Zodiacul vestimentar (cu sfaturi astrologice pentru ţinutele acestui an)

Publicat în Dilema Veche nr. 622 din 21-27 ianuarie 2016
Zodiacul vestimentar (cu sfaturi astrologice pentru ţinutele acestui an) jpeg

● FES (21 ian. – 18 feb.)

Cei născuți în zodia Fesului sînt persoane agreabile seara, dar aproape imposibile dimineața, cînd lumea li se pare o construcție fără noimă. Pentru un Fes, fiecare zi ar trebui să aibă o culoare aparte – de aceea, Fesul nu va accepta apariția unor zile îmbrăcate în culori identice, cum ar fi o miercuri și o sîmbătă la fel de bleumarin. Bărbații Fes, în ciuda ver­sa­tilității lor sprințare, sînt înclinați să-și cultive mai curînd melancolia decît spon­taneitatea, deși uneori se pretează la giumbușlucuri sociale cu parteneri de oca­zie. În schimb, femeile Fes, mai exuberante (sau poate mai înțelepte), înclină către anumite forme elastice de zbenguială.

Pentru doamne: Gîndiți-vă că 2016 va fi un an vibratil și purtați întotdeauna, în buzunarul de la guler, o batistă parfumată cu esență de zvîc.

Pentru domni: În septembrie, accesoriul care vă scoate din mulțime, conferindu-vă unicitate, este o basma de bocitoare Armani, înnodată gordian.

● HANORAC (19 feb. – 20 mar.)

Hanoracul este zodia celor fuduli cu discreție, a orgolioșilor modești și a celor care se bat cu pumnul în piept numai cînd nu-i aude nimeni. Strălucirea lor, auriu-cenușie, e mereu atenuată de un simț al măsurii ezitant și de capacitatea de a transforma oricînd anonimatul în splendoare. Bărbatul Hanorac este un leneș agil, interesat cu precădere de acele adîncimi lente la care ajungi prin contemplație, ignorînd suprafețele comune. Femeia Hanorac, zveltă în gîndire, are de partea ei frumusețea unor gambe inteligente și puterea de a despica firul în patru cît e cald.

Pentru doamne: Vara aceasta, feriți-vă de bikini, care s-au perimat. Înlocuiți-i cu drapelul Uniunii Europene a Transportatorilor de Vorbe, prins de talie cu un cordon de poliție.

Pentru domni: Din martie revin în forță ițarii cu inserții spectrale. Purtați-i (la dejun sau la Sinaia) cu un brîu brâncovenesc din neopren.

● PELERINĂ (21 mar. – 20 apr.)

Echivalentul zodiei Cișmelei din zodiacul bulgar, Pelerina este zodia adepților in­dependenței. Pentru Pelerine, a depinde (chiar și parțial) de ceva sau de cineva e o înjosire care le-ar compromite în­su­și­ri­le. Bărbații Pelerină sînt verticali cînd n-au motive să fie oblici, acționează cu fermitate (dar catifelat, dacă împrejurările o cer) și se pricep la multe, inclusiv la a nu ști. Fermecătoare intermitent și constante în modul lor de a se răzgîndi brusc, fără preaviz, femeile Pelerină sînt ființe înzestrate cu două naturi, a doua fiind opusul celei dintîi, însă dintr-un aluat mai fraged.

Pentru doamne: Nu treceți indiferente pe lîngă eșarfele de luptă, care anul acesta sînt cumplit de superbe. Vă recomand eșarfa-gladiator, pe care o puteți asorta la o pereche de șalvari prusaci, gen Bismarck.

Pentru domni: E posibil să vă fi gîndit deja la un joben în aparență jalnic, purtat pe umăr într-o doară, ca o traistă, și umplut cu smocuri de fîn. Aveți dreptate, la toamnă va fi un must-have.

● ROCHIE (21 apr. – 21 mai)

Pentru nativii din zodia Rochiei, apropierea și depărtarea sînt similare și adesea își împart casa. Bărbatului Rochie nu i se va părea niciodată deplasat să se afișeze în compania unui cimpanzeu antic, la o bere sau într-un templu, chit că după aceea va încerca să scape de elogiile gloatei refugiindu-se în codru. Femeile Rochie sînt calme (cîteodată de un calm torențial), adoră lectura în doi și întîmplările cu un deznodămînt neașteptat.

Pentru doamne: Spre mijlocul verii, încercați noile șosete din gama Pardail­lan, cu mîneci (în trei variante de mărime: începători, avansați și campioni). Sînt atît de moi încît ai impresia, la fiecare pas, că ningi!

Pentru domni: De Paște, n-ar strica să vă cumpărați o cravată-briceag, pentru nopțile petrecute alături de cei nevoiași. Nu e prea ieftină (100 de euro metrul), dar anturajul va rămîne înmărmurit. O puteți arbora și pe spinare.

● BLUZĂ (22 mai – 21 iunie)

Profund lejere, persoanele din zodia Bluzei au aderat la teoria materialismului eclectic: aleg fără a culege și păstrează renunțînd, pentru ele averea fiind un avatar al inexistenței. Lider înnăscut în ograda sa, bărbatul Bluză e aclamat cînd strănută elocvent sau cînd își arată erudiția musculaturii. Femeia Bluză e un cumul de contraste, partea ei rece con­viețuind perfect cu partea fierbinte.

Pentru doamne: Întrucît nativele din această zodie optează de obicei pentru formula seminud, iar 2016 va fi anul tatuajelor cu mesaj însuflețitor, un singur sfat aș avea pentru voi: tatuați-vă pe umărul drept un dorobanț în poziție de atac, însoțit de inscripția „Plevna FOREVER“.

Pentru domni: Nu mi-e foarte clar încotro se îndreaptă bretelele în perioada următoare, dar vă recomand unele de-a dreptul șic, din broscuțe împletite.

● TRICOU (22 iunie – 22 iulie)

Spre deosebire de nativii din zodiile mai ambigue, cei născuți, crescuți și educați în zodia Tricoului sînt foarte atenți la detaliile minore. Pentru ei, Tanda și Manda nu sînt sinonime, nu aparțin aceleiași familii monocrome. Dacă Tanda e negru-omăt, Manda va fi de un alb tenebros, dar nu și invers. Bărbații Tricou impun printr-o blîndețe de fier și prin talentul de a se prețui microscopic. Din rîndurile lor provin mulți rockeri wagnerieni, autori de pamflete duioase ori atleți ai canapelei. Femeile Tricou, nostime sub un înveliș glacial, sînt capabile să organizeze chermeze fastuoase oriunde, chiar într-un azil de buturugi.

Pentru doamne: Licăriți, doamnelor, în aprilie, îmbrăcîndu-vă în deux-pièces-uri tribale cu LED-uri!

Pentru domni: Mai e nevoie să v-o spun? Un sarafan boem, împodobit cu petale de nu-mă-uita la poale, v-ar veni ca turnat.

● SANDALE (23 iulie – 23 august)

Indivizii din zodia Sandalelor sînt un mister absolut pentru astrologi. Nu știm nimic despre ei, cu excepția informației vagi că bărbatul Sandale ar fi una dintre fațetele multiple ale unei femei Sandale.

Pentru doamne: Firește, nu agreați lu­xul cu pretenții de pauperitate (nu-l a­greez nici eu), dar vă rog să aruncați o pri­vire la cușma-candelabru din colecția Ver­sace, e pur și simplu adorabil de șuie.

Pentru domni: Fiindcă îmi sînteți dragi, vă ofer un pont confidențial: s-au lansat papucii care nu încărunțesc.

● PĂLĂRIE (24 aug. – 22 sept.)

Perpetuu conectați la noutate, cei din zodia Pălăriei se odihnesc dinamic, la umbra dialogului dintre persoana I și persoana a II-a, care stă cu spatele. Dacă bărbatul Pălărie e un căutător neobosit și plin de vervă, scotocind întruna aparențele, femeia Pălărie e o descoperitoare a evidențelor ascunse.

Pentru doamne: Un ou înflorit, ținut în lesă ca să nu latre cînd vă deplasați printre arome, vă sporește farmecul cu 30%.

Pentru domni: Ar fi de neiertat (și o eroare de gust) să nu vă accesorizați șuba cu o talangă Hi-Fi, mai ales cînd mergeți la o îmbrînceală de afaceri.

● PANTOFI (23 sept. – 23 oct.)

Chiar dacă unii au plasat-o în categoria zodiilor cu dublu sens, dar acordînd o atenție deosebită laturii sale active, zodia Pantofilor nu este o zodie a celor care disprețuiesc răsfățul și trîndăveala. Dimpotrivă, Pantofii sînt mari consumatori de taifas pe îndelete, în compania unui nectar sau a unei ambrozii care să le asculte confidențele. Pentru bărbații Pantofi, dușmani înverșunați ai ostenelii de orice fel, munca e un divertisment opțional și nu-i recunosc alte calități. Femeile Pantofi, înalte din toate punctele de vedere, au momente cînd par să comunice direct cu materia vremii.

Pentru doamne: Ați arăta splendid într-o armură de celofan cu spice de orz pe umeri, dar nu îndrăznesc să vă propun ceva atît de banal. Mai bine o ceață argintie, ușor cambrată.

Pentru domni: Seara, cînd alergați pe o alee urmărind un grup de năluci, tunica din furnir de nuc, strînsă pe trup cu o funie de usturoi, vă poate fi un aliat prețios.

● PANTALONI (24 oct. – 22 nov.)

Emotivi, dar fără să alunece în entuziasm, nativii din zodia Pantalonilor reușesc admirabil în tot ce lasă deoparte sau pentru mai tîrziu. Sînt sobri în lume (au un set de reguli pentru întîlnirea cu dezordinea), dar se dezlănțuie între patru pereți. Bărbatul Pantaloni este un interlocutor spumos, dar crud, care nu umblă cu jumătăți de măsură pentru că nu-i place să măsoare. Atentă la fiecare detaliu al unei relații pregătite spontan, femeia Pantaloni își atrage simpatia celor din jur printr-o indiferență caldă, învăluitoare.

Pentru doamne: Ce-ați zice de un trening euforic, din dantelă de Azuga, cu fermoar sfințit? Nu-i așa că vă ispitește?

Pentru domni: Renunțați la cizmele tricotate, și-au trăit traiul. Anul acesta se poartă opincile sport, în tonuri de fuch­sia și bleu.

● TRENCI (23 nov. – 23 dec.)

Despre cei din zodia Trenciului se spune că n-au astîmpăr. E adevărat, cu precizarea că n-au și au. Cînd evenimentele exterioare decurg într-un mod haotic, părînd a-și fi pierdut coerența, ei își recapătă astîmpărul și încep să le cearnă. Principala trăsătură a bărbaților Trenci este o noblețe amicală, dublată de grija pentru nevoile aproapelui, avînd prioritate nevoia de a muta munții din loc și nevoia de a escalada fotolii (nevoia de a sufla în iaurt poate să mai aștepte). Femeile Trenci sînt imune la ofilire, proaspete mereu și sparg întotdeauna gheața cu delicatețe.

Pentru doamne: Sincer, nu știu ce vi s‑ar potrivi mai bine: o aglomerare de panglici pe coapse, cu un abajur venețian deasupra, sau o mantie de legume bogate în fibre? Alegeți voi.

Pentru domni: Din cîte am auzit, fularul neogotic, din granit, face ravagii prin cluburi și bodegi, vi-l recomand aprig.

● PALTON (24 dec. – 20 ian.)

Cînd trag din greu, celor născuți în zodia Paltonului le displac întreruperile, așa încît stau continuu, cu scurte pauze pentru a schimba viteza șederii, dintr-a doua într-a noua. Stînd (uneori pe gînduri, alteori pe spate), ajung la concluzii interesante, pe care le transformă în invenții. Ca să dau un singur exemplu, aparatul de încetinire a mersului pe jos a fost inventat de un Palton, pe cînd stătea degeaba la birou, numărînd virgule. Bărbatul Palton e, înainte de toate, un bun manager, se conduce pe sine fără ajutorul cuiva. O femeie Palton are vocația eficienței atente la nuanțe, care nu îm­pli­nește suplinind.

Pentru doamne: Din 2016 pînă spre 2023, adio glugi! Puteți purta cel mult o glugă de concert, străvezie.

Pentru domni: Nu e cazul să aruncați la gunoi vechile ghiozdane care v-au încîntat copilăria. Purtați-le acum ca bocanci de schi.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Ucraina „fierbe“: înfrângerea teribilă cu România, descrisă într-un cuvânt de presa de la Kiev
Prezentă cu vedetele ei în SUA, echipa Ucrainei a suferit un rezultat de neconceput.
image
Mii de iranieni au ieșit în stradă în semn de susținere a atacului asupra Israelului
Mii de iranieni au ieșit duminică dimineața devreme pe străzile din Iran, în semn de susținere pentru atacul fără precedent cu drone și rachete în curs de desfășurare împotriva dușmanului înrăit Israel.
image
De ce a primit un jandarm din București în contul personal peste 1,6 milioane lei. „Ce de bani!”
Un subofiţer de la Direcția de Jandarmerie a Municipiului București, care îşi aştepta zilele acestea salariul, s-a trezit că i-au intrat în cont peste 1,6 milioane lei, adică peste 300.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.