"A scrie este întotdeauna un act politic"

Sofi OKSANEN
10 iunie 2012
"A scrie este întotdeauna un act politic" jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VII, nr. 72, mai 2012)
 

Publicată în Finlanda în 2008 şi primită, atît de critici, cît şi de cititori, cu un entuziasm fără precedent, Purificare, cartea lui Sofi Oksanen, a devenit unul dintre cele mai citite romane finlandeze ale tuturor timpurilor, atingînd tirajul de un milion de exemplare vîndute în întreaga lume. Născut dintr-o piesă de teatru jucată cu succes în peste zece ţări, best-seller internaţional, tradus pînă acum în 43 de limbi, romanul Purificare a adăugat în portofoliu peste zece premii literare internaţionale de prestigiu, iar acum se află în curs de ecranizare şi de adaptare pentru operă.

Am citit că aţi început să scrieţi de mică...
Am scris dintotdeauna, chiar dacă, fiind mică, de multe ori nu înţelegeam exact ce înseamnă acest lucru. Exista o revistă, o revistă pentru copii, şi, după ce mi-a încolţit în cap această idee, că mi-ar plăcea să devin scriitoare şi să scriu poveşti frumoase, am citit în acea revistă că a fi scriitor e cea mai populară meserie printre cele dorite de copii. Atunci am fost surprinsă pentru că eu nu cunoşteam pe nimeni care să-şi dorească să fie scriitor, prin urmare m-am gîndit că, dacă toată lumea vrea asta, atunci dorinţa mea nu prea mai avea sens. Aşa că am renunţat la această idee pînă pe la 12 ani, cînd am realizat că acea revistă nu era vreo autoritate în materie de literatură şi că, de fapt, promova un fel de politică educaţională prin care dorea să-i încurajeze pe tineri să scrie.

Vă mai amintiţi prima poveste scrisă?
Nu-mi amintesc. S-a întîmplat acum mult timp, aveam şase sau şapte ani, eram mult prea mică.

Acum sînteţi scriitoare aşa cum v-aţi dorit, şi încă una de succes. Cum manageriaţi acest succes?
Eu scriu în limba finlandeză, şi ar fi fost o nebunie din partea unui autor finlandez să viseze că ar putea fi vreodată tradus. Asta e o realitate ce nu poate fi negată de cei mai mulţi dintre scriitori.

Purificare a fost un roman bine primit de public şi multipremiat; credeţi că aţi atins un punct sensibil cu subiectul acestui roman?
Nu poţi avea succes dacă nu atingi pe cineva cu ceea ce scrii. În ţări diferite au fost reacţii diferite, ceea ce pe mine m-a interesat foarte mult. Pentru unii cititori, Purificare e un roman despre gelozia dintre două surori, pentru alţii e despre dragoste, pentru alţii, despre trafic sau ocupaţia sovietică. Contează mult background-ul cititorului, pentru că, pînă la urmă, el decide despre ce e povestea.
Cum am spus, în diferite ţări au fost reacţii diferite. De exemplu, cartea a ieşit în Finlanda în 2008, iar prima ei traducere a fost în estoniană, urmată apoi de alte ţări nordice. Cea mai mare diferenţă dintre Finlanda şi Estonia a fost faptul că în Finlanda cei mai mulţi se concentrau pe trecutul recent al Estoniei, pe ceea ce a reprezentat traficul de persoane. Dar, cînd traducerile au ajuns în alte state nordice, acest subiect nu a mai fost la fel de interesant

Subiectul din Purificare v-a preocupat, de vreme ce aţi scris, mai întîi, o piesă de teatru. Aţi avut un scop anume cînd aţi început să scrieţi şi un roman?
Nu, un roman este ca o simfonie, are multe părţi şi multe aspecte, prin urmare nu poţi să spui în mod clar că ai o anume misiune. Poţi să ţi-o spui ţie însăţi, dar în final, după ce cartea este scrisă, nu mai depinde de tine, pentru că ea va fi filtrată de subiectivismul fiecărui cititor. Cum am spus, cititorii mei au multe niveluri de interpretare a romanului.
Cît despre subiect, sînt, de fapt, mai multe şi nu pot alege doar unul pentru a spune ce a contat atunci cînd m-am decis să scriu piesa şi apoi şi cartea. Mi-am dorit, de exemplu, să scriu o piesă cu o femeie bătrînă în rolul principal, asta pentru că actriţele care îmbătrînesc nu au roluri de jucat pe scenă. Există multe roluri pentru tinere, dar nu şi pentru cele care îmbătrînesc.
Legat de acest personaj vîrstnic, trebuie să povestesc o mică întîmplare. Pe coperta finlandeză a cărţii apare o bătrînă şi, în prima fază, editorii au considerat că ar fi mai bine să pună o femeie tînără, însă eu am insistat. Acum, după ce am vîndut destul, toţi spun că este o copertă superbă, dar eu nu am uitat discuţiile şi negocierile din perioada în care trebuia să decidem cum va arăta coperta romanului.

"Feminismul este pentru toată lumea"

Credeţi că societatea finlandeză este mai prietenoasă cu scriitoarele?
Da, este un sistem prietenos cu scriitorii de gen feminin, nu are neapărat o problemă cu acest lucru, însă e un sistem neprietenos cu imigranţii. Iar eu sînt abia a doua generaţie de imigranţi din familia mea.

V-aţi asumat în mod public faptul că sînteţi feministă. V-a influenţat cariera acest lucru?
Studiile despre femei şi de gen m-au interesat în mod direct şi am citit mult pe această temă în Universitate. De aceea, cînd a ieşit prima oară cartea în Finlanda, am fost surprinsă să constat faptul că a fi feministă este întrucîtva o problemă, un subiect sensibil în spaţiul public. Eu consider că feminismul este pentru toată lumea, nu cere decît lucruri normale, decente şi m-a uimit să constat reticenţa cu care aceste idei încă mai sînt primite în societate.
Legat de modul în care a fost percepută cartea, eu am mai mulţi cititori bărbaţi. Cu unul dintre aceştia m-am şi întîlnit pe stradă şi a ţinut să-mi spună că el nu înţelege de ce acest roman este perceput ca fiind feminist sau despre femei, pentru că, în opinia lui, orice bărbat are în viaţa lui o mamă, o soţie sau o iubită şi că acestea sînt cele mai importante persoane din viaţa lui. El nu înţelegea de ce este nevoie ca acest roman să fie văzut ca fiind feminist. Adevărul este că nu există multe romane contemporane care să se centreze pe femei.
Un alt exemplu. Eram în Ungaria, unde am dat foarte multe interviuri, şi o întrebare se tot repeta: de ce sînt toate personajele mele principale de gen feminin. Răspunsul meu a fost simplu: "De ce pui o întrebare aşa de absurdă? Pe autorii de gen masculin îi întrebi de ce au atît de multe personaje masculine?" Aşa mi-am dat seama că în literatura maghiară trebuie să fie foarte puţine personaje feminine. I-am întrebat dacă au scriitoare şi mi-au spus că da, dar că nu locuiesc în Ungaria.

Credeţi că arta trebuie să fie implicată politic?
Arta este inevitabil politică. A scrie este întotdeauna un act politic cu care ieşi în spaţiul public.

În ce fel acest roman este un act politic?
În primul rînd, am scris cartea în limba finlandeză, iar acesta este în sine un act politic, pentru că mă definesc în acest mod ca o autoare dintr-un stat cu o mică vizibilitate literară, spre exemplu. Acest lucru mă separă de alţi autori care vin din imperiul anglo-american, prin urmare pot aprecia că tot ce e legat de publicarea unui volum este politic şi, oricît de mult ar încerca alţi autori să evite un asemenea lucru, nu au cum. Şi nu vorbesc aici, se-nţelege, de politica aceea ce ţine de partide sau de ideologii.

Credeţi că romanul dumneavoastră despre viol şi trafic uman a adus în spaţiul public aceste subiecte, sau erau prezente şi înainte de apariţia lui?
În Estonia, traficul de fiinţe umane nu a fost un subiect principal prin care cartea să fi fost citită. De fapt, nu a fost deloc percepută în termenii unei violenţe de gen, din cîte pot să îmi dau seama. Prin urmare, ar fi putut fi un subiect nou acolo. Dar în Finlanda, ţară în care încă din anii '70 scriitoarele au fost foarte active, a fost percepută astfel. Noi avem o altă istorie literară, influenţată de relaţiile de putere dintre sexe. O avem, spre exemplu, pe Märta Tikkanen care a scris şi în finlandeză, şi în suedeză. Ea a scris un roman, Manrape, care în acea perioadă a avut un mare impact. Oamenii o scuipau pe stradă cînd o întîlneau. Prin urmare, noi, scriitoarele din Finlanda, avem cîteva decenii de vizibilitate şi publicul nu ne trece cu vederea. Cu toate acestea, este puţin ciudat faptul că o carte scrisă acum 30-40 de ani este încă tradusă şi reeditată. Asta îmi dovedeşte că romanul scriitoarei Märta Tikkanen a atins un punct vital şi că este încă actual. Doar că Märta Tikkanen a fost mult mai directă şi mult mai politică în atitudine şi abordare decît mine.

În acest roman aţi scos în evidenţă relaţiile de putere dintre femei şi bărbaţi, dintre femei şi stat, dintre femei şi ideologie. Toate aceste situaţii şi contexte par a fi lăsat urme în vieţile femeilor, dar nici un sistem democratic nu este neapărat neutru faţă de aceste relaţii...
Într-un stat, sistemul legal este cel care defineşte, de exemplu, ce înseamnă violul. M-am întrebat de multe ori de ce sistemul legal este atît de fragil cînd vine vorba de victime, de ce nu este de partea lor. Sistemul legal pare a ţine cont uneori mai mult de agresor decît de victimă. Cu privire la acest subiect, chiar am citit recent un studiu despre antropologia violului. O explicaţie ar fi faptul că femeile au fost considerate multă vreme o posesiune a bărbaţilor, că aceştia le ofereau sprijin şi suport legal. În acea vreme, dacă cineva fura ceva de la tine, ei bine, asta era o crimă, dacă răneai o femeie care avea un tată sau un soţ, şi aceasta era o crimă, dar doar pentru că aduceai prejudicii bărbaţilor respectivi, nu femeii.

Este Purificare un roman care subliniază ideea că politicul îşi poate lăsa amprenta în vieţile femeilor?
Dacă societatea e democratică, cei care comit crime vor fi traşi la răspundere pentru ele, deoarece există legi şi măsuri pentru aşa ceva. Dar, dacă persoana care încalcă drepturile fundamentale ale omului, care comite crime împotriva umanităţii, trăieşte într-o societate ce tolerează asemenea comportamente, atunci putem vorbi de o altă realitate. Sistemul creează o altă realitate cînd nu acordă indivizilor aceleaşi drepturi şi nu-i protejează pe fiecare în parte.

Adevărul oficial vs adevărul trăit

Cum vă raportaţi la modul prin care un stat încearcă să controleze corpul femeii, interzicînd, spre exemplu, avortul?
Ating această problemă într-un capitol din carte în care personajul Aliide nu-şi doreşte copii pentru a nu-i aduce în epoca "omului nou". A fost scris după ce l-am citit pe Soljeniţîn. În perioada sovietică se punea problema dacă să fii onest cu copiii tăi şi să le oferi o viaţă în care să mintă în afara casei, sau să îi protejezi şi să-i minţi tu pentru ca ei să afle singuri ce e afară.
Avortul este o chestiune interesantă în acest context pentru că era considerat normal în perioada sovietică, cînd femeile nici nu-şi doreau să facă copii. Pe de altă parte, acest lucru era de înţeles în acea perioadă şi din alt punct de vedere, nu doar moral. Nu exista informaţie, nu existau metode contraceptive, iar educaţia sexuală lipsea cu desăvîrşire.
În statele baltice, care sînt naţiuni mici, cu diferite limbi şi religii, avortul a fost folosit ca metodă contraceptivă în acea perioadă. După colapsul regimurilor comuniste, ţi-ai fi imaginat că, avînd toate metodele şi informaţiile oferite de educaţia sexuală pentru a nu rămîne însărcinată, rata avorturilor ar fi trebuit să scadă. Acest lucru nu s-a întîmplat şi mă miră încă. Modul în care societatea gîndeşte avortul este unul prin care poţi calcula nivelul de egalitate între oameni - femei şi bărbaţi. El spune multe despre religie, dar şi despre modul în care bărbaţii, ca iubiţi, valorifică corpul partenerelor, lăsînd întreaga responsabilitate a gravidităţii şi naşterii pe umerii lor. Pe de altă parte, întotdeauna apare cineva care le interzice femeilor să facă ceea ce doresc. Aceste lucruri sînt pentru mine un motiv de constantă mirare şi nu încetez să mă întreb de ce chestiunea controlului asupra propriului corp apare pe agenda publică. Credeam că după experienţele comunismului acest subiect s-a limpezit pentru toată lumea.

Avortul, traficul uman, violul, hărţuirea - acestea sînt subiecte tabu în spaţiul public, sînt ţinute sub tăcere, femeile şi le împărtăşesc în şoaptă... Tema tăcerii am regăsit-o în Purificare, roman ce pare construit pe temelia tăcerilor dintre cele două femei, Zara şi Aliide. Este tăcerea o formă de putere sau de teroare?
Depinde de motivul acestor tăceri. O cercetătoare a strîns interviuri cu persoanele care au supravieţuit Gulagului şi a scris despre tăcere, despre experienţele care nu pot fi exprimate prin cuvinte. Psihologia care se ocupă de traumă este bazată pe cuvînt, pe vorbit şi principalul argument este că, dacă nu poţi vorbi, nu te poţi vindeca. Întrebarea este - Cum te poţi vindeca cînd nu există limbajul necesar pentru a descrie acele experienţe? Acea cercetătoare studia tocmai modurile nonverbale de exprimare şi a fost foarte interesant pentru mine să citesc povestea unui bărbat care, închis în mai multe lagăre de concentrare, a fost considerat erou tocmai pentru că a supravieţuit şi a reuşit apoi să şi vorbească despre cele întîmplate. A putut povesti fapte, însă nu a putut să exprime şi emoţiile experienţelor trăite. Dar nu acest lucru este interesant, ci faptul că acest bărbat şi-a luat un cîine pe care l-a numit Stalin, un cîine pe care îl hrănea şi îl îngrijea, cu care vorbea mult. Acest cîine era blînd şi supus şi, chiar dacă bărbatul a justificat faptul că şi-a numit cîinele după numele dictatorului pentru a nu uita, gestul său făcea parte, într-un fel, dintr-un proces personal de supravieţuire. Sînt multe metode şi strategii prin care oamenii au încercat să supravieţuiască şi să facă faţă realităţii, în condiţiile în care nu aveau cum să vorbească despre experienţele lor, acestea fiind atît de oribile încît erau imposibil de exprimat în cuvinte.

Poate fi stabilit adevărul şi cum poate o ideologie să-l cosmetizeze?
Ţările cu regimuri totalitare au într-adevăr o problemă legată de prăpastia dintre adevărul oficial din documente şi cel trăit de oameni, dintre actele oficiale şi experienţele indivizilor. Pentru mine a fost interesant cînd Estonia şi-a cîştigat independenţa, iar oamenii au început să vorbească despre experienţele prin care au trecut în timpul ocupaţiei sovietice. Experienţele femeilor şi poveştile lor nu au fost considerate demne de documentare sau demne de a face parte din istorie. Au fost considerate minore, ceva ce nu are importanţă, iar acest lucru se observă în toate societăţile, peste tot în lume. Multe din experienţele femeilor sînt încă trecute cu vederea, evitate chiar, iar experienţele legate de violenţă sînt cele mai triste poveşti cu putinţă.
Legat de personajele mele Zara şi Aliide, le-am conceput ca venind din medii diferite, avînd istorii diferite, ele însă fiind unite. Am vrut să arăt că violenţa asupra femeilor nu are nevoie de un loc sau un timp anume pentru a se manifesta. Aliide, femeia mai bătrînă, a trăit ocupaţia sovietică şi, în cazul ei, violenţa este un mod prin care o întreagă naţiune viza să fie supusă. Zara, cea tînără, experimentează violenţa produsă de traficul de fiinţe după colapsul Uniunii Sovietice. Acest colaps a însemnat libertate, însă această libertate nu a existat pentru toate persoanele. Din nou, aceasta este o poveste care se repetă în istorie.

Vă simţiţi responsabilă să aduceţi în spaţiul public asemenea subiecte prin cărţile dvs.?
Scriitorii creează înţelesuri asupra lumii prin cuvintele folosite, prin opera lor. Aş putea risca să spun că ei sînt într-un fel modele, pentru că ei creează poveşti care spun ceva despre realitate, chiar dacă poveştile lor sînt imaginate. Ei construiesc fragmente de realitate. Iar modelele sînt, pînă la urmă, foarte importante pentru societate. De exemplu, acum avem un preşedinte bărbat în Finlanda, dar ani de zile am avut la guvernare o femeie. După alegeri, fiica unei prietene a fost foarte mirată de acest lucru şi chiar a exclamat indignată: "Ce caută acest bărbat acolo?" Pentru ea, conducerea statului era puternic legată de imaginea unei femei. Este foarte important pentru copii să înţeleagă, iar ei înţeleg prin modele, că genul nu trebuie să conteze. "Şi tu poţi fi preşedinte" este un mesaj puternic pentru fete.

Simboluri şi reţete

Cele două personaje feminine, Aliide şi Zara, au o legătură aparte cu pămîntul. Este această legătură reprezentativă pentru ce înseamnă, în percepţia dvs., feminitatea?
Pentru pămînt, în Finlanda, există foarte multe metafore, precum cele legate de Mama Pămînt - presupun că le aveţi şi voi în România. De asemenea, simbolul naţional al Finlandei este o fecioară. Prin urmare, vin dintr-un mediu încărcat cu metafore şi simboluri referitoare la natură şi pămînt, toate profund legate de imaginea femeii, de feminitate. Bineînţeles că totul are legătură cu simbolistica vieţii, a naşterii, dar nu pot spune dacă aceste simboluri au ajuns în mod voit în cartea mea. Nefiind un clişeu, este limpede că această iconografie care alătură femeia naturii m-a influenţat.

Interacţiunea dintre cele două personaje se petrece în bucătărie, iar conversaţiile lor au loc în timp ce se găteşte. V-aţi documentat în mod special în ceea ce priveşte reţetele?
Am văzut cum se prepară aceste reţete, dar cele mai multe provin din revistele estoniene pentru femei din anii '30-'40. Iar acest lucru, din nou, a fost foarte interesant, pentru că eu nu ştiam că, în perioada ei de independenţă, Estonia avea o asemenea varietate de reviste pentru femei. Aceste reviste mi-au arătat că între Estonia şi alte state nordice nu existau diferenţe. Am găsit acolo reclame de la branduri mari precum Nivea şi a fost cumva ciudat pentru mine să le găsesc acolo. Am dat peste această comoară întîmplător, pentru că sub ocupaţia sovietică s-a avut grijă ca toate imaginile legate de Estonia, din perioada de independenţă, să fie distruse. Am fost fericită că cineva a reuşit să le ascundă undeva, prin vreun pod. A fost o experienţă în sine să înţeleg că istoria poate fi distrusă dacă îi distrugi imaginile. Cînd am fost în Ungaria, un jurnalist care întreba, de asemenea, ce fel de cercetare am făcut pentru carte şi căruia i-am răspuns că m-am documentat din revistele pentru femei, insita, nu putea înţelege cum aceste reviste pot fi demne de cercetare.

Cum a fost, pînă la urmă, procesul scrierii acestui roman?
A scrie este un job pentru mine. E ceva normal şi vine în mod natural. Prin urmare, nu e ceva special pentru mine.

Pînă acum, în toate romanele dvs. apare Estonia. Este o temă predilectă pentru dvs.?
Am doar 35 de ani, este destul de devreme pentru a anticipa în ce direcţie voi merge cu scriitura mea.

Ce autoare v-au inspirat?
Marguerite Duras a fost scriitoarea mea favorită multă vreme şi încă este, într-un anumit fel. Ea are un limbaj foarte muzical şi acest lucru m-a ajutat să înţeleg eu însămi limbajul la un alt nivel.

Ascultaţi muzică atunci cînd scrieţi?
Nu. Excepţie fac doar atunci cînd un anumit personaj de-al meu ascultă o anumită melodie. În principiu, nu am un ritual pentru a scrie. Doar scriu.

Ce aşteptări aveţi de la filmul care va fi turnat după roman?
Nu m-am implicat în scrierea scenariului şi nici nu mi-am dorit. Am văzut distribuţia şi am încredere că vor face o treabă bună. Cum va fi perceput acest film de către public, asta nu mai ţine de mine.

interviu realizat de Andreea MOLOCEA

fotografii de Lucian MUNTEAN

_________

Sofi Oksanen (n. 1977) a studiat literatura şi dramaturgia la Helsinki, devenind cunoscută odată cu romanele Stalinin lehmat (Vacile lui Stalin, 2003) şi Baby Jane (2005). În 2007 scrie piesa de teatru Puhdistus (Purificare), care s-a bucurat de un mare succes pe scena Teatrului Naţional Finlandez şi a stat la baza romanului cu acelaşi titlu, publicat în 2008. Purificare s-a plasat în topul best-seller-urilor finlandeze şi i s-au decernat numeroase premii de prestigiu, printre care: The Nordic Council Literature Award, Prix Femina Etrange, A Barnes & Noble Summer 2010 Discover Title, The European Book Prize, Prix du Roman FNAC. Purificare a apărut în traducerea românească a Adelei Viktoria Korshin la Editura Polirom în 2012.

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care rupe topul din România! Este un thriller captivant, iar în rolul principal joacă un actor legendar
Filmul care rupe toate topurile pe platforma Netflix este "Un spion care știa prea multe". Acest thriller captivant despre spionajul din Războiul Rece reprezintă povestea unui agent englez revenit la MI-6 și bănuit de colaborare cu sovieticii.
bela karoly pe coperta cartii fara teama amazon com
Bela Karolyi, despre primii ani de antrenorat: „Erau copii sălbatici. Era înspăimântător să stau în faţa lor și să-i îndrum”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite ale Americii. Bela și Marta Karoly au făcut istorie în gimnastica internațională, însă povestea lor ca antrenori a început în anii ‘60, în Valea Jiului.
variola maimutei
Primul caz de infectare cu noua tulpină mpox, confirmată în California
Oficialii americani din domeniul sanitar au confirmat primul caz de infectare cu noua variantă mpox (variola maimuței). Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din California, pacientul este o persoană care s-a întors recent din Africa de Est.
index webp
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice
Pe meleagurile Moldovei, între județele Neamț și Iași, se ascunde în pădure un castel unic. Bijuteria arhitecturală a rezistat în fața tuturor războaielor, invaziei sovietice, incendiilor, chiar și comunismului.
GcXF4ZYXcAAG6ou jfif
Navă de spionaj rusă, escortată de Marea Britanie, după ce a fost observată în preajma cablurilor submarine în Marea Irlandei
O navă de spionaj rusă a fost escortată în afara Mării Irlandei după ce a patrulat o zonă cu infrastructură submarină critică.
image png
Miss Universe 2024 vine din Danemarca. Cine este ardeleanca care a reprezentat România
Victoria Kjær Theilvig din Danemarca este finalista Miss Universe 2024, devenind prima daneză din istorie care câştigă concursul.
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani Foto Ben Grant jfif
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânăr antreprenor și-a povestit experiența sa de viață. A crescut într-un oraș muncitoresc, a intrat în vânzări la 16 ani și a devenit milionar la 24 de ani.
milky way 67504 1280 jpg
Mesajul trimis din spațiu acum un an a fost descifrat! Care este, de fapt, semnificația acestuia
Un mesaj trimis de extratereștri, acum un an, a fost descifrat de o echipă formată dintr-un tată și fiica lui. Mesajul arată ca niște grupuri de pixeli albi pe un fundal negru, care reprezintă de fapt aminoacizi, componente esențiale pentru apariția vieții pe Pământ.
Nadia comaneci platformax jpg
Nadia Comăneci, dezvăluiri cutremurătoare. Sportiva antrenată de Bela Karolyi a fentat moartea de mai multe ori: „Sunt iubită de Dumnezeu”
Nadia Comăneci (63 de ani) este una dintre cele mai faimoase gimnaste și se poate lăuda cu o carieră impresionantă. Cu toate acestea, viața ei nu a fost mereu doar lapte și miere, întrucât a fost nevoită să treacă prin momente grele.