100% MOZART la SALA RADIO, cu Alexandru Tomescu și Cristian Mandeal

20 aprilie 2023
image

„Muzica este viața mea și viața mea este muzica. (…) Muzica nu se află în notele în sine, ci în tăcerea dintre ele.” – sînt doar cîteva dintre gîndurile exprimate de MOZART despre arta sa. Miercuri, 26 aprilie  2023 (19:00), concertul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO va fi dedicat în exclusivitate genialului Amadeus, care în doar 35 de ani de viață a „respirat” muzică, lăsînd în urma sa peste 800 de lucrări (simfonii, concerte, opere etc.), compuse începînd de la vîrsta de 5 ani!

Evenimentul se va derula sub bagheta unuia dintre cei mai apreciați dirijori români – CRISTIAN MANDEAL – care în peste 50 de ani de activitate a dirijat un repertoriu extrem de vast, atît în țară, cît și ca invitat peste hotare. Concertul este și un prilej de a-l revedea pe scena Sălii Radio pe ALEXANDRU TOMESCU și vioara de patrimoniu Stradivarius Elder-Voicu, pe care va interpreta de această dată Concertul nr. 2 în Re major pentru vioară şi orchestră. La finalul anului 2022, Alexandru Tomescu a aniversat 20 de ani de cînd este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România. 

Programul serii reunește următoarele partituri mozartiene: Casaţiunea nr. 2 în Si bemol major, Divertismentul nr. 7 în Re major și Simfonia nr. 23.

În aproape 50 de ani de activitate, CRISTIAN MANDEAL a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programîndu-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera Oedipe în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh, 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005). 

Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu" (1991 – 2009), Cristian Mandeal a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsînd în urmă o instituţie-etalon pentru România. A fost director artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) şi la Orchestra Naţionala Bască - San Sebastian (2001 – 2008),  dirijor permanent la Orchestra „Haydn” din Bolzano e Trento (2000 – 2003);  dirijor invitat al Orchestrei „Hallé” Manchester (2003 – 2008) - primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre,  al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013), al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007).                

  Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începînd din 2008

După o carieră bogată realizată în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Théître des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor dirijori de renume precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, ALEXANDRU TOMESCU a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private. 

A devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cîntat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cîntat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraţionale a domeniului forestier. A cîntat în faţa unei case în ruine, pentru a stopa distrugerea clădirilor aflate în Patrimoniul Naţional. A cîntat cu scopul adunării de fonduri pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România sau pentru protezarea auditivă a copiilor cu deficienţe de auz. Este printre primii artişti care şi-a făcut o misiune clară din a purta mesajul muzicii clasice în oraşe româneşti în care nu există filarmonici. 

Solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cînta în faţa publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta, fie de pe scenă, explicînd ce cîntă, fie prin interviurile pe care le acordă la televiziunile şi radiourile de specialitate şi nu numai. Fie că vocea se aude la Radio România Muzical sau la Radio Guerrilla, fie că vorbele sale sînt tipărite în Dilema Veche sau în revista Viva!, el explică ce înseamnă să fii artist în România secolului XXI, ce surse îi hrănesc inspiraţia. 

Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit în folosință vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cît mai mare de români cu sunetul splendidului instrument, misiune îndeplinită în primul rînd prin turneele sale naționale. 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical - și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete. Biletele sînt disponibile și în sistem online pe iabilet.roBiletele sînt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.            

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Alegeri prezidentiale 4 mai - cabina de vot FOTO EPA-EFE
Un act diplomatic fără precedent - 7 foști ambasadori ai SUA în România trag un semnal de alarmă: Românii au de ales între dominația Rusiei sau propriul său viitor, aliat al Americii în NATO
După ce nume grele din actuala administrație prezidențială de la Washington precum vicepresedintele Vance sau secretarul de stat Rubio și din lobby-ul republican pro-Trump a criticat România pentru anularea alegerilor din toamnă și încurajarea curentelor extremiste în România, șapte foști ambasadori
Apocalipsă  FOTO SHUTTERSTOCK
Cum ar arăta lumea fără oameni: liniște, natură și urmele unei civilizații pierdute
Multe persoane s-au întrebat de-a lungul timpului cum ar fi lumea dacă toți oamenii ar dispărea. Ce s-ar întâmpla cu școlile, casele, orașele sau cu animalele de companie?
GAmkc7tWgAAMZOX jpg
Ghici cine vine la Istanbul?
Războiul se poartă în paralel cu tratativele de pace. Lumea trebuie educată că războiul este un accident, deși durează mai mult decât perioadele de pace care trăiesc într-un provizorat perpetuu. În războiul din Ucraina, piesa a început la Istanbul și continuă la Istanbul.
femeie telefon shutterstock1 jpeg
Ce spune numărul tău de telefon mobil despre tine? Află cum îți influențează destinul!
Te-ai întrebat vreodată dacă numărul tău de telefon are o semnificație mai profundă decât simpla lui funcție de contact? În numerologie, fiecare cifră poartă o energie aparte, iar atunci când aceste cifre sunt combinate, formează o vibrație unică.
La voix humaine jpg
La Ateneul Român, eveniment Rahmaninov - Poulenc
Cum ne-a obișnuit conducerea Filarmonicii bucureștene în ultima vreme, adică de trei ani, stagiunea de abonament se desfășoară atractiv din punct de vedere al programărilor și interpreților.
Bitcoin, criptomonede, portofel virtual FOTO Shutterstock
Bitcoin, aproape de un nou record istoric. Cum stau alte criptomonede
Bitcoin a trecut pragul de 100.000 dolari săptămâna trecută și este acum la mică distanță de atingerea unui nou maxim istoric, potrivit specialiștilor în criptomonede.
copii scoala jpg
Evaluarea Națională de clasa a II-a 2025 începe marți. Cum s-a schimbat examenul
Evaluare cu emoții și noutăți în școlile din România. Toți elevii de clasa a II-a intră în febra testărilor naționale, începând cu 13 mai 2025, când susțin proba scrisă la Limba și comunicare. Ministerul Educației a schimbat regulile jocului: timpul de lucru crește la 45 de minute,
Bebelusi FOTO Sp Filantropia Craiova jpg
Criză la Maternitatea din Târgu Jiu, care rămâne închisă. 18 angajaţi, dintre care 10 medici, infectaţi cu stafilococul auriu
Maternitatea din Târgu Jiu rămâne închisă după ce pentru aproximativ o treime din personal testele pentru infecţii nosocomiale au ieşit pozitive. Bacteria a fost depistată iniţială la o pacientă care a născut aici şi a revenit la spital din cauza complicaţiilor.
Cum să creezi un colț răcoros în casă fără aer condiționat jpg
Cum să creezi un colț răcoros în casă fără aer condiționat: Trucuri și idei practice
În zilele toride de vară, găsirea unei oaze de răcoare în propria locuință poate părea o provocare dificilă, mai ales dacă nu ai acces la un sistem de aer condiționat. Totuși, există numeroase trucuri și idei practice care te pot ajuta să creezi un colț răcoros și confortabil în casă.