În mijlocul omului – sau de ce avem nevoie de cunoaștere –

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Trăim timpuri care permit o calitate a vieții cum nu a mai fost, pînă acum, în istoria omenirii. Știința, datorită cercetărilor sale, chiar dacă uneori poticnite, a dus la răspunsuri neașteptate, care au îmbunătățit înțelegerea funcționalității umane din perspectivă biologică, psihologică și socială. Un model multidimensional care aduce, în principiu, înțelegerea felului în care funcționează omul și a importanței dimensiunii emoționale și cognitive. 

De ce avem nevoie de psihologie? E o întrebare care a apărut în spațiul public românesc cînd ministrul Educației a anunțat un nou plan, pentru care nu se știe cu ce specialiști s-a consultat, venind cu propunerea ca psihologia și logica să fie excluse din programa școlară – neluînd în calcul cît de sulfuroasă și încărcată cu informații inutile este programa școlară românească, cum nu pregătește copiii pentru viața zilelor noastre și cît de depășită este. O știm deja cu toții. Ar fi redundant să reiau ceva ce vedem la tot pasul doar într-o simplă plimbare prin oraș. Agresivitatea și lipsa educației se observă fără a fi vreun specialist, e la îndemîna oricui să constate lipsa bunului-simț, dar și reactivitatea societății la orice stimul cu potențial de inflamare, oricît de mic și neînsemnat ar fi acesta. Sîntem o societate formată din oameni răniți și abuzați emoțional care, ajunși la vîrsta adultă, se descurcă prin supraviețuire psihologică, și nu printr-o calitate a vieții mintale. Cu cît lipsa educației psihologice este mai mare într-o societate, cu atît gradul de agresivitate apărut în urma sentimentelor de frustrare, invidie, lipsuri, neajunsuri este unul crescut, dat și incapacitatea de a ști cum să reacționezi sănătos. Empatia, compasiunea, blîndețea față de sine și față de ceilalți se formează prin exemple educaționale, care ar trebui să fie parte din programa școlară, o programă construită de mai mulți specialiști și bazată pe date recente ale cercetărilor științifice făcute în marile centre universitare ale lumii.

Din cărțile lui Steven Pinker – profesor de psihologie la Harvard University, care a primit prestigioase premii pentru studiul limbajului și cogniției, dar și pentru studiul violenței umane, și care și-a dedicat mult timp cercetării științifice, arătînd importanța științei psihologiei care ne ajută să înțelegem într-un mod profund natura umană și comportamentul – am aflat care sînt procesele psihice implicate, care este importanța creierului și structura acestuia, cum funcționează mintea noastră și ce ne face să fim umani. Datorită științei psihologiei putem înțelege aspectele obiective ale comportamentului nostru, găsind explicații în cauzele și influențele din mediu ce duc la anumite acțiuni ale noastre. Cel mai mare dar al creierului nostru este să putem privi în interiorul nostru, să putem percepe propriile stări și gînduri, să le putem studia și evalua. De aceea, introspecția și filozofia sînt necesare pentru a trăi, nu sîntem doar niște corpuri fără gînduri și sentimente, precum niște mașini pe care le-am construit pentru a ne folosi de ele și pe care, atunci cînd se strică, dacă nu pot fi reparate, le reciclăm. Ființa umană formează un întreg în care sîntem interconectați în toate mecanismele biochimice și sociale ale noastre. 

Fără știința psihologiei nu putem înțelege cum funcționăm și cine sîntem. Studiul psihologiei înseamnă a ne ajuta să înțelegem comportamentul uman, procesele mentale și interacțiunile sociale, morala și etica, valorile personale, care ne sînt de folos ca să putem avea o imagine de ansamblu asupra noastră și a lumii, prin interacțiunea celor cinci simțuri cu exteriorul care formează senzații și percepții, reprezentări pe care le memorăm și le utilizăm prin voință, motivație și cogniție. Neurocercetătorii aduc azi dovezi prin care întregesc tabloul acesta demonstrînd existența altor simțuri cum sînt: propriocepția (perceperea dispunerii membrelor fizice) și echilibrul (simțul perceput de urechea internă care ne ajută în deplasarea spațială și gravitațională). Toate aceste descoperiri se întîmplă datorită curiozității unora dintre noi și, prin rezultatele obținute, ne sînt de folos tuturor în toate domeniile. Progresul uman datorat rațiunii și științei se observă în educație, în sănătate, în democrație, în umanismul evolutiv constant al lumii în care trăim. 

Psihologia se intersectează cu sociologia și cu neuroștiințele prin studiul sinelui, al sănătății mentale, relațiilor sociale, educației (formează metode de învățare și predare eficiente, ajută la înțelegerea procesului de memorare, la dezvoltarea gîndirii logice, creative, critice, abstracte, sistemice, intuitive), al organizațiilor și mediului de lucru, al marketingului și vînzărilor, al luării deciziilor, al evoluției individuale pe parcursul etapelor de vîrstă etc. Granița dintre acestea este mult împletită – spre exemplu, psihologia studiază emoțiile și sentimentele, iar sociologia modul cum interacționăm în grupuri, ambele analizînd valorile, normele și presiunile sociale care influențează gîndirea și acțiunile noastre. Din psihologie derivă psihoterapia care, prin studii clinice empirice și analize statistice, a formulat chestionare prin care se pot stabili diagnostice, dar și metode de intervenție terapeutică în funcție de tulburările mentale și emoționale ale pacienților. 

Alte studii care, prin scanarea creierelor unor oameni ce trăiau izolarea și respingerea, au arătat cum insula – regiune corticală aflată în proximitatea lobilor temporal și frontal ai creierului, răspunzătoare cu procesarea emoțiilor – a devenit intens activă și au demonstrat că creierul nostru suferă la propriu atunci cînd sîntem respinși și izolați. Există și studii cardiovasculare care arată că un stres psihologic major poate deregla funcționalitatea inimii, prin apariția „sindromului inimii frînte”, adică o senzație de constricție la nivelul inimii, cu palpitații, dificultăți de respirație, tahicardie, simptome similare cu cele ale unui atac de cord care necesită tratament intervențional (vestea bună fiind că este reversibil și, după cîteva săptămîni, se revine la normal, doar în rare cazuri pot apărea complicații cum ar fi aritmia sau insuficiența cardiacă). 

Cercetările în neuroștiințe completează metodele de intervenție terapeutică prin identificarea proceselor neurale, ale neurotransmițătorilor și conexiunilor cerebrale care contribuie la generarea emoțiilor și, implicit, a reacțiilor noastre, dar și prin înțelegerea creierului și a funcțiilor pe care le îndeplinește, diferențiind părțile acestuia: structura cerebrală – amigdala, răspunzătoare de starea de frică și pericol și esențială în procesarea emoțiilor; cortexul cingular anterior, răspunzător de empatie și de percepția propriilor emoții, cortexul prefrontal, responsabil cu gîndirea și luarea deciziilor, și neurotransmițătorii, substanțe chimice a căror secreție influențează stările emoționale. Marele avantaj dat astăzi de cercetările științifice vine din abordarea necesității mediului, deoarece mediul nu este un simplu decor, este parte vie care influențează, modifică și determină reacțiile din noi. 

Dean Burnett, neurocercetător la Universitatea Cardiff, Marea Britanie, la departamentul Medicină psihologică și neuroștiințe clinice, scrie despre felul în care creierul nostru este modelat de interacțiunile cu alți oameni. Depindem de aceste interacțiuni prin oglindirea eului nostru, a stimei de sine, a ego-ului, rezultate din gîndirea și comportamentul altora față de noi. Ne pasă de ceea ce cred ceilalți deoarece ne identificăm cu grupul celor care au valori similare cu ale noastre și aderăm la acesta. De altfel, una dintre cele mai mari torturi în cadrul închisorilor este izolarea de unul singur într-o celulă, lucru considerat tortură psihică. În acest sens, avem mărturii ale supraviețuitorilor Holocaustului, dar și – mai aproape de noi – ale celor care au supraviețuit închisorilor comuniste, apărîndu-și valorile democratice, care au povestit despre detenția înfiorătoare de care au avut parte, aceasta însemnînd izolare, înfometare și tortură fizică și psihică. Cunoașterea psihologică ne este de ajutor în asemenea situații deoarece putem clasifica anumite tipare comportamentale și ne putem proteja de riscul unor lideri politici psihopați care pot comite orori, așa cum au fost posibile în trecut și încă mai sînt în unele zone din lume și azi. Putem să-i observăm și să nu mai permitem niciodată ca oamenii nesănătoși mintal să dețină puterea și să facă legi pentru ceilalți. Psihologia este necesară și prin prisma înțelegerii proceselor cognitive, procesării emoțiilor și afectelor, astfel încît să putem avea claritate cînd sîntem manipulați de minți machiavelice, care sub masca bunului samaritean caută să obțină beneficii pentru sine, bani și putere, privilegii – mai ales în rîndul politicienilor care știu să se folosească de nevoile neîmplinite ale oamenilor, mint și păcălesc pentru propriile foloase, utilizînd mesaje violente psihologic, ce induc frica și falsa speranță. 

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă manipularea și starea de confuzie psihologică, vă recomand să vedeți piesa de teatru Artă a Yasminei Reza, care se joacă la Bulandra, o piesă în care manipularea este ridicată la rang de artă, prin minciună și impunere, ducînd la apariția gaslighting-ului – un fenomen psihologic des răspîndit și numit de puțin timp în literatura de specialitate, în care inducerea stării de confuzie este prezentată ca fiind normalul. Noțiunea de normalitate este relativă, cu diferențe de la om la om; totuși, atunci cînd devine evident nesănătos, un comportament ca acesta poate fi măsurat, datorită metodelor și principiilor măsurabile date de psihologie și psihiatrie, astfel încît să-l putem diagnostica și trata. Normele generale sînt aceleași pentru toată lumea, cu mici deviații grafice, dar derapajele majore pot fi măsurate și, datorită metodelor de intervenție deja validate, putem avea soluții funcționale și sănătoase. 

Cum oare putem merge prin lume fără cunoașterea de sine, altfel decît orbecăind și suferind? Avem nevoie de psihologie și de logică. Este modul în care ne înțelegem pe noi și mediul în care trăim, ajutîndu-ne să facem schimbări ale mediului, ale relațiilor, alegeri conștiente pentru bunul mers al societății din care facem parte, ne ajută să îmbunătățim constant viața lumii pe care o locuim cu toții, să fim oameni mai buni și să avem o calitate a vieții, nu doar să-i supraviețuim.

Cătălina Dumitrescu, psiholog clinician și psihoterapeut, este autoarea volumului În interior. Momente de întîlnire cu tine însuți și coautoare a volumului colectiv Sîntem sănătoși la minte? Despre sănătatea psihică în România, ambele apărute la Editura Humanitas, în 2022.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

Iulia Navalnaia la protestul de la Moscova FOTO EPA-EFE
Prima manifestație majoră a opoziției ruse împotriva războiului din Ucraina, organizată de Iulia Navalnaia la Berlin
Liderii opoziției ruse din exil organizează duminică, la Berlin, prima manifestaţie majoră în străinătate împotriva invaziei Ucrainei şi a lui Vladimir Putin.
Doi tineri au murit carbonizaţi în maşină Foto Monitorul de Vrancea jpg
Accident nimicitor, din cauza vitezei excesive. Doi tineri, de 17 și 21 de ani, au murit arși de vii, în Vrancea
Doi tineri, în vârstă de 17 și 21 de ani, au murit arși de vii, după ce mașina în care se aflau s-a ciocnit violent, sâmbătă seara, cu un alt autoturism care venea din sens opus. Teribilul accident de circulație s-a petrecut în orașul Panciu din județul Vrancea.
nadia bela jpg
Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a murit. Ce imagine emoționantă a publicat „Zeiţa de la Montreal”
Bela Karolyi a murit la 82 de ani, subit. A fost legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, alături de care a făcut istorie. Acesta s-a stins din viață în SUA, unde a emigrat împreună cu soția sa în 1981. Acesta s-a stins din viață în SUA.
atac cu rachete asupra kievului in 2 ianuarie 2024 profimedia 0833785421 jpg
Mai multe explozii au zguduit oraşele ucrainene, inclusiv capitala Kiev. Polonia și-a mobilizat avioanele
Mai multe explozii au zguduit duminică dimineaţă oraşele ucrainene, inclusiv capitala Kiev. Kievul și Varșovia au anunțat că Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Polonia, ţară vecină membră NATO, şi-a mobilizat avioanele.
Concursul de rezidenţiat va avea loc pe data de 15 noiembrie
Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în Rezidenţiat. „Este poarta de intrare în specialităţile medicale”
Peste 10.000 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine duminică, 17 noiembrie, examenul de intrare în Rezidenţiat. Aproape 4.000 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie vor concura la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
stima de sine jpg
Spune-ți des aceste afirmații! Îți cresc încrederea de sine și te ajută să fii mai puternic
Ai stima de sine scăzută și vorbești mult cu tine, în termeni negativi? Sau poate treci printr-o criză și ai nevoie de puțin optimism? Sunt niște obiective pe care le urmărești, dar simți că ai mai pierdut din forță și tenacitate? Unele afirmaţii pot fi de ajutor pentru a-ți regăsi puterea interioar
diferenta dintre vreme si clima jpg
Prognoză meteo duminică, 17 noiembrie. Cod galben de ceață în mai multe județe. Vremea se încălzește ușor
În prima parte a zilei, duminică, 12 noiembrie, însă la amiază vremea se va încălzi în majoritatea zonelor. Maximele pleacă de la 5 grade în zona Transilvaniei și ajung la 12-13 grade în Muntenia, în Moldova și în sudul Banatului.
Bela Karolyi Foto arhivă jpg
Comitetul Olimpic și Sportiv Român, după decesul lui Bela Karolyi: „A fost creatorul Nadiei Comăneci și al gimnasticii româneşti de success”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite. Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a spus despre acesta că „a atins perfecțiunea pe pământ”.
stomatolog diabet jpg
Această boală cronică poate fi depistată la un control stomatologic de rutină
Medicii stomatologi pot ajuta la detectarea semnelor timpurii ale diabetului de tip 2, arată studiul INDICATE-2, realizat de Haleon cu sprijinul Institutului Național pentru Cercetare în Sănătate și Îngrijire din Marea Britanie.