Căderea lui Boris Johnson – și a noastră

Publicat în Dilema Veche nr. 956 din 4 – 10 august 2022
image

Aproape toate carierele politice sfîrșesc cu un eșec, dar Boris Johnson e întîiul prim-ministru britanic destituit pentru comportament scandalos. Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze.

Cele mai remarcabile trei căderi ale unor lideri britanici din secolul al XX-lea s-au datorat factorilor politici. Neville Chamberlain a fost nimicit de eșecul politicii sale de conciliere față de nazism. Criza Suezului l-a obligat pe Anthony Eden să demisioneze în 1957. Iar Margaret Thatcher a picat în 1990, deoarece opoziția populară față de impozitul pe cap de locuitor i-a convins pe parlamentarii conservatori că nu vor cîștiga din nou, cu ea în frunte.

E adevărat, Harold Macmillan a fost dat jos în 1963, în urma scandalului sexual John Profumo, dar aici era vorba de un ministru de Război și de potențiale breșe de securitate națională. Înfrîngeri electorale în urma unui eșec economic l-au dat jos pe Edward Heath și pe James Callaghan, în anii 1970. Tony Blair a fost obligat să demisioneze în urma dezastrului din Irak și a nerăbdării lui Gordon Brown de a-i lua locul. David Cameron a fost răpus de Brexit, iar Theresa May de incapacitatea ei de a-l pune în practică.

Dar nici un astfel de eveniment nu explică prăbușirea lui Johnson.

David Lloyd George, un lider mult mai înzestrat decît Johnson, e unicul său rival pe măsură, în materie de mîrșăvii. Chiar dacă vînzarea de locuri în Camera Lorzilor, procedurile administrative șleampete și lipsa de onestitate i-au slăbit lui Lloyd George poziția, cauza directă a căderii lui (cu exact un secol în urmă) a fost proasta gestiune a crizei de la Çanakkale, care a adus Anglia și Turcia în pragul războiului.

O comparație mai familiară e aceea cu președintele SUA Richard Nixon. Fiecare abatere comisă de Johnson e numită în mod curent „gate”, după spargerea din clădirea de birouri Watergate care s-a soldat cu demisia lui Nixon.

John Maynard Keynes l-a numit pe Lloyd George un „escroc”; mai tîrziu, Nixon a negat, printr-o faimoasă declarație, că ar fi unul. Nici ei și nici Johnson nu au fost, tehnic vorbind, escroci (condamnați, adică, pentru o infracțiune); dar Nixon ar fi fost pus sub acuzare în 1974, dacă nu ar fi demisionat, iar Johnson a fost amendat cu 50 de lire pentru încălcarea regulilor din timpul carantinei. În plus, toți trei au sfidat legile pe care trebuiau să le apere, ca aleși ai națiunii, și normele de conduită ale funcționarilor publici.

Dacă încercăm să surprindem defectele lor de caracter, „fără principii”, „amoral” și „mincinos în serie” par să i se potrivească lui Johnson. Dar ele descriu la fel de bine și lideri politici mai merituoși. Pentru a explica cazul său, trebuie să luăm în considerare doi factori caracteristici timpurilor noastre.

În primul rînd, noi nu mai facem distincție între calitățile personale și cele politice. În ziua de azi, personal este realmente politic: eșecurile personale sînt ipso facto eșecuri politice. S-a pierdut distincția dintre privat și public, dintre sentiment subiectiv și realitate obiectivă, dintre chestiuni morale, religioase și chestiuni de competența guvernului.

Politica a trecut pe tărîmul ocupat odinioară de psihiatrie. Ceea ce era sortit să se întîmple, după ce bunăstarea a subminat vechea politică pe bază de clase sociale. Locul vacant lăsat în urmă de politica distribuirii echitabile e dominat acum de probleme de identitate personală legate de rasă, sex, preferințe sexuale ș.a.m.d. Politica nu se mai ocupă de problema inegalității, ci de remedierea discriminării.

Johnson e creația și victima totodată a politicilor identitare. Discursul său era despre „egalizare” („leveling up”) și despre „sistemul nostru național de sănătate”. Dar, în practică, conținutul politicii sale a fost propria sa personalitate. Nici unul dintre foștii lideri britanici nu și-ar fi irosit capitalul moral pentru abateri minore și tentative de mușamalizare; ei știau că acest capital trebuie păstrat pentru evenimente majore. Dar evenimentele majore se referă azi la propria persoană; astfel, dacă o personalitate e compromisă, în urma constatării unui defect, nu mai rămîne nimic altceva de povestit.

Personalitatea „pe post de politică” a lui Johnson a fost și ea creația mass-media. În trecut, ziarele prezentau, în general, știri; acum, ele creează știri, concentrîndu-se asupra personalităților. Această schimbare a dus la o relație coruptă: personalitățile se folosesc de mass-media pentru a se promova, iar mass-media le expune defectele pentru a-și vinde tirajul.

Dintotdeauna a existat o piață vastă pentru bîrfele sexuale și financiare. Dar pînă și vechea presă tabloidă recunoștea o sferă a evenimentelor publice prioritare. Acum, bîrfele sînt evenimentele publice.

Această schimbare a transformat radical percepțiile publicului asupra calităților pe care trebuie să le aibă un lider politic. Vechile generații de lideri politici nu erau nici pe departe ușă de biserică. Mințeau, beau, preacurveau și luau mită. Dar oricine avea preocupări politice admitea că era important să protejezi sfera publică. Defectele morale ale liderilor erau, în mare parte, ferite de ochii publicului, cîtă vreme nu deveneau strigătoare la cer. Și, chiar și atunci cînd publicul afla despre ele, faptele reprobabile erau iertate, cu condiția ca prestația politică a liderilor să fie bună.

Majoritatea derapajelor care au dus la demisia lui Johnson nu ar fi ajuns niciodată în presă, în trecut. Dar doctrina actuală a răspunderii personale justifică despuierea totală a liderilor politici. Orice greșeală, cît de măruntă, orice abatere de la formularea corectă devine o „rușine”, o „ocară” capabilă să distrugă credibilitatea. Capacitatea oamenilor de a funcționa în spațiul public depinde de existența sferei private; dacă aceasta dispare, capacitatea lor de a acționa eficient la nevoie se pierde.

Un al doilea factor este că politica nu mai e văzută ca o vocație, ci ca o modalitate de a face bani. Obsesia mass-media de a afla care e valoarea financiară a unei cariere politice, și nu dacă un politician e adecvat funcției pe care o are, modelează în mod cert așteptările oamenilor cu ambiții politice, dar și așteptările pe care publicul le are de la ei. S-a spus că Blair a acumulat milioane, din discursuri și din consultanță, după ce a părăsit cabinetul. În spiritul vremii, The Times a făcut o estimare a sumelor pe care Johnson le-ar putea agonisi din speech-uri și din publicarea de cărți, și a calculat cu cît e Johnson mai „valoros” ca Theresa May.

În discursul ținut cu ocazia demisiei sale, Johnson a încercat să apere „cel mai bun loc de muncă din lume” în termeni tradiționali, criticînd totodată „excentricitatea” îndepărtării sale la jumătatea drumului pe care și-l asumase pentru îndeplinirea promisiunilor făcute. Dar, întrucît cariera sa nu a ilustrat întocmai cuvintele sale, această apologie a mandatului său de prim-ministru a părut nesinceră. Pricina căderii sale nu a fost doar lipsa de moralitate care i se atribuie, ci și lipsa de bun-simț politic pe care a lăsat-o să se întrevadă. În cazul lui Johnson, latura sa personală a scos pur și simplu la iveală goliciunea laturii sale politice.

Robert Skidelsky, membru al Camerei Lorzilor a Marii Britanii şi profesor emerit de Economie politică la Universitatea Warwick, a fost director neexecutiv al companiei petroliere private rusești PJSC Russneft, din 2016 pînă în 2021.

Copyright: Project Syndicate, 2022

www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

Foto: wikimedia commons

p 7 WC jpg
America și provocarea chineză
America trebuie de asemenea să-și sporească participarea la actualele instituții internaționale pe care le-a creat și să le dezvolte pentru a stabili standarde și a gestiona interdependența.
p 19 jpg
Hîrtia, ecranul și cititul
Cum rămîne cu argumentele „emoționale” ale unui cititor care nu se poate „debarasa” de cartea tipărită?
p 7 WC jpg
Căderea lui Boris Johnson – și a noastră
În ziua de azi, personal este realmente politic: eșecurile personale sînt ipso facto eșecuri politice.
p 23 ExpoziLŤia Columbian¦â, Chicago, 1893 WC jpg
Ierusalimul de ipsos – Expoziția Mondială de la Chicago, 1893
La Chicago, în 1893, un oraş ideal întreg s-a pogorît pe harta oraşului, condiţionat de sit şi de cultura albă, creştină, „falocentrică” şi „elitistă” care domina acel moment.
p 7 Thyssen Krupp, Essen, Germania WC jpg
Războiul lui Putin și modelul economic german
Va supraviețui oare modelul economic german războiului purtat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei?
p 2 WC jpg
Tocăniță de vin
Numite, în engleză, SOT („slips-of-the-tongue”), greșelile de vorbire care se fac involuntar, de obicei din grabă sau sub imperiul emoțiilor, sînt studiate de o parte a lingvisticii cognitiviste americane cu scopul de a descifra tiparele fonologice mentale.
p 22 WC jpg
„Noua Ideocrație” și Eterna Idiocrație
În locul pe care credința (frica de Dumnezeu) îl ocupa în sufletul individual a rămas un gol, o gaură neagră.
948 19 poza jpg
Barbara Klemm – artistul din fața fotojurnalistului
Fotojurnaliștilor le-aș spune să se concentreze pe fericirea din lume, să rămînă curioși și puternici, să lucreze constant, să fie empatici cu oamenii – însă toate acestea ar trebui să fie conectate cu talentul artistic.
2p 23 Mihail Sebastian jpg
Mihail Sebastian, trădări și accidentări
„În cultură, ca și în parlament, oamenii se înjură la tribună și se împacă la bufet.“
p 7 WC jpg jpg
A început criza alimentară globală
Pandemia de COVID-19 a scos la iveală fragilitatea și disfuncționalitatea rețelelor alimentare mondiale.
Epurări şi maculări jpeg
Consecințele nehotărîrii și iluziilor Vestului în raport cu Rusia
Dacă Vestul merge pe drumul sugerat de stînga americană, resursele rusești se vor dovedi decisive. Kremlinul va cîștiga războiul.
945 04 traducere jpg
Ar trebui Europa să oprească finanțarea războiului lui Putin?
E oare corect ca țările europene să continue să-i plătească Rusiei un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pe zi pentru energie, cînd ele știu că în felul acesta finanțează un război de agresiune împotriva Ucrainei?
p 7 Hans Bergel jpg
In memoriam Hans Bergel
La 26 februarie s-a stins din viaţă, la vîrsta venerabilă de aproape 97 de ani, ardeleanul Hans Bergel, uomo universale fără pereche, personalitate care a marcat cu consecvenţă, zeci și zeci de de ani, viaţa culturală și politică atît din România, cît şi din Germania.
p 19 WC jpg
Firescul nefiresc al educației în România
Aud la răstimpuri melancolicul oftat cum că nu se mai face carte „ca pe vremuri” – vremurile fiind cele de dinainte de Revoluție.
Falimentul moral al pacifismului german jpeg
Falimentul moral al pacifismului german
Germania se îndreaptă spre o altă gravă umilire istorică, în urma căreia va petrece ani – dacă nu decenii – cerîndu-și scuze și reparînd ceea ce a făcut.
Cercuri concentrice – despre efectele războiului din Ucraina jpeg
Cercuri concentrice – despre efectele războiului din Ucraina
Conflictul din Ucraina a apărut după doi ani de vești extrem de proaste și de fake news.
De ce e detestat Macron? jpeg
De ce e detestat Macron?
Motivele invocate de francezi împotriva lui Macron se aseamănă cu cele enumerate de votanții americani care nu o sufereau pe Hillary Clinton.
De ce „tic tac” și nu „tac tic”? jpeg
De ce „tic-tac” și nu „tac-tic”?
Experimentele care implică cuvinte sau expresii inventate scot la iveală lucruri fascinante despre relația dintre limbă și minte/creier.
Ce se întîmplă dacă Germania boicotează energia rusească? jpeg
Ce se întîmplă dacă Germania boicotează energia rusească?
Oprirea imediată a importului de gaz rusesc ar reprezenta pentru Germania un cost de 0,5% pînă la 2,2% din PIB.
Subreprezentarea femeilor în politica românească: 1990 2021 jpeg
Subreprezentarea femeilor în politica românească: 1990-2021
Posibile dificultăți cu care se confruntă femeile în ascensiunea politică constau în responsabilitățile ce țin de familie, constrîngerile de timp,  standarde mai înalte privind femeile care intenționează să candideze, stereotipurile de gen, lipsa încrederii de sine, o rețea fragilă de sprijin, hărțuirea online și în social media.
Disuasiunea nucleară după Ucraina jpeg
Disuasiunea nucleară după Ucraina
Armele nucleare precise, de dimensiuni reduse, par atît de ușor utilizabile încît am ajuns să le considerăm normale.
Un colaps moral și umanitar al culturii ruse jpeg
Un colaps moral și umanitar al culturii ruse
Asistăm la o recidivă teribilă a rasismului postimperial.
„Cei doi vor fi un trup“ jpeg
Răzbunarea lui Stolîpin. La Kiev
Este o nouă formă de societate civilă, mai fragmentată, dar mai conștientă de sine, formată din grupuri de cetățeni capabili să se informeze independent, să-și construiască propriile poziții, dar mai ales să acționeze în opoziție cu statul și cu elita birocratică.
Ce înseamnă apărarea Europei? jpeg
Ce înseamnă apărarea Europei?
„Întrebarea e cine conduce lumea. Numai războiul poate decide cu adevărat.“

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.