Jurnalul intim ca formă de viaţă

10 iunie 2012
Gloria unui solitar jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VII, nr. 72, mai 2012)

Volumul al nouălea al Însemnărilor zilnice ale Reginei Maria cuprinde anul 1927 în întregime. Un an deosebit de dramatic pentru regină, anul morţii regelui Ferdinand şi a lui Ionel Brătianu, prim-ministru prieten. An în care continuă exilul principelui Carol (devenit falit regal şi fiu nedemn) la Paris, în compania Elenei Lupescu. Sînt evenimente care ar fi putut să dărîme o personalitate mai firavă - tocmai ceea ce regina nu este. Edificatoare în comportarea Mariei este vioiciunea simţirii; dar şi capacitatea de recuperare (sau, pentru a folosi un termen al psihologiei actuale, rezilienţa suveranei). Moartea lui Ferdinand, a "Maiestăţii Sale", este o pagină exemplară, de un patetism antologic. După tabloul teribil al morţii, urmează momentul meditativ: "Nando s-a dus, mein grosses Sorgenkind (copilul meu cel mare, care-mi pricinuieşte multe griji), aşa cum deseori îl numeam în sinea mea. Am trăit o viaţă lungă împreună, cu suişuri şi coborîşuri, aşa cum este viaţa în căsnicie, uneori cu furtuni şi lupte, dar cu loialitate şi încredere, mai ales, şi în mod deosebit cu răbdare, ce este elementul principal al vieţii şi cel mai mare sprijin pe care îl are omenirea în afară de credinţă şi de speranţă."

"Răbdarea - şi voinţa de-a depăşi - de-a lăsa în urmă ziua luptei, şi noi am făcut-o ţinîndu-ne de mînă, nu ca iubiţi ci ca prieteni, respectîndu-ne particularităţile, răbdători, amîndoi răbdători, plini de încredere pînă la capăt."

Şi apoi afirmarea unui imperativ al voinţei, al curajului ca mîndrie, ca virtute cavalerească:
"35 de ani... Totul trece.
O carte închisă pentru veşnicie - de acum înainte cu curaj, cu cîtă sănătate, putere, speranţă şi credinţă mai am.
Nihil sine Deo!
Noblesse oblige!"

Este gîndirea unui moralist în aceste rînduri, cu elogiul răbdării şi capacitatea de-a reflecta un moment dureros ca pe un soi de triumf. Voinţa de-a nu se preda, de-a nu se abandona durerii este remarcabilă.

Operaţia de-a scrie memorii este încărcată se semnificaţie psihanalitică. Memorialistul îşi reconstruieşte viaţa într-o manieră diferită de cum se petrec lucrurile în psihanaliză. Ceea ce lipseşte este tocmai relaţia cu analistul, memorialistul fiind un om singur. Singurul martor al naraţiei este cititorul virtual, poate postum. Dar rezultatul este asemănător; memorialistul, dacă este sincer şi capabil să înfrunte monştrii intimi, desenează portretul său în timp, portret care nu e cu totul diferit de al analizantului. Şi psihanaliza, şi memorialistica stabilesc o naraţie, construită de pacient/memorialist. Este şi cazul celui care ţine un jurnal zilnic? Demersul diaristului este puţin diferit: el îşi construieşte viaţa pe măsură ce o trăieşte. În faţa alegerii unui act, a unei atitudini, diaristul se gîndeşte la textul pe care îl va scrie pentru a consemna. "Cum voi scrie despre această acţiune a mea?" - se întreabă în sinea lui diaristul. Însemnările reginei nu sînt destinate contemporanilor. Dar autorarea Însemnărilor... ştie (sau speră) că, într-o zi, scrisul ei va ajunge la judecata oamenilor. Însemnările... sînt un autoportret, ca şi memoriile. Chiar dacă sinceritatea absolută nu există, un jurnal devine neconvingător dacă este prea prelucrat sau conţine prea multe ocultări. În ce o priveşte pe Regina Maria a României, alegerea a fost clară: nu răzbeşte nimic din ceea ce ar putea ofensa onoarea sau demnitatea ei de regină. Dar, printre rînduri, răzbeşte femeia pasională, îndrăgostită, mama bucuroasă sau suferindă şi, înainte de toate, fiinţa extrem de conştientă de destinul ei, deosebit de al altor muritori.

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

Nicolae Malaxa
Cum corupea Nicolae Malaxa politicienii români
Bazat pe informații de la Serviciile Secrete britanice, Raportul dezvăluie că Nicolae Malaxa a continuat să mituiască și după 23 august 1944.
perchezitii dragonul rosu foto captura video
Protecţia Consumatorilor a făcut „prăpăd” în Dragonul Roşu: amenzi usturătoare şi produse retrase definitiv de la comercializare
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au efectuat luni mai multe controale în cadrul complexului engros Dragonul Roşu.
Control migranti Germania FOTO Profimedia jpg
Germania introduce controale la toate frontierele terestre. Ce se urmărește prin această măsură
Pentru a reduce drastic numărului de persoane care intră în ţară fără viză, ministrul de interne german, Nancy Faeser, a dat dispoziţie să fie reluat controlul paşapoartelor la toate frontierele terestre, au declarat luni surse guvernamentale pentru agenţia dpa.
carne gratar foto pixabay
Grătar cu bere sau grătar în bere? Nutriționistul Mihaela Bilic arată care sunt beneficiile marinării cărnii
Cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic dezvăluie cum carnea la grătar poate fi mai sănătoasă și savuroasă prin marinare în bere sau vin.
festivitate deschidere an scolar 2024 2025 jpg
„Școala nu este gratuită decât în Constituție” - Cele mai mari nemulțumiri ale părinților la început de an școlar
Peste trei milioane de elevi au revenit luni în bănci, iar odată cu ei au început școala și părinții, mulți dintre ei chiar mai emoționați decât copiii. Dar și mult mai nemulțumiți, este concluzia unui sondaj IRES, care vine și cu alte concluzii îngrijorătoare.
Pacient spital Romania FOTO Suliman Razvan / Shutterstock
O femeie e în comă după ce a fost infectată cu virusul West Nile. Cum a ocolit DSP raportarea cazului
O femeie în vârstă de 74 de ani din Șuncuiuș, județul Bihor, se află internată, în comă, la Spitalului Județean din Oradea, după ce a fost infectată cu virusul West Nile, ca urmare a unor înțepături de țânțari.
Liderii PSD si PNL depun semnaturile pentru alegerile europarlamentare la sediul BEC, in Bucuresti, 5 aprilie 2024  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (4) jpg
Ce note au obţinut politicienii la Bacalaureat. Unul dintre candidaţii la Preşedinţie nu a vrut să spună rezultatul de la Bac
La început de an şcolar, mai mulţi politicieni au dezvăluit notele sau mediile cu care au luat bacalaureatul, singurul care a refuzat să facă publice aceste date fiind candidatul PNL la prezidenţiale, Nicolae Ciucă.
cb59093d e9b019f57ddcafad46e6e18285b3e690 webp
Disperare în vreme de război: un ucrainean de 28 de ani s-a căsătorit cu soacra sa pentru a se muta în străinătate
Cei doi au insistat că s-au căsătorit din dragoste, dar polițiștii de frontieră au descoperit că fosta soție a bărbatului plecase în străinătate cu o zi înainte.
Criza de cipuri FOTO Shutterstock
Cererea de heliu se va dubla până în 2035, pe fondul exploziei producţiei de cipuri
Cererea globală de heliu este posibil să se dubleze până în 2035, susţinută de o creştere a cererii venită din partea industriei de semiconductori care nu dispune de alternative viabile.
image
image
image