Ce cărţi să citim toamna asta?

31 august 2012
Ce cărţi să citim toamna asta? jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VII, nr. 75, aug 2012)

Coordonatori de colecţii, PR-işti, ba chiar directori editoriali au fost invitaţi, ca în fiecare vară, de revista Dilemateca să facă recomandări de lectură pentru această toamnă, titluri deopotrivă de la propriile edituri, dar şi titluri publicate de alţii. Iată recomandările venite din partea a opt edituri care au răspuns anchetei.

Denisa COMĂNESCU (humanitas.ro/humanitas-fiction) Eric-Emmanuel Schmitt, Concert în memoria unui înger (seria de autor "Eric-Emmanuel Schmitt", Humanitas Fiction, traducere de Simona Brînzaru). Putem interveni în schimbarea destinului nostru? Putem converti răul în bine? Mîntuirea poate fi ratată? Patru nuvele iluminînd patru-situaţii-limită în care personajele şi o criminală în serie aflată pe punctul de a se mărturisi, un marinar anunţat că tocmai i-a murit fiica, doi fraţi muzicieni dominaţi de orgoliu şi un cuplu prezidenţial în plină criză, toţi aceştia se confruntă cu alegerea dintre bine şi rău. Peste toţi planează discret umbra Sfintei Rita, patroana "cazurilor disperate". Excelent povestitor, Eric-Emmanuel Schmitt combină recursul la morală cu toleranţa, umorul, uneori negru, cu descrierile memorabile, ineditul situaţiilor cu finalul neaşteptat, într-un stil armonios şi concis. O lectură-terapie antistres. Foarte interesant şi jurnalul care a însoţit scrierea acestui volum, o pledoarie pentru reabilitarea nuvelei şi pentru depăşirea gîndirii binare. Lewis Carroll, Alice în Ţara din Oglindă (Colecţia "Arthur", Editura ART, traducerea prozei de Antoaneta Ralian, traducerea versurilor de Ioana Ieronim, ilustraţii de Irina Dobrescu). Pregătiţi-vă de o călătorie în miraculosul tărîm în care piesele de şah prind viaţă. O carte care ne repune în circulaţie rotiţele inteligenţei şi ale fanteziei. Iar ironia subtilă ivită la tot pasul ne trezeşte din letargia cotidiană ca o ploaie cu gheaţă în toiul verii. Bonus: o traducere plină de prospeţime, suculentă, cu găselniţe extrem de amuzante. O lectură-terapie anti-Alzheimer.

Oana DUMITRU (vellant.ro) Sînt două cărţi apărute vara aceasta la Bookfest care mi-au bîntuit vacanţa şi pe care le recomand mai departe cu avertismentul că vă vor frînge inima: Radu Vancu - Frînghia înflorită (Casa de editură Max Blecher) şi Catherine O'Flynn - Ce s-a pierdut (Vellant, traducere de Ciprian Şiulea). Amîndouă sînt despre moarte şi cum (încercăm să) ne împăcăm cu ea. În Frînghia înflorită fiecare poem începe aşa: "Ce-ţi spune unul dintre morţii tăi / cei mai dragi, cel mai iubit dintre morţi, / cînd te lasă inima să-l visezi:" Urmează un monolog obsedant, ascultat în vis, în care mortul cel mai drag (tatăl sinucis) îi vorbeşte înfiorător de frumos & dureros, fiului. Fiecare poem e dublat de un comentariu al autorului. Cel despre M. Ivănescu e memorabil. Ce s-a pierdut e o bijuterie de roman despre singurătate, vieţi irosite şi fantomele care ne bîntuie pînă le lăsăm să plece, totul ascuns sub o poveste poliţistă: dispariţia dintr-un mall britanic a unei fetiţe pe nume Kate, care visa să devină detectiv.

Claudia FITCOSCHI (cartearomaneasca.ro şi polirom.ro) Vara asta mi-am propus să citesc în special proză scurtă. Din două motive. Primul: au apărut volume de povestiri şi nuvele pe care nu am voie să le ratez. Exemplific imediat. Al doilea: deşi îmi place foarte mult proza scurtă, m-am surprins în ultima vreme citind mai ales romane. Astfel, pentru ce-a mai rămas din vara asta, am pus deoparte: volumul de debut al lui Philip Roth - La revedere, Columbus (Polirom, traducere de Ona Frantz), adică nuveleta care dă şi titlul volumului, şi încă cinci povestiri; Integrala prozei scurte a lui Truman Capote (Polirom, traducere de Constantin Popescu), unul dintre preferaţii mei; Singurătatea alergătorului de cursă lungă de Alan Sillitoe (Polirom, traducere de Ciprian Şiulea), adică nuvela din titlul volumului, cu care nu am mai avut răbdare - şi bine am făcut! -, dat fiind că mi-a plăcut mult şi ecranizarea lui Tony Richardson din 1962, dar şi alte cîteva povestiri pe care abia aştept să le descopăr. Cît despre romane, sînt restanţieră la doi dintre ruşii mei preferaţi: Vladimir Sorokin - Viscolul (Curtea Veche, traducere de Antoaneta Olteanu), şi Viktor Pelevin - Generation P (Curtea Veche, traducere de Luana Schidu).

Miruna MEIROŞU (curteaveche.ro) Vara simt că am o libertate totală în ceea ce priveşte timpul pentru lucrurile care îmi plac. Am început deja să recuperez din lecturile pe care le aveam de mai mult timp în plan, toate cărţi incitante. Aş recomanda, pentru început, romanul de debut al mexicanului Juan Pablo Villalobos - Fiesta în bîrlog (Curtea Veche, traducere de Horia Barna). Este o carte plină de ritm, colorată ca un sombrero, care te face să rămîi în atmosfera estivală. Perspectiva inocentă, plină de umor involuntar şi extrem de credibilă aparţine fiului unui traficant de droguri mexican, iar Villalobos compune această lume, aflată în afara legii, din elemente morale subtile, ale unui copil lipsit în aparenţă de capacitatea de a distinge între bine şi rău. Tot pentru vacanţă ar fi şi ultimul volum al trilogiei 1Q84 de Haruki Murakami (Polirom, traducere de Iuliana Oprina şi Florin Oprina), spre bucuria celor ce au citit anul trecut primele două volume şi erau curioşi, ca şi mine, să afle dezlegarea misterelor. Ei bine, dezlegarea aceasta vine şi nu prea, dar, în fond, lumea creată de Murakami trebuie acceptată ca atare şi savurată. Lectură plăcută!

Dana MOROIU (baroquebooks.ro) Ce ar fi să îndrăzniţi să deschideţi porţile unui imperiu al luxului? Şi să vă afundaţi în Luxomania? Autoarea, grafician de meserie, după ce a lucrat în domeniul publicităţii şi a rămas fără slujbă, ca un tribut adus crizei, a fost nevoită să accepte un post de vînzătoare într-unul dintre cele mai prestigioase magazine din lume, în centrul luxului parizian. Clienţii săi sînt miliardari ruşi, staruri, personalităţi politice, prinţese arabe sau moştenitori de imperii financiare. Charlotte vinde poşete de 22.000 de euro, pantofi de 11.000 şi tricouri de 895. Mereu cu zîmbetul pe buze. Bine aţi venit în universul tuturor exceselor, în împărăţia "puţinilor fericiţi", unde culoarea banilor maschează extrema solitudine. "Un mantou de vulpe, asortat cu o poşetă din piele de piton, de trei ori pe zi, cu un pahar mare de apă. Vă vor face să vă simţiţi mult mai bine, doamnă!" este reţeta descoperită de Charlotte spre liniştea clientelor sale pentru cîteva zile. Ca apoi să revină în forţă, luînd cu asalt bîlciul deşertăciunilor moderne. Edwige Martin - Luxomania (Baroque Books & Arts, traducere de Ioan Doru Brana). Şi acum vă propun să privim lumea altfel, deschizînd Porţile percepţiei prin măiestria lui Huxley, să retrăim frînturi dintr-o copilărie grăbită şi să revedem capodopere admirate mecanic, după ce am plătit un bilet şi le-am bifat conştiincios pe catalogul primit la intrarea în muzeu. O echilibristică pe graniţa fină dintre ficţiune şi non-ficţiune, o vrajă subtilă într-o picătură de mescalină: Aldous Huxley - Porţile percepţiei (Polirom, traducere de Mihai Moroiu).

Tiberiu STAMATE (edituraparalela45.ro) Vă propun doi poeţi adevăraţi: M. Ivănescu şi Leonid Dimov, primul - în convorbirile cu Gabriel Liiceanu, sub titlul Măştile lui M.I. (Humanitas), al doilea - în Opera poetică, vol. 3 (Paralela 45, ediţie alcătuită şi prefaţată de Ion Bogdan Lefter). Încă de la început am admirat curajul lui Gabriel Liiceanu de a-l intervieva pe foarte interesantul, dar năzurosul poet M. Ivănescu, recunoscînd în prefaţă că nu a purces la o asemenea îndrăzneaţă întreprindere fără a se fi documentat în prealabil - şi citează aici două cărţi de la Editura Paralela 45: Ivănescu 80 [sic!] şi Versuri alese. M. Ivănescu e un autor greu de prins în formula dialogului, indiferent de cît de pătrunzător îi e interlocutorul. La un moment dat, intrînd pe coarda lumească, îl întreabă de "stilul smuls", iar M. Ivănescu ne oferă tuturor, cu această ocazie, reţeta fericirii: "Aveam nevoie să ies din circuit. Probabil că în asta constă fericirea". Cît despre volumul 3 al operei lui Dimov, acesta întregeşte cu ultimele texte antume seria dedicată creaţiei sale poetice. Ceea ce îl plasează pe Dimov de "partea cealaltă" (ca să folosim o expresie emblematică a poetului Gellu Naum) a canonului modernist este dimensiunea culturală a operei sale, trăsătură care îl delimitează de mulţi dintre poeţii vremii. La fel ca M. Ivănescu, marele său congener, Dimov nu propune lumi fantastice - rod al imaginaţiei -, ci oferă viziuni revelatoare asupra nenumăratelor faţete ale realităţii "cunoscute". În fapt, ambii scriitori sînt în esenţă realişti, doar că între ei şi obiectul contemplaţiei se interpun miriade de ecrane culturale - de aici şi complexitatea lor poetică remarcabilă.

Bogdan-Alexandru STĂNESCU (polirom.ro
) Nu pot citi niciodată mai puţin de cinci-şase cărţi în paralel. Excesul se datorează probabil zodiei în care am avut ghinionul de a mă naşte, a Gemenilor, zodie caracterizată, în afară de geniu şi sensibilitate artistică, de superficialitate şi de faptul că ne plictisim foarte uşor. Aşadar, cu cele ce urmează mă ocup acum: David Grossman - Cartea de gramatică interioară (Univers, traducere de Gheorghe Miletineanu), un roman care trebuie musai citit alături de Vezi mai jos: dragostea (Niculescu, traducere de Ioana Petridean şi Paula Marcu) şi Pînă la capătul pămîntului (Polirom, traducere de Ioana Petridean). Writing in the Dark (tot Grossman, eseuri încă netraduse la noi) - un volum genial de eseuri, cum la noi scriitorii nu prea fac, despre scris, citit şi, pe alocuri autobiografic. The Voyage That Never Ends, proză scurtă, romane neterminate, poeme de Malcolm Lowry - o carte fenomenală, care adună cam toate proiectele începute şi abandonate de Lowry. La un moment dat, începi să te întrebi dacă Sub vulcan este binecuvîntarea sau blestemul autorului. Sade mon prochain de Pierre Klossowski - un eseu care, în 1947, la publicare, l-a introdus pe Sade în circuitul gîndirii filozofice contemporane. War Music de Christopher Logue, poeme - un volum genial, Logue rescrie Iliada (ce pot spune mai mult?). Şi Ascensiunea şi decăderea marilor puteri de Paul Kennedy (Polirom, traducere de Laurenţiu Ursu, Teodora Moldovanu, Lucia Dos şi Ramona Lupu) pentru igiena mentală.

Robert ŞERBAN (brumar.ro) Cînd am citit, în manuscris, Vîntureasa de plastic a lui Marius Chivu m-a podidit plînsul. M-am îmbărbătat şi mi-am zis că mi s-a întîmplat asta fiindcă ştiam că povestea din carte e reală şi că, probabil, subconştientul meu nu delimita aşa cum trebuie lucrurile. După ce cartea a apărut la Brumar, am făcut-o cadou cîtorva oameni dragi. Toţi mi-au mărturisit că i-a emoţionat atît de puternic şi că i-a răscolit atît de profund, încît le-a fost imposibil să-şi stăpînească lacrimile. Şi nici unul nu ştia că povestea Vînturesei e adevărată. Dar nu lacrimile pledează pentru volumul de debut al lui Marius Chivu, ci arta cu care acesta ne (re)aminteşte cît de fragili sîntem fiecare dintre noi şi, totuşi, ce forţă putem emana, uneori. Tot despre fragilitate, cred, e vorba şi în Estul naivităţilor noastre (Humanitas), care adună o serie de interviuri acordate de Gabriel Liiceanu. Doar că, de data aceasta, fragilitatea este a unei naţiuni care încearcă, nu prea spornic, să-şi refacă osatura sfărîmată de către comunism. Cartea reaminteşte sau devoalează, cu o limpezime tulburătoare, o bună parte dintre lucrurile grave şi importante care s-au petrecut în România ultimilor 22 de ani. Şi se mai ivesc din ea cîteva linii puternice, care, adăugate la cele ce "ies" din cărţile semnate pînă acum de Gabriel Liiceanu, conturează şi mai pregnant portretul acestui om de excepţie.

anchetă realizată de Marius CHIVU

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

roman 101 ani la vot Alicante FOTO MAE jpg
Exemplul unui român în vârstă de 101 ani care a votat în Spania pentru alegerile prezidențiale. Prezența la urne în diaspora
Sâmbătă este a doua zi a primului tur al alegerilor prezidenţiale 2024 în diaspora. Până la 10 a dimineții, se prezentaseră la urne peste 46.400 de alegători, iar cu tot cu opțiunile exprimate prin corespondență, numărul votanților a trecut de 50.600.
mihai bendeac jpg
Mihai Bendeac, victima bullying-ului în copilărie: „Din momentul ăla, tot ce visam să fac pe viitor...”
Bullying-ul în școli este una dintre cele mai frecvete probleme cu care se confruntă copiii și adolescenții și care poate lăsa urme adânci în dezvoltarea lor emoțională. Mihai Bendeac, în vârstă de 41 de ani, a fost victima bullying-ului timp de doi ani, fiind bătut de către colegii de la școală în
shutterstock 2395327839 jpg
3 semne de avertizare în timpul unui interviu de angajare. Sosirea prea devreme arată „prea multă nerăbdare‟
Participarea la un interviu de angajare, fie el virtual sau față în față, presupune respectarea unui set de reguli și bune practici care îți pot crește șansele de succes.
Alexandra Catalina asistenta Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov jpeg
A lăsat o carieră de 17 ani pentru Serviciul de Ambulanţă
Eroi nu sunt numai în filme. Sunt şi printre noi, gata să ne sară în ajutor în cele mai negre zile. Chiar şi tu poţi fi unul. Nu mă crezi? Îţi dovedeşte unul dintre asistenţii medicali ai Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov care a început ca simplu voluntar.
Tradarea in cuplu este scuzabila sau nu  Sursa foto shutterstock 2412908799 jpg
Trădarea în cuplu este scuzabilă? Experţii au răspunsul
Trădarea într-o relaţie reduce încrederea între parteneri şi provoacă un dezechilibru emoţional. Este posibil ca înşelarea în cuplu să fie justificată în anumite situaţii? O serie de specialişti americani au dat explicaţii.
pierre trudeau jpg
Actrița medaliată de Barack Obama care a refuzat căsătoria cu un prim-ministru. „Creierul meu era îndrăgostit, nu și corpul meu”
Una dintre cele mai bine vândute artiste din toate timpurile a trăit o poveste de dragoste despre care a vorbit în detaliu în cartea autobiografică. Ar fi putut fi soția unui prim-ministru, dar, deși foarte îndrăgostită a refuzat cererea în căsătorie.
Perchezitii Gagauzia FOTO Gagauzia 24 jpeg
Tone de combustibil și mulți bani. Ce au găsit procurorii la perchezițiile făcute la oamenii bașcanei Găgăuziei
Contabilul companiei familiei Ilia Uzun, vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, a fost reținut, iar soția sa, care administrează societatea ce deține mai multe benzinării în sudul Republicii Moldova, este cercetată în libertate, potrivit structurilor judiciare, care au anunțat că au ri
WhatsApp Image 2024 11 23 at 08 57 12 jpeg
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o foloseșe armata lui Putin
Încă de la sfârșitul anilor 2000, Federația Rusă a dezvoltat racheta Bulava, din care o parte ar fi fost găsită în așa-numita „nouă” rachetă Oreșnik.
tren iarna viscol zapada cfr calatori foto shutterstock
Patru trenuri de călători au fost blocate de viscol, iar altul a fost anulat. Arbori căzuţi, drumuri impracticabile şi mii de locuinţe fără energie
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş a intervenit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în cazul a patru trenuri de călători blocate de visol pe sectorul Deda (judeţul Mureş) - Gălăuţaş (judeţul Harghita).