In memoriam Hans Bergel

Publicat în Dilema Veche nr. 945 din 19 – 25 mai 2022
image

La 26 februarie s-a stins din viaţă, la vîrsta venerabilă de aproape 97 de ani, ardeleanul Hans Bergel, uomo universale fără pereche, personalitate care a marcat cu consecvenţă, zeci și zeci de  de ani, viaţa culturală și politică atît din România, cît şi din  Germania, unde emigrase în 1968. L-am cunoscut într-un tîrziu, în Germania, dar nu prea tîrziu ca să-mi devină un mentor…

Bergel s-a stins din viaţă pe cît de neaşteptat, tot pe atît de dureros pentru nenumăraţii săi prieteni şi simpatizanţi de pretutindeni. Se afla încă în deplinătatea facultăţilor sale creatoare – pe masa de lucru am ultimul său volum de nuvele, apărut la începutul lui ianuarie şi expediat de dînsul, împreună cu o scrisoare însoţitoare. Au fost, poate, printre  ultimele sale rînduri scrise… Volumul cuprinde scrieri, inedite numai în parte, sub titlul Die Stunde der Schlangen, care s-ar traduce adecvat prin Ceasul tîrîturilor. Scrisul  constituia pentru dînsul un imperativ existenţial: a scrie echivala cu a trăi. Zeci şi zeci de ani, înzestrat fiind cu o voinţă de fier, se aşeza zilnic, la 5 dimineaţa, la masa lui de lucru și nu o mai părăsea pînă la prînz.

Celor care iubesc literatura de calitate şi de actualitate le sînt cunoscute, de bună seamă, cele trei romane ale sale, traduse şi chiar reeditate în ţară de germanişti de prestigiu: Dansul în lanţuri (Der Tanz în Ketten), o evocare a terorii comuniste din Bucureștii anilor ’50, scris în anii ’70, după care au urmat, la intervale mai mari, romanele-fluviu Cînd vin vulturii (Wenn die Adler kommen) şi Întoarcerea lupilor (Die Wiederkehr der Wölfe). Sînt fresce de mare anvergură epică şi dramatism, în parte documentare, ale societăţii din prima jumătate a secolului trecut din România, din zbuciumatul Ardeal, cu numeroase incursiuni şi în Europa apuseană, mai cu seamă în Germania, Spania ori Franţa. Stărilor şi trăirilor proprii celei de a doua jumătăţi a secolului, Bergel le-a dedicat mai multe volume de nuvele, în mare parte de inspiraţie autobiografică. Foarte grăitoare şi actuale sînt scrierile sale dialogice, mai cu seamă susţinuta corespondenţă purtată cu poetul bilingv Manfred Winkler, evreu bucovinean, care i-a fost şi cel mai apropiat prieten: Continuăm conversaţia noastră… (Wir setzen das Gespräch fort…) şi Refuzul negativităţii (Die Verweigerung der Negativität). Amîndoi au fost greu şi dureros încercaţi, în moduri diferite, ca trăitori în «secolul fiarelor»…

Bergel a fost însă mai mult decît un autor epic, liric şi eseist pe diferite teme de istorie şi cultură, multe privind Ardealul. Opera sa însumează 50 de volume cu multe mii de pagini. În Germania a fost, pînă la pensionare, un foarte activ jurnalist politic. A mai fost, cu aceeaşi dezinvoltură, muzician şi artist plastic. În prima tinerete a fost sportiv de performanţă, între altele în lotul naţional de schi. Pînă la o vîrstă înaintată a fost un neobosit drumeţ şi explorator pe itinerarii adesea primejdioase, în Carpaţii natali, apoi în Alpi, în Canada, în deşertul Namibiei, în cel al Israelului etc.

Respectul nostru îl merită, fără îndoială, şi pentru învederatul său angajament politic exercitat cu mult curaj civic, cu intransigenţă şi cu riscul vieţii pour les bonnes causes. Fiind încă adolescent, a fost eliminat din liceul german din Braşov pentru luarea în derîdere a propagandistului nazist de rang înalt venit din Reich ca să facă prozelitism printre tinerii saşi. Din nenorocire cu succes, dar nu şi în cazul său. Nota bene: la aceeaşi vîrstă, «ireproşabilul» Günter Grass se înrola voluntar în trupele SS pentru ca, mult mai tîrziu, acelaşi Grass să-i dea, în Germania, lecţii de democraţie şi toleranţă politică. Începînd cu iarna lui 1944, Bergel se angaja în rezistenţa armată anticomunistă din Munţii Cibinului. În cursul anilor ’50 a fost de două ori eliminat de la studiile universitare pe motivul atitudinii duşmănoase faţă de regim, fiind şi încarcerat în 1947 şi, pentru scurt timp, din nou, în 1954. Culmea suferinţei a atins-o în 1959, prin condamnarea sa la ani grei de temniţă în cadrul procesului înscenat mai multor scriitori germani, în paralel cu procesul intentat „grupului“ Noica-Pillat. Principalul cap de acuzare a fost interpretarea nuvelei sale istorice Prinț şi Bard (Fürst und Lautenspieler) ca fiind o scriere anticomunistă cu cheie. Cu numai doi ani înainte, această nuvelă fusese premiată de oficialităţi. Timp de cinci ani a supravieţuit torturilor, apoi nimicitoarei munci silnice, printre altele, în minele de plumb din Baia Sprie, în carierele de piatră din Dobrogea. În cele din urmă, a supraviețuit și deportării în pustiul Bărăganului. A putut emigra în 1968, spre a-şi reîntregi familia, numai graţie unei intervenţii la nivel înalt din Germania. Acolo a practicat, pînă în 1989, un primejdios jurnalism, dezvăluind necruţător opiniei publice adevărata faţă a dictaturii ceauşiste. În toţi acei ani a sfidat şi consensul, din nenorocire dominant în publicistica germană „corectă politic“, care bagateliza totalitarismul comunist. Asta în cel mai bun caz. Pe 21 decembrie 1989, plecînd cu maşina din München și mergînd fără oprire, a putut trăi direct sîngeroasele zile ale sfîrşitului de an în Bucureşti. Toate aceste trăiri s-au cristalizat în nuvele autobiografice precum Negru-Vodă (Der Schwarze Prinz), „Negul pămîntului“ din stepa Dunării („Die Erdwarze“ in der Donausteppe), Întîlnirea enigmaticului (Die Begegnung mit dem Rätselhaften), Cu maşina pe timpul nopţii (Fahrt durch die Nacht), Întoarcerea lui Ulise (Die Heimkehr des Odyssus) şi altele încă.

După 1989 s-a implicat, de la bun început şi cu acelaşi elan neobosit, în procesul democratizării României post-comuniste, afiliindu-se Alianţei Civice, manifestîndu-se deseori în cadrul Memorialului din Sighet. Pînă în 2020 a ţinut, în ţară, nenumărate conferinţe şi prelegeri pe teme politice și culturale, a scris articole, a dat interviuri şi a produs filme documentare, în special în Bucureşti, Sibiu, Cluj, Iaşi, Alba Iulia, ba chiar, în 2019, în Cernăuţi. Înalta preţuire de care s-a bucurat s-a concretizat, printre altele, prin conferirea titlului de doctor honoris causa al Universităţii Bucureşti, unde-i fusese interzis să studieze în anii ’50, şi prin acordarea titlului de cetăţean de onoare al Braşovului, acolo unde un tribunal militar îl judecase și condamnase în 1959. De menţionat sînt şi numeroasele evocări și omagieri de care s-a bucurat în ţară, atît din publicistică, cît şi din lumea academică, cum ar fi recentul volumul coordonat de Gheorghe Muşat, cu titlul Arcadă germano-română. Scriitorul Hans Bergel. Eseu transilvan, Cluj-Napoca, 2020. S-au scris şi teze de doctorat despre creaţia sa literară, cum ar fi cea a Ralucăi Rădulescu. 

Germania, ţara în care a emigrat, i-a rămas lui Hans Bergel străină. Lui ca şi atîtor altor compatrioţi ai săi. Acolo, dînsul a fost „omul fără patrie“ căci patria sa a rămas mai departe România, unde s-a născut, a cărei limbă el, desăvîrşitul bilingv, o stăpînea în toate mlădierile şi în toate registrele, a cărei natură, mentalitate, fire şi cultură le-a cunoscut şi îndrăgit în toată diversitatea lor etnică, fiind familiarizat cu aceasta încă din casa părintească. S-a exprimat în acest sens cu claritate şi în repetate rînduri.

Dispariţia sa lasă un mare gol în societatea şi cultura românească.

Alexandru Cizek este clasicist, doctor în filologia latină a Evului Mediu. Este stabilit la Münster, în Germania.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

colaj (5) jpg
Un apropiat al bărbatului din Mureș suspectat că și-a ucis iubita colaborează cu anchetatorii
Anchetatorii sunt tot mai aproape de locul în care se ascunde Gânj Emil, bărbatul în vârstă de 37 de ani, suspectat că și-a ucis iubita, incendiind apoi casa acesteia în județul Mureș.
Imagini prin satelit baza americană Qatar FOTO Captură jpg
Imagini din satelit arată pagube la baza aeriană a SUA din Qatar, după atacul Iranului
Pentagonul a admis vineri că o rachetă balistică iraniană a lovit luna trecută o bază militară americană din Qatar, imagini din satelit dezvăluind anumite daune provocate echipamentelor din cadrul instalației.
marea neagra mare agitata valuri foto primaria constanta
Tragedie la 2 Mai. Un bărbat a murit după ce a căzut de pe placa de surfing în mare
Un bărbat de 55 de ani a murit înecat, sâmbătă, 12 iulie, după ce a căzut de pe placa pentru surfing în apa Mării Negre, în localitatea 2 Mai.
camera de hotel jpg
O cameristă româncă din America a spus totul! Ce găsește mereu în camerele turiștilor: „Am gustat din...”
Viața din spatele ușilor închise ale hotelurilor americane este rar văzută de turiști. În timp ce camerele impecabile par să se curețe singure, în realitate, munca discretă a cameristelor ascunde povești surprinzătoare. O tânără româncă stabilită în Statele Unite a decis să documenteze pe TikTok exp
atac suedia uppsala foto x
Încarcerare în masă. Suedia nu mai are loc în închisori și vrea să închirieze celule în altă țară
Suedia se îndepărtează de tradiția reabilitării infractorilor și se apropie de modelul american de încarcerare în masă, avertizează experții.
mitra golab jpg
Ilie Bolojan FOTO gov.ro
Bolojan, la Congresul PNL: „Nu promitem miracole. A venit timpul să schimbăm lucrurile din temelii”. Care este ținta prioritară a premierului
Premierul Ilie Bolojan a vorbit, într-un discurs susținut în cadrul Congresului PNL, despre o reformă profundă a modului de guvernare, punând capăt perioadei de supraviețuire politică. El a subliniat că PNL nu promite miracole sau iluzii, ci direcții clare care să pună bazele unui stat care nu risip
ceo lufthansa acc  jpg
Soția șefului Lufthansa a ucis o tânără de 24 de ani pe trecerea de pietoni, într-o stațiune din Sardinia
Vivian Spohr, soția CEO-ului Lufthansa, este cercetată de autoritățile italiene după un accident rutier în Porto Cervo, Sardinia, în care o tânără de 24 de ani a fost ucisă pe loc. Incidentul s-a petrecut pe 8 iulie, iar victima traversa legal pe trecerea de pietoni.
gabriel Fătu jpg