Zvonuri despre alimentele de pe piaţă, din anii '80

Publicat în Dilema Veche nr. 476 din 28 martie - 3 aprilie 2013
Zvonuri despre alimentele de pe piaţă, din anii '80 jpeg

Se spunea că laptele era degresat şi îndoit cu apă, în vreme ce smîntîna era mereu suspectată că ar fi fost făcută cu aracet, ca să pară mai consistentă.

Mierea ar fi fost şi ea, în multe cazuri, îndoită cu apă, lucru care se verifica introducînd în borcan un creion chimic. Dacă mierea se albăstrea în jurul vîrfului creionului însemna că era cu apă.

Despre bere se auzea că, uneori, prin cîrciumi, primea un aport de detergent ca să facă spumă.

Despre băuturile spirtoase tari se spunea că pot conţine alcool metilic, care provoacă orbire.

Pentru orice băutură îmbuteliată în sticle, exista permanent spaima că ar putea conţine verde de Paris. Argumentul care întreţinea spaima era că, sticlele fiind returnabile, în fluxul productiv al fabricilor de băuturi putea ajunge oricînd o sticlă nespălată în care cineva ţinuse, anterior, otravă. Iar otrava cea mai cunoscută era verdele de Paris.

Periodic, circulau poveşti despre oameni care ar fi găsit, în pîine, şobolani copţi.

Multă lume ştia că salamul de Sibiu ar fi trebuit să conţină şi carne de cal, ceea ce era de bine. Cu timpul, însă, a apărut şi vorba că în unele salamuri s-ar pune carne de şobolan. În cele din urmă, domeniul a fost monopolizat, fără drept de apel, de celebrul salam cu soia.

De altfel, soia devenise un fel de înlocuitor universal, aflat în componenţa multor alimente. Cumpărătorii nu ştiau însă niciodată în ce procent. Pe tema asta se făceau nenumărate presupuneri şi glume. La vedere era doar uleiul, pe care scria că e de soia. În ultima perioadă a comunismului, devenise aproape singurul ulei care se mai găsea (şi se dădea pe cartelă).

Cafeaua naturală dispăruse complet din comerţul „socialist“. La început, era înlocuită cu cicoarea sau cu năutul, dar, spre sfîrşitul anilor ’80, a apărut un amestec straniu, care conţinea şi ovăz. Oficial, se numea „cafea cu înlocuitori“, iar popular – „nechezol“. Se zicea că provoacă pancreatită.

După accidentul nuclear de la Cernobîl, a apărut ideea că muşeţelul e radioactiv, iar ceaiul de muşeţel a devenit nerecomandabil. Muşeţelul a decăzut din rangul de panaceu universal pe care-l avea, şi nu şi-a mai revenit nici pînă astăzi.

Orezul conţinea o cantitate însemnată de neghină şi, înainte de a fi folosit, trebuia separat bob cu bob de aceasta (operaţiune foarte migăloasă). Aici nu mai e vorba de un zvon greu de verificat, ci de o realitate de-a dreptul palpabilă.

Un zvon de tip clasic a fost, însă, acela că o organizaţie teroristă ar fi injectat mercur în portocalele dintr-o ţară din care România făcea import (portocalele mai apăreau în comerţul nostru prin preajma „sărbătorilor de iarnă“). Lumea ştia că mercurul e otrăvitor, iar efectul zvonului a fost că, în acel an, mulţi n-au mai tînjit după portocale.

Foto L. Muntean

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Crimă Westminster Bridge FOTO profimedia 0938235951 jpg
Bărbat înjunghiat pe podul jucătorilor români de alba-neagra din centrul Londrei
Un bărbat a fost înjunghiat, duminică, la câțiva metri de Palatul Parlamentului din Londra, pe Westminster Bridge, podul pe care zeci de români joacă alba-neagra.
banner mara banica png
Mara Bănică, zi de naștere cu fast alături de familie și cei mai buni prieteni! Ce cadouri a primit și cum a fost atmosfera: „M-au impresionat cei care au oferit...”
Mara Bănică a făcut mare petrecere vineri, pe 22 noiembrie, de ziua de naștere! Alături i-au fost soțul și familia, dar și cei mai buni prieteni. Click! a stat de vorbă cu frumoasa jurnalistă și a aflat cum a fost atmosfera, dar și ce cadouri a primit Mara de la cei dragi.
iohannis 2 jpg
Ce salariu va avea viitorul președinte al României. Clasamentul lefelor președintilor din Europa
Viitorul președinte al României va avea un salariu lunar de 15.500 de lei, echivalentul a puțin peste 3.000 de euro, conform informațiilor din ultima declarație de avere depusă de Klaus Iohannis, în luna mai 2024.
fcu jpg jpeg
Elvețianul Padula a votat pentru prima dată în calitate de cetățean român
Fotbalistul echipei FCU 1948 Craiova, Andrea Padula, 28 de ani, a obținut cetățenia română la începutul anului 2024, iar astăzi, în jurul prânzului, a mers să voteze.
MAE  diaspora FOTO MAE jpg
Amendă de 1.500 lei aplicată de poliţişti pentru propagandă online în Buzău. O sesizare, declinată AEP
Polițiștii din județul Buzău au aplicat, duminică, în ziua alegerilor prezidențiale 2024, o sancţiune în valoare de 1.500 lei unui susţinător al unui candidat înscris la alegerile prezidenţiale, pentru că ar fi încurajat în mediul online votarea candidatului respectiv.
vladimir putin gettyimages jpg
Ucraina a prezentat fragmente ale unei noi rachete balistice ruse. Putin se laudă că are o rezervă „gata să fie utilizată”
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a arătat, duminică, fragmente ale unei noi rachete balistice ruse, identificată de preşedintele rus Vladimir Putin drept „Oreşnik”, o armă până acum necunoscută şi care ar fi lovit o uzină de arme la Dnipro.
razvan marin getty jpg
Captură de ecran 2024 11 24 164811 png
Cum se pregătesc finlandezele pentru război: „Rusia nu este atotputernică”
Finlandezele se înscriu la cursuri de supraviețuire în sălbăticie și învață să tragă cu arma pentru a fi pregătite în eventualitatea unei invazii ruse sau a izbucnirii unui război, relatează The Guardian.
cotabita jpeg
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui mare oraș
Prima apariție la televiziune publică a regretului artist Gabriel Cotabiță a fost publicată în mediul online. Era solist al grupului studențesc Redivivus.