Dilemateca

Pagina 3
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Kyoto, păşind din piatră în piatră
În Kyoto, grădinile din incinta templelor, ca şi cele private - fiecare casă are una, oricît de mică - au, în general, alei formate din pietre. La fiecare pas descoperi un alt unghi, altă compoziţie, altă consistenţă, ansamblul, mereu acelaşi, se desface şi se recompune într-o infinitate de detalii. Am ales să scriu despre Kyoto în această manieră, păşind din piatră în piatră, înaintînd, revenind şi pornind într-o altă direcţie. Şi încă nu am ajuns la capătul drumului.
„Ne iluzionăm că seminţele pe care le răspîndim în cele patru vînturi nu cad, toate, pe pămînt neroditor“ jpeg
„Ne iluzionăm că seminţele pe care le răspîndim în cele patru vînturi nu cad, toate, pe pămînt neroditor“
Este una dintre cele mai prolifice traducătoare de la noi. În studenţie, Micaela Ghiţescu (n. 18 iulie 1931) a fost arestată în cadrul celebrului "lot francez", format din eleve şi profesoare de la Liceul Francez. A ispăşit o condamnare politică de trei ani (1952-1955). Şi-a luat licenţa în filologie la Universitatea din Bucureşti, în 1957. A publicat peste 80 de volume de traduceri din limbile portugheză, spaniolă, franceză, germană şi engleză, pentru care a fost răsplătită cu numeroase premii
„Literatura trebuie să provoace o revoluţie în universul emoţional al cititorului“ jpeg
„Literatura trebuie să provoace o revoluţie în universul emoţional al cititorului“
Este cea mai cunoscută scriitoare israeliană contemporană. Zeruya Shalev (n. 1959) şi-a făcut debutul literar cu un volum de poezii (Ţintă uşoară pentru lunetişti), dar s-a orientat curînd spre proză, publicînd pînă acum mai multe romane şi o carte pentru copii (Puiul mamei, 2000). Romanele sale - Dansînd, încremenind (1993), Viaţa amoroasă (1997), Soţ şi soţie (2000), Thera (2005), Fărîme de viaţă (2011) - au fost foarte apreciate de critica literară şi traduse deja în peste douăzeci şi cinci d
Matei Călinescu, cît de bine temperat jpeg
Matei Călinescu, cît de bine temperat
Gentil, profund, neprins de parapon, faceţios - că-n academic, scriitor, prieten - era Matei. N-ar fi fost potrivit să-i monumentalizăm amintirea cu ghirlande şi pompă, aşa că ne-am întîlnit să ne amintim de Matei şi de opera lui, ca între prieteni. În octombrie 2011, la Universitatea Western Ontario din London, Canada, două zile de conversaţii academice, prieteneşti, familiale ne-au readus vivacitatea, umorul şi strălucirea spiritului lui Matei.
Faţă de care dintre cele zece porunci sînteţi cel mai înţelegător? jpeg
Faţă de care dintre cele zece porunci sînteţi cel mai înţelegător?
Răspund: Liviu ANTONESEI • Vasile BAGHIU • Lavinia BRANIŞTE • Adrian CHIVU • Alexandru ECOVOIU • Medeea IANCU • Veronica D. NICULESCU • Dora PAVEL • Sebastian REICHMANN • Andra ROTARU
Tehnodrom 2013 jpeg
Spre noua cultură
În plin avînt ironic, internauţii români au taxat o vorbă aruncată în vînt (adică la o televiziune) de Andrei Marga, actualul preşedinte al ICR.
Gloria unui solitar jpeg
Naşterea eticii din spiritul muzicii
Din adolescenţă, cînd i-am descoperit muzica, am avut sentimentul că Beethoven vrea să transmită un mesaj moral.
„Autenticitatea subiectivă“ a Christei Wolf jpeg
„Autenticitatea subiectivă“ a Christei Wolf
În decembrie 2011 moare, la vîrsta de 82 de ani, scriitoarea est-germană Christa Wolf, fiind înmormîntată cu funeralii naţionale. La înmormîntare participă personalităţi importante ale vieţii culturale şi politice germane: fostul laureat al Premiului Nobel, Günther Grass, scriitorul Wolf Braun [...]
Oana Boca & Ioana Gruenwald   Headsome Communication jpeg
Oana Boca & Ioana Gruenwald - Headsome Communication
„În Ţara Balaurilor, a venit pe lume un balaur cu două capete.“ Aşa începe povestea. Povestea balaurului cu două capete poate fi citită în două feluri. Ca un basm contemporan cu personaje de legendă; sau ca un sketch haios despre apariţia primei agenţii de comunicare din domeniul editorial.
Alain Minc: „Sufletul naţiunilor“ jpeg
Alain Minc: „Sufletul naţiunilor“
Anglia: viziune mercantilă a relaţiilor internaţionale; Rusia: prizonieră a complexului de încercuire; Germania: cultul statului raţional şi al poporului-naţiune; SUA: mesianism şi izolare; Franţa: obsesia frontierelor şi voinţa de putere; Italia: prima soft power din istorie.
Tabieturile criticilor literari jpeg
Tabieturile criticilor literari
Răspund: Bogdan CREŢU • Marius CHIVU • Cosmin CIOTLOŞ • Al. CISTELECAN • Sanda CORDOŞ • Dan C. MIHĂILESCU • Dorin MIRONESCU • Antonio PATRAŞ • Irina PETRAŞ • Mihaela URSA
„Caut dificila sclipire a autenticităţii“ jpeg
„Caut dificila sclipire a autenticităţii“
Enrique Vila-Matas (n. 1948, Barcelona) este considerat cel mai important scriitor spaniol contemporan (New York Times), iar cărţile sale adevărate capodopere (Times Literary Supplement).
Cui îi e frică de cărţile electronice? jpeg
Cui îi e frică de cărţile electronice?
Îi vezi pe la metrou, butonînd pe nişte ecrane extraplate. Nu prea ştim ce fac. Unii urmăresc nişte litere pe-o tabletă albă. Alţii par că se uită la nişte imagini în mişcare. Cartea digitală e şi nu e: îţi sare în ochi tocmai pentru că e (încă) un obiect rar. Nici nu ştii cum să numeşti obiectul.
Hotel Universal jpeg
Hotel Universal
Lui Vasile îi era tot timpul frig, îi era frig de felul lui, dar şi pentru că voia să fie domn. Lepădase cojocul cînd deschiseseră prăvălia de lîngă Casa Apelor şi-şi luase haine nemţeşti, pantaloni pe picior, ceas şi pălărie.
Tehnodrom 2013 jpeg
Plăceri conservatoare: Facebook
Nu găsesc nici un subiect, se mai întîmplă. Intru pe chat pe FB, sigur prind pe cineva cu o idee adecvată. Facebook pare pe zi ce trece cea mai frumoasă grădină antropologică a speciei. Din păcate, foarte mediată, alterată, reglementată, în care suveranitatea e mai importantă decît libertatea.
Gloria unui solitar jpeg
Cilibi
Cilibi Moise era analfabet, în româneşte, dar deprinsese talmudul într-o ieşiva. Înţeleptului negustor de vechituri şi filosof popular, un fel de Anton Pan evreu, dl Ţicu Goldstein îi consacră o mică, dar substanţială monografie.
Paul Balogh   editor, ReadForward jpeg
Paul Balogh - editor, ReadForward
Cei care încă mai cred că revoluţia electronică o să lichideze cultura scrisă ar trebui să-l întîlnească pe tipul ăsta. Paul Balogh e unul dintre puţinii editori cu adevărat optimişti pe care i-am întîlnit.
Un caz de patologie „literară“  Richard Millet   Elogiul literar al lui Anders Breivik jpeg
Un caz de patologie „literară“. Richard Millet - Elogiul literar al lui Anders Breivik
Richard Millet (n. 1953) era cunoscut în lumea literară mai ales ca un editor talentat şi influent, din echipa celebrei case Gallimard. [...] Ultima carte publicată, eseul Limba fantomă, urmat de Elogiul literar al lui Anders Breivik, Editura Pierre-Guillaume de Roux, i-a adus, dacă nu celebritatea, sigur oprobriul aproape generalizat.
„Îl cunosc pe H G  Wells ca pe un frate“ jpeg
„Îl cunosc pe H.G. Wells ca pe-un frate“
Félix J. Palma (1968, Sanlúcar de Barrameda, Spania) este scriitor, jurnalist şi critic literar; coordonează ateliere de scriere creativă şi, ocazional, e consultant editorial. Povestirile lui au apărut în numeroase publicaţii, cîştigînd premii importante precum Gabriel Aresti, Alberto Lista, Miguel de Unamuno sau Premiul Tiflos de Libro de Cuento.
Savurînd cel mai ciudat fel de mîncare jpeg
Savurînd cel mai ciudat fel de mîncare
Răspund: Florin BICAN • Ioana BOT • Emil BRUMARU • Marius CHIVU • Constantin ERETESCU • Alexandru MUŞINA • O. NIMIGEAN
„Poezia, draga de ea, e de o cruzime feroce!“ jpeg
„Poezia, draga de ea, e de o cruzime feroce!“
Radu VANCU (n. 1978) a publicat şase cărţi de poezie: Epistole pentru Camelia (2002), Biographia litteraria (2006), Monstrul fericit (2009), Sebastian în vis (2010, Premiul revistei Observator cultural şi Premiul filialei Sibiu a USR), Amintiri pentru tatăl meu (2010) şi Frînghia înflorită (2012, Premiul Republica al Salonului Internaţional de Carte de la Chişinău). Este lector la Facultatea de Litere şi Arte din Sibiu şi redactor la revistele Poesis internaţional şi Transilvania.
Lectura în fabricile şi uzinele comuniste   programul impus jpeg
Lectura în fabricile şi uzinele comuniste - programul impus
Cine are curiozitatea să răsfoiască revista România literară de la începutul anilor ’70 (la scurt timp, aşadar, după „rebranduirea“ Gazetei literare), va constata că, începînd cu numărul 30 din vara lui 1970, revista găzduieşte o serie de "anchete" sau sondaje de opinie, realizate în rîndurile cititorilor din „uzine, fabrici, şantiere“. De ce această alegere?
Tehnodrom 2013 jpeg
Petiţii pe Internet
Pentru istoricul viitor al culturii române site-ul Petitieonline.ro se va dovedi de mare folos. Aici găseşti toate dovezile unor crize mai mici sau mai mari, locale sau naţionale, instituţionale sau personale din cultura autohtonă a ultimilor cinci ani.
Gloria unui solitar jpeg
Realism psihologic
Trilogia Copilăria, Adolescenţa, Tinereţea este prima operă importantă a lui L. Tolstoi, publicată în întregime înainte ca autorul să împlinească vîrsta de treizeci de ani.
Elena Borrás   traducătoare jpeg
Elena Borrás - traducătoare
Trăieşte la Bucureşti de aproape doi ani şi vorbeşte limba română aproape fără accent, dar cu ezitările începătorilor. Uneori se opreşte la jumătatea frazei ca şi cum ar aştepta o confirmare: o fi declinat bine? oare asta să fie conjuncţia potrivită? Ridică veselă din sprîncene, şi cînd nimereşte, şi cînd greşeşte: îi place să fie corectată - ba chiar insistă s-o întrerup de fiecare dată cînd este cazul.
Vagabondaje estivale jpeg
Vagabondaje estivale
Călătoria deplasează în egală măsură corpul şi spiritul, şi un loc comun vrea ca orice călătorie, orice peregrinare într-un spaţiu necunoscut să fie un drum către sine. O rătăcire la capătul căreia călătorul descoperă o altă dimensiune a propriei fiinţe. O des-centrare în numele dobîndirii unui centru. Un spaţiu al libertăţii.
Ce cărţi să citim toamna asta? jpeg
Ce cărţi să citim toamna asta?
Răspund: Denisa COMĂNESCU • Oana DUMITRU • Claudia FITCOSCHI • Miruna MEIROŞU • Dana MOROIU • Tiberiu STAMATE • Bogdan-Alexandru STĂNESCU • Robert ŞERBAN
Strategii de supravieţuire a memoriei istorice jpeg
Strategii de supravieţuire a memoriei istorice
Reluăm, în grupajul de faţă, cîteva fragmente din "Un dosar al memoriei arestate. Jurnalul fericirii în arhivele Securităţii", publicat ca postfaţă la N. Steinhardt, Jurnalul fericirii, Mănăstirea Rohia şi Editura Polirom, Iaşi, 2008, şi ca addenda la varianta inedită (Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia) care face obiectul acestui grupaj al Dilematecii. Fragmentele selectate se referă la procesul de rescriere din memorie a Jurnalului fericirii, după ce prima variantă a textului a fost
„Paradoxurile libertăţii“ jpeg
„Paradoxurile libertăţii“
La 100 de ani de la naşterea lui N. Steinhardt, criticul şi istoricul literar George Ardeleanu - autorul subtilei monografii N. Steinhardt şi paradoxurile libertăţii (Editura Humanitas, 2009) - a descoperit (la Mănăstirea "Sf. Ana" de la Rohia) şi a editat (la Editura Polirom) o variantă inedită a Jurnalului fericirii. Manuscrisul de la Rohia.
Tehnodrom 2013 jpeg
Note de vară
E posibil ca în viitorul apropiat nimeni să nu mai scrie de mînă. Tastatura va lua locul creionului, definitiv, iar apoi vocea şi programele de transcriere vocală vor lua locul tastaturii. În Coreea de Sud, copiii primesc tablete în loc de caiete...
Gloria unui solitar jpeg
Bernardo Soares, în doi
Se cuvin mari mulţumiri lui Dinu Flămând pentru nepreţuitul dar făcut literelor române prin Cartea neliniştirii a lui Fernando Pessoa, într-o nouă ediţie urmînd celei din anul 2000. Acest jurnal atribuit eului pessoan Bernardo Soares conţine notaţii pe mai mult de douăzeci de ani.
Vanessa Zigmund   librar, International Bookshop jpeg
Vanessa Zigmund - librar, International Bookshop
O librărie minusculă, pe strada Luterană. Ai putea trece prin faţa vitrinei fără să-ţi dai seama ce comori ascunde. O firmă discretă care spune multe şi puţine despre ce se află înăuntrul magazinaşului de vreo 12 metri pătraţi: International Bookshop. Te întîmpină o femeie frumoasă şi zîmbitoare. Cauţi o carte anume? Ai nevoie de-o recomandare? Vanessa Zigmund ştie cîte ceva despre fiecare carte din librărie. N-ai cum să ieşi de-acolo cu mîinile goale.
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Sexul şi nici moartea
André Comte-Sponville (n. 1952) a transformat filozofia într-un gen de succes. A predat filozofia la Sorbona pînă în 1998, cînd a renunţat la cariera universitară pentru a se consacra scrisului, intervenind de asemenea în colocvii şi conferinţe în afara cadrului academic. Cărţile sale, începînd cu Petit traité des grandes vertus/Mic tratat despre marile virtuţi (PUF, 1995, reeditat în 2001 de Seuil în colecţia populară "Points"), rămîn săptămîni la rînd în topul celor mai bune vînzări, iar
Andrei Oişteanu  Dintr o grădină într alta  jpeg
Andrei Oişteanu. Dintr-o grădină într-alta.
Sînt mai bine de 30 de ani de cînd l-am descoperit pe Andrei Oişteanu. În 1980, cînd a apărut la Editura Dacia prima lui carte, Grădina de dincolo, eram elev în clasa a X-a şi începusem să îmi dau seama ce fel de grădini aveau să mă atragă. [...] Mărturisesc că m-am regăsit în formularea Otiliei Hedeşan, care se referea la Grădina de dincolo în următorii termeni: "...toată generaţia mea a parcurs electrizată această carte."
Ce plăceri aşa zis vinovate aveţi? jpeg
Ce plăceri aşa-zis vinovate aveţi?
Răspund: Liviu ANTONESEI • un cristian • Nora IUGA • Maria MANOLESCU • Răzvan PETRESCU • Antoaneta RALIAN • Mihnea RUDOIU • Mihaela URSA • Radu VANCU
„Literatura de calitate stîrneşte în chip natural dezbateri“ jpeg
„Literatura de calitate stîrneşte în chip natural dezbateri“
A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti şi Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. Între 1995 şi 2004, Tatiana Niculescu Bran (n. 1962) a fost redactor la Radio BBC World Service, secţia română de la Londra. Între 2004 şi 2008, a condus biroul BBC World Service de la Bucureşti. În 2006, a publicat primul roman non-fiction din literatura română, Spovedanie la Tanacu, urmat, în 2007, de Cartea Judecătorilor. Cele două romane au inspirat filmul După dealuri, în reg
Gloria unui solitar jpeg
Daniel Stein
Nu ezit să aşez romanul epistolar al Liudmilei Uliţkaia, Daniel Stein, traducător, printre marile cărţi ale acestor ani. Este povestea unui evreu polonez căzut în mîinile trupelor naziste în anii '40 ai secolului trecut.
Tehnodrom 2013 jpeg
Plagiat din Wikipedia
Plagiatul reprezintă însuşirea ideilor, a metodelor, procedurilor, tehnologiilor, rezultatelor sau a textelor unei alte persoane, indiferent de calea prin care acestea au fost obţinute, prezentîndu-le drept creaţie proprie.
Buenos Aires în mai 2012 jpeg
Buenos Aires în mai 2012
Metropola sud-americană are parte, în luna mai, de-o toamnă minunată şi nostalgică, cocoţată în miile şi miile de arbori care împînzesc parcurile şi străzile oraşului, ca în nici o altă capitală din lume; aproape că nu există stradă fără copaci imenşi, înşiraţi ramură-n ramură de-a lungul trotuarelor, cu frunzele explodînd colorat precum curcubeul.
Vagabonzii spiritului   note (rătăcite) la o dezbatere literară franco română organizată de ICR la Salonul cărţii de la Paris jpeg
Vagabonzii spiritului - note (rătăcite) la o dezbatere literară franco-română organizată de ICR la Salonul cărţii de la Paris
"Cu vagabonzii nu prea ştim ce să facem. Şi e bine că e aşa." Aceasta ar putea fi concluzia întîlnirilor provocate de ICR Paris şi Centrul Naţional al Cărţii între 11 scriitori români şi francezi, seduşi de ideea de a dialoga în jurul temei "vagabondajului literar", la Salonul cărţii de la Paris, ediţia din 2012. Subiect ameţitor de vast şi tocmai de aceea promiţător
Michel Serres   pledoarie pentru reinventarea lumii jpeg
Michel Serres - pledoarie pentru reinventarea lumii
Octogenar verde, înalt, suplu, zvelt, fost jucător de rugbi, Michel Serres, profesor universitar, filozof, istoric al ştiinţelor, este membru al Academiei Franceze, din 1990. S-a născut în 1930 la Agen. Ieşit din generaţia războiului, mărturiseşte că nici azi nu poate privi tabloul lui Picasso, Guernica, şi susţine că Hiroshima rămîne unicul obiect al gîndirii sale etice şi metafizice.
"Alcoolul nu ajută deloc  Ţigările sînt indispensabile" jpeg
"Alcoolul nu ajută deloc. Ţigările sînt indispensabile"
Cel mai cunoscut autor francez contemporan are un nume greu de pronunţat şi greu de scris. Cu toate acestea, e citit şi citat peste tot în lume. Nu dă nici un semn că ar vrea să fie simpatic, dar e adorat de cititori. Foarte adesea, atitudinile sale politice nasc controverse; scriitorul se exprimă rar în public, dar atunci cînd o face, loveşte cu o replică neaşteptată şi dispare înainte să mai poată fi interpelat.
Primul aparat de radio jpeg
Primul aparat de radio
Răspund: Radu ALDULESCU • Emil BRUMARU • Virgil DUDA • Filip FLORIAN • Radu Pavel GHEO • Radu JÖRGENSEN • Radu ŢUCULESCU • Horia URSU • Daniel VIGHI
FRANŢA jpeg
FRANŢA
"Il y a vingt-cinq ans, on se disait volontiers fin de siecle. Nos grammairiens sont amerement fin de langue. L'un d'eux a meme écrit un livre ironique et spécieux sur le Français langue morte." Fragmentul îi aparţine lui Thibaudet.
Tehnodrom 2013 jpeg
Biblioteci digitale
Stai cu părinţii şi n-ai loc pentru o bibliotecă. Sau vrei să te lauzi cum pe iPad-ul tău intră cărţi vechi de 150 de ani. Îţi place să răsfoieşti presa interbelică căutînd anunţuri matrimoniale, pentru că dragostea e eternă. Şamd. În fiecare caz ai nevoie de o colecţie digitală bine făcută, cu metadate şi o scanare atentă.
Gloria unui solitar jpeg
Jurnalul intim ca formă de viaţă
Volumul al nouălea al Însemnărilor zilnice ale Reginei Maria cuprinde anul 1927 în întregime. Un an deosebit de dramatic pentru regină, anul morţii regelui Ferdinand şi a lui Ionel Brătianu, prim-ministru prieten.
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
O dansatoare româncă în avangarda pariziană
Lizica Codreanu (1901-1993) a fost o prezenţă remarcată, chiar dacă fulgerătoare, în mediile avangardei pariziene din deceniul 3 al secolului trecut. Ca dansatoare şi-a legat numele de muzicieni precum Darius Milhaud, Francis Poulenc, Erik Satie, Georges Auric, Igor Stravinsky, Marcel Mihalovici, Serghei Prokofiev. Fernand Léger, Sonia Delaunay, Natalia Gontcharova au conceput costume pentru ea, la fel ca şi Brâncuşi, ale cărui fotografii, făcute în propriul atelier, constituie documentel
Florentina Sâmihăian   editoare, coordonatoarea Colecţiei de carte pentru copii a Editurii ART jpeg
Florentina Sâmihăian - editoare, coordonatoarea Colecţiei de carte pentru copii a Editurii ART
De fiecare dată cînd vine vorba de literatura pentru copii se aud aceleaşi lamentaţii: editorii spun că nu prea găsesc poveşti potrivite, iar autorii se plîng că nu le sînt publicate cărţile. În librării, oferta e în acelaşi timp diversă şi monotonă: aceleaşi cărţi pentru cei mici, viu colorate, "importate" de la cine ştie ce editură străină care a dat lovitura; aceleaşi serii de aventuri, scrise parcă după reţetă, care au succes peste tot; acelaşi Harry Potter, ale cărui peripeţii apar a
"A scrie este întotdeauna un act politic" jpeg
"A scrie este întotdeauna un act politic"
Publicată în Finlanda în 2008 şi primită, atît de critici, cît şi de cititori, cu un entuziasm fără precedent, Purificare, cartea lui Sofi Oksanen, a devenit unul dintre cele mai citite romane finlandeze ale tuturor timpurilor, atingînd tirajul de un milion de exemplare vîndute în întreaga lume.
Prezenţa poeziei   dincoace de text şi de literatură jpeg
Prezenţa poeziei - dincoace de text şi de literatură
[...] Unul dintre cele mai persistente obiceiuri ale istoriei literare ţine de reducerea unor practici literare vii la concepte mai mult sau mai puţin forţate. Ceea ce înţelegem astăzi prin romantism, cu toate prejudecăţile noastre privind formele literare, este cît se poate de departe de fuziunea genurilor şi de implicaţiile sociale pe care le vizau autorii integraţi scolastic în sertarele manualelor. În acelaşi fel funcţionează prejudecata potrivit căreia poezie e numai ceea ce se poate