You’ll Never Wait Alone

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
You’ll Never Wait Alone jpeg

Și dacă în prima zi vei sui în barcă rucsacurile, conservele și băutura, și toate se vor așeza la locul lor și vei porni motorul fără greutate, va fi bine. Și dacă în drumul tău pe ape, pe acolo, de la Batal înspre Uzlina, vei deschide o bere și o pungă de semințe, iar frații tăi vor deschide și ei o bere și vor crăpa semințe, va fi iarăși bine. Și dacă vei vedea în drumul tău pelicani și lebede, va fi bine. Și dacă vei vedea cormorani, va fi și mai bine. Căci stă scris: „Nu nesocoti cormoranii, ci degrabă ridică-ți berea ta și cîntă, căci nimic nu e mai presus decît You’ll Never Walk Alone fredonat în prima zi, pe barcă!”. Și dacă, după ce vei fi cîntat, vei intra pe Lacul Isac, iar acolo nu vor fi nici vînt, nici valuri, va fi bine. Ci numai deschide-ți o altă bere pe Canalul Litcov și lasă soarele să-ți zgîrie ochii. Și dacă, după toate astea, vei ajunge la locul tău înainte ca soarele să apună, ridică-ți tu cortul și coboară lansetele la apă, căci așteptarea va fi lungă și numai cei puternici vor izbîndi în fața ei! Ci fă-te tu plăcut în fața Domnului atunci cînd se înserează și, dimpreună cu frații tăi, adună crengi și vreascuri pentru foc, căci țînțarii sînt trimiși să te încerce. Dă-te cu Autan și nu deznădăjdui în fața lor, căci multe nopți de felul acesta se vor așterne în fața ta! Uită-te la foc, ascultă cu luare aminte broaștele, coioții și păsările nopții, vorbește despre fotbal și taci, căci asta va fi abia prima ta zi pe baltă. Iar dacă vei visa că vei prinde un pește mare, va fi bine. Dacă nu, nu te încrede în semne, căci ele, ca și țînțarii, sînt trimise doar ca să te amărască.

Și dacă în a doua zi, după ce vei fi ridicat fermoarul cortului și vei fi făcut cele omenești berii, sufletul și glasul tău se vor umple de Mirabela Dauer, va fi bine. Căci, ține minte, te aștept să vii, să te întorci la mine nu vor fi vorbe aruncate în pustiu, ci dimpotrivă, ele se vor îndrepta spre adîncimi, sub ape. Căci acolo se află ceea ce aștepți, la capătul unei gute cu ace și boabe de porumb, iar ceea ce aștepți înseamnă răbdare. Ascute-ți tu, omule, răbdarea, căci ea este inima așteptării! Umple-o cu speranță și credință, căci altfel te vei găsi la mare ananghie! Căci nimic nu este mai vrăjmaș pescuitului decît deznădejdea! În cuibarul ei sălășluiesc toate cele rele: plictiseala, urîtul și tristețea. Nu le lăsa să vină asupra-ți! Căci odată cu ele, o poartă va fi deschisă, și atunci lansetele tale se vor îngreuna de brădiș și iarbă, acele vor agăța butuci și se vor rupe odată cu guta, soarele îți va arde fața și te vei certa cu frații tăi fără pricină. Iar zilele nu vor mai trece, iar lansetele vor deveni doar bețe aruncate în apă. Ci, pentru cei ce nu pricep, o mai spun o dată, lasă-ți sufletul să cînte cu doamna Mirabela, umple așteptarea ta cu bucurie! Nimic nu este mai de folos așteptării decît încrederea și bucuria! Bucură-te tu de fotoliul din odaie atunci cînd sapi după rîme! Bucură-te cînd amesteci supa la primus! Bucură-te cînd peștele trage, chiar dacă nu îl prinzi! Bucură-te de plăticile care îți băloșesc palma! Căci acolo unde este plătică, va fi și crap, iar acolo unde e crap, va fi bucurie! Și dacă la apusul soarelui, în cea de-a doua zi, nici un crap nu se va arăta din ape, strînge iarăși crengi și vreascuri, încălzește conserva de fasole cu cîrnați, aprinde focul, bea și vorbește cu frații tăi! Căci nu uita: ceea ce aștepți nu e cel mai important lucru, ci bucuria dinăuntrul așteptării! Cîntă cu bufnițele, nu înjura țînțarii, ascultă clipocitul apei și caută potecile coioților. Căci va mai trece o noapte și încă una, iar dacă nu vei prinde, malul pe care te afli se va preschimba-n pustie! Iar dacă în a cincea zi, apele se vor deschide și va veni un pește măcar de două kile, bucură-te și mănîncă-l, căci așteptarea ta nu a fost în zadar! Căci stă scris: nu te vei întoarce cu pește, ci cu frații tăi, alături de care ai așteptat. Bucură-te și cîntă! You’ll Never Wait Alone!      

Matei Florian este scriitor.

AMSandu NOU jpg
Păsările par că știu mereu unde să se ducă
Păsările par că știu mereu unde să se ducă. Nu e nimic neclar în zborul lor. E o limpezime care mă emoționează.
p 10 jpg
Muze. Gemüse*
La sat e important ce ai, unde ai, cît ai, de unde ai. Prezența ta este vizibilă celorlalți, iar întrebări care sînt mai mult decît evitate la oraș devin aici punctele principale în funcție de care ești privit.
foto  Daniel Mihăilescu jpg
„O grădină cu deschidere la mare și ocean” – interviu cu scriitoarea Simona POPESCU
Grădina de la țară a bunicilor Ana și Nicolae, magică. Era, mai departe, via, cu strugurii grei, parfumați, după care urmau lanurile de porumb, un labirint verde.
p 12 sus jpg
„Începutul a fost nevoia de evadare în afara cotidianului urban” – interviu cu Mona PETRE, autoarea proiectului „Ierburi uitate”
„Ierburi uitate. Noua bucătărie veche”, apărută toamna trecută la Editura Nemira, este o încununare, după o decadă, a muncii mele de cercetare și experimentări culinare, una dintre manifestările fizice ale acestui efort lung de peste zece ani.
p 13 jpg
O grădină ca o viață. De la ghivecele studențești cu violete de Parma și cactuși la grădina apocalipsei și cea a degetelor verzi
Așa că Grădina Apocalipsei, a cărei creștere am început-o în mod simbolic odată cu intrarea în lockdown-ul din 15 martie 2020, întotdeauna va avea o legătură ascunsă cu o grădină în care am așteptat toată copilăria mea să intru, giardino meraviglioso, grădina misterelor, grădina Bomarzo.
Chantal jpg
„Să nu uităm că toate formele sînt în natură” – interviu cu artista vizuală Chantal QUÉHEN
Grădina face parte dintr-o construcție, o compoziție ca un tablou. Monet a excelat în asta la Giverny. Poate că asta m-a adus la peisaj, dar imaginația mea a dat totul peste cap.
p 14 jpg
Fascinația lucrurilor mici
Într-o notă similară, îmi place să folosesc fotografia de aproape a naturii pentru a urmări viața dincolo de ceea ce vedem în grabă.
Rustic fence (Unsplash) jpg
Trăim într-un multivers aici, pe Pămînt
Bunica mea vorbea cu animalele, iar eu o priveam fascinată, ca pe o mare vrăjitoare, și eram convinsă că și ele o înțelegeau.
p 21 jpg
„Sălbăticia devine un vis de intimitate, siguranță, control și libertate” interviu cu Oana Paula POPA, cercetătoare la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“
Micuții care astăzi stau să ne asculte poveștile cu animale sperăm să se transforme în adulți responsabili, în sufletele cărora au fost sădite, de la vîrste fragede, semințe din care vor rodi respect și dragoste pentru natură.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Omul sfințește locul?
Un loc banal, dar cu oameni calzi, primitori, devine în memorie un loc minunat, la fel cum un loc unde am avut experiențe proaste legate de oamenii de acolo se poate transforma într-un loc detestabil. Totuși, ce înseamnă pînă la urmă spiritul locului?
p 10 sus Martin Heidegger jpg
Locul mîndru, locul relevat, locul primit de la primărie
În arhitectură locul construirii este parte în diferite ecuații de ordine; de la căsuța din Pădurea Neagră la templu, de pildă, la Martin Heidegger, considerat inspiratorul unei întregi direcții din arhitectura contemporană.
p 11 Casa lui Marguerite Duras la Neauphle jpg
Turism ficțional
Oamenii dragi care nu mai sînt devin și ei niște personaje ficționale, ca și locurile în care i-am însoțit.
Oprirea, s  Mandrestii Noi, r n Sangerei, Republica Moldova Bus stop, Mandrestii Noi Village, Sangerei District, Republic of Moldova (50098746828) jpg
O capsulă a viitorului
Dar dacă nu am apucat să cunosc o altă Moldovă decît pe cea din copilăria mea și dacă Moldova copilăriei mele e dată uitării, nu e cumva Moldova din mine un fel de capsulă a timpului?
p 12 sus jpg
Pe teren
Așadar, uneori, locul despre care scrii e vedeta, dar – de cele mai multe ori – locul nu poate fi separat de oameni, de poveștile lor, de viața lor. Se influențează reciproc.
p 13 jpg
Tango
Tangoul a fost și opera exilaților. Iar eu de oamenii aceia mă simt legat mai mult decît de oricare alții, chiar dacă nu am fost niciodată nici în Argentina, nici în Uruguay și încă îmi caut curajul să-mi împlinesc destinul de a merge acolo chiar la căderea cortinei.
Sozopol view jpg
Cum ne-am petrecut vacanța de vară – fragmente de jurnal –
Pînă la Histria nu sîntem cruțați aproape deloc, drumul e dur, pietre mici și ascuțite supun pneurile unui atac permanent, dar, cum-necum, reușim să ajungem.
p 14 jpg
Ghid practic: cum să ajungi acasă
Pariul scrisului a apărut de-abia cînd mi-am zis că e cazul să mă implic cu orașul în care m-am născut.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citiți nimic!
Noua lege a Educației face cititul opțional, un prim pas înainte de a scoate cu totul educația din școală. În locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
„Porții mici și gustoase”
Oamenii vor continua să citească, dar acea lume veche a dispărut. Hîrtia – dispare. Știrile – dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad
Știm ce se citește, ce se caută, ce așteptări au și ne-am însușit și un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mulți citesc literatura străină în original, în special în limba engleză, chiar și atunci cînd au la dispoziție traducerile românești.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educăm, cum ne autoeducăm și cum ne lăsăm astăzi educați pentru a ne forma abilitățile morale de mîine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui să fie scopul acestor lecturi formatoare? Să creeze oameni care să funcționeze moral?

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Înființarea aviației militare în România
România a fost printre primele țări din lume care și-a înzestrat forțele sale armate cu aerostate și avioane.
image
Responsabilitățile date de germani Armatei Române la Stalingrad, mult peste posibilitățile acesteia
Bătălia de la Stalingrad a tensionat relațiile cu aliatul german, cu precădere în urma acuzelor venite dinspre liderii militari cu privire la responsabilitatea trupelor române pentru căderea în încercuire a Armatei 6 germane.
image
Sfârșitul tragic al poetului Dimitrie Bolintineanu
Pe 20 august 1872, Dimitrie Bolintineanu, poet, revoluţionar şi om politic, murea într-un ospiciu din Bucureşti, suferind de o afecţiune psihică, dobândită de pe urma mizeriei şi sărăciei.  Viaţa lui Bolintineanu a stat sub semnul cinstei.