Weltanschauung cu closet

Publicat în Dilema Veche nr. 196 din 10 Noi 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

- numai în caz de nevoie - Colega mea din Italia dorise să meargă la toaletă, drept care se îndreptase spre frumoasa baie cu faianţă şi apă curentă din fundul coridorului. Stăpîna casei a luat-o însă de braţ şi a condus-o la vechiul closet din fundul curţii. Apoi i-a explicat, candidă, că baia aceea, din casa cea nouă cu zece camere, foloseşte "doar în caz de nevoie"... Este o stare tipică de "tranziţie". Căci şi closetul are tranziţiile sale! "Pe vremuri" era altfel, era mai simplu, căci exista doar closetul din fundul curţii - de care, iată, celor de la ţară nu prea le vine să se despartă. Lucru explicabil, şi nu ridicol, aşa cum poate părea la prima vedere. Lucru dificil, de asemenea, căci înseamnă a se despărţi total, nici mai mult, nici mai puţin decît de un Weltanschauung. Nimic nu există la întîmplare în gospodăria ţărănească, totul are un rost, care se trage la rîndul său dintr-o rînduială. Aşa şi cu closetul: a fost rînduit ca sacrul să fie despărţit de profan, iar curatul, de murdar. Toate culturile tradiţionale au oroare de ceea ce Mary Douglas numeşte "poluare simbolică". Aşa şi ţăranul român, care nu poate accepta să întineze spaţiul curat al casei prin apropierea unui spaţiu murdar al excrementelor. De aceea closetul trebuie să fie cît mai departe de casă, iar activităţile legate de el nu pot să aibă loc decît în afara casei, în spaţiul periferic al murdăriei. De unde şi ambiguitatea "modernizării": ne construim baie şi WC în casă, dar le ţinem "curate"! Closetul face deci parte din această geografie simbolică a curatului şi murdarului, dintr-o viziune despre "curat" care nu are prea mult de a face nici cu igiena, nici cu confortul - preocupări şi norme dintr-o altă lume. Din această perspectivă, nu te speli, ci te primeneşti. Iar descîntecele te lasă curat şi luminat, ca argintul strecurat... În această lume, nici murdăria nu era gunoiul nostru de astăzi. Ea îşi avea locul ei rezervat şi nu trebuia să dispară neapărat în tomberoane şi maşini de salubrizare, pentru a fi ascunsă undeva departe. De aceea o mai găsim şi astăzi la periferia caselor noastre urbane, adică pe străzile oraşelor patriei în tranziţie...

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

foc avion united airlines foto x
Panică la bordul unui avion United Airlines, după ce unul dintre motoare a luat foc în zbor: „Mami, mi-e frică!”
Momentul de groază a fost surprins de unul dintre pasageri, care a filmat flăcările uriașe izbucnite în timpul zborului, dar și reacțiile speriate ale pasagerilor.
Bernadette Szocs   FOTO Facebook FRTM jpg
Bătrân la urnele de vot Foto Arhiva Adevărul
De la KGB la TikTok: vechile metode ale propagandei ruse în era digitală
La fiecare campanie electorală, în special atunci când miza este funcția prezidențială, sau mai ales atunci, societatea românească este expusă la o presiune informațională uriașă.
image png
Un băiat a fost de echipe de intervenție, după ce a căzut cu bicicleta pe un traseu montan din Baia Mare. Copilul are mai multe traumatisme
Un băiat de 14 ani a fost salvat de echipajele de intervenție, după ce a suferit un accident pe un traseu montan din apropierea municipiului Baia Mare
gara busteni jpg
Trenul de la munte „fără naș”. Ce a putut să pățească un șef de tren CFR în gara Bușteni
Un incident neobișnuit a avut loc miercuri după-amiază pe una dintre cele mai aglomerate rute feroviare din România, Valea Prahovei.
dana rogoz colaj instagram jpg
Un Paște trist pentru Dana Rogoz. Dramele care i-au marcat viața: „Au rămas întrebări nerostite”
Sărbătorile Pascale vin mereu cu o umbră de amintiri neplăcute pentru Dana Rogoz, o actriță îndrăgită de public. Vedeta a povestit recent ce anume i-a marcat copilăria. Cât de greu i-a fost ei să treacă peste traumele din copilărie?
noria 1750909 1280 jpg
Cele mai frumoase locuri aproape de România unde poți face plajă de Paște și 1 Mai: „Am dat de 3 ori mai puțin decât ar fi dat la Mamaia”
Primăvara capricioasă din România, cu ploi dese și temperaturi instabile, îi determină pe tot mai mulți români să-și caute soarele în alte părți – dar nu foarte departe.
image png
Zăpadă de un metru într-una dintre cele mai populare stațiuni din Europa. Turiștii, sfătuiți să-și amâne vacanțele de Paște
Ninsorile abundente căzute joi în Alpii elvețieni și francezi au provocat perturbări semnificative, atât pentru turiști, cât și pentru localnici. În stațiunea Zermatt, una dintre cele mai populare destinații de schi din Elveția,
phoenix ikner autor atac florida FOTO Instagram
Autorul atacului sângeros de la universitatea din Florida este fiul unui ajutor de șerif. Furase arma de la mama lui
Un fiu de adjunct de șerif a ucis două persoane și a rănit alte patru la Universitatea de Stat din Florida (FSU) joi, înainte ca poliția să-l împuște și să-l ducă la spital, au anunțat autoritățile.