Zugravul Casian. Şi instalatorul Tibor

Adrian ARDELEAN
Publicat în Dilema Veche nr. 561 din 13-19 noiembrie 2014
Zugravul Casian  Şi instalatorul Tibor jpeg

După ce îţi iei un apartament, urmează să-l zugraveşti şi să-i refaci instalaţiile sanitare. După ce s-au spart pereţi şi s-a dat jos tencuiala veche, casa arată descurajant. Mai e multă treabă. Aici intervin Casian – zugrav, cu două facultăţi începute şi neterminate, şi Tibor – instalator cu experienţă.

Casian este extrovertit, supraponderal, comunicativ şi din judeţul Bihor. A început Facultatea de Ştiinţe Politice, dar nu şi-a dat licenţa. Politica şi istoria recente ale României sînt subiecte preferate de discuţie, în pauzele de gletuit. S-a apucat apoi de Facultatea de Construcţii. Nu a terminat-o. E inteligent, mai tot timpul zîmbitor şi extrem de încăpăţînat. Degeaba îi spui ce să facă, cum să facă. El te ascultă cu atenţie şi aparentă răbdare, după care face lucrurile exact cum intenţiona să le pună în operă înainte de discuta cu tine. Nu le face rău, se pricepe, dar te scoate din sărite. Dintr-un motiv inexplicabil, nu te poţi supăra pe el. Încăpăţînarea lui are ceva copilăresc. Te irită şi te amuză, în acelaşi timp.

Mă sună şi îmi spune că nu mai are suficientă faianţă de un anume fel pentru pereţii de la baie. Anterior, stabilisem împreună o idee decorativă care folosea două tipuri de faianţă. Nu mai poate realiza modelul şi mai vrea un pachet de material. Îi spun să mă aştepte jumătate de oră, că vin. Sper să găsim o altă idee decorativă cu celălalt tip de faianţă. Aş vrea să fac o economie de cîteva zeci de lei... Cînd ajung însă la şantier, el deja a pus faianţa după vechiul model şi mă anunţă că trebuie să cumpăr încă un pachet. Va folosi din el doar două plăci. Două din zece! Mă enervez, dar mă execut. Ajung să am în boxă două cutii cu două tipuri de faianţă nefolosite. Realitatea e totuşi că e bine să ai rezerve pentru viitoare reparaţii…

Cel mai mare critic profesional al lui Casian nu sînt eu, beneficiarul lucrării, ci Tibor.

Tibor e un ungur din Cluj-Napoca, instalator. E pedant, atent, ordonat pînă la obsesie. Îşi petrece minute în şir privind un pic saşiu, prin ochelarii fumurii, cît de bine a strîns un racord de la ţeava de gaz sau de apă. Nu se grăbeşte niciodată, e tăcut, are totul bine planificat. Spre deosebire de Casian, care îmi dă o listă cu ce trebuie eu să cumpăr, Tibor îmi dă în scris o listă justificativă cu toate cumpărăturile pe care el le-a făcut. În premieră pentru cariera lui, Tibor instalatorul are o problemă: zugravul. Pe lîngă evidenta nepotrivire de personalitate, Casian face lucrul pe care tipicarul instalator îl detestă cel mai mult: să umble careva cu sculele lui sau să i le mute. Tibor şi le lasă, seară de seară, în ordine, curăţate şi lustruite după o zi de lucru. Le acoperă cu o folie, să nu se pună pe ele praf şi moloz. A doua zi, le găseşte mutate în alt loc, neacoperite, pline de praf. Îl urăşte pe Casian pentru asta.

„Bihoreanul ăsta iar mi-a mutat sculele şi le-a umplut de praf.“ În timpul ăsta, Casian fredonează absent un cîntec şi amestecă compoziţia de var lavabil într-o găleată. De altfel, zugravul este un iubitor de muzică. Îşi pune în fiecare seară muzică de pe YouTube. Îi plac mult Scooter şi ABBA. „Mă plictisesc, Adi, fără muzică!“, mi-a spus încă din primele zile. A trebuit neapărat să-i aduc un aparat de radio în frontul de lucru.

„Bihoreanul ăsta ocupă tot apartamentul şi nu pot lucra“, îmi repetă aproape zilnic Tibor. Îi atrag eu atenţia lui Casian că există nemulţumiri. Trebuie să o fac cîtă vreme cei doi sînt într-un război rece, iar eu am totuşi nevoie de amîndoi. „Vax! Fleacuri“, transmite expresia feţei lui Casian. E un boem. E o dezordine infernală acolo unde lucrează: unelte, saci, găleţi, grămezi de moloz. Şi un radio. Tot apartamentul e ocupat. Cu greu, cu bombăneală şi cu nervi mai poate Tibor să pună ţevi, calorifere, chiuvete, cadă, centrală.

Timp de o lună şi ceva, de s-ar termina odată!, intermediez relaţiile de muncă între Casian şi Tibor. Unul e încăpăţînat, boem şi expansiv, parcă e şef. Dar face treabă bună, în final. Celălalt e nemulţumit, perfecţionist, defensiv, dar şi el face treabă bună, în spaţiile pe care „prinţul“ Casian i le pune la dispoziţie. Eu nervos, Tibor nervos, Casian senin. Conflictul mocneşte, apar şi momente acute, dar nu explodează niciodată.

Sîntem la Cluj, în Ardeal. Oamenii sînt politicoşi, calmi, chiar şi cînd se enervează reciproc.

Adrian Ardelean este jurnalist Radio. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.