Gărîna 2019, jazz-ul ca tratament pentru suflet

Publicat în Dilema Veche nr. 803 din 11-17 iulie 2019
Gărîna 2019, jazz ul ca tratament pentru suflet jpeg

Se apropie iar perioada aceea din an în care febra nu se tratează decît cu jazz-ul de la Gărîna. Scoatem corturile și sacii de dormit de la naftalină, parcurgem lista cu toate cele trebuincioase unei săptămîni în regim de camping, ne asigurăm că bifăm umbrelele, bocancii și pelerinele de ploaie și luăm drumul Semenicului. De fapt, Gărîna a ajuns locul în care mergem, an de an, la tratament. Și ce tratament! Fiindcă ediția din acest an, dintre 11-14 iulie, a 23-a (încă nu-mi vine să cred că Marius Giura a reușit să țină această minune în viață atîta vreme), este una în care vom fi regalați cu momente artistice dintre cele mai speciale.

Joi, 11 iulie. Jan Garbarek ­Group feat. Trilok Gurtu: un artist uriaș, a cărui carieră se confundă, practic, cu existența casei de discuri ECM, Garbarek a deschis urechile a milioane de ascultători către miracolul jazz-ului contemporan norvegian. Nominalizat la premiile Grammy, premiat cu Norwegian Arts Council Award și Willy-Brandt-Award, Garbarek și-a asumat de-a lungul întregii cariere (de peste 50 de ani!) un stil unic, inspirat de improvizația anilor ’60 și ’70, de folclorul norvegian și de cele mai exotice influențe culturale globale. Muzica e armonioasă și migrează de la liniște la extaz, fiind în același timp simplă și complexă, ludică și intensă. La Gărîna 2019, Jan Garbarek va veni însoțit de un grup stelar, format din vechiul colaborator, pianistul Rainer Brüninghaus, de basistul de origine braziliană Yuri Daniel și de fenomenalul percuționist indian Trilok Gurtu, unul dintre cei mai speciali muzicieni de pe această planetă. Un recital cît o seară, ce va pregăti scena și publicul pentru ce va să fie.

Vineri, 12 iulie. Horea Crișovan & Jazzybit (Teodor Pop – pian, claviaturi; Mihai Moldoveanu – bas; Szabó Csongor-Zsolt – tobe, percuție; Horea Crișovan – chitară). Giovani Guidi Quintet (Giovanni Guidi – pian, Thomas Morgan – contrabas, João Lobo – tobe, Francesco Bearzatti – saxofon, Roberto Cecchetto – chitară): excelentul pianist italian, pe care publicul gărînez l-a aplaudat în 2017, pe cînd făcea parte din grupul lui Enrico Rava, revine în Poiana Lupului cu proiectul Avec les temps, albumul lansat în această primăvară la ECM Records și conceput să penduleze creativ, pe alocuri contrastant, între două repere muzicale, dar și emoționale, majore – iubirea și pierderea. Piesa care dă titlul albumului este semnată de Léo Ferré, iar piesa cu care se încheie, „Tomasz“, este dedicată trompetistului Tomasz Starko, decedat anul trecut. The MRB Trio (Per Mathisen – bas, Ruggero Robin – chitară, Gergo Borlai – baterie): vikingul basului revine la Gărîna pentru a ne spune povestea albumului Ospitalita Generosa (Alessa Records), înregistrat în 2015 alături de cei care-i vor fi alături și pe scenă. Va fi un recital spumos și spectaculos, în care umorul și virtuozitatea se vor împleti excelent. Petre Ionuțescu & Daniel Dorobanțu (Petre Ionuțescu – trompetă, Daniel Dorobanțu – instrumente electronice).

Sîmbătă, 13 iulie. Jacky Terrasson Trio (Jacky Terrasson – pian, Ali Jackson – baterie, Syl­vain Romano – bas): născut în Berlin, într-o familie din mamă americană și tată de origine franceză, Jacky Terrasson a fost considerat unul dintre cei mai valoroși pianiști din lume încă de pe vremea cînd avea mai puțin de 30 de ani. Absolvent de Berklee și cîștigător al prestigiosului concurs Thelonious Monk Award, Terrasson vine la Gărîna într-o formulă de trio, alături de impresionantul baterist newyorkez Ali Jackson și de basistul francez Sylvain Romano. Renaud Garcia-Fons & Dorantes (Renaud Garcia-Fons – contrabas, Dorantes – pian): supranumit și „Paganini al contrabasului“ pentru virtuozitatea sa, Renaud Garcia-Fons face pereche cu pianistul spaniol ­Dorantes pe teritoriul pasiunii lor comune pentru flamenco. Un duo remarcabil va pune în scenă un spectacol cu atmosferă caldă, mediteraneană. Flamenco filtrat prin jazz și îmbogățit cu improvizații spectaculoase. Colaborarea celor doi muzicieni datează din 2015, anul în care au și înregistrat albumul Paseo a Dos (E-motive Records, 2016). Grégory Privat Trio (Grégory Privat – pian, Chris Jennings – contrabas, Tilo Bertholo – tobe): considerat unul dintre starurile în plină ascensiune din jazz-ul european, pianistul născut în Martinica propune un recital în care improvizația și creativitatea au mînă liberă. Stați cu ochii pe contrabasistul canadian Chris Jennings, unul dintre cei mai creativi instrumentiști ai momentului. (Aceste trei recitaluri de sîmbătă sînt organizate în parteneriat cu programul Sezonul România-Franța 2019.)

803 23 lars danielsson paolo fresu c act steven haberland jpg jpeg
Lars Danielsson & Paolo Fresu

Foto: Lars Danielsson & Paolo Fresu, © Steven Haberland

Summerwind (Lars Danielsson – contrabas, Paolo Fresu – trompetă): contrabasistul suedez Lars Danielsson și trompetistul italian Paolo Fresu au inițiat această întîlnire sub titulatura Summerwind. Tonurile strălucitoare și spațiul lăsat deschis pentru imaginație și căutări sînt atributele care fac din acest proiect un eveniment pentru orice iubitor de jazz. Albumul Summerwind a fost înregistrat la ACT Music, în 2018, și reprezintă primul proiect de studio comun al celor doi muzicieni.

Duminică, 14 iulie. Maciej Obara Quartet – Unloved (Maciej Obara – saxofon alto, Håvard Wiik – pian, Ole Morten Vågan – contrabas; Jon Fält – baterie): tînărul saxofonist polonez Maciej Obara, alături de cei trei companioni scandinavi, va oferi un excelent melanj între cele două mari școli de jazz ale continentului, un recital plin de originalitate ce va unge pe suflet auditoriul. Unloved este debutul grupului (2017) la casa ECM, iar în urmă cu doar două luni, Maciej Obara Quartet a cîștigat premiul BMW Welt Jazz Award 2019. Bobby Previte’s Classic Bump Band (Ray Anderson – trombon, Marty Ehrlich – saxofon alto, Wayne Horvitz – pian, Jerome Harris – electric bas, voce, Bobby Previte – baterie): la 20 de ani de la prima întrupare a proiectului Bump, Bobby Previte reunește grupul american sub titulatura Bobby Previte’s Classic Bump Band, pentru un turneu european de amploare. Din fericire, Gărîna se află pe traseul acestui turneu, astfel că în ultima seară a festivalului vom avea ocazia să asistăm la un adevărat regal american. Singura modificare față de proiectul inițial este înlocuirea lui Steve Swallow cu Jerome Harris, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne facem griji – printre multe alte colaborări prestigioase, Harris a fost basistul lui Sonny Rollins timp de mulți ani.  John Surman Trio – Invisible Threads (John Surman – saxofon, Nelson Ayres – pian, Rob Waring – vibrafon, marimba): John Surman este unul dintre cei mai speciali muzicieni ai ultimilor 50 de ani, iar albumele sale de la ECM sînt obiecte de cult pentru fani. Probabil cel mai visceral recital al Gărînei 2019, cu un album apărut în 2018, la omniprezenta ECM Records. Moshulu (Jeff Berlin – bas, Dennis Chambers – baterie, David Sancious – keyboards, chitară, Oz Noy – chitară): un recital demn de o închidere de festival, cu un proiect de tipul „best of“ care ne va lăsa pe toți cu regretul că se termină. Un careu de ași ai scenei americane contemporane reuniți într-un proiect al cărui repertoriu „pure fusion“ este un melanj de rock jazz, metal și funk, totul pe o bază improvizatorică de clasă.

Gărîna Jazz Festival 2019 (11-14 iulie) înseamnă multe alte recitaluri interesante ce vor avea loc la Biserica Catolică din Văliug și la hanul La Răscruce. Pentru mai multe detalii, vizitați www.garana-jazz.ro .

Cătălin Toader este jurnalist freelancer.

Foto: John Surman, © Emile Holba

p 22 WC jpg
„Noua Ideocrație” și Eterna Idiocrație
În locul pe care credința (frica de Dumnezeu) îl ocupa în sufletul individual a rămas un gol, o gaură neagră.
948 19 poza jpg
Barbara Klemm – artistul din fața fotojurnalistului
Fotojurnaliștilor le-aș spune să se concentreze pe fericirea din lume, să rămînă curioși și puternici, să lucreze constant, să fie empatici cu oamenii – însă toate acestea ar trebui să fie conectate cu talentul artistic.
2p 23 Mihail Sebastian jpg
Mihail Sebastian, trădări și accidentări
„În cultură, ca și în parlament, oamenii se înjură la tribună și se împacă la bufet.“
p 7 WC jpg jpg
A început criza alimentară globală
Pandemia de COVID-19 a scos la iveală fragilitatea și disfuncționalitatea rețelelor alimentare mondiale.
Epurări şi maculări jpeg
Consecințele nehotărîrii și iluziilor Vestului în raport cu Rusia
Dacă Vestul merge pe drumul sugerat de stînga americană, resursele rusești se vor dovedi decisive. Kremlinul va cîștiga războiul.
945 04 traducere jpg
Ar trebui Europa să oprească finanțarea războiului lui Putin?
E oare corect ca țările europene să continue să-i plătească Rusiei un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pe zi pentru energie, cînd ele știu că în felul acesta finanțează un război de agresiune împotriva Ucrainei?
p 7 Hans Bergel jpg
In memoriam Hans Bergel
La 26 februarie s-a stins din viaţă, la vîrsta venerabilă de aproape 97 de ani, ardeleanul Hans Bergel, uomo universale fără pereche, personalitate care a marcat cu consecvenţă, zeci și zeci de de ani, viaţa culturală și politică atît din România, cît şi din Germania.
p 19 WC jpg
Firescul nefiresc al educației în România
Aud la răstimpuri melancolicul oftat cum că nu se mai face carte „ca pe vremuri” – vremurile fiind cele de dinainte de Revoluție.
Falimentul moral al pacifismului german jpeg
Falimentul moral al pacifismului german
Germania se îndreaptă spre o altă gravă umilire istorică, în urma căreia va petrece ani – dacă nu decenii – cerîndu-și scuze și reparînd ceea ce a făcut.
Cercuri concentrice – despre efectele războiului din Ucraina jpeg
Cercuri concentrice – despre efectele războiului din Ucraina
Conflictul din Ucraina a apărut după doi ani de vești extrem de proaste și de fake news.
De ce e detestat Macron? jpeg
De ce e detestat Macron?
Motivele invocate de francezi împotriva lui Macron se aseamănă cu cele enumerate de votanții americani care nu o sufereau pe Hillary Clinton.
De ce „tic tac” și nu „tac tic”? jpeg
De ce „tic-tac” și nu „tac-tic”?
Experimentele care implică cuvinte sau expresii inventate scot la iveală lucruri fascinante despre relația dintre limbă și minte/creier.
Ce se întîmplă dacă Germania boicotează energia rusească? jpeg
Ce se întîmplă dacă Germania boicotează energia rusească?
Oprirea imediată a importului de gaz rusesc ar reprezenta pentru Germania un cost de 0,5% pînă la 2,2% din PIB.
Subreprezentarea femeilor în politica românească: 1990 2021 jpeg
Subreprezentarea femeilor în politica românească: 1990-2021
Posibile dificultăți cu care se confruntă femeile în ascensiunea politică constau în responsabilitățile ce țin de familie, constrîngerile de timp,  standarde mai înalte privind femeile care intenționează să candideze, stereotipurile de gen, lipsa încrederii de sine, o rețea fragilă de sprijin, hărțuirea online și în social media.
Disuasiunea nucleară după Ucraina jpeg
Disuasiunea nucleară după Ucraina
Armele nucleare precise, de dimensiuni reduse, par atît de ușor utilizabile încît am ajuns să le considerăm normale.
Un colaps moral și umanitar al culturii ruse jpeg
Un colaps moral și umanitar al culturii ruse
Asistăm la o recidivă teribilă a rasismului postimperial.
„Cei doi vor fi un trup“ jpeg
Răzbunarea lui Stolîpin. La Kiev
Este o nouă formă de societate civilă, mai fragmentată, dar mai conștientă de sine, formată din grupuri de cetățeni capabili să se informeze independent, să-și construiască propriile poziții, dar mai ales să acționeze în opoziție cu statul și cu elita birocratică.
Ce înseamnă apărarea Europei? jpeg
Ce înseamnă apărarea Europei?
„Întrebarea e cine conduce lumea. Numai războiul poate decide cu adevărat.“
„Acționăm împreună pentru securizarea teritoriului NATO” – interviu cu Peer GEBAUER, ambasadorul Germaniei la București jpeg
„Acționăm împreună pentru securizarea teritoriului NATO” – interviu cu Peer GEBAUER, ambasadorul Germaniei la București
„Permiteți-mi să spun foarte clar un lucru: acesta este războiul lui Vladimir Putin. Putin a început și a dezlănțuit acest război.”
Viitorul furat al Rusiei jpeg
Viitorul furat al Rusiei
Războiul său vizează întregul sistem european, care se bizuie, mai presus de toate, pe principiul inviolabilității granițelor.
Comunicarea muzicală jpeg
Comunicarea muzicală
Muzica e cel mai bun candidat la rolul de strămoș al limbajului, cu loc între funcțiile emisferei drepte, care se relaționează cu empatia și comuniunea, nu cu competiția și divizarea.
Alegerile libertății din Ungaria jpeg
Alegerile libertății din Ungaria
În ultimii zece ani, Orbán a transformat Ungaria într-o „democrație iliberală” în care vocea sa e singura care reprezintă poporul.
Cum vindeci o traumă? jpeg
Cum vindeci o traumă?
Multe statistici trag semnale de alarmă asupra sănătății mentale la nivel global, iar întrebarea cu răspuns evident – „Suferim o traumă socială colectivă?” – naște una al cărei răspuns e departe de a fi unul clar: „Cum ne vom vindeca?”.
Despre plafonarea prețurilor sau cum revenim pe drumurile cunoscute ale tiraniei jpeg
Despre plafonarea prețurilor sau cum revenim pe drumurile cunoscute ale tiraniei
Oamenii consumă și sînt sclavii mărfurilor. Nu există o limită a consumului în afara celei oferite de preț.

Adevarul.ro

image
Reacţii după şedinţa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: „Arată ca un cadavru”
Desemnat în anii '90 cel mai sexy bărbat în viaţă de revista People, actorul Brad Pitt şi-a şocat fanii cu cea mai recentă şedinţă foto realizată pentru revista GQ, mai mulţi internauţi comentând că arată ca un cadavru.
image
Lacul căutat de zeci de mii de turişti pentru tratamente s-a colorat în roz. Explicaţiile cercetătorilor VIDEO
Pe lângă culoare, lacul emană şi un miros neplăcut. În fiecare an, aici vin zeci de mii de turişti la tratament. Specialiştii vin cu explicaţii.
image
CTP ne trezeşte la realitate: „Popovici? Dar de ce să mă simt mândru?“
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.