Coreea de Nord, fără politică de conciliere

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Coreea de Nord, fără politică de conciliere jpeg

În septembrie, Coreea de Nord a efectuat cel de-al cincilea test nuclear – al doilea, anul acesta. Judecînd după unda seismică, avem de a face cu cel mai puternic dispozitiv nuclear de pînă acum. Întrebarea care se pune este cum ar trebui să reacționeze comunitatea internațională.

Această întrebare a devenit tot mai stringentă deoarece, chiar dacă raporturile despre Coreea de Nord nu sînt cele mai exacte, propaganda care a însoțit ultimul test indică faptul că Nordul a testat un prototip de armă, și nu doar un dispozitiv explozibil. Și, după cum au sugerat guvernanții sud-coreeni, s-ar putea ca acesta să nu fie ultimul test nuclear de anul acesta. Cu alte cuvinte, Coreea de Nord ar putea începe să stocheze arme de distrugere în masă.

Nu numai că ultimele teste nucleare ale Nordului au fost mai puternice decît cele din anii precedenți, dar ele au fost efectuate împreună cu o serie la fel de redutabilă de testări de rachete balistice, inclusiv lansări de pe submarine și lansări de rachete etajate, cu motoare mult mai puternice. Coreea de Nord pare să fie aproape de perfecționarea unui sistem de lansare pentru orice fel de armă pe care o dezvoltă.

Nimeni nu poate spune cu certitudine dacă Nordul va fi capabil să lanseze o armă în următorii doi, patru sau mai mulți ani. Dar e destul de limpede că Nordul nu caută doar atenție, ci încearcă să obțină o bombă puternică și mijloacele necesare utilizării ei.

După cum era de așteptat, comunitatea internațională a condamnat la unison testele nucleare. Dar nu fiecare membru al ei e de acord în privința a ceea ce trebuie făcut. Unii observatori, printre care colaboratorul New York Times Joel S. Wit și fostul ofițer de informații Scott Ritter, declară că acesta ar fi momentul optim pentru a demara tratative cu Coreea de Nord. Logica din spatele unei astfel de sugestii pare să fie din categoria: „Ce avem de pierdut?“ Răspunsul e simplu: foarte mult.

Astfel de tratative – „dialog“, cum le spun adesea chinezii – ar implica, cel mai probabil, acceptarea Coreei de Nord ca stat cu putere nucleară. Mai mult, e puțin probabil ca Nordul să accepte astfel de discuții, și cu atît mai puțin să impună un moratoriu cu privire la testele nucleare, atîta vreme cît nu îi vor fi îndeplinite unele dintre vechile cerințe – precum suspendarea exercițiilor militare comune ale SUA și Coreei de Sud.

Unii par să creadă că această abordare Realpolitik va diminua oarecum puterea, de orice natură ar fi ea, pe care coreenii din nord o exercită, dezarmîndu-i, în ultimă instanță. Adevărul însă este că Nordul nu a făcut nimic ca să merite o politică de conciliere. Și, dacă comunitatea internațională ar schița astfel de gesturi de reconciliere, rezultatul ar fi doar o Coree de Nord și mai insolentă.

22 wc north korea pyongyang arirang mass games 01 1 jpg jpeg

Există însă un motiv bun pentru care comunitatea internațională – cu precădere SUA – a refuzat să admită cerințele Coreei de Nord, mai ales suspendarea exercițiilor militare SUA-Coreea de Sud. Exercițiile militare comune sînt parte esențială a oricărei alianțe. Dacă două țări convin să se alieze în vederea apărării reciproce, ele trebuie să se asigure că cooperarea lor e exersată și perfecționată. Or, tocmai acesta e motivul pentru care Coreea de Nord, care știe cîte ceva despre utilitatea testelor și a exercițiilor, a făcut din asta o prioritate de vîrf a propagandei sale.

În loc să cedeze unor astfel de cerințe, SUA au declarat de la început că vor demara discuții cu Coreea de Nord numai dacă se iau în considerare acordurile precedente, inclusiv declarația comună din septembrie 2005, care obliga Nordul să abandoneze toate programele nucleare. Și aici urmează un punct sensibil. Lansarea unor noi tratative care ignoră obligațiile anterioare ar pune, în fond, la îndoială viabilitatea oricărui nou acord.

Pe de altă parte, conform unui acord din februarie 2007, Coreea de Nord a ­luat măsuri concrete pentru dezafectarea instalațiilor sale nucleare, incluzînd demolarea turnului de răcire al reactorului principal de la Centrul de cercetare științifică nucleară Yongbyon, în iunie 2008. Astfel de măsuri au ca obiectiv frînarea avîntului nuclear al țării, în ideea că redemararea programului ar fi costisitoare, prohibitivă chiar.

Dar, repornind programul nuclear fără reconstruirea turnului de răcire, Coreea de Nord a evitat multe dintre aceste costuri. Regimul lui Kim Jong-un – care respectă deopotrivă de puțin mediul, regulile și normele internaționale – a ordonat ca apa fierbinte provenită de la răcirea reactorului să fie deversată într-un rîu din apropiere.

În acest context, argumentul în favoarea tratativelor este slab. Negocierile sînt, pînă la urmă, un mijloc în vederea unui scop, iar dacă acest scop este confuz sau improbabil, ele nu își mai au rostul. Comunitatea internațională ar trebui să respingă categoric solicitările Coreei de Nord, punînd capăt fantasmei regimului potrivit căreia lumea ar accepta-o, pur și simplu, ca pe un stat cu putere nucleară.

Din fericire, răspunsul pe care comunitatea internațională îl dă ambițiilor nucleare ale Coreei de Nord se situează, în general, în această direcție. E însă nevoie de o mai bună cooperare cu China, în ceea ce privește impunerea sancțiunilor, precum și de discuții mai profunde și mai calme cu chinezii, pentru a risipi orice neîncredere strategică cu privire la eventualele acorduri politice din peninsula coreeană.

SUA ar trebui de asemenea să continue întărirea relațiilor de securitate cu Japonia și cu Coreea de Sud, incluzînd dezvoltarea și amplasarea unor scuturi antirachetă. Și ar trebui explorate și accelerate măsurile directe, precum cele care se pare că au fost folosite în Iran, pentru contracararea programului nuclear.

Asta nu înseamnă că dialogul cu Coreea de Nord nu e o opțiune. Dimpotrivă, acordurile anterioare trebuie să rămînă pe masa negocierilor. Acordul din septembrie 2005 a vizat interese naționale vitale ale Coreei de Nord: țara a primit asigurări de pace și de recunoaștere diplomatică în schimbul demantelării programului nuclear.

În cazul în care regimul Kim chiar își dorește să facă parte din comunitatea internațională, are la dispoziție tot ceea ce îi trebuie – în formă scrisă, deja agreat și gata de a fi implementat. Dar dacă, totuși, dorește să continue marșul spre nuclearizare, trebuie să știe, fără umbră de îndoială, că va rămîne un paria. Statutul de stat cu putere nucleară nu îi va fi niciodată acceptat.

Christopher R. Hill, fost secretar de stat adjunct pentru Asia de Est, este decan la Korbel School of International Studies, U­ni­versitatea din Denver, şi autor al volumului Outpost.

 

© Project Syndicate, 2016, www.project-syndicate.org

traducere din limba engleză de Matei PLEŞU

How to lose weight II JPG
MV5BNjE3ODc3NTk0N15BMl5BanBnXkFtZTgwNzkwNjM3MDE@  V1  jpg
Absent în propria existență
Aceste cuvinte sînt o reflexie a unei singurătăți existențiale, în care nu există un martor al existenței proprii.
index jpeg 6 webp
Idealuri
O dată la patru ani fraierii îşi exercită dreptul la vot şi tocmai pentru că sînt fraieri, înlăturîndu-i pe corupţii de azi, ar putea vota pentru corupţii de mîine.
p 23 jpg
Nume (ne)potrivite
Nu numai vorbirea, ci limba, în general, cu tot ce e în ea, poate fi reprezentată metaforic ca o scară aruncată între cei doi poli, pe care omenirea orbecăie.
996 21 Peter Derer jpg
Portrete dintr-o altă Românie: in memoriam arh. Peter Derer
Ce au făcut cei care i-au auzit părerea, întotdeauna competentă și moderată, cu aceasta, îi caracterizează pe dînșii.
IMG 20230510 152449 jpg
Expozițiile Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii Partea I: Patru artiști din diaspora readuși acasă
E oare acest univers, erodat de industrializare, globalizare și consumerism, pierdut pentru totdeauna?
index jpeg 5 webp
Jocurile sociale ale neamului
În prezent, asumarea riscului a devenit o coordonată majoră a existenţei noastre sociale.
p 23 Nadar , Autoportret WC jpg
Undița și ochiul
Oricine poate fi fotograf.
index jpeg 5 webp
Cele mai temute boli din lume
E adevărat că nu ați lucra cu o persoană cu afecțiuni psihice?
p 23 WC jpg
Creierul literat
Chiar noi ne facem creierul atît de prost, nu tehnologia. Puțin îi cerem, puțin ne dă.
Zigu Ornea jpg
Nonconformisme celebre
Nonconformismul şi chiar insurgenţa sfidătoare au guvernat şi atitudinile Junimii, în primii ani de la fondare.
993 22 Casa cu lei   Cotroceni jpg
Case cu lei
Leul înseamnă astfel nu doar orgoliu, ci și devotament, forța feroce care se trezește în cel nevoit să-i apere pe ai săi.
p 18 jpg
Inventyvytate*
La volan, unul din răsfăţaţii spectacolelor de cabaret, D.S., zis Tigaie, care şi-a abreviat numele, TYG, pentru că aşa e în „show-business”. Avem, deci, viitor.
Gurdon John in lab 854x1024 854x800 jpg
John Gurdon și broasca africană
Descoperirea lui Gurdon a schimbat abordarea și în medicina regenerativă.
p 22 jpg
De ce învățăm?
Florian Coulmas observă, în Writing Systems, că omenirea se mișcă în direcția unei lumi moderne complet alfabetizate, în care analfabetismul este un stigmat care te exclude fără milă din viața socială.
p 18 YouTube jpg
Cine înjură?
Este oare înjurătura semnul unei laşităţi?
p 22 WC jpg
Războiul inteligenței artificiale: oamenii îi vor înlătura pe oameni
Acum cîteva săptămîni, am propus unor juriști integrarea ChatGBT în activitatea de consultanță intra-organizațională.
988 21 Cutitaru jpg
Cu creionul, pe hîrtie...
Indiferent de natura și scopul ei, scriitura se bazează în mod egal pe resursele lingvistice și cognitive generale ale creatorului.
p 23 WC jpg
Despre muzică și memorie
Atunci cînd totul va fi aseptic precum în filmul utopic The Lobster (cu personajul principal interpretat de dublinezul Colin Farrell)?
640px Sichuan earthquake building collasped  JPG
Cutremur - cimitirul politicii
Domnul cu mila, pînă cînd politicienii români vor înțelege că politica înseamnă a face! Altfel, se ajunge la țipătul disperat: „Nu de stare de urgență avem nevoie, ci de un stat”.
p 22 jpg
Cînd scrisul e bolnav
Psihologii, psihiatrii și neuro-psihiatrii sînt tot mai interesați de ceea ce poate scrisul de mînă să dezvăluie despre starea de boală sau anormalitate.
1 Casa Aureliei Cionca jpg
Ritmuri ale locuirii.
Case de muzicieni din București
Memoria orașului se reîncarcă astfel cu noi povești vechi care așteptau de multă vreme să fie descoperite.
p 23 jos Matthew McConaughey in True Detective jpg
Cioran în cultura pop și a cavernelor
Cioran, care a zis în repetate rînduri că și-ar fi dorit „să fie contemporanul nimănui”, ar fi surprins să afle că a devenit între timp contemporanul tuturor.
983 22 Case de muzicieni Bucuresti 2022 jpg
La plimbare prin București, în căutarea unor Case de muzicieni
Și cît de vie pare atmosfera casei George Georgescu de pe str. Washington, creație a arhitectului Duiliu Marcu, în amintirile celor care i-au călcat pragul!

Adevarul.ro

image
Profesor la Stanford: „Sunt 100% sigur că extratereștrii sunt pe Pământ de mult timp”. Când ne-ar putea contacta
Un profesor de la Universitatea Stanford susține că extratereștrii au fost pe planeta Pământ și sunt „încă aici”. El arată că experții lucrează la proiecte de inginerie inversă pe rămășitele unor OZN-uri care s-au prăbușit.
image
Noua modă la nunțile românești. Mirii renunță la o tradiție consacrată, tot mai greu de digerat
Sezonul nunţilor este în toi și viitorii miri trebuie să fie la curent cu tot ce e nou în materie de organizat evenimente. Tinerii vor să se modernizeze, fără să-și supere prea tare familiile care țin la tradiții.
image
Liniștea vieții la țară, spulberată de vecini cu apucături de oraș. „Dacă-ți ia foc casa, vecinii sting incendiul sau filmează cu telefonul?“
Comunitatea „Mutat la țară - viața fără ceas” l-a impresionat chiar și pe europarlamentarul Dacian Cioloș care vorbește despre „bucuria unei vieți simple și așezate”. Un membru al comunității povestește despre o situație care pare, aparent, incredibilă la sat.

HIstoria.ro

image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii