Gărîna 2019, jazz-ul ca tratament pentru suflet

Publicat în Dilema Veche nr. 803 din 11-17 iulie 2019
Gărîna 2019, jazz ul ca tratament pentru suflet jpeg

Se apropie iar perioada aceea din an în care febra nu se tratează decît cu jazz-ul de la Gărîna. Scoatem corturile și sacii de dormit de la naftalină, parcurgem lista cu toate cele trebuincioase unei săptămîni în regim de camping, ne asigurăm că bifăm umbrelele, bocancii și pelerinele de ploaie și luăm drumul Semenicului. De fapt, Gărîna a ajuns locul în care mergem, an de an, la tratament. Și ce tratament! Fiindcă ediția din acest an, dintre 11-14 iulie, a 23-a (încă nu-mi vine să cred că Marius Giura a reușit să țină această minune în viață atîta vreme), este una în care vom fi regalați cu momente artistice dintre cele mai speciale.

Joi, 11 iulie. Jan Garbarek ­Group feat. Trilok Gurtu: un artist uriaș, a cărui carieră se confundă, practic, cu existența casei de discuri ECM, Garbarek a deschis urechile a milioane de ascultători către miracolul jazz-ului contemporan norvegian. Nominalizat la premiile Grammy, premiat cu Norwegian Arts Council Award și Willy-Brandt-Award, Garbarek și-a asumat de-a lungul întregii cariere (de peste 50 de ani!) un stil unic, inspirat de improvizația anilor ’60 și ’70, de folclorul norvegian și de cele mai exotice influențe culturale globale. Muzica e armonioasă și migrează de la liniște la extaz, fiind în același timp simplă și complexă, ludică și intensă. La Gărîna 2019, Jan Garbarek va veni însoțit de un grup stelar, format din vechiul colaborator, pianistul Rainer Brüninghaus, de basistul de origine braziliană Yuri Daniel și de fenomenalul percuționist indian Trilok Gurtu, unul dintre cei mai speciali muzicieni de pe această planetă. Un recital cît o seară, ce va pregăti scena și publicul pentru ce va să fie.

Vineri, 12 iulie. Horea Crișovan & Jazzybit (Teodor Pop – pian, claviaturi; Mihai Moldoveanu – bas; Szabó Csongor-Zsolt – tobe, percuție; Horea Crișovan – chitară). Giovani Guidi Quintet (Giovanni Guidi – pian, Thomas Morgan – contrabas, João Lobo – tobe, Francesco Bearzatti – saxofon, Roberto Cecchetto – chitară): excelentul pianist italian, pe care publicul gărînez l-a aplaudat în 2017, pe cînd făcea parte din grupul lui Enrico Rava, revine în Poiana Lupului cu proiectul Avec les temps, albumul lansat în această primăvară la ECM Records și conceput să penduleze creativ, pe alocuri contrastant, între două repere muzicale, dar și emoționale, majore – iubirea și pierderea. Piesa care dă titlul albumului este semnată de Léo Ferré, iar piesa cu care se încheie, „Tomasz“, este dedicată trompetistului Tomasz Starko, decedat anul trecut. The MRB Trio (Per Mathisen – bas, Ruggero Robin – chitară, Gergo Borlai – baterie): vikingul basului revine la Gărîna pentru a ne spune povestea albumului Ospitalita Generosa (Alessa Records), înregistrat în 2015 alături de cei care-i vor fi alături și pe scenă. Va fi un recital spumos și spectaculos, în care umorul și virtuozitatea se vor împleti excelent. Petre Ionuțescu & Daniel Dorobanțu (Petre Ionuțescu – trompetă, Daniel Dorobanțu – instrumente electronice).

Sîmbătă, 13 iulie. Jacky Terrasson Trio (Jacky Terrasson – pian, Ali Jackson – baterie, Syl­vain Romano – bas): născut în Berlin, într-o familie din mamă americană și tată de origine franceză, Jacky Terrasson a fost considerat unul dintre cei mai valoroși pianiști din lume încă de pe vremea cînd avea mai puțin de 30 de ani. Absolvent de Berklee și cîștigător al prestigiosului concurs Thelonious Monk Award, Terrasson vine la Gărîna într-o formulă de trio, alături de impresionantul baterist newyorkez Ali Jackson și de basistul francez Sylvain Romano. Renaud Garcia-Fons & Dorantes (Renaud Garcia-Fons – contrabas, Dorantes – pian): supranumit și „Paganini al contrabasului“ pentru virtuozitatea sa, Renaud Garcia-Fons face pereche cu pianistul spaniol ­Dorantes pe teritoriul pasiunii lor comune pentru flamenco. Un duo remarcabil va pune în scenă un spectacol cu atmosferă caldă, mediteraneană. Flamenco filtrat prin jazz și îmbogățit cu improvizații spectaculoase. Colaborarea celor doi muzicieni datează din 2015, anul în care au și înregistrat albumul Paseo a Dos (E-motive Records, 2016). Grégory Privat Trio (Grégory Privat – pian, Chris Jennings – contrabas, Tilo Bertholo – tobe): considerat unul dintre starurile în plină ascensiune din jazz-ul european, pianistul născut în Martinica propune un recital în care improvizația și creativitatea au mînă liberă. Stați cu ochii pe contrabasistul canadian Chris Jennings, unul dintre cei mai creativi instrumentiști ai momentului. (Aceste trei recitaluri de sîmbătă sînt organizate în parteneriat cu programul Sezonul România-Franța 2019.)

Lars Danielsson & Paolo Fresu
Lars Danielsson & Paolo Fresu

Foto: Lars Danielsson & Paolo Fresu, © Steven Haberland

Summerwind (Lars Danielsson – contrabas, Paolo Fresu – trompetă): contrabasistul suedez Lars Danielsson și trompetistul italian Paolo Fresu au inițiat această întîlnire sub titulatura Summerwind. Tonurile strălucitoare și spațiul lăsat deschis pentru imaginație și căutări sînt atributele care fac din acest proiect un eveniment pentru orice iubitor de jazz. Albumul Summerwind a fost înregistrat la ACT Music, în 2018, și reprezintă primul proiect de studio comun al celor doi muzicieni.

Duminică, 14 iulie. Maciej Obara Quartet – Unloved (Maciej Obara – saxofon alto, Håvard Wiik – pian, Ole Morten Vågan – contrabas; Jon Fält – baterie): tînărul saxofonist polonez Maciej Obara, alături de cei trei companioni scandinavi, va oferi un excelent melanj între cele două mari școli de jazz ale continentului, un recital plin de originalitate ce va unge pe suflet auditoriul. Unloved este debutul grupului (2017) la casa ECM, iar în urmă cu doar două luni, Maciej Obara Quartet a cîștigat premiul BMW Welt Jazz Award 2019. Bobby Previte’s Classic Bump Band (Ray Anderson – trombon, Marty Ehrlich – saxofon alto, Wayne Horvitz – pian, Jerome Harris – electric bas, voce, Bobby Previte – baterie): la 20 de ani de la prima întrupare a proiectului Bump, Bobby Previte reunește grupul american sub titulatura Bobby Previte’s Classic Bump Band, pentru un turneu european de amploare. Din fericire, Gărîna se află pe traseul acestui turneu, astfel că în ultima seară a festivalului vom avea ocazia să asistăm la un adevărat regal american. Singura modificare față de proiectul inițial este înlocuirea lui Steve Swallow cu Jerome Harris, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne facem griji – printre multe alte colaborări prestigioase, Harris a fost basistul lui Sonny Rollins timp de mulți ani.  John Surman Trio – Invisible Threads (John Surman – saxofon, Nelson Ayres – pian, Rob Waring – vibrafon, marimba): John Surman este unul dintre cei mai speciali muzicieni ai ultimilor 50 de ani, iar albumele sale de la ECM sînt obiecte de cult pentru fani. Probabil cel mai visceral recital al Gărînei 2019, cu un album apărut în 2018, la omniprezenta ECM Records. Moshulu (Jeff Berlin – bas, Dennis Chambers – baterie, David Sancious – keyboards, chitară, Oz Noy – chitară): un recital demn de o închidere de festival, cu un proiect de tipul „best of“ care ne va lăsa pe toți cu regretul că se termină. Un careu de ași ai scenei americane contemporane reuniți într-un proiect al cărui repertoriu „pure fusion“ este un melanj de rock jazz, metal și funk, totul pe o bază improvizatorică de clasă.

Gărîna Jazz Festival 2019 (11-14 iulie) înseamnă multe alte recitaluri interesante ce vor avea loc la Biserica Catolică din Văliug și la hanul La Răscruce. Pentru mai multe detalii, vizitați www.garana-jazz.ro .

Cătălin Toader este jurnalist freelancer.

Foto: John Surman, © Emile Holba

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

gettyimages 956800978 640x640 jpg
Aurora boreală: cele mai bune șase locuri din Europa pentru a vedea spectaculoasele lumini care colorează cerul, în 2025
Aurorele boreale au luminat cerul din Europa de mai multe ori în acest an, iar experții prezic că anul 2025 va fi unul minunat pentru observarea spectacolului de lumini.
image png
Noi detalii în cazul românului care şi-a înjunghiat mortal partenera în Palma de Mallorca, în fața fiicei de doi ani. Mesajul premierului spaniol
Românul în vârstă de 40 de ani acuzat că şi-a înjunghiat mortal partenera, în prezenţa fiicei lor de doi ani, în timp ce se aflau într-o maşină, pe o stradă circulată din Palma de Mallorca a fost dus, vineri, în faţa unui judecător al Tribunalului pentru Violenţă în Familie.
Vladimir Putin Gettyimages 1 jpg
Putin ordonă măsuri de urgență pentru salvarea industriei cărbunelui din Rusia. Industria cărbunelui din Rusia a fost grav afectată de pierderea piețelor occidentale
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut un pachet de măsuri urgente pentru a sprijini industria cărbunelui din țară, care se confruntă cu pierderi financiare uriașe și riscă falimente masive, relatează The Moscow Times .
Un nou lot de trei aeronave F 16 Fighting Falcon a sosit la Câmpia Turzii MAPN jpg
Alte trei aeronave F-16, achiziționate de România, au aterizat în Baza 71 Aeriană
Alte trei noi aeronave F-16, achiziționate de România de la Norvegia, au aterizat vineri la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, întărind flota Escadrilei 48 Vânătoare și consolidând capacitatea de apărare aeriană a țării în cadrul NATO.
Atac cu rachete in Ucraina FOTO EPA EFE jpg
Ucraina rezistă eroic. Apărarea aeriană a reușit să doboare 161 dintre cele 287 de rachete și drone lansate de Rusia astăzi
Ucraina a reușit să doboare 161 dintre cele 287 de rachete și drone lansate de Rusia într-un atac aerian masiv, în data de 13 decembrie, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene.
Kash Patel  Foto AFP jpg
Kash Patel, nominalizat de Trump la şefia FBI, cere o anchetă privind ajutorul pentru Ucraina. „Am cerut Congresului să investigheze unde s-au dus banii”
Kash Patel, propus de Donald Trump la conducerea FBI, a declarat că a cerut Congresului să deschidă o anchetă prinvind ajutorul acordat de SUA Ucrainei de la începutul războiului cu Rusia. „Poporul american are dreptul la acest răspuns, pentru că sunt banii noștri, taxele noastre”.
dan grecu colan de aur jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Gara din România pe care italienii au pus-o la pământ. Se ridică o clădire modernă, echipată cu facilități de top, o magazie, containere și antene
O gară din România va fi desființată, iar în locul ei va fi ridicată o altă clădire, dotată cu tot ceea ce este necesar pentru a fi pusă în funcțiune. Compania WeBuild din Italia a inițiat proiectul de reconstruire, iar lucrările se vor încheia în 2026.
KV CSR landscape jpg
Cum să îți faci casa mai confortabilă cu produsele VIVESS de la PENNY
Se apropie sărbătorile, iar atmosfera de acasă merită să fie mai relaxantă ca niciodată.