La mulți ani, lume liberă!

Publicat în Dilema Veche nr. 900 din 8 – 14 iulie 2021
La mulți ani, lume liberă! jpeg

Cît de liberă ai mai fi fost fără America? Și cum ai fi dacă America s-ar prăbuși? Ca niciodată, de ziua SUA, ai a te îngrijora. Superputerii numai bine nu-i merge și, pentru prima oară, are ea nevoie mare de-ajutor.

Lumea liberă nu prea e în formă. Nici în Europa, nici peste Ocean. În Germania, o ancoră de multe decenii a democrației, a drepturilor omului, a libertății presei, opiniei și exprimării, fostul șef al serviciului secret intern și de contraspionaj, Hans-Georg Maaßen, a cerut verificarea unor jurnaliști ai presei publice.

Demnitarul creștin-democrat, care candidează pentru CDU la un mandat în Bundestag, consideră că televiziunea publică germană, ARD, ar fi contaminată și periclitată de relațiile unora din gazetarii ei de frunte cu extrema stîngă.

Derapajele presei

Masiva condamnare a criticilor lui de către crema formatorilor de opinie germani nu e, la drept vorbind, uimitoare. Fiindcă o substanțială parte a redacțiilor germane pare a se afla ferm sub controlul stîngii ultraprogresiste, ecologiste și social-democrate, iar jurnalismul realmente independent devine și în Germania tot pe atît de rar pe cît de mult a luat amploare o presă cu „tendinți”, spre a-l parafraza pe părintele socialismului românesc, C-tin Dobrogeanu-Gherea.

Cu propaganda, manipularea, cenzura și dezinformarea se obișnuise lumea liberă ca fenomene de sorginte rusă, comunistă, kaghebistă, securistă. Le practicaseră, cu trist succes, Goebbels, naziștii și aliații lor legionari și antonescieni.

Mai nou, presa se arată foarte vulnerabilă și peste Ocean. Unde, dimpreună cu marile rețele sociale, a cenzurat ori manipulat timp de mai bine de un an, masiv, varii episoade și fapte. De pildă, evacuarea de demonstranți de extremă stînga a parcului Lafayette, la începutul anului trecut, la imaginarul „ordin” al lui Trump care vizita catedrala St. John, un fals mediatic admis recent chiar și de CNN. Sau, de pildă, relatările, analizele și comentariile tematizînd posibila origine de laborator chinez a coronavirusului.

Contraperformanțele mass-media, dirijate politic întru îngroparea șanselor electorale ale fostului președinte, continuă. Acum, presa apuseană, care l-a afurisit și demonizat insistent, cu devoțiune religioasă parcă, pe fostul șef al statului american, înfierîndu-i repetat republicanului și minciunile, și exagerările, și inadvertențele logice, tace cu privire la crescîndele probleme cognitive cu care pare a se confrunta succesorul său democrat.

Dezorientare demențială?

E dezorientată presa rău? Sau mai degrabă liderul democrat pe care-l protejează o parte a ei? Sîmbătă, Joe Biden s-a scufundat în perplexitate în replică la întrebarea unui jurnalist cu privire la atacurile informaționale lansate, probabil, de hackeri din Rusia. Neștiind ce să spună, în ecou la șantajul prin spargerea de servere care devalizează de la o vreme Vestul, Biden s-a repezit să-și foiască hîrtiile, căutînd în ele fără să găsească răspunsul căutat, după care a anunțat că va afla mai multe „mîine”.

Șirul gafelor prezidențiale este lung, însă doar presa conservatoare, din care face parte ziarul britanic Daily Mail, s-a obosit să înregistreze o parte dintre ele.

Una dintre cele mai alarmante s-a produs în timpul summit-ului americano-rus, cînd Biden a confundat în repetate rînduri țări situate la mare distanță una de alta, ca Siria și Libia. Fie chiar și o succintă trecere în revistă a unei părți a lanțului de inadvertențe marca Biden, care includ confuzii ale numelor și funcțiilor principalilor săi colaboratori, ba chiar și ale membrilor familiei sale, ar putea fi de natură să îngrijoreze orice persoană responsabilă care ține la SUA, la NATO și la destinul Occidentului.

Întrucît toate se află în mîna liderului de la Washington, chestiunea acuității sale cognitive e și treaba Europei, nu doar a fostului medic al Casei Albe, congresmanul Ronny Jackson, care i-a îngrijit pe ultimii trei președinți americani. Contraamiralul Jackson s-a mirat că democrații nu-i cer și lui Biden să se supună testului cognitiv pe care l-a trecut, după revendicări imperative ale Opoziției și ale presei mainstream, predecesorul lui Biden la cîrma SUA.

Dar și presa europeană tace mîlc, deși un astfel de test ar fi imperativ în vederea refacerii încrederii generale – puternic zdruncinate mai cu seamă în ultimul an de galopantă involuție a democrației americane – în capacitatea SUA de a conduce lumea liberă. Din care America face parte de 245 de ani, după obținerea, prin lupte grele, a independenței de britanici.

O istorie binecuvîntată

Marcînd la 4 iulie Ziua Independenței americane, le uram SUA „La mulți ani!”, știind că iubirea mea pentru iubirea de libertate a Americii „e mai veche decît pot să-mi amintesc. Ea precedă conștiința faptelor istorice de veșnică pomenire întru salvarea Europei și a democrațiilor Bătrînului Continent” datorate americanilor. „De trei ori l-au salvat SUA și au salvat și parte din restul lumii, sacrificîndu-și militarii și punîndu-și la bătaie bunăstarea” în veacul trecut.

Anterior, Statele Unite au făcut progrese uriașe pe calea combaterii infectului rasism din epoca sclaviei și de apoi. Iar de 75 de ani, SUA apără și garantează și libertatea, și integritatea Europei apusene.

Totuși, din China, Rusia și Iran pînă pe malurile Potomacului, ura antiamericană se prevalează de erori, neajunsuri și crime de mult depășite de societatea americană, spre a acredita o narațiune vilipendînd Statele Unite și istoria lor, spre a-i eroda valorile, drepturile omului și sistemul economiei de piață. O narațiune care face enorm caz de „justiție socială” și afurisește un fals „rasism structural”, instituțional, american, spre a slăbi intern și extern Statele Unite și a impune o justiție selectivă, rasism structural și discriminări de școală nouă, de natură să introducă în Vest coșmarul neobarbariei.

Cu atît mai devastați avem a fi deci – dacă iubim lumea liberă și îi dorim și ei „La mulți ani!“ – de fructele otrăvite ale antiamericanismului și antisemitismului care, în numele „progresului”, au început să cotropească Lumea Nouă. Care-i atacă și îi destructurează prin politici identitare meritocrația, democrația, drepturile și educația și începe să ocupe chiar inima SUA, dînd toxice roade la extrema stîngă a Congresului american.

Dar chiar și așa: ce-ar mai fi Alianța Nord-Atlantică fără forțele armate ale SUA? În ce derivă s-ar regăsi, fără farul lor american, democrațiile răvășite pe oceanele globului de cicloanele iscate în conștiința lumii de crimele regimurilor autoritare și totalitare?

Încît ar fi bine, ar fi chiar excelent să-i urăm Americii nu doar „La mulți ani!“, ci și grabnică eliberare și solidaritatea Europei. Căreia i-ar sta foarte bine s-o ajute și ea, o dată, în loc să fie complice, în superbia ei, la sugrumarea insidioasă, din interior și exterior, a libertății americane, o libertate în care-și pun speranțe mari mulți oameni tot mai tiranizați și terorizați ai planetei albastre.

Petre M. Iancu este jurnalist la Deutsche Welle, Bonn.

Foto: wikimedia commons

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

Autostrada cu tuneluri  Foto DRDP Timișoara (14) jpg
Tunelurile Autostrăzii Lugoj–Deva prind contur: aproape 100 de metri săpați în două luni. „Se lucrează 24 din 24”
Lucrările la cele două tuneluri ale Autostrăzii Lugoj–Deva au avansat, iar sute de muncitori și utilaje au fost mobilizate pe șantierul din vestul României. Se lucrează non-stop, susțin constructorii.
1 aloe vera jpg jpeg
10 moduri de a folosi aloe vera despre care nu știam până acum. Poate fi cu adevărat miraculoasă pentru organism
Aloe vera, cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale vindecătoare, continuă să surprindă prin versatilitatea sa.
profesori FOTO world vision jpg
Care ar putea fi rezultatele evaluării profesorilor, anunțată de Marcel Ciolacu. Expert: „O altă formă fără fond” | ANALIZA
„Profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii, toate gestionate digital. Iar aceste evaluări vor influenţa direct salariul dascălilor”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Boia de ardei aroma care transformă orice preparat Colaj DMS
Cum să folosești boiaua de ardei pentru a transforma orice preparat
Boiaua de ardei este un condiment versatil, care adaugă bogăție, culoare și aromă multor preparate culinare. Fie că este dulce, afumată sau iute, fiecare tip oferă un strat distinct de savoare. Dar care sunt diferențele dintre ele? Și ce alternative există?
Creier sănătos   pixabay jpg
Cele mai dăunătoare 10 obiceiuri pentru creierul nostru. Reduc concentrarea și favorizează apariția unor boli neurogenerative
Creierul este organul care ne definește capacitățile cognitive, memoria și funcțiile esențiale pentru supraviețuire, însă multe dintre obiceiurile noastre zilnice pot afecta negativ sănătatea sa.
Curtea Constitutionala a Romaniei   CCr   INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
PSD, PNL și UDMR, cele trei partide care formează coaliția de guvernare, se luptă pe cele două mandate de judecător CCR atribuite de Parlament. Deși este al treilea partid ca pondere în coaliție, UDMR are prima șansă pentru a impune un magistrat la CCR, iar PSD nu vrea să cedeze în fața PNL.
pesta porcina
Țăranii români riscă să rămână fără porc în gospodărie. Cine este vinovat de transmiterea rapidă a pestei porcine africane
Pesta porcină se reaprinde la granița de nord a României. În județul Botoșani, autoritățile vorbesc despre o evoluție agresivă a bolii care riscă să producă pagube economice importante. Unul dintre principalii factori de răspândirire a bolii este reprezentat de crescătorii particulari.
image png
Remedii casnice neobișnuite care chiar funcționează. Ține un creion între dinți și vei scăpa de durerea de cap
Nu întotdeauna avem nevoie de medicamente sau produse scumpe pentru a scăpa de diverse neplăceri. Uneori, soluțiile cele mai simple sunt deja la îndemână, în bucătărie sau în baie
evaluare nationala rezultate jpg
Notele la Limba română de la simularea Evaluării Naționale 2025, un dezastru. Un specialist în educație explică de rezultatele au fost atât de slabe
În cadrul simulării examenului de Evaluare Națională 2025, aproximativ 36% dintre elevi nu au reușit să obțină o notă de trecere la proba de Limbă și literatură română. Cum se explică dezastrul?