Mullahii iranieni – depășiți de întîlnirea Sistani - Papa Francisc

11 martie 2021
Mullahii iranieni – depășiți de întîlnirea Sistani   Papa Francisc jpeg

Vizita Papei Francisc în Irak a ținut prima pagină în toată presa iraniană cu mici diferențe de reflectare, în funcție de gradul de control exercitat de regimul de la Teheran.

Publicațiile independente nu au ratat ocazia să trimită săgeți către clasa clericală iraniană. Publicația Sozandegi a comentat că liderul spiritual șiit Ali Sistani și Papa Francis sînt cei mai importanți apărători ai păcii în lume, iar întîlnirea lor a fost cel mai relevant eveniment din istoria dialogului între religii, în timp ce ziarul Sharq a scris că rezultatele pozitive ale vizitei Suveranului Pontif arată cît de importantă este comunicarea între religii.

Pe rețelele de socializare, opiniile favorabile despre vizita Papei, în general, dar și la adresa ayatollahului Ali Sistani și a Suveranului Pontif au fost și mai clare, needitate și, mai ales, aproape întotdeauna însoțite de comparații cu mullahii iranieni - deloc pozitive pentru aceștia din urmă. De exemplu, liderul religios al republicii islamice, Ali Khamenei, nu a scăpat netaxat pentru intransigența sa religioasă în comparație cu Sistani și Papa Francisc, iar adepții reformării republicii islamice nu au ratat ocazia să arate că, spre deosebire de Khamenei, liderul spiritual irakian Ali Sistani promovează constant separarea  religiei de stat și de politică. Alții au comentat chiar că Khamenei este atît de încremenit în trecut, speriat de modernitate și nesigur pe el, încît nu ar fi fost capabil de o întîlnire cu Papa Francisc.

Pe fondul unei opinii publice în general pozitivă, publicațiile conservatoare iraniene nu au lăsat să scape nici o critică legată de vizita Papei, în schimb au încercat să o confiște cu comentarii privind meritul milițiilor șiite irakiene susținute de Iran, în apărarea creștinilor irakieni de ISIS, și chiar cu mențiuni că vizita Papei nu ar fi fost posibilă dacă milițiile șiite nu s-ar fi implicat în eliminarea grupării teroriste. Ziarul ultraconservator Kayhan nu a rezistat și a introdus într-un editorial despre vizita Papei o trimitere la contribuția generalului Soleimani, ucis de americani anul trecut, în lupta anti-ISIS din Irak.

Pentru regimul de la Teheran, cel mai incomod aspect al întîlnirii în Irak dintre ayatollahul Ali Sistani și Papa Francisc este plasarea automată a lui Sistani ca lider recunoscut de către Vatican, al tuturor musulmanilor șiiti, nu doar irakieni, în condițiile în care mulahii iranieni sînt într-o veche competiție politică și spirituală cu cei irakieni. Din punct de vedere spiritual, Ali Sistani este marja, adica sursă de inspirație spirituală pentru șiiti din toata lumea. Tot marja este și actualul lider suprem al Iranului, Ali Khamenei, și Ruhollah Khomeini înaintea lui. Atît că influența religioasă a liderilor iranieni este organic legată de ideologia răspîndirii revoluției islamice și este un vehicul politic, în timp ce liderul spiritual irakian Ali Sistani, deși are o importantă influență politică, promovează o separare strictă a religiei de stat și respectarea drepturilor minorităților religioase. În plus, unii iranieni au remarcat din nou că Ali Sistani are calificări religioase impecabile, în timp ce Ali Khamenei și-a căpătat statutul de mare ayatollah prin manevre politice, doar pentru că așa a dorit liderul revoluției islamice Khomeini în anii ’80, fără ca Khamenei să fi îndeplinit criteriile spirituale și religioase stabilite.

Ce a reieșit pe rețelele locale de socializare a fost că mulți iranieni au văzut în vizita Papei în Irak un nou exemplu că lumea și regiunea se mișcă înainte, inclusiv prin acordurile Abraham dintre Israel și țări arabe, că liderii religioși pot fi simboluri ale toleranței și incluziunii, că se pot raporta, indiferent de religie, la principii și valori de bază universal valabile, în timp ce clasa clericală iraniană rămîne încremenită în izolare și deconectată de la schimbările tot mai evidente în regiune. Și asta cu doar trei luni înaintea alegerilor prezindețiale din Iran și în plină negociere cu Statele Unite privind reluarea acordului nuclear.

Carmen Gavrilă este jurnalist, fost corespondent pentru Radio România Actualități în Iran.

Foto: EPA-EFE / adevarul.ro

p 22 jpg
Împotriva organizării de către licee a admiterii pentru clasa a IX-a
Ce tip de lume este aceea în care se întîmplă asta? Este ceva mai mult decît medieval, este un fapt primitiv și rău, atroce.
980 22 L Cutitaru  jpg
Ești cum scrii?
Așa că subiectul acestui text, scrisul de mînă, destinat mai degrabă a amuza decît a informa, va fi dezvoltat într-o mică serie, în lunile următoare.
p 21 Pierre Nora WC jpg
„Monsieur notă-de-subsol“ face istorie
Nașterea revistei Nouvelle Revue Française a avut loc în timpul unei încrîncenate lupte culturale.
caderea unui dictator jpg
„Cine a tras în noi după 22”? Singura teorie logică și bazată pe dovezi - o discuție cu Andrei Ursu -
Sînt oameni care au fost eroi în mod real și cărora li s-a băgat în cap că de fapt au fost niște unii care nu știau ce fac pe acolo și, în același timp, securiștii, care au pensii speciale, sînt eroizați.
p 22 Taormina WC jpg
Luminile și parcările Taorminei
Și să nu uitam că sîntem colonii Romei la gurile Dunării, printre atîția barbari... am pătimit destule... deve avere importanza in qualche modo”.
p 23 WC jpg
Criptomonedele nu sînt bani
Criptomonedele nu sînt bani, sînt o iluzie a unei lumi care-și caută noi căi acum în noua eră a informaticii și informației.
P G  Lowery Sideshow Band jpg
Se caută un cuvînt
Cohorte de îngeri... roiuri, stoluri, puzderie, cete, alaiuri... îți trebuie o mulțime de substantive colective ca să-l alegi pe cel mai potrivit ideii de „grup”.
973 22 Iulia Marin jpeg
De ce Bach?
Doar ecourile unui Du schaffst das m-au ajutat să pot duce piesele la final. Însă în acea zi, nu cred că Johann Sebastian Bach a ajutat multora.
p 23 Lewis Carroll WC jpg
Efemeridele lingvistice
O atitudine normală, veți zice. Poți pretinde drepturi asupra vocabularului?
p 22  James Cooke Brown WC jpg
Dreptul asupra limbii
Vladimir Putin poate, de fapt, să declare că limba rusă e proprietatea sa personală, consecințele legale ale unei astfel de pretenții sînt nule.
RoAlert jpg
Societatea de consum emoțional
De cîte ori ar trebui să sune telefoanele oamenilor într-o zi? Și apoi ce se va mai adăuga pe lista Ro-Alert?
p 22 Nagit WC jpg
Nagîț de pui
Etimologiile acestea „raționale”, dar false nu reflectă simple asocieri formale și sonore între cuvinte.
p 7 FED WC jpg
E inflația, prostule!
Întrucît Sistemul Federal de Rezerve al SUA (FED) a majorat recent rata-țintă a dobînzii, s-ar putea ca inflația să încetinească spre sfîrșitul anului în curs.
Florin Stoian 10 jpg
„Am transformat Oltenia de sub Munte într-un brand” – interviu cu geologul Florin STOICAN
„Mai întîi, trebuie să spun că rețeaua internațională a Geoparcurilor UNESCO a ajuns acum la 177 de geoparcuri din 46 de țări și există un interes atît de mare pentru alte geoparcuri, încît UNESCO a limitat numărul anual de aplicații la maximum 20 și maximum două/țară.”
p 7 WC jpg
Periculoasa alunecare spre violență a Americii
Teoriile conspiraționiste de extremă dreapta ale „statului paralel” și minciunile partidului republican despre alegerile măsluite au același țel comun: să conteste legitimitatea statului.
959 22 LCCutitarupng jpg
A texta, textare, textor & texteză
Lucrări și cărți întregi încep tot mai des să aibă ca subiect această dezvoltare adusă de inventarea computerului. Încotro va merge texteza și unde va ajunge reprezintă o chestiune care, nu mă îndoiesc, va depăși imaginația noastră din prezent.
p 7 WC jpg
America și provocarea chineză
America trebuie de asemenea să-și sporească participarea la actualele instituții internaționale pe care le-a creat și să le dezvolte pentru a stabili standarde și a gestiona interdependența.
p 19 jpg
Hîrtia, ecranul și cititul
Cum rămîne cu argumentele „emoționale” ale unui cititor care nu se poate „debarasa” de cartea tipărită?
p 7 WC jpg
Căderea lui Boris Johnson – și a noastră
În ziua de azi, personal este realmente politic: eșecurile personale sînt ipso facto eșecuri politice.
p 23 ExpoziLŤia Columbian¦â, Chicago, 1893 WC jpg
Ierusalimul de ipsos – Expoziția Mondială de la Chicago, 1893
La Chicago, în 1893, un oraş ideal întreg s-a pogorît pe harta oraşului, condiţionat de sit şi de cultura albă, creştină, „falocentrică” şi „elitistă” care domina acel moment.
p 7 Thyssen Krupp, Essen, Germania WC jpg
Războiul lui Putin și modelul economic german
Va supraviețui oare modelul economic german războiului purtat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei?
p 2 WC jpg
Tocăniță de vin
Numite, în engleză, SOT („slips-of-the-tongue”), greșelile de vorbire care se fac involuntar, de obicei din grabă sau sub imperiul emoțiilor, sînt studiate de o parte a lingvisticii cognitiviste americane cu scopul de a descifra tiparele fonologice mentale.
p 22 WC jpg
„Noua Ideocrație” și Eterna Idiocrație
În locul pe care credința (frica de Dumnezeu) îl ocupa în sufletul individual a rămas un gol, o gaură neagră.
948 19 poza jpg
Barbara Klemm – artistul din fața fotojurnalistului
Fotojurnaliștilor le-aș spune să se concentreze pe fericirea din lume, să rămînă curioși și puternici, să lucreze constant, să fie empatici cu oamenii – însă toate acestea ar trebui să fie conectate cu talentul artistic.

Adevarul.ro

image
Când ajunge din nou în România un val de aer polar: unde se anunță ger cumplit, cât mai ninge la munte
Trei zile de iarnă autentică se anunță în mai multe județe din zona de munte. Meterologii anunță ninsori puternice și viscol. Începând de duminică însă un val de aer polar lovește România. Sunt așteptate temperaturi de până la minus 20 de grade Celsius.
image
La ce distanță față de proprietatea vecină poți planta un copac. Când pot fi puși arborii chiar pe hotar
Copacii și gardurile vii plantate la limita dintre proprietăți stârnesc dispute aprige între vecini, iar de multe ori se ajunge în justiție pentru tranșarea lor.
image
Orașele cu cele mai mari salarii și domeniile cu cele mai multe locuri de muncă
Valorile sunt corelate cu numărul de joburi disponibile în aceste orașe, însă depind și de distribuția candidaților pe niveluri de experiență.

HIstoria.ro

image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.