Vorba filozofului Almăşan

Publicat în Dilema Veche nr. 627 din 25 februarie - 2 martie 2016
Vorba filozofului Almăşan jpeg

Care e, mă rog, vorba cu pricina? Şi cine e, mă rog, filozoful Almăşan? Mai sondaţi, mai încercaţi. Tot nimic? În regulă. Să tot fie cincisprezece ani de cînd Radu Almăşan (eheee, păi vedeţi?) prelua „Pepita de Mallorca“ de la Los Paraguayos, o trecea în portofoliul lui Bosquito, renunţa la „de Mallorca“, lipea nişte versuri în română şi ieşea pe piaţă cu o piesă care cucerea barurile, discotecile, cluburile şi plajele. Ei bine, chiar acolo, în plin vîrtej latino, după o strofă însiropată de iubirea lui pentru ea, refrenul propunea reţeta de viaţă în care mulţi s-au grăbit să desluşească o mantră a succesului. Ia să vedem, acum vă amintiţi? Hai, uşurel. „Ai ai ai, / Dă-i-nainte cu tupeu, / Ai ai ai / Şi-ai să vezi că nu e greu.“

De unde să ştie bietul filozof Almăşan că vorba lui avea să facă o asemenea carieră? Cum să-i dea prin cap că îndemnul lui la temeritate amoroasă urma să se transforme în scurtătură pentru toţi cei care cred că legea e făcută ca să ai ce să încalci şi că tupeul ţine loc de talent, valoare şi vocaţie?

Dicţionarul defineşte tupeul ca pe o „îndrăzneală sau cutezanţă care întrece limita cuvenită“. Dar tocmai aici e clenciul. Şi tot aici, locul unde dicţionarul şi viaţa reală intră în dezacord. Asta fiindcă filozofia tupeistului suspendă noţiunea de „limită cuvenită“, ba chiar şi pe aceea de „limită“. Formula lui de aşezare în viaţă este anything goes. „E permis orice“, se îmbărbătează tupeistul. „Sigur, poate nu pentru alţii, dar eu nu sînt alţii, eu sînt eu.“

Fiecare avarie caracterială din categoria tupeului are nevoie de un potenţator, de un element care s-o pună în valoare. Potenţatorul tupeului e sfidarea. Iar prima consecinţă a sfidării e perplexitatea. Prin ceea ce face şi prin felul cum o face (adică prin conţinut şi stilistică), tupeistul te obligă să te freci la ochi şi să te minunezi, cu voce tare sau în gînd: Nu se poate! Nu se poate să intri cu jeep-ul pe plajă şi să-l opreşti la doi metri de apă, fiindcă aşa vrea mimoza de pe locul din dreapta. Ei, aş! Cum să nu se poată? Ia uitaţi-vă la măndel. Nu se poate să dublezi coloana de maşini care stau ca proastele la barieră şi să te înfigi în faţă. Poftim? Mai gîndiţi-vă. Nu se poate să faci poze cu mireasa sub Arcul de Triumf. S-o credeţi voi, fraierilor care sînteţi fraieri. Nu se poate să treci de la Nicolae Ceauşescu la Corneliu Coposu fără să-ţi crape tencuiala obrazului. Hm, hai că aveţi haz. Citiţi mai sus, dacă aţi uitat vorba filozofului Almăşan: „Dă-i-nainte cu tupeu / Şi-ai să vezi că nu e greu.“

Tupeul şi sfidarea s-au deprins să acţioneze împreună. Iar complicitatea lor s-a infiltrat atît de adînc şi de intim în fibra vieţii, încît s-ar putea ca la un moment dat să ne pierdem puterea de-a ne scandaliza. Abia asta ar fi abdicarea odioasă şi fatală. Cînd nu mai fluturi stindardul indignării, cînd îţi spui că n-are rost şi că EI o să se poarte la fel indiferent de reacţia ta, se cheamă că le oferi victoria pe tavă, cu fundiţă roşie. Fiindcă EI exact asta vor: să te blazezi, să ţi se tocească reflexele, să devii un analfabet etic, să ţi se atrofieze nervul revoltei.

Din fericire, strada şi opinia publică încă au putere de ripostă la tupeu (nu de fiecare dată, mais passons). Din păcate, legiuitorii aşteaptă cravaşa opiniei publice în loc să schimbe singuri legile strîmbe sau generoase în alibiuri. Cazul Bogdan Gigină e doar unul dintre exemplele de tupeu cu urmări funeste. Faptul că un demnitar (atenţie, nu neapărat un om în care locuieşte demnitatea) îşi tocmeşte coloană oficială ca să meargă la pensat sau la cîrciumă e posibil doar într-o ţară care îşi rătăceşte reperele. O ţară care, vorba ziaristului Andrei Crăciun, se înzăpezeşte, deşi e bananieră.

A existat combinaţia de tupeu şi sfidare şi înainte de decembrie 1989? Din plin. Nu uitaţi că Nicolae Ceauşescu, alias Dunărea Gîndirii, alias Geniul Carpaţilor, alias Noul Pericle, şi-a obligat cetăţenii să-l adore public fiindcă le luase curentul, căldura, mîncarea, cărţile şi dreptul de-a pleca. Nu uitaţi că Elena Ceauşescu-Codoi, în calitatea ei de „strălucit om de ştiinţă şi savant de renume mondial“, a prezidat peste Academia Română, unde a fost parteneră de idei cu Horia Hulubei, Şerban Ţiţeica, Grigore Moisil şi Henri Coandă. Ceva-ceva din această voluptate a imposturii s‑o fi transmis prin ani, cîtă vreme atîţia delincvenţi de astăzi descoperă fascinaţi autorlîcul după ce n-au trecut nici măcar prin Capra cu trei iezi. Chiar aşa, nu despre tupeu e vorba în primă instanţă în lotul scriitorimii penale din ultimii ani? Ba da. Iar cînd nişte oameni care n-au citit o carte într-un deceniu scriu cinci cărţi în patru luni (în condiţii de detenţie), o observăm din nou pe prietena fidelă a tupeului: sfidarea. Căci sfidare e, nu altceva, să găseşti numele lui Cristian Borcea („Decît să fac un liceu, mai bine fac bani“) şi George Becali („Eu nu citesc, că-mi lăcrimează ochii, m-ai înţeles?“) înflorind impudic pe coperţi de carte. Sfidare e să te comporţi ca Stelian Brezeanu şi să girezi, de la înălţimea catedrei tale, o mizerie. Sfidare e, judecător fiind, să eliberezi un deţinut înainte de termen pentru că, pe durata detenţiei, a plagiat. Adică a furat.

Dac-ai fi ştiut toate astea, Radu Almăşan, nu-i aşa că te-ai fi orientat spre „Cielito lindo“? Spune-mi că da, te rog, spune‑mi că da.

­

Radu Paraschivescu este scriitor, jurnalist şi traducător.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.