Spre noua cultură

29 octombrie 2012
Tehnodrom 2013 jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VII, nr. 77, octombrie 2012)

În plin avînt ironic, internauţii români au taxat o vorbă aruncată în vînt (adică la o televiziune) de Andrei Marga, actualul preşedinte al ICR. Motivul era întemeiat, vorba - foarte gogonată şi, deloc surprinzător, falsă: românii nu au inventat caloriferul, doar nişte inventatori au luat un premiu la Geneva, dar cu un alt tip de calorifer, cel sonic. Lumea s-a dezlănţuit pe Facebook: zeci de imagini cu artişti români şi calorifere, calorifere ca opere de artă, calorifere pe post de acordeon, vorbe de duh, glume, bancuri, Dan Perjovschi în mare formă. În mai puţin de o zi Marga a devenit generator de meme, aşa cum doar statuia lui Traian cu lupoaica din faţa Muzeului Naţional de Istorie a mai pomenit. S-a deschis gustul românilor către ironia digitală, e clar. Internetul nu e invenţie românească (cu toate că am avut reţele de calculatoare încă din anii 1980), dar internauţii autohtoni ştiu să-l folosească cum trebuie. În astfel de momente Internetul e cel mai bun mediu pentru critică: e versatil, e lipsit de costuri, de riscuri şi, mai ales, e viral. Unele imagini au fost împărtăşite de zeci de persoane, iar unele glume au primit sute de like-uri. Nu aceasta este măsura unei critici în profunzime, argumentate, dar cine are nevoie de aşa ceva la o vorbă aruncată în vînt?

Încercarea lui Andrei Marga de a da o nouă direcţie promovării culturii române va fi sortită eşecului nu pentru că artizanul ei scapă porumbei de om politic la televiziuni, ci pentru că viziunea sa nu are legătură nici cu realitatea (socială) românească, nici cu felul în care funcţionează institutele culturale ale lumii occidentale. România nu a fost şi nu va fi prea curînd un mare exportator de ştiinţă şi tehnologie (din păcate), nu e în avangarda ţărilor din "societatea cunoaşterii" (ca să folosesc un termen-umbrelă drag filozofului, dar atît de disputat de cei care chiar o cercetează). România a fost un importator de tehnologie şi a dezvoltat foarte puţin comparativ cu alte state europene de acelaşi calibru demografic. Nivelul general de cunoaştere ştiinţifică şi tehnologică este foarte scăzut în rîndul românilor. În România ultimilor 20 de ani ştiinţa a fost marginalizată, exilată în laboratoare şi în minţile cîtorva profesori cu vocaţie. Trăim într-o ţară în care fenomene de masă sînt pelerinajele la moaşte şi jocurile echipei naţionale de fotbal, nu lansările de rachete şi sateliţi. Desigur, există excepţii, există cercetători foarte buni, dar aceştia sînt deja impuşi în comunităţile lor epistemice, nu au nevoie de ICR, ci de o finanţare serioasă prin organismele specializate în cercetare. Nu cred că fizicienii de la Măgurele au sărit în sus de bucurie citind programul managerial al preşedintelui ICR. Nu au nevoie de el.

Ştiinţa şi tehnologia nu mai sînt de mult naţionale, cele mai importante proiecte contemporane sînt transnaţionale. Producţia cunoaşterii este dominată de SUA, Canada, Marea Britanie, China, Germania, Japonia, India, Elveţia sau Suedia, acestea fiind "metropolele" ştiinţei, dar cercetarea se face acum în reţea, iar caracterul ei "naţional" probabil s-a păstrat doar în Iran. Promovarea unor contribuţii româneşti din trecut la ştiinţă şi tehnologie este un gest frumos, însă fără nici un efect şi interes în afara ţării. Dar - şi aici vedem geniul artizanului - pentru diseminare există noile filiale ale ICR din interiorul României.

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

Ce mesaj i-a transmis Fuego compozitorului Jolt Kerestely!
Impresionanta poveste de viață a lui Jolt Kerestely, autorul piesei „Copacul”: „Colegii mei compuneau pentru neveste, iubite și amante!”. Unde s-a refugiat Angela Similea, după ce a rămas văduvă?
Jolt Kerestely, compozitorul piesei „Copacul”, ne-a vorbit despre viața lui, cu bune și rele. Ce spune despre marii artiști, dar și despre frumoasa lui familie
sinner jpg
Sinner, un păcătos victorios: l-a zdrobit pe Fritz la US Open, a luat trofeul, dar și un „munte“ de bani
Într-o lume normală, liderul ATP ar fi privit ultimul Grand Slam al anului la TV, în loc să celebreze câștigarea turneului.
Piramida alimentelor ultraprocesate vs alimente neprocesate sau prea puțin procesate Sursa rsearch gate net
Alte trucuri pentru a reduce tentația alimentelor ultraprocesate, fără să renunți la plăcerile culinare
După primele 10 trucuri pentru reducerea alimentelor ultraprocesate, urmează ultimele 10 sfaturi esențiale. Cum să gestionezi foamea și să alegi opțiuni sănătoase pentru o dietă echilibrată.
MINOR DE 4 ANI, AFLAT ÎN PERICOL, SALVAT DE POLIȚIȘTI. Foto Poliția Română
Copil de patru ani, salvat de polițiști din mâinile tatălui. Bărbatul amenința că-l omoară
Caz șocant într-o comună din județul Mureș. Un bărbat de 31 de ani din Band a amenințat-o pe partenera de viață că îl va ucide pe fiul lor de doar patru ani dacă nu se împacă cu el. Incidentul s-a petrecut în cursul după-amiezii de duminică.
Decizii recalculare pensii. FOTO Poșta Română / Facebook
Ce pensie va încasa minerul cu 40 de ani de muncă și venitul redus cu 6.000 de lei. Explicațiile Ministerului Muncii
Un fost minier din județul Alba, care a lucrat ca inginer și a avut o carieră de patru decenii în minerit, a primit o veste șocantă. Recent, după recalcularea pensiei, venitul i s-a diminuat cu peste 5.800 de lei. Ministerul Muncii a explicat cîți bani va primi omul în mână.
Whiskey ul, apa vieţii jpeg
Scotch Whisky Masters, ediția 2024. A fost votat cel mai bun single malt scotch din lume
Distileria Royal Brackla a câștigat două medalii la competiția Scotch Whisky Masters 2024, fiind premiată pentru whisky-uri single malt maturate între 19 și 30 de ani. Alte nume de top includ The GlenAllachie și Kilchoman, confirmând cererea în creștere pentru whisky-ul single malt premium.
Tancuri românești pe străzile Bucureștiului
Bătălia pentru București, câștigată de către trupele române înainte de sosirea Armatei Roșii
În dimineața de 26 august 1944, gruparea de luptă condusă de generalul Alfred Gerstenberg, desemnat pentru pregătirea atacului asupra Bucureștiului, a fost întărită cu 400 de parașutiști germani sosiți pe calea aerului din Iugoslavia.
volkswagen logo vw foto shutterstock
Situaţia grupului Volkswagen este „alarmantă", susține directorul executiv: „Plăcinta s-a micşorat şi avem mai mulţi oaspeţi la masă”
Directorul executiv al constructorului auto Volkswagen a calificat duminică situația companiei drept „alarmantă”, la câteva zile după ce a anunțat un program de reducere a cheltuielilor și de închidere de fabrici în Germania, măsură care a provocat revoltă în rândul angajaților.
6 act baza tigari electronice 894212151 jpeg
Vapatul este la fel de dăunător pentru plămânii tinerilor ca și fumatul, arată un nou studiu
Vapatul afectează plămânii tinerilor la fel de mult ca fumatul, potrivit unei cercetări care a stârnit noi dezbateri asupra riscurilor pentru sănătate ale țigărilor electronice.
image
image
image