You’ll Never Wait Alone

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
You’ll Never Wait Alone jpeg

Și dacă în prima zi vei sui în barcă rucsacurile, conservele și băutura, și toate se vor așeza la locul lor și vei porni motorul fără greutate, va fi bine. Și dacă în drumul tău pe ape, pe acolo, de la Batal înspre Uzlina, vei deschide o bere și o pungă de semințe, iar frații tăi vor deschide și ei o bere și vor crăpa semințe, va fi iarăși bine. Și dacă vei vedea în drumul tău pelicani și lebede, va fi bine. Și dacă vei vedea cormorani, va fi și mai bine. Căci stă scris: „Nu nesocoti cormoranii, ci degrabă ridică-ți berea ta și cîntă, căci nimic nu e mai presus decît You’ll Never Walk Alone fredonat în prima zi, pe barcă!”. Și dacă, după ce vei fi cîntat, vei intra pe Lacul Isac, iar acolo nu vor fi nici vînt, nici valuri, va fi bine. Ci numai deschide-ți o altă bere pe Canalul Litcov și lasă soarele să-ți zgîrie ochii. Și dacă, după toate astea, vei ajunge la locul tău înainte ca soarele să apună, ridică-ți tu cortul și coboară lansetele la apă, căci așteptarea va fi lungă și numai cei puternici vor izbîndi în fața ei! Ci fă-te tu plăcut în fața Domnului atunci cînd se înserează și, dimpreună cu frații tăi, adună crengi și vreascuri pentru foc, căci țînțarii sînt trimiși să te încerce. Dă-te cu Autan și nu deznădăjdui în fața lor, căci multe nopți de felul acesta se vor așterne în fața ta! Uită-te la foc, ascultă cu luare aminte broaștele, coioții și păsările nopții, vorbește despre fotbal și taci, căci asta va fi abia prima ta zi pe baltă. Iar dacă vei visa că vei prinde un pește mare, va fi bine. Dacă nu, nu te încrede în semne, căci ele, ca și țînțarii, sînt trimise doar ca să te amărască.

Și dacă în a doua zi, după ce vei fi ridicat fermoarul cortului și vei fi făcut cele omenești berii, sufletul și glasul tău se vor umple de Mirabela Dauer, va fi bine. Căci, ține minte, te aștept să vii, să te întorci la mine nu vor fi vorbe aruncate în pustiu, ci dimpotrivă, ele se vor îndrepta spre adîncimi, sub ape. Căci acolo se află ceea ce aștepți, la capătul unei gute cu ace și boabe de porumb, iar ceea ce aștepți înseamnă răbdare. Ascute-ți tu, omule, răbdarea, căci ea este inima așteptării! Umple-o cu speranță și credință, căci altfel te vei găsi la mare ananghie! Căci nimic nu este mai vrăjmaș pescuitului decît deznădejdea! În cuibarul ei sălășluiesc toate cele rele: plictiseala, urîtul și tristețea. Nu le lăsa să vină asupra-ți! Căci odată cu ele, o poartă va fi deschisă, și atunci lansetele tale se vor îngreuna de brădiș și iarbă, acele vor agăța butuci și se vor rupe odată cu guta, soarele îți va arde fața și te vei certa cu frații tăi fără pricină. Iar zilele nu vor mai trece, iar lansetele vor deveni doar bețe aruncate în apă. Ci, pentru cei ce nu pricep, o mai spun o dată, lasă-ți sufletul să cînte cu doamna Mirabela, umple așteptarea ta cu bucurie! Nimic nu este mai de folos așteptării decît încrederea și bucuria! Bucură-te tu de fotoliul din odaie atunci cînd sapi după rîme! Bucură-te cînd amesteci supa la primus! Bucură-te cînd peștele trage, chiar dacă nu îl prinzi! Bucură-te de plăticile care îți băloșesc palma! Căci acolo unde este plătică, va fi și crap, iar acolo unde e crap, va fi bucurie! Și dacă la apusul soarelui, în cea de-a doua zi, nici un crap nu se va arăta din ape, strînge iarăși crengi și vreascuri, încălzește conserva de fasole cu cîrnați, aprinde focul, bea și vorbește cu frații tăi! Căci nu uita: ceea ce aștepți nu e cel mai important lucru, ci bucuria dinăuntrul așteptării! Cîntă cu bufnițele, nu înjura țînțarii, ascultă clipocitul apei și caută potecile coioților. Căci va mai trece o noapte și încă una, iar dacă nu vei prinde, malul pe care te afli se va preschimba-n pustie! Iar dacă în a cincea zi, apele se vor deschide și va veni un pește măcar de două kile, bucură-te și mănîncă-l, căci așteptarea ta nu a fost în zadar! Căci stă scris: nu te vei întoarce cu pește, ci cu frații tăi, alături de care ai așteptat. Bucură-te și cîntă! You’ll Never Wait Alone!      

Matei Florian este scriitor.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
„Nu ne mai facem bine”
Și eu am propria mea curiozitate, așa că încerc să aflu ce s-a schimbat aici, din perspectiva lor, este una dintre principalele teme de discuție.
p 10 jpg
România era țara mea bună, dar vitregă
Astăzi consider că România e țara în care mă pot întoarce cînd doresc, e „cartierul vecin”.
Palatul Culturii Iasi   Aerial jpg
Iași, mon amour contrarié
Iașiul îmi pare un cameleon. Apar întruna terase noi și e tonifiant. Vara asta am mîncat într-un gastrobar cu specific andaluz, cu o veselă aleasă cu gust, cu prețuri rezonabile și porții mărișoare.
640px Parliament 704254 jpg
Stai, cum adică avem o imagine bunicică la Bruxelles?!
Dar cum adică „nu creăm probleme” la Bruxelles, dacă în România sînt atîtea probleme? E simplu, grijile Bruxelles-ului sînt altele decît ale noastre.
p 12 WC jpg
Cum văd eu România? După 15 ani și de la 3.500 de kilometri distanță?
În cele cîteva limbi de circulație pe care le înțeleg, nu găsesc un sinonim în valoare absolută al cuvîntului „omenie”. Poate în el rezidă, totuși, logica speranței.
Bjc cv cs foto 089 jpg
Secretul stă la primărie
În România, m-am ocupat, vrînd-nevrînd, cu colecționarea de faze și impresii, să le spun ilustrate.
p 13 sus jpg
Cînd trăiești între aici și acolo
Am început, timid, să ies în afara granițelor, întrebîndu-mă deseori cum ar fi viața mea în altă parte, în momentul în care nimic nu mă mai reținea în România.
Page 428 Captured Romanians transported away (12239755986) jpg
Trei neîntoarceri
România are acum un chip ponosit, în tușe de gri și negru. Dar e OK pentru că e o Românie exterioară, din afara ta, e un context din care ai scăpat. High five.
Romania Parliament at night jpg
Sedarea românilor
n reacție, nu puțini români refuză calmarea și emigrează, seduși de melodia sirenelor potrivit cărora „în România, asta e!”, totul a „rămas la fel”.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Tribunalul Poporului
Vedem asta în fiecare zi: nimic din ceea ce se postează nu rămîne necorectat, necontestat, nejudecat, nesancționat. Mai devreme sau mai tîrziu – ca să fac o parafrază – fiecare are parte de cincisprezece minute de judecată publică.
p 10 jpg
Critica publică în online: virtuți și vicii
Am observat, de asemenea, și cum platometre digitale au fost utilizate pentru a instiga la ură, dispreț și sexism, pentru a delegitima această mișcare și a decredibiliza victimele violenței de gen.
p 11 Ostrakon WC jpg
Ostracizarea online ca dilemă liberală
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de pericolul pe care apelul la ostracizarea online îl deschide, ținînd cont de stimulentele pe care viața în mediul online ni le oferă în conjuncție cu impactul pe care emoțiile morale îl au la adresa modului în care interacționăm cu ceilalți
640px The Two Gossips (Les Deux Commères) MET DP808826 jpg
Gura satului global
Gura satului global nu este diferită de gura satului tradițional decît prin instrumentele sale.
640px Cyber bullying 122156 960 720 jpg
Cel fără de păcat – o sursă idiopatică?
Realitatea socială poate fi remarcabilă datorită ansamblului de creiere umane adunate pentru a influența evoluția societății în bine, și aici avem nevoie de etică – în lipsa acesteia, realitatea se poate transforma în factori și actori sociali maligni.
John George Brown The Bully of the Neighborhood jpg
Și cu copiii ce facem? Intruziune, expunere, violență, anulare
Spațiul virtual a căpătat dimensiuni tot mai mari în viața copiilor, marea lor majoritate preferînd o interacțiune mediată de un dispozitiv uneia reale.
p 14 sus jpg
J’accuse! Indignarea morală și ostracizarea digitală
Nu e mare lucru să ne gîndim mai mult înainte de a (re)acționa, cum nu e nici prea mare efortul de a încerca să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, dincolo de interesele noastre imediate.
p 21 jpg
Linșajul contemporan
Strămoșii noștri nu aveau lideri, judecători sau poliție, dar aveau mijloace pentru a răspunde celor care încălcau normele sociale de a respecta autonomia celorlalți sau de a contribui în mod echitabil la bunăstarea socială
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce rol mai au valorile?
Am aflat că valorile sînt cele care ne dau un sens, iar acest lucru ne face să fim perseverenți și să depășim obstacolele.
p 10 sus jpg
Dihotomia fapte/valori a fost greşit înţeleasă
Valorile sînt ingredientele indispensabile ale realităţii sociale.
Elevi jpg
StateLibQld 2 198959 Planting a tree for Arbor Day at Ban Ban Springs State School, 1920 jpg
Tot ceea ce vreau să fiu
„Prietenia înseamnă să împarți punga de chips-uri cu celălalt.”
p 12 sus jpg
Mesajul corect
Într-o clinică de toxicomani e barometrul cel mai fidel al suferinței unei societăți.
640px Islamic   Garden Scene   1987 360 4   Art Institute of Chicago jpg
Valori, virtuți, viață în islam
Societățile musulmane sînt puternic condiționate de tradiții.
Social Media and Technology jpg
Social media și tribalizarea valorică
Viața noastră socială nu arată întotdeauna precum fluxul nostru de pe rețelele sociale.

Adevarul.ro

Avioane F-35 FOTO f35.com
Cum ar arăta un atac convenţional al NATO asupra Rusiei: scenariu The Infographics Show
The Infographics Show, un canal educaţional de pe YouTube, prezintă un scenariu de pedepsire a Rusiei și eliberare a Ucrainei de către NATO, în maxim 50 de zile, relatează Mediafax.
echipa nationala a iranului foto Captură video Twitter jpg
Gestul făcut de jucătorii naţionalei Iranului, în sprijinul protestelor: „Să trăiască femeile iraniene!”
Sardar Azmoun şi-a exprimat furia şi a spus că nu poate rămâne tăcut în ciuda unei reguli din cadrul echipei, care le interzice jucătorilor să vorbească în timpul cantonamentului.
Aung San Suu Kyi FOTO EPA-EFE
Myanmar: Aung San Suu Kyi, condamnată la încă trei ani de închisoare
Junta aflată la putere în Myanmar a condamnat-o joi pe fosta şefă a guvernului civil Aung San Suu Kyi la trei ani de închisoare.

HIstoria.ro

image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.