (r. L├íszl├│ Csuja, Anna Nemes), odiseea unei culturiste capabile s─â sacrifice totul pentru a ob╚Ťine performan╚Ťe. De o premier─â absolut─â la Sundance s-a bucurat ╚Öi Babysitter, ├«n care un b─ârbat se aventureaz─â ├«ntr-un proces terapeutic prin care ├«ncearc─â s─â scape de tendin╚Ťele sale sexiste ╚Öi misogine. Comedia canadian─â marcheaz─â ├«ntoarcerea cineastei Monia Chokri, premiat─â ├«n 2019 la Cannes pentru debutul cu La femme de mon fr├Ęre.

image
ÔÇ×The Night Belongs to LoversÔÇŁ, r. Julien Hilmoine

Lista titlurilor care concureaz─â la aceast─â edi╚Ťie pentru Trofeul Transilvania continu─â cu Aman╚Ťi de-o noapte/ The Night Belongs to Lovers (r. Julien Hilmoine), cronica unei idile intense care se va consuma ├«ntr-o singur─â noapte, reminiscent─â filmului Stockholm, c├«╚Ötig─âtor la una dintre edi╚Ťiile trecute ale festivalului. Puternic, curajos ╚Öi captivant, thriller-ul puzzle Execu╚Ťia/ The Execution marcheaz─â debutul regizorului Lado Kvataniya, inspirat de povestea unui criminal ├«n serie din Uniunea Sovietic─â, care a reu╚Öit s─â evite suspiciunile poli╚Ťiei timp de un deceniu. Fic╚Ťiune despre via╚Ť─â/ Feature Film about Life, primul lungmetraj semnat de Dovile Sarutyte, spune cu emo╚Ťie ╚Öi tu╚Öe de umor negru povestea unei femei cople╚Öite de amintiri atunci c├«nd trebuie s─â se ocupe singur─â de funeraliile tat─âlui s─âu.

Filmele din Competi╚Ťie vor putea fi urm─ârite la TIFF 2022 ├«n baza abonamentelor TIFF Card, disponibile deja online, ├«n edi╚Ťie limitat─â, pe platforma Eventbook.

Ne pute╚Ťi urm─âri pe:

tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | InstagramYoutube 

Filme oricînd și oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.

***

Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania este organizat de Asocia╚Ťia pentru Promovarea Filmului Rom├ónesc ╚Öi Asocia╚Ťia Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerul Culturii, Centrul Na╚Ťional al Cinematografiei, Prim─âra ╚Öi Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutul Cultural Rom├ón

Prezentat de: Banca Transilvania   

Mașina oficială: Mercedes-Benz

Cafeaua oficial─â: Nespresso

Asigur─âtor oficial: Groupama

Sponsori: Mastercard, Vodafone, Tenaris Silcotub, LIDL, Cemacon, MOL România, Bîrlog, IQOS, Regina Maria, E-ON, Compania de Apa Somes, McDonalds, Persil, Aqua Carpatica, Domeniile Sîmburești, JTI, Conceptual Lab by Theo Nissim, Domeniile Averesti, Pop Cola, Farmec, MSG, Yonder, CSI

Parteneri: PMA, Lecom, AX Perpetuum, Biotrem, Promelek XXI, Luna Cleaning, Supercom, Verdino

Transportator oficial: Tarom

Asigur─âtor oficial: Groupama

Partener logistic: DHL

Recomandat de: PRO Cinema și Europa FM

Parteneri media: Libertatea, ELLE, VIVA!, Avantaje, Radio Rom├ónia Cultural, Radio Europa Liber─â, TV5, Adev─ârul, Dilema Veche, OK! Magazine, A List Magazine, Films in Frame, Cinemap, Zile ╚Öi Nop╚Ťi, AGERPRES, Revista BIZ, Life.ro, Observator Cultural, LiterNet, AaRC

Parteneri media locali: Afaceri.news, F─âclia, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj & Kolosvari, Radio Transilvania, Ziua de Cluj

Partener de monitorizare: mediaTRUST

p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimu╚Ťe, muzic─â ╚Öi baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana ├«nt├«i, cu un narator de v├«rsta a treia, ce graviteaz─â ├«n jurul unor teme precum nostalgia tinere╚Ťii, muzica, erotismul, totul ├«nv─âluit ├«ntr-o folie de ÔÇ×unheimlichÔÇŁ care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.