Unde sînt ceilalți?

26 septembrie 2020
Unde sînt ceilalți? jpeg

Obsesia omului de a afla cine e și ce caută pe Pămînt l-a făcut să caute răspunsuri și în limbă: cine, în afară de el, mai are sisteme de comunicare, și unde converg ele (sau nu)? De la comparațiile intraspecie, care au dus la identificarea familiilor de limbi umane, s-a ajuns, în secolul XX, la comparațiile interspecii, care au dus la identificarea universaliilor lingvistice și la apariția etologiei ca disciplină. Tot acum s-au făcut primele încercări de extindere a comunicării cu posibile alte civilizații inteligente din afara spațiului terestru. Poate cititorul își amintește de un articol mai vechi din Dilema veche, în care descriam limbajul cosmic Lincos, un cod bazat pe simboluri matematice, construit în anii 1960 de matematicianul olandez Hans Freudenthal, folosit în 1999 de astrofizicienii canadieni. În articolul imediat următor, detaliam eforturile xenolingviștilor de a-și imagina cum ar putea arăta o limbă extraterestră. Textul de astăzi completează perspectiva lingvistică, „tarată” inevitabil de aspectul subiectiv al fenomenului comunicării umane (limba e și o realitate psihologică), cu una de o natură total diferită, cu mai mari șanse la obiectivitate: fizică.

În septembrie 1959, prestigioasa revistă americană Nature a găzduit în paginile ei primul articol științific pe tema celor mai probabile caracteristici ale unui mesaj extraterestru. Cei doi autori, Giuseppe Cocconi și Philip Morrison, fizicieni renumiți de la Universitatea Cornell, susțineau că oricine ar dori să atragă atenția unei alte civilizații inteligente ar folosi radiația undelor radio: destul de ieftină și ușor de produs, parcurge distanțe foarte lungi și nu necesită putere mare de emisie. Frecvența de emisie ar trebui să fie aleasă astfel încît să evoce o valoare numerică universală în cosmos – probabil ceva asociat, de exemplu, cu cel mai comun element chimic din univers, hidrogenul. Hidrogenul emite radiații pe frecvența de 1.420 Mhz, deci un semnal extraterestru ar putea veni așa și, pe cît posibil, doar așa, pentru că folosirea unei „bande înguste” economisește din energia transmisiunii. În plus, nici un fenomen natural nu se manifestă astfel, deci captarea atenției oricărui ascultător inteligent ar fi asigurată.

Optsprezece ani mai tîrziu, pe 15 august 1977, la 23,16 ora locală, unul dintre cele două receptoare ale telescopului The Big Ear („Urechea cea mare”) din Delaware, Ohio primește un semnal pe care computerul îl înregistrează: o creștere și o descreștere a curentului electric, induse de o undă electromagnetică. După care continuă să înregistreze, ca de obicei, tot ce vine din spațiu – adică nimic, zgomot, după cum se dovedește ulterior. Trei minute mai tîrziu, din cauza rotației Pămîntului, al doilea receptor al telescopului ajunge să fie îndreptat spre aceeași sursă a semnalului, dar nu mai recepționează nimic asemănător. Cînd Jerry Ehman, astronom și astrofizician, primește datele sub formă printată – 6EQUIJ5 –, notează pe margine „Wow!”. Prezicerea fizicienilor Cocconi și Morrison, cu care el era familiarizat, se adeverise întocmai: semnalul, care de atunci încoace este cunoscut sub numele de Semnalul Wow, respecta toate cerințele.

În programul computerului, literele și numerele reprezentau o măsură a intensității semnalului electromagnetic în receptor. Puterea redusă era înregistrată cu cifre de la 0 la 9, iar cînd puterea creștea computerul începea să folosească literele alfabetului: A pentru 10, B pentru 11, și așa mai departe, U fiind valoarea cea mai ridicată a puterii semnalului pe care telescopul o întîlnise vreodată. Astfel că 6EQUIJ5 era semnătura unui semnal care creștea constant în intensitate, ajungea la un vîrf, apoi descreștea. Spectrul de frecvențe era, incredibil, mai mic de 10 kHz, adică circa o milionime din frecvența transmisiei: un semnal de bandă îngustă la 1.420 MHz.

În ciuda imensei vîlve create și a cercetărilor de tot felul care au urmat, problema insurmontabilă reprezentată de faptul că semnalul nu s-a repetat nici măcar o dată a dus la clasificarea acestuia în categoria fenomenelor rămase fără explicație. (Ulterior, repetarea ar fi fost oricum inutilă pentru că nu au mai existat fonduri, guvernul anulînd programul.) Dacă cineva a vrut să ne transmită ceva, de ce nu a repetat mesajul? Întrebarea ar părea legitimă, dar numai pînă în punctul în care aflăm că și noi, ca specie, am făcut același lucru: în 1974, telescopul Arecibo din Puerto Rico a transmis, la inițiativa NASA, un semnal către galaxia M13 care părea să aibă condiții propice de viață. El consta într-un șir de cifre binare între care erau intercalate, ca indicii, numere primare. Descifrat cum trebuie, găseai acolo imaginea unei persoane, dubla spirală a ADN-ului și sistemul nostru solar. Dacă vreun extraterestru din galaxia M13 va recepționa vreodată semnalul se va minuna, desigur, numai că specia lui se poate întreba de ce mesajul nu se repetă măcar o dată, ca să se asigure că nu a fost doar un accident.

Speranța lui Homo sapiens sapiens însă, a omului modern, nu stă doar în codurile matematice, ci și în cele optice. Un proiect al Universității Harvard folosește telescoape optice care caută semnale laser venite din spațiu, altul de la Berkeley cercetează vreo 2.500 de stele apropiate ca să identifice pulsiuni laser. Un studiu recent publicat în revista The Astrophysical Journal propune construirea unui telescop care să trimită continuu în spațiu o rază laser de mare putere (1-2 megawați). Un astfel de semnal ar putea fi detectat de astronomii extratereștri, apoi folosit sub formă de pulsiuni intermitente regulate, ca un cod Morse aplicat la un far uriaș, pentru transmiterea de mesaje.

Răspunsul la cea mai adîncă întrebare a omului („Unde sînt ceilalți?”, atribuită celebrului fizician Enrico Fermi) e, deocamdată, o fata morgana. Dacă sîntem singuri, atunci e o mare risipă de spațiu. Dar dacă nu, atunci se deschide o perspectivă cu totul nouă asupra experiențelor pe care omul le poate avea prin interacțiunea cu alte specii inteligente.

Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.

Foto: wikimedia commons

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

romania mare harta
Cum s-a prăbușit România Mare în numai 22 de ani. Care a fost atitudinea clasei politice românești
În luna septembrie a anului 1940 România Mare înceta să mai existe. Acest vis românesc obținut cu mari sacrificii s-a spulberat în doar 22 de ani. Motivele sunt multiple și țin atât de contextul extern dar și de proasta administrare a țării, bântuită de o camarilă dictatorială ineficientă.
image png
Sucul bogat în antioxidanți, vitamine esențiale și minerale care te menține tânără chiar și la 50 de ani. Întârzie îmbătrânirea pielii în timp record suc
Un suc cu proprietăți uimitoare a captat atenția datorită capacității sale de a acționa ca un „botox natural”. Acest amestec delicios de ingrediente este plin de antioxidanți, vitamine și minerale esențiale care întârzie îmbătrânirea pielii
1 ceai cu lapte jpg jpeg
De ce este bine să punem lapte în ceai. Dr. Mihaela Bilic: „Unele obiceiuri par curioase, însă în spatele acestora se ascunde un argument nutrițional real”
Tradiția de a bea ceai cu lapte este bine înrădăcinată în Marea Britanie. Unele obiceiuri par curioase, însă în spatele acestora se ascunde un argument nutrițional real, susține Mihaela Bilic.
Nicole scherzinger plaja instagram jpg
Nicole Scherzinger și-a bronzat talia de viespe în Hawaii!
Nicole Scherzinger (46 de ani) a arătat senzațional în timp ce s-a bucurat de soare în Hawaii, statul său natal, duminică, în timpul unei pauze de la Broadway.
cluj daniel david rector ubb. foto arhiva ubb
De ce reforma lui David va fi altfel: „Nu reformez pentru glorie. Absolvenții trebuie să fie și buni cetățeni, mulțumiți cu propria viață”
Aproape fiecare ministru al Educației a venit cu reforme mai mari sau mai mici care au ajuns să bulverseze elevii și părinții. Daniel David a explicat principalele direcții ale schimbărilor pe care le va face și de ce reforma pe care o pregătește este cu totul diferită de cele ale predecesorilor.
sobolani pixabay jpg
Trucul eficient, făcut în casă, care ajută la eliminarea șobolanilor din locuință fără a folosi otravă
Șobolanii pot deveni o problemă serioasă pentru locuințe, cauzând daune bunurilor și reprezentând un risc pentru sănătate.
donald trump investitura jpg
Donald Trump a dezvăluit adevăratul motiv pentru care nu bea niciodată alcool. „Nici măcar un pahar”
Donald Trump a declarat că nu a consumat niciodată băuturi alcoolice: „Pot să spun sincer că nu am băut, în viaţa mea, o bere. E una dintre puţinele mele calităţi”.
Klaus Iohannis Donald Trump la Casa Alba FOTO FOTO Guliver / Getty Images / Chip Somodevilla
Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie”
Donald Trump a fost învestit, luni, 20 ianuarie, în al doilea mandat de președinte la Casa Albă. Experții consultați de „Adevărul” au vorbit despre ce înseamnă acest lucru pentru România și pentru Uniunea Europeană.
Bagheera kiplingi wikipedia jpg
Singurul păianjen din lume care este vegetarian! În ce țări trăiește
Există aproximativ 45.000 de specii de păianjeni în lume, toate fiind carnivore, cu o singură excepție – Bagheera kiplingi, un păianjen săritor cunoscut pentru dieta sa aproape exclusiv vegetală.