Cilibi

23 septembrie 2012
Gloria unui solitar jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VII, nr. 76, septembrie 2012)

Cilibi Moise era analfabet, în româneşte, dar deprinsese talmudul într-o ieşiva. Înţeleptului negustor de vechituri şi filosof popular, un fel de Anton Pan evreu, dl Ţicu Goldstein îi consacră o mică, dar substanţială monografie. Cilibi Moise îşi dicta "apropourile" pentru a le putea tipări ca broşuri, şi vinde, cu succes, pe la tîrguri, împreună cu ghete vechi şi ceasornice sparte. Asupra persoanei lui există destul mărturii, din care remarc una de prestigiu, a lui I.L. Caragiale, redată de M. Schwarzfeld (Goldstein, p. 43): "Cilibi Moise era prieten cu tatăl meu şi venea adeseori la el. Din cînd în cînd îmi da o hîrtie... şi îmi cerea să scriu. Dar abia că îmi dicta cîteva cuvinte şi îmi striga "şterge, măi prostule" şi dicta din nou acelaşi lucru cu alte cuvinte, într-o formă mai concentrată. De la un scris la altul se tot gîndea pentru a găsi o formă mai potrivită. Aceasta mi s-a întipărit în minte şi m-a făcut să înţeleg că nu se scrie cum îţi trăsneşte prin cap, ci trebuie chibzuit şi muncit la scris." Cilibi înţelesese un pricipiu fundamental al artei literare, care este în acelaşi timp al oricărei gîndiri acurate: concizia. Demersul natural al scrierii, al oricărei gîndiri vrednice de-a fi fixate - şi transmise - este acela de-a merge de la imprecizie către precizie, de la extindere la contragere. Caragiale a făcut şi cu alte prilejuri observaţia că a lucra un text înseamnă a-l tăia. Orice scriitor trebuie să-şi însuşească principiul. Scrisul fiind o gîndire fixată şi expusă, trebuie să atingă cu necesitate condiţia concentrării expresive.

"Romînii au 99 de daruri bune; le lipseşte unul să împlinească suta: cînd unul bate pe altul, al treilea rîde"... "Cel mai uşor lucru este a fi sărac şi a critica pe altul"... "Acela care deosebeşte om de om nu este om."
Apropourile lui Cilibi sînt marcate de individualitate; prin asta au ceva în plus (şi ceva în minus) faţă de înţelepciunea proverbelor, în care nu transpare particularismul creatorului anonim. Cu atît mai singulară este apariţia lui. Se găseşte la o răscruce, unde înţeleptul anonim nu a dispărut cu totul, iar scriitorul cu semnătură nu a scos capul.

Peregrinările lui dezvăluie o ţară umilă, marcată totodată de mizerie şi de pretenţii excesive. "La Piteşti mai mare e podul decît oraşul"... "La Tîrgovişte oraşul e mic şi sărăcia mare"... "La Craiova, de loveşti pe unu, sar o mie." Altele au o nuanţă suprarealistă: "La Slatina, toţi negustorii au căzut, fiindcă şed pe deal." Ultima pe care o citez îmi place cel mai tare: "La Călăraşi sînt mai mulţi morţi decît vii." Îmi imaginez cu uşurinţă un oraş modest cu cimitire enorme - Călăraşii m-au fermecat mereu, nu numai fiindcă am făcut acolo serviciul militar, iar bunica era de prin partea locului. O descriere fascinantă a oraşului, cu cîteva decenii înaintea lui Cilibi, o face "peregrinul transilvan" Ion Codru-Drăguşanu. Ardeleanul activ şi ordonat este surprins să găsească în oraşul dunărean o populaţie a cărei principală ocupaţie este să cînte şi să joace din zori şi pînă în noapte. Împerecherea acestei mentalităţi festive cu imensitatea marilor cimitire "sub lună" mi se pare cît se poate de poetică şi inspiratoare.

În fond, s-a schimbat ceva în România? Pe ici, pe colo... Caracterul boem, în cel mai bun şi mai rău sens al cuvîntului, ne-a rămas... Şi cultul morţilor, care l-a făcut pe un englez să spună că soţia româncă face cele mai frumoase parastase. Şi oarecare prezumţiune: "La Tîrgu-Jiu n-au trebuinţă de profesori, fiindcă toţi sînt învăţaţi." Iată de ce cădem la bacalaureat.

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

Horoscop luna martie jpg
Patru zodii din horoscop care au un destin fericit și noroc la locul de muncă. Ei sunt nativii care își schimbă viața până la finalul lunii septembrie
Astrele au vești importante pentru anumiți nativi din horoscop. Se pare că până la finalul lunii septembrie, destinul a 4 zodii se va schimba radical. Vin schimbări majore la locul de muncă, iar surprizele se țin lanț de persoanele născute sub aceste semne zodiacale.
autocare Ungaria migranti Bruxelles, foto X
Ungaria sfidează din nou UE, prezentând autocarele cu care va trimite migranţii nedoriţi spre Belgia: „Dacă Bruxellesul îi vrea, îi va avea”
Guvernul maghiar condus de premierul Viktor Orban a prezentat autocarele cu care intenţionează să trimită la Bruxelles migranţii din afara Europei care ajung la graniţa sa cu Serbia şi solicită azil politic, provocând luni o reacţie furioasă din partea guvernului belgian.
ion tiriac jpeg
Ce s-a întâmplat cu cele două mașini Ferrari pe care Ion Țiriac le-a uitat timp de 10 ani într-un garaj. „E scandalos”
Ion Țiriac (85 de ani) a lăsat mască jurnaliștii spanioli după ce a povestit cum a uitat două mașini Ferrari într-un garaj din Germania.
Costel Corduneanu FB jpg
Averea fostului lider interlop Costel Corduneanu. Ce spune fosta soție: „Au apărut si conturi false cu numele meu”
Grațiela Corduneanu, soția lui Costel Corduneanu, face câteva precizări cu privire la zvonurile vehiculate după moartea fostului campion.
Maricel Mihai captură video png
Noi dezvăluiri în cazul crimei de la Brăila. Procurorii au aflat de ce a fost ucisă doctoriţa stomatolog. Ce noi acuzaţii i se aduc lui Maricel Mihai
Răsturnare de situaţie şi schimbare a încadrării juridice a faptei în cazul uciderii doctoriţei stomatolog din Brăila în cabinetul său. Luni, procurorii au anunţat că s-a renunţat la acuzaţia de omor calificat cu premeditare, după ce a fost descoperit mobilul crimei.
Picături de ochi Foto queenswayoptometric com
Picături de ochi, patentate de indieni, care promit că vor înlocui ochelarii de citit
Picăturile oftalmice dezvoltate de indieni pentru a reduce dependența de ochelarii de citit, au primit aprobarea finală. Conform producătorului, acestea nu doar că permit pacienților să evite utilizarea ochelarilor de citit, dar ajută și la lubrifierea ochilor.
alimente congelate jpeg
Cele mai bune șapte alimente congelate care ajută la scăderea trigliceridelor. Pe listă sunt fructele de pădure și somonul
Alimentele congelate pot fi la fel de nutritive ca cele proaspete și pot reduce timpul de pregătire a mesei. De exemplu, fructele de pădure congelate, somonul și edamame, sunt încărcate cu nutrienți cheie care reduc trigliceridele, cum ar fi fibrele și acizii grași omega-3.
banner Gigel Frone
question 2736480 1280 jpg
Vedetele care au ținut secret faptul că au cancer. Ce artistă și-a ascuns boala timp de 7 ani
Există o mulțime de vedete care, deși suferă de cancer, aleg să țină acest lucru departe de oamenii din spațiul public. Printre acestea se numără Elle MacPherson, fostul supermodel care a recunoscut recent că s-a confruntat cu boala, însă a refuzat să urmeze tratamente de chimioterapie.
image
image
image