Vieți retrăite

Publicat în Dilema Veche nr. 897 din 17 – 23 iunie 2021
Vieți retrăite jpeg

About time, film britanic din 2013, regizat de Richard Curtis, cu Domhnall Gleeson, Rachel McAdams și Bill Nighy în rolurile principale. Tim, un tînăr de 21 de ani, află de la tatăl său că bărbații din familia lor au darul fantastic de a călători în trecut: nu pot schimba istoria lumii, nu pot face o avere din asta, însă își pot folosi înzestrarea neobișnuită ca să facă fapte bune. Pare un dar seducător, așa că Tim nu ezită să îl folosească în iubire și în prietenie. Ratează o întîlnire cu o fată frumoasă? Nici o problemă, se întoarce în timp și ajunge la momentul potrivit pentru a retrăi întîlnirea. Cu ochii pe greșelile din prezent, pe nepotrivirile sau pe eșecurile de zi cu zi ale lui sau ale celor din jur, tînărul se întoarce în trecut ca să le repare sau să le evite: se întoarce, deci, pentru a reconstrui debutul iubirii perfecte, cererea în căsătorie fără cusur, primii pași (cei mai eficienți și mai echilibrați) în căsnicie sau, de asemenea, pentru a-și scuti prietenul de un insucces profesional, pentru a-și feri sora de un accident și de o relație nefastă etc. În scurt timp, însă, bucuria de a-și „repara” viața începe să capete cearcăne: pe de o parte, linia dintre greșeală și destin devine din ce în ce mai firavă și îi este din ce în ce mai greu să decidă ce anume ar trebui eliminat sau nu din destinul lui: căci o greșeală poate aduce cu sine, uneori, și drumul către o întîlnire miraculoasă sau către un vis împlinit, după cum  evitarea ei le poate anula. Pe de altă parte, Tim începe să simtă că nu-și mai trăiește viața, ci că și-o „retrăiește”, o remestecă, cu ochiul doar pe ce i s-ar putea întîmpla rău.

Mă gîndesc că multe dintre apucăturile lumii moderne au același ochi ațintit (mai ales) către rău și îndreptarea lui. Stăm cu gîndul la riduri, moarte, kilograme în plus, obraji lăsați, timidități, spaime, anxietăți, cearcăne, coșmaruri, vise neîmplinite și în jurul lor construim ori mii de cursuri de dezvoltare personală, ori săli de fitness, ori suplimente alimentare. Sînt pline ziarele, televiziunile sau Internetul de reclame pentru produse virtuale sau palpabile, pedagogice sau terapeutice, promițînd să învingă neliniștile imediate ale omenirii, chiar dacă ele vor continua probabil să existe și de-aici înainte, în ciuda tuturor „rețetelor de succes”. Ba încă, aș spune, facem un pas și mai departe decît Tim: încercăm să îndreptăm nu numai prezentul, ci și trecutul, al nostru sau al omenirii întregi, cu același ochi fixat pe rău, neatenți la ce a fost bun. Remestecăm pînă la manie copilăria în care nu ne-am simțit iubiți, adolescența în care am fost prost plasați, iritările și încrîncenările relației cu părinții. Dărîmăm statui, interzicem autori, inventariem obsesiv zestrea în alb-negru primită în sute de ani de istorie. Nu spun că nu e bine ca, din cînd în cînd, să reașezi piesele de puzzle din biografia ta sau a umanității. Să le evaluezi, să cîntărești ce îți lipsește ca să ai o imagine mai vie, mai aproape de real.  Dar nici nu cred într-o privire fixată continuu pe propriul suflet, pe propriul ideal de perfecțiune, pe evitarea nefericirii cu orice preț.

Tim povestește, la sfîrșitul filmului, ultimul sfat pe care l-a primit de la tatăl său despre cum să trăiască întoarcerile în timp: „He told me to live every day again almost exactly the same. The first time with all the tensions and worries that stop us noticing how sweet the world can be, but the second time noticing. Okay, Dad. Let’s give it a go.” („Mi-a spus să trăiesc fiecare zi aproape în același fel. Prima dată, cu toate tensiunile și îngrijorările care mă împiedică să văd cît de frumoasă poate fi lumea, dar a doua oară, atent la frumusețea ei. OK, tată, să încercăm.“). Nu pare mare lucru... Dar e la-ndemînă...

p 22 WC jpg
„Noua Ideocrație” și Eterna Idiocrație
În locul pe care credința (frica de Dumnezeu) îl ocupa în sufletul individual a rămas un gol, o gaură neagră.
948 19 poza jpg
Barbara Klemm – artistul din fața fotojurnalistului
Fotojurnaliștilor le-aș spune să se concentreze pe fericirea din lume, să rămînă curioși și puternici, să lucreze constant, să fie empatici cu oamenii – însă toate acestea ar trebui să fie conectate cu talentul artistic.
2p 23 Mihail Sebastian jpg
Mihail Sebastian, trădări și accidentări
„În cultură, ca și în parlament, oamenii se înjură la tribună și se împacă la bufet.“
p 7 WC jpg jpg
A început criza alimentară globală
Pandemia de COVID-19 a scos la iveală fragilitatea și disfuncționalitatea rețelelor alimentare mondiale.
Epurări şi maculări jpeg
Consecințele nehotărîrii și iluziilor Vestului în raport cu Rusia
Dacă Vestul merge pe drumul sugerat de stînga americană, resursele rusești se vor dovedi decisive. Kremlinul va cîștiga războiul.
945 04 traducere jpg
Ar trebui Europa să oprească finanțarea războiului lui Putin?
E oare corect ca țările europene să continue să-i plătească Rusiei un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pe zi pentru energie, cînd ele știu că în felul acesta finanțează un război de agresiune împotriva Ucrainei?
p 7 Hans Bergel jpg
In memoriam Hans Bergel
La 26 februarie s-a stins din viaţă, la vîrsta venerabilă de aproape 97 de ani, ardeleanul Hans Bergel, uomo universale fără pereche, personalitate care a marcat cu consecvenţă, zeci și zeci de de ani, viaţa culturală și politică atît din România, cît şi din Germania.
p 19 WC jpg
Firescul nefiresc al educației în România
Aud la răstimpuri melancolicul oftat cum că nu se mai face carte „ca pe vremuri” – vremurile fiind cele de dinainte de Revoluție.
Falimentul moral al pacifismului german jpeg
Falimentul moral al pacifismului german
Germania se îndreaptă spre o altă gravă umilire istorică, în urma căreia va petrece ani – dacă nu decenii – cerîndu-și scuze și reparînd ceea ce a făcut.
Cercuri concentrice – despre efectele războiului din Ucraina jpeg
Cercuri concentrice – despre efectele războiului din Ucraina
Conflictul din Ucraina a apărut după doi ani de vești extrem de proaste și de fake news.
De ce e detestat Macron? jpeg
De ce e detestat Macron?
Motivele invocate de francezi împotriva lui Macron se aseamănă cu cele enumerate de votanții americani care nu o sufereau pe Hillary Clinton.
De ce „tic tac” și nu „tac tic”? jpeg
De ce „tic-tac” și nu „tac-tic”?
Experimentele care implică cuvinte sau expresii inventate scot la iveală lucruri fascinante despre relația dintre limbă și minte/creier.
Ce se întîmplă dacă Germania boicotează energia rusească? jpeg
Ce se întîmplă dacă Germania boicotează energia rusească?
Oprirea imediată a importului de gaz rusesc ar reprezenta pentru Germania un cost de 0,5% pînă la 2,2% din PIB.
Subreprezentarea femeilor în politica românească: 1990 2021 jpeg
Subreprezentarea femeilor în politica românească: 1990-2021
Posibile dificultăți cu care se confruntă femeile în ascensiunea politică constau în responsabilitățile ce țin de familie, constrîngerile de timp,  standarde mai înalte privind femeile care intenționează să candideze, stereotipurile de gen, lipsa încrederii de sine, o rețea fragilă de sprijin, hărțuirea online și în social media.
Disuasiunea nucleară după Ucraina jpeg
Disuasiunea nucleară după Ucraina
Armele nucleare precise, de dimensiuni reduse, par atît de ușor utilizabile încît am ajuns să le considerăm normale.
Un colaps moral și umanitar al culturii ruse jpeg
Un colaps moral și umanitar al culturii ruse
Asistăm la o recidivă teribilă a rasismului postimperial.
„Cei doi vor fi un trup“ jpeg
Răzbunarea lui Stolîpin. La Kiev
Este o nouă formă de societate civilă, mai fragmentată, dar mai conștientă de sine, formată din grupuri de cetățeni capabili să se informeze independent, să-și construiască propriile poziții, dar mai ales să acționeze în opoziție cu statul și cu elita birocratică.
Ce înseamnă apărarea Europei? jpeg
Ce înseamnă apărarea Europei?
„Întrebarea e cine conduce lumea. Numai războiul poate decide cu adevărat.“
„Acționăm împreună pentru securizarea teritoriului NATO” – interviu cu Peer GEBAUER, ambasadorul Germaniei la București jpeg
„Acționăm împreună pentru securizarea teritoriului NATO” – interviu cu Peer GEBAUER, ambasadorul Germaniei la București
„Permiteți-mi să spun foarte clar un lucru: acesta este războiul lui Vladimir Putin. Putin a început și a dezlănțuit acest război.”
Viitorul furat al Rusiei jpeg
Viitorul furat al Rusiei
Războiul său vizează întregul sistem european, care se bizuie, mai presus de toate, pe principiul inviolabilității granițelor.
Comunicarea muzicală jpeg
Comunicarea muzicală
Muzica e cel mai bun candidat la rolul de strămoș al limbajului, cu loc între funcțiile emisferei drepte, care se relaționează cu empatia și comuniunea, nu cu competiția și divizarea.
Alegerile libertății din Ungaria jpeg
Alegerile libertății din Ungaria
În ultimii zece ani, Orbán a transformat Ungaria într-o „democrație iliberală” în care vocea sa e singura care reprezintă poporul.
Cum vindeci o traumă? jpeg
Cum vindeci o traumă?
Multe statistici trag semnale de alarmă asupra sănătății mentale la nivel global, iar întrebarea cu răspuns evident – „Suferim o traumă socială colectivă?” – naște una al cărei răspuns e departe de a fi unul clar: „Cum ne vom vindeca?”.
Despre plafonarea prețurilor sau cum revenim pe drumurile cunoscute ale tiraniei jpeg
Despre plafonarea prețurilor sau cum revenim pe drumurile cunoscute ale tiraniei
Oamenii consumă și sînt sclavii mărfurilor. Nu există o limită a consumului în afara celei oferite de preț.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, într-o vreme când majoritatea coloniilor spaniole din Americi își declaraseră independența sau erau pe cale s-o câștige, președintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poartă numele și care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA și a lumii.