Y2K – sfîrșitul lumii

Publicat în Dilema Veche nr. 858 din 17 - 23 septembrie 2020
Y2K – sfîrșitul lumii jpeg

Vine anul 2000, maică! Vine Sfîrșitul Lumii! Mă întorc de pe teren și, în trenul care mă duce spre casă, o cerșetoare încearcă să mă convingă că vine Sfîrșitul Lumii, așa că ar fi bine să îi dau tot ce am, ca să scap de griji și să îmi asigur un loc în Rai. E jumătatea lui iulie 1997. Hiperinflație, liberalizarea cursului valutar, marea privatizare. Președintele Clinton abia a plecat de la București, după ce ne-a promis că ne va veni și nouă rîndul să intrăm în NATO. Cîndva. Am promovat de la poziția de asistent cercetător, iar salariul lunar mi-a crescut cu echivalentul a trei dolari. Întors la birou, descopăr că Internetul a ajuns și la calculatorul de aici. Mai navigasem pe Internet, de cîteva ori, dar numai pe la alții, fie la Universitate, la Geologie, fie la colegii din Italia. Îmi atrage atenția o știre de pe AOL (America OnLine). Viitorul pare sumbru. De 30 de ani, de cînd calculatoarele au început să fie folosite din ce în ce mai frecvent și în cît mai multe domenii, ordonarea informațiilor din punct de vedere cronologic s-a făcut cu doar două cifre, deceniul și anul. Din anul 2000 ceasul se va da peste cap și va organiza fișierele avînd „00” imediat după „99”. Iar asta va avea efecte necunoscute, rele în orice caz. Autorii textului numesc problema asta Virusul Anului 2000. Am auzit de viruși informatici de mai mulți ani, dar unii erau chiar simpatici, cum era virusul „Jos Iliescu” (atunci cînd apăsai pe J îți scria în text mesajul respectiv). Problema pare logică și oarecum serioasă, nu îi dau însă prea multă atenție. Cîți oare or folosi Internetul? Restul lui 1997 și 1998 trec în zbor. Între timp devin tată, am un program teribil de încărcat, iar România trece prin momente istorice, dar nu foarte fericite.

Începutul anului 1999 are alte probleme: mineriadele (jandarmeriadele?), bombardamentele din Iugoslavia, inflația, salariile mici… Pe de altă parte, mă obișnuiesc din ce în ce mai mult cu Internetul, care are viteze din ce în ce mai mari. Sînt momente cînd transferul de date ajunge chiar și la 100 K pe secundă! Din ce în ce mai mulți prieteni au acces la e-mail și la Internet și unii ajung să aibă Internet și acasă, prin conexiunile de telefon! Durează un pic, dar ești la tine acasă! Iar monitoarele sînt din ce în ce mai mari și au forme frumoase, rotunjite, asemănătoare terminalelor video din filmele SF din anii 1970.

În timpul ăsta, știrile aduc informații diverse și alarmante despre Virusul Anului 2000. Care capătă și un nume: Y2K (prescurtarea de la Year 2000). Apoi, pe un număr mereu în creștere de site-uri de știri de pe Internet, în presa scrisă, la radio și televiziuni sînt din ce în ce mai multe discuții în legătură cu problema Virusului Y2K. Sfîrșitul Lumii nu mai vine cu o ploaie de foc și de pucioasă, ci cu o răsturnare a ordonării fișierelor de calculator, o întoarcere a sensului timpului din punct de vedere digital, cu efecte catastrofale pentru toate activitățile. Din ce în ce mai mulți experți avertizează despre catastrofe aviatice, feroviare, ale centralelor electrice, alimentării cu apă, gaze, despre haos financiar, falimente în masă ale piețelor financiare globale. Efectele posibile sînt descrise minuțios, concluzia e una singură. Dacă nu găsește cineva o soluție, civilizația umană, așa cum e ea la finalul celui de-al doilea mileniu, riscă să se sfîrșească. Nu că în România nu am fi obișnuiți cu lipsa apei, electricității, căldurii (chiar dacă treburile au progresat în anii 1990) sau cu haosul financiar. Dar or ști ceilalți de ce se sperie… Of, chiar vine Anul 2000…

Între timp trece și eclipsa, fără nici un fel de efecte, în afara valului de concerte și petreceri. Și a unei bancnote de plastic (cine a mai văzut așa ceva? or mai apărea și altele?). Eclipsa a venit și a trecut cum s-a întîmplat și cu Cometa Halley, în 1986… Nu au luat pe nimeni cu ele… Pericolul Y2K rămîne însă, și pericolul ca omenirea să rămînă în beznă este din ce în ce mai mare.

Apar și veștile bune. Se pare că un grup de tineri programatori geniali au găsit o soluție prin care toate fișierele existente să aibă calendarul în patru cifre în loc de două. De acum înainte, toate documentele vor avea această codificare, iar asta înseamnă că Sfîrșitul Lumii se amînă cu niște ani. Începe o goană ca toate sistemele digitale existente în lume să fie codificate după noul format. Intrăm în decembrie. Efortul global de a feri omenirea de efectele virusului Y2K continuă și începem să auzim din ce în ce mai multe oficialități spunînd că totul este acum în regulă. Dar așa o fi? Vom vedea pe pielea noastră. Experiența de viață îmi spune că, dacă un oficial îmi spune să stau liniștit, situația e rea de tot. Dar poate la alții nu o fi ca la noi.

Revelion 2000! Sînt cu toată gașca la Club B1 (fostul Cinema „Lira“, la Sebastian, club cu muzică veche și bună, ținut de un fost coleg de facultate). La miezul nopții ieșim pe stradă, începe bombardamentul cu artificii. Șampanie, „La mulți ani!”, îmbrățișări, entuziasm, veselie.  Speranțe pentru noul mileniu. De bine, de rău, i-am prins începutul. Și nici o pană de electricitate. Toate par să funcționeze perfect.

Un prieten ne alertează la loc. Așa o fi la noi, dar noi sîntem oricum cu zeci de ani în urma Vestului. Cît o fi de folosit, de fapt, Internetul în România? Să nu ne bucurăm pînă nu vedem ce e prin Vest. Ce se va petrece la europeni, că spre ei ne îndreptăm. Dacă nu au modificat toate programele? Dacă au rămas sisteme neverificate pînă la capăt? De cîte ori nu am avut teste care au ieșit perfect și au crăpat la final, cînd ar fi trebuit să meargă? Nu mai e mult pînă cînd la Paris, Roma și Bonn va fi miezul nopții… Ne întoarcem la petrecere. Mai aruncăm cîte o privire televizorului care stă aprins, într-un colț. Trece ora 1 și vedem în direct focurile de artificii și din restul Europei… Ce bine! Dacă nici acolo nu s-a întîmplat nimic, atunci e bine. De data asta am scăpat. Iar pînă în anul 9999 va mai trece ceva vreme…

Adrian Stănică este jurnalist de știință și director al institutului de Geologie și Geoecologie Marină.

Foto: wikimedia commons

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
„Nu ne mai facem bine”
Și eu am propria mea curiozitate, așa că încerc să aflu ce s-a schimbat aici, din perspectiva lor, este una dintre principalele teme de discuție.
p 10 jpg
România era țara mea bună, dar vitregă
Astăzi consider că România e țara în care mă pot întoarce cînd doresc, e „cartierul vecin”.
Palatul Culturii Iasi   Aerial jpg
Iași, mon amour contrarié
Iașiul îmi pare un cameleon. Apar întruna terase noi și e tonifiant. Vara asta am mîncat într-un gastrobar cu specific andaluz, cu o veselă aleasă cu gust, cu prețuri rezonabile și porții mărișoare.
640px Parliament 704254 jpg
Stai, cum adică avem o imagine bunicică la Bruxelles?!
Dar cum adică „nu creăm probleme” la Bruxelles, dacă în România sînt atîtea probleme? E simplu, grijile Bruxelles-ului sînt altele decît ale noastre.
p 12 WC jpg
Cum văd eu România? După 15 ani și de la 3.500 de kilometri distanță?
În cele cîteva limbi de circulație pe care le înțeleg, nu găsesc un sinonim în valoare absolută al cuvîntului „omenie”. Poate în el rezidă, totuși, logica speranței.
Bjc cv cs foto 089 jpg
Secretul stă la primărie
În România, m-am ocupat, vrînd-nevrînd, cu colecționarea de faze și impresii, să le spun ilustrate.
p 13 sus jpg
Cînd trăiești între aici și acolo
Am început, timid, să ies în afara granițelor, întrebîndu-mă deseori cum ar fi viața mea în altă parte, în momentul în care nimic nu mă mai reținea în România.
Page 428 Captured Romanians transported away (12239755986) jpg
Trei neîntoarceri
România are acum un chip ponosit, în tușe de gri și negru. Dar e OK pentru că e o Românie exterioară, din afara ta, e un context din care ai scăpat. High five.
Romania Parliament at night jpg
Sedarea românilor
n reacție, nu puțini români refuză calmarea și emigrează, seduși de melodia sirenelor potrivit cărora „în România, asta e!”, totul a „rămas la fel”.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Tribunalul Poporului
Vedem asta în fiecare zi: nimic din ceea ce se postează nu rămîne necorectat, necontestat, nejudecat, nesancționat. Mai devreme sau mai tîrziu – ca să fac o parafrază – fiecare are parte de cincisprezece minute de judecată publică.
p 10 jpg
Critica publică în online: virtuți și vicii
Am observat, de asemenea, și cum platometre digitale au fost utilizate pentru a instiga la ură, dispreț și sexism, pentru a delegitima această mișcare și a decredibiliza victimele violenței de gen.
p 11 Ostrakon WC jpg
Ostracizarea online ca dilemă liberală
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de pericolul pe care apelul la ostracizarea online îl deschide, ținînd cont de stimulentele pe care viața în mediul online ni le oferă în conjuncție cu impactul pe care emoțiile morale îl au la adresa modului în care interacționăm cu ceilalți
640px The Two Gossips (Les Deux Commères) MET DP808826 jpg
Gura satului global
Gura satului global nu este diferită de gura satului tradițional decît prin instrumentele sale.
640px Cyber bullying 122156 960 720 jpg
Cel fără de păcat – o sursă idiopatică?
Realitatea socială poate fi remarcabilă datorită ansamblului de creiere umane adunate pentru a influența evoluția societății în bine, și aici avem nevoie de etică – în lipsa acesteia, realitatea se poate transforma în factori și actori sociali maligni.
John George Brown The Bully of the Neighborhood jpg
Și cu copiii ce facem? Intruziune, expunere, violență, anulare
Spațiul virtual a căpătat dimensiuni tot mai mari în viața copiilor, marea lor majoritate preferînd o interacțiune mediată de un dispozitiv uneia reale.
p 14 sus jpg
J’accuse! Indignarea morală și ostracizarea digitală
Nu e mare lucru să ne gîndim mai mult înainte de a (re)acționa, cum nu e nici prea mare efortul de a încerca să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, dincolo de interesele noastre imediate.
p 21 jpg
Linșajul contemporan
Strămoșii noștri nu aveau lideri, judecători sau poliție, dar aveau mijloace pentru a răspunde celor care încălcau normele sociale de a respecta autonomia celorlalți sau de a contribui în mod echitabil la bunăstarea socială
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce rol mai au valorile?
Am aflat că valorile sînt cele care ne dau un sens, iar acest lucru ne face să fim perseverenți și să depășim obstacolele.
p 10 sus jpg
Dihotomia fapte/valori a fost greşit înţeleasă
Valorile sînt ingredientele indispensabile ale realităţii sociale.
Elevi jpg
StateLibQld 2 198959 Planting a tree for Arbor Day at Ban Ban Springs State School, 1920 jpg
Tot ceea ce vreau să fiu
„Prietenia înseamnă să împarți punga de chips-uri cu celălalt.”
p 12 sus jpg
Mesajul corect
Într-o clinică de toxicomani e barometrul cel mai fidel al suferinței unei societăți.
640px Islamic   Garden Scene   1987 360 4   Art Institute of Chicago jpg
Valori, virtuți, viață în islam
Societățile musulmane sînt puternic condiționate de tradiții.
Social Media and Technology jpg
Social media și tribalizarea valorică
Viața noastră socială nu arată întotdeauna precum fluxul nostru de pe rețelele sociale.

Adevarul.ro

soldati rusi in ucraina FOTO ZDF
Mărturia unui rus care a scăpat din încercuirea ucrainenilor: Lunetiștii noștri aveau puști din 1939
Rușii sunt trimiși să lupte pe frontul din Ucraina fără să fie pregătiți militar, fără veste antiglonț, fără hrană și cu arme vechi, conform unui militar.
Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
Volodimir Zelenski salută sprijinul Indiei pentru Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o discuție telefonică cu premierul indian Narendra Modi căruia i-a mulțumit pentru sprijinul acordat Ucrainei.
USS Gerald R  Ford (CVN 78) underway on 8 April 2017 jpg
SUA au lansat primul portavion din clasa Ford, cel mai mare și scump din lume VIDEO
USS Gerald R Ford, cel mai avansat portavion al SUA, a plecat luni în prima sa călătorie în Oceanul Atlantic, unde va efectua exerciții, având la bord un grup de luptă NATO.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.