You’ll Never Wait Alone

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
You’ll Never Wait Alone jpeg

Și dacă în prima zi vei sui în barcă rucsacurile, conservele și băutura, și toate se vor așeza la locul lor și vei porni motorul fără greutate, va fi bine. Și dacă în drumul tău pe ape, pe acolo, de la Batal înspre Uzlina, vei deschide o bere și o pungă de semințe, iar frații tăi vor deschide și ei o bere și vor crăpa semințe, va fi iarăși bine. Și dacă vei vedea în drumul tău pelicani și lebede, va fi bine. Și dacă vei vedea cormorani, va fi și mai bine. Căci stă scris: „Nu nesocoti cormoranii, ci degrabă ridică-ți berea ta și cîntă, căci nimic nu e mai presus decît You’ll Never Walk Alone fredonat în prima zi, pe barcă!”. Și dacă, după ce vei fi cîntat, vei intra pe Lacul Isac, iar acolo nu vor fi nici vînt, nici valuri, va fi bine. Ci numai deschide-ți o altă bere pe Canalul Litcov și lasă soarele să-ți zgîrie ochii. Și dacă, după toate astea, vei ajunge la locul tău înainte ca soarele să apună, ridică-ți tu cortul și coboară lansetele la apă, căci așteptarea va fi lungă și numai cei puternici vor izbîndi în fața ei! Ci fă-te tu plăcut în fața Domnului atunci cînd se înserează și, dimpreună cu frații tăi, adună crengi și vreascuri pentru foc, căci țînțarii sînt trimiși să te încerce. Dă-te cu Autan și nu deznădăjdui în fața lor, căci multe nopți de felul acesta se vor așterne în fața ta! Uită-te la foc, ascultă cu luare aminte broaștele, coioții și păsările nopții, vorbește despre fotbal și taci, căci asta va fi abia prima ta zi pe baltă. Iar dacă vei visa că vei prinde un pește mare, va fi bine. Dacă nu, nu te încrede în semne, căci ele, ca și țînțarii, sînt trimise doar ca să te amărască.

Și dacă în a doua zi, după ce vei fi ridicat fermoarul cortului și vei fi făcut cele omenești berii, sufletul și glasul tău se vor umple de Mirabela Dauer, va fi bine. Căci, ține minte, te aștept să vii, să te întorci la mine nu vor fi vorbe aruncate în pustiu, ci dimpotrivă, ele se vor îndrepta spre adîncimi, sub ape. Căci acolo se află ceea ce aștepți, la capătul unei gute cu ace și boabe de porumb, iar ceea ce aștepți înseamnă răbdare. Ascute-ți tu, omule, răbdarea, căci ea este inima așteptării! Umple-o cu speranță și credință, căci altfel te vei găsi la mare ananghie! Căci nimic nu este mai vrăjmaș pescuitului decît deznădejdea! În cuibarul ei sălășluiesc toate cele rele: plictiseala, urîtul și tristețea. Nu le lăsa să vină asupra-ți! Căci odată cu ele, o poartă va fi deschisă, și atunci lansetele tale se vor îngreuna de brădiș și iarbă, acele vor agăța butuci și se vor rupe odată cu guta, soarele îți va arde fața și te vei certa cu frații tăi fără pricină. Iar zilele nu vor mai trece, iar lansetele vor deveni doar bețe aruncate în apă. Ci, pentru cei ce nu pricep, o mai spun o dată, lasă-ți sufletul să cînte cu doamna Mirabela, umple așteptarea ta cu bucurie! Nimic nu este mai de folos așteptării decît încrederea și bucuria! Bucură-te tu de fotoliul din odaie atunci cînd sapi după rîme! Bucură-te cînd amesteci supa la primus! Bucură-te cînd peștele trage, chiar dacă nu îl prinzi! Bucură-te de plăticile care îți băloșesc palma! Căci acolo unde este plătică, va fi și crap, iar acolo unde e crap, va fi bucurie! Și dacă la apusul soarelui, în cea de-a doua zi, nici un crap nu se va arăta din ape, strînge iarăși crengi și vreascuri, încălzește conserva de fasole cu cîrnați, aprinde focul, bea și vorbește cu frații tăi! Căci nu uita: ceea ce aștepți nu e cel mai important lucru, ci bucuria dinăuntrul așteptării! Cîntă cu bufnițele, nu înjura țînțarii, ascultă clipocitul apei și caută potecile coioților. Căci va mai trece o noapte și încă una, iar dacă nu vei prinde, malul pe care te afli se va preschimba-n pustie! Iar dacă în a cincea zi, apele se vor deschide și va veni un pește măcar de două kile, bucură-te și mănîncă-l, căci așteptarea ta nu a fost în zadar! Căci stă scris: nu te vei întoarce cu pește, ci cu frații tăi, alături de care ai așteptat. Bucură-te și cîntă! You’ll Never Wait Alone!      

Matei Florian este scriitor.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

marcel puscas webp
Un personaj din fotbal îl jignește pe Nicușor Dan. L-au supărat dezvăluirile făcute de candidatul-primar la adresa lui Crin Antonescu
Plecat de la Craiova lui Mititelu, Marcel Pușcaș este președinte la o altă formație din liga secundă, Ceahlăul Piatra-Neamț.
Silviu Predoiu FOTO Mediafax
„Și se spune că eu sunt singurul securist din sala asta”. Afirmația lui Silviu Predoiu care a stârnit controverse
Dezbaterea de marți-seara organizată de televiziunea publică, la care au fost invitați toți cei 11 candidați din cursa pentru Alegerile Prezidențiale 2025, a avut și momente intens dezbătute ulterior. A atras atenția o afirmație a fostului adjunct al SIE.
WhatsApp Image 2025 04 30 at 13 20 04 652c5b98 jpg
FRĂȚIA SPIONILOR. NUME DE COD: HIRAM - Un roman care pătrunde în culisele nevăzute ale puterii
FRĂȚIA SPIONILOR. NUME DE COD: HIRAM de BOGDAN A. PĂPĂDIE Un roman care pătrunde în culisele nevăzute ale puterii Ce-ar fi dacă adevărul pe care îl cunoaștem despre politică, presă și democrație ar fi, de fapt, o fațadă bine construită? Ce-ar fi dacă cei care trag sforile nu poartă costume în fața
copac monede captura video jpg
Copacul plin de monede. Legenda spune că te scapă de boală și îți aduce noroc. Unde se află?
În inima pădurilor din Parcul Național Peak District se află un copac neobișnuit, care atrage imediat atenția vizitatorilor: trunchiul său este acoperit de sute de monede bătute în scoarță, oferind un spectacol fascinant și misterios.
Drone militare de supraveghere FOTO Shutterstock
România începe producția de drone militare. Șapte modele vor fi fabricate la Brașov
Uzina Carfil din Brașov va construi șapte modele de drone militare, în contextul în care România accelerează procesul de înarmare, pe fondul conflictului din Ucraina.
DEZBATERE TVR 045 INQUAM Photos George Calin jpg
Crin Antonescu: „România cea de dincolo de incintele politice e din ce în ce mai frumoasă. A crescut. E frumoasă”
Candidatul alianței România Înainte, Crin Antonescu, a avut marți seara o intervenție atipică în dezbaterea prezidențială, în care a descris contrastul tot mai puternic dintre societatea românească și establishmentul politic.
canada vot jpg
Efectul Trump începe să se simtă în alegerile globale – din Canada în Japonia
Retorica belicoasă și măsurile tarifare ale liderului de la Washington reconfigureză peisajul electoral în democrații cheie de pe mapamond.
Shutterstock 2382057455 jpg
Dulciurile turcești care îți vor cuceri papilele gustative
Te pregătești de o vacanță în Turcia? Deserturile tradiționale sunt adevărate opere de artă culinară, gata să îți răsfețe papilele gustative. Află din articolul nostru care sunt delicatesele ce îți vor face călătoria mai dulce!
ciocan judecator pixabay jpg
Cine e „omul și bărbatul” care a trimis cereri de suspendare a deciziei CCR privind alegerile în peste 100 de instanțe
Virgil Gorcea, un român domiciliat în Heilbronn, Germania, a trimis vineri, 25 aprilie, cereri de suspendare sau anulare deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) de anulare a alegerilor în peste 100 de instanțe din România.