Mullahii iranieni – depășiți de întîlnirea Sistani - Papa Francisc

11 martie 2021
Mullahii iranieni – depășiți de întîlnirea Sistani   Papa Francisc jpeg

Vizita Papei Francisc în Irak a ținut prima pagină în toată presa iraniană cu mici diferențe de reflectare, în funcție de gradul de control exercitat de regimul de la Teheran.

Publicațiile independente nu au ratat ocazia să trimită săgeți către clasa clericală iraniană. Publicația Sozandegi a comentat că liderul spiritual șiit Ali Sistani și Papa Francis sînt cei mai importanți apărători ai păcii în lume, iar întîlnirea lor a fost cel mai relevant eveniment din istoria dialogului între religii, în timp ce ziarul Sharq a scris că rezultatele pozitive ale vizitei Suveranului Pontif arată cît de importantă este comunicarea între religii.

Pe rețelele de socializare, opiniile favorabile despre vizita Papei, în general, dar și la adresa ayatollahului Ali Sistani și a Suveranului Pontif au fost și mai clare, needitate și, mai ales, aproape întotdeauna însoțite de comparații cu mullahii iranieni - deloc pozitive pentru aceștia din urmă. De exemplu, liderul religios al republicii islamice, Ali Khamenei, nu a scăpat netaxat pentru intransigența sa religioasă în comparație cu Sistani și Papa Francisc, iar adepții reformării republicii islamice nu au ratat ocazia să arate că, spre deosebire de Khamenei, liderul spiritual irakian Ali Sistani promovează constant separarea  religiei de stat și de politică. Alții au comentat chiar că Khamenei este atît de încremenit în trecut, speriat de modernitate și nesigur pe el, încît nu ar fi fost capabil de o întîlnire cu Papa Francisc.

Pe fondul unei opinii publice în general pozitivă, publicațiile conservatoare iraniene nu au lăsat să scape nici o critică legată de vizita Papei, în schimb au încercat să o confiște cu comentarii privind meritul milițiilor șiite irakiene susținute de Iran, în apărarea creștinilor irakieni de ISIS, și chiar cu mențiuni că vizita Papei nu ar fi fost posibilă dacă milițiile șiite nu s-ar fi implicat în eliminarea grupării teroriste. Ziarul ultraconservator Kayhan nu a rezistat și a introdus într-un editorial despre vizita Papei o trimitere la contribuția generalului Soleimani, ucis de americani anul trecut, în lupta anti-ISIS din Irak.

Pentru regimul de la Teheran, cel mai incomod aspect al întîlnirii în Irak dintre ayatollahul Ali Sistani și Papa Francisc este plasarea automată a lui Sistani ca lider recunoscut de către Vatican, al tuturor musulmanilor șiiti, nu doar irakieni, în condițiile în care mulahii iranieni sînt într-o veche competiție politică și spirituală cu cei irakieni. Din punct de vedere spiritual, Ali Sistani este marja, adica sursă de inspirație spirituală pentru șiiti din toata lumea. Tot marja este și actualul lider suprem al Iranului, Ali Khamenei, și Ruhollah Khomeini înaintea lui. Atît că influența religioasă a liderilor iranieni este organic legată de ideologia răspîndirii revoluției islamice și este un vehicul politic, în timp ce liderul spiritual irakian Ali Sistani, deși are o importantă influență politică, promovează o separare strictă a religiei de stat și respectarea drepturilor minorităților religioase. În plus, unii iranieni au remarcat din nou că Ali Sistani are calificări religioase impecabile, în timp ce Ali Khamenei și-a căpătat statutul de mare ayatollah prin manevre politice, doar pentru că așa a dorit liderul revoluției islamice Khomeini în anii ’80, fără ca Khamenei să fi îndeplinit criteriile spirituale și religioase stabilite.

Ce a reieșit pe rețelele locale de socializare a fost că mulți iranieni au văzut în vizita Papei în Irak un nou exemplu că lumea și regiunea se mișcă înainte, inclusiv prin acordurile Abraham dintre Israel și țări arabe, că liderii religioși pot fi simboluri ale toleranței și incluziunii, că se pot raporta, indiferent de religie, la principii și valori de bază universal valabile, în timp ce clasa clericală iraniană rămîne încremenită în izolare și deconectată de la schimbările tot mai evidente în regiune. Și asta cu doar trei luni înaintea alegerilor prezindețiale din Iran și în plină negociere cu Statele Unite privind reluarea acordului nuclear.

Carmen Gavrilă este jurnalist, fost corespondent pentru Radio România Actualități în Iran.

Foto: EPA-EFE / adevarul.ro

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

Spaţii industriale
România, din ce în ce mai atrăgătoare pentru firmele care vor să se relocheze
România atrage tot mai mult interesul investitorilor care se uită la Europa Centrală și de Est pentru spații industriale sau de birouri, parțial și datorită stimulentelor guvernamentale care pot acoperi până la 70% din costurile eligibile.
RusIa a anexat Crimeea în 2014 FOTO Shutterstock jpg
Ar fi putut Ucraina să oprească anexarea Crimeei în 2014? Șirul de evenimente care a pecetluit soarta peninsulei
„Nimeni nu-i cere (președintelui Volodimir) Zelenski să recunoască Crimeea drept teritoriu rusesc, dar dacă vrea Crimeea, de ce nu au luptat pentru ea acum 11 ani, când a fost predată Rusiei fără să se tragă niciun foc de armă?”, a scris Trump pe platforma sa Truth Social pe 23 aprilie.
retroparada primaverii 2025 slatina olt   foto alina mitran (13) jpg
Cum arată „mașina președinților”, bătrâna Minerva. Retro Parada Primăverii a adus mașini de legendă în Slatina
Exponatele dintr-un muzeu pe roți au putut fi admirate recent, la Slatina, la încă una dintre expozițiile colecționarilor pasionați, exemplarele afișate cu mândrie stârnind admirația, deseori reținută, a adulților și exclamațiile celor mici.
Jack Barsky foto LinkedIn jpeg
Cum să fii cu adevărat influent ca manager. Sfaturile unui fost spion KGB
Jack Barsky, unul dintre cei mai cunoscuţi foşti spioni KGB, stabilit în SUA de peste patru decenii, a prezentat pe pagina sa oficială de LinkedIn un set de reguli pe care trebuie să le respecte managerii de companii pentru a fi cu adevărat influenți.
Cusca de la Zoo Hunedoara  Foto Daniel Guta jpg
Românii nu mai îndrăgesc grădinile zoologice. Șirul de incidente uluitoare care le-a știrbit popularitatea
Mai populare în comunism, multe grădini zoologice din România au ajuns adesea comparate de activiștii pentru protejarea animalelor cu „închisori”. Astfel, percepția românilor s-a schimbat, cu timpul, iar unele grădini zoo se pregătesc să renunțe la animalele mari.
blockchain webp
Domeniul care ar putea genera 1 milion de locuri de muncă până în 2030. Ce salarii se oferă
Peste 1 milion de locuri noi de muncă ar putea fi generate până în 2030 într-un domeniul al tehnologiei, egalând actualul boom de recrutare din industria AI, cu salarii care vor rivaliza cu cele ale inginerilor AI de top de la companii precum OpenAI.
dacia militie germania foto mobile de jpeg
O Dacia 1300 utilizată de Miliția comunistă în România se vinde în Germania. Cât cere proprietarul
De câteva săptămâni, pe unul dintre cele mai căutate site-uri de vânzări automobile second-hand și vintage din Germania - mobile.de – un pasionat colecționar neamț a scos la vânzare o inedită mașină Dacia 1300, fabricată în urmă cu aproape 50 de ani în uzina Dacia din Mioveni.
Doina Cornea (20) jpeg
4 mai: Ziua când a murit Doina Cornea, cel mai important dizident român anti-ceauşist
În anul 2018, pe 4 mai, a murit disidenta Doina Cornea. Tot pe 4 mai a murit compozitorul George Enescu și s-a născut cântăreața Mihaela Runceanu.
cfr cluj fb jpg