Voluntariatul prinde volum în România

Ana-Maria GRĂDINARIU
Publicat în Dilema Veche nr. 602 din 27 august - 2 septembrie 2015
Voluntariatul prinde volum în România jpeg

Voluntariatul, în adevăratul sens al cuvîntului, este „o mişcare“ în continuă expansiune de 25 de ani deja. Zic „voluntariat în adevăratul sens al cuvîntului“ pentru că, cel puţin la nivel social şi teoretic, acesta nu mai este considerat acelaşi lucru cu „munca patriotică“ de dinainte de Revoluţia din 1989. Schimbarea de percepţie a început, în schimb, mai tîrziu, şi poate că încă facem demersuri în acest sens şi în anul 2015. Un sprijin în schimbarea acestei percepţii este însuşi faptul că România are o lege a voluntariatului din anul 2001, aceasta suferind, în decursul anilor, mai multe modificări menite să vină în ajutorul organizaţiilor neguvernamentale şi al voluntarilor. Necesitatea unei legi a voluntariatului şi reglementarea sectorului în România au apărut, în principal, pentru a evita exploatarea resurselor umane care erau implicate de multe ori cu responsabilităţi şi expertiză de angajaţi, fără însă a fi remunerate. O altă nevoie pe care o lege a voluntariatului a suplinit-o şi o face şi în prezent este aceea de conştientizare a faptului că atît organizaţiile care implică voluntari, cît şi voluntarii au drepturi şi responsabilităţi ce trebuie apărate şi, respectiv, respectate. 

În prezent, România are o lege a voluntariatului „în cea mai bună formă“, concepţie general acceptată de sectorul neguvernamental. Legea voluntariatului 78/2014 (documentele de suport pentru aplicarea acesteia se găsesc pe

) are specificaţii clare cu privire la obligativitatea contractului de voluntariat şi a fişei voluntarului, vîrsta voluntarilor (care nu trebuie să fie mai mică de 15 ani), un instructaj SSM (Securitate şi Sănătate în Muncă) obligatoriu pentru voluntari şi nu numai pentru angajaţi. Nu în ultimul rînd, România se poate mîndri cu prima lege din spaţiul european care vizează ca voluntariatul să fie recunoscut ca experienţă profesională (dacă este efectuat prin activităţi în domeniul studiilor urmate) şi care prevede obligativitatea unui certificat de voluntariat eliberat în urma stagiului efectuat. Legea voluntariatului 78/2014 a creat contextul ca Federaţia VOLUM să facă demersuri pentru implementarea primului sistem naţional de recunoaştere a competenţelor şi abilităţilor dobîndite prin voluntariat din România, aşa încît, în prezent, luna august este luna în care se finalizează procesul de pilotare al certificatului de voluntariat (kit-ul de pilotare al certificatului de voluntariat şi mai multe informaţii se pot găsi pe

), proces în care s-au înscris 125 de organizaţii. De reţinut este faptul că eliberarea unui astfel de certificat de către organizaţiile neguvernamentale presupune ca acestea să conştientizeze importanţa unui coordonator de voluntari, a unui sistem de management al acestora şi importanţa recrutării lor doar în momentul în care au programe şi activităţi în care să fie implicaţi. Ne lovim adesea de situaţii în care percepţia organizaţiilor despre voluntari este aceea de „executanţi ai activităţii“ şi nu de membri ai echipei organizaţiei fără de care multe iniţiative nici nu ar prinde culoare. 

Voluntarii sînt aceia despre care se spune că sînt de nepreţuit şi care îşi rup din timpul lor pentru a face o schimbare, a da ceva înapoi în comunitate, fără a dori ceva în schimb, poate nici măcar un certificat de voluntariat. Ne lovim adesea de situaţii în care organizaţiile nu îşi dau seama de faptul că, prin activităţile în care se implică, voluntarii sînt într-un proces de învăţare, de dezvoltare, care uneori este conştientizat de către aceştia; iar alteori (de cele mai multe ori) este nevoie de sprijinul coordonatorului în identificarea rezultatelor învăţării lui, identificarea activităţii care îl motivează pe acesta, tocmai pentru a-i da responsabilităţi bazate şi pe nevoile lui, nu doar pe cele ale organizaţiei. Lucrurile acestea se schimbă, din fericire, pas cu pas, şi descopăr oameni care spun despre rolul de coordonator de voluntari că este cel mai frumos rol pe care l-ar putea avea. 

Eurobarometrul 75.2 „Voluntariat şi solidaritate intergeneraţională“ realizat în 2011 cu ocazia Anului European al Voluntariatului 2011 –

– arată că 16% din români, adică aproximativ 4.000.000 de locuitori, se implică în activităţi de voluntariat, în timp de olandezii participă la astfel de activităţi în proporţie de 57%, danezii în proporţie de 43%, iar în Austria implicarea ajunge la 39%. În Norvegia, 80% din populaţie ia parte la activităţi comunitare, acestea incluzînd voluntariatul. 

În România, sistemul de recunoaştere a competenţelor dobîndite prin voluntariat este unul inspirat din cele cinci modele europene de astfel de sisteme (Slovacia, Olanda, Franţa, Scoţia şi Croaţia), adaptate la contextul socio-economic românesc, în vederea implementării legii voluntariatului 78/2014. De asemenea, într-un demers de o aşa amploare e foarte important să nu uităm că instituţiile statului au şi ele un rol important şi că, dacă vrem să creştem mişcarea de voluntariat şi să o şi profesionalizăm, e important să avem şi susţinerea lor. Prin urmare, Federaţia VOLUM a implicat în acest proces şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vîrstnice, Autoritatea Naţională de Calificări, Ministerul Educaţiei Naţionale, experţi EQVET, Ministerul Tineretului şi Sportului, ANPCDEFP, Universitatea Bucureşti.

Ca urmare a acestor demersuri, în luna septembrie 2015, Federaţia VOLUM va lansa o platformă care va veni în sprijinul mişcării de voluntariat şi care, pentru început, va avea două componente principale: „matching“ între cererea şi oferta de voluntariat la nivel naţional şi eliberare de certificate de voluntariat. În luna februarie a anului 2016, la cele două componente se va adăuga şi o a treia, şi anume Registrul Naţional al Voluntarilor, un soft instrument pentru eficientizarea şi profesionalizarea efortului coordonatorilor de voluntari. Toate vor fi reunite sub umbrela platformei cu numele

.

În România există, în acest moment, peste 70.000 de asociaţii, fundaţii, federaţii şi sindicate înregistrate la Ministerul Justiţiei. Dintre acestea, aproximativ 35.000 desfăşoară anual activităţi şi sînt organizaţii funcţionale. Estimăm că aproximativ 20.000 de organizaţii din România mobilizează voluntari în activităţile lor. Totuşi, principala problemă rămîne lipsa unor studii care să dovedească valoarea voluntariatului în viaţa individului, a organizaţiei şi a societăţii în ansamblul ei şi tocmai de aceea VOLUM este în proces de a pune bazele unui Registru Naţional al Voluntarilor ce va avea şi componenta de emitere de rapoarte şi statistici la nivel naţional. Platforma

îşi doreşte să reunească sub umbrela ei cît mai multe dintre asociaţiile active din România, iar următorii doi ani vor fi bogaţi în eforturi în acest sens. 

Sînt multe de spus despre voluntariat şi sînt multe încă de făcut pentru a-l aduce la potenţialul său real, dar cred că România este pe drumul cel bun în acest demers. 

Ana-Maria Grădinariu este coordonator de programe la Federaţia VOLUM. 

Foto: wikimedia commons

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Oradea – mai ambițioși ca de obicei
Marile drame prin care ne trece destinul, fie el personal sau colectiv, nu pot fi înțelese și nici respectate dacă uităm că tragedia merge de braț cu comedia prin lumea oamenilor.
Daniel David jpg
Oricine poate să aibă umor
În ţările cu colectivism puternic şi concentrare a puterii, cum este țara noastră, umorul bine reprezentat este cel legat de autoironie.
Adriana Babeti jpg
Să rîzi? Să plîngi? Despre rîsu’-plînsu’ lumii noastre
Rîsul poate fi socotit drept un fel de soluţie terapeutică pentru a ieşi din marile şi micile nevroze ori din complexe (de inferioritate sau de superioritate).
Marcel Iures, Sever Voinescu, George Banu jpg
Caragiale cel lucid, Creangă cel afectuos
După spectacole, pe scena frumosului Teatru „Regina Maria“ din Oradea au urcat dnii George Banu și Marcel Iureș pentru a discuta despre umorul celor doi clasici.
1024px David   The Death of SocratesFXD jpg
Socrate a fost o pisică
„Toate pisicile sînt muritoare. Socrate e muritor. Deci Socrate e pisică”.
p 1 jpg
Ce înseamnă rîsul?
Nu există comic în afara a ceea ce este cu adevărat omenesc.
Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID 19, învățare online jpeg
Educația între două crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educație, un adevărat cataclism care a scos la iveală, fără cosmetizare, situația dramatică a educației.
E cool să postești jpeg
Starea firească a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat relațiile de încredere, ci, mai nou, și războiul din Ucraina, dezbinarea ideologică împărțind lumea în două tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesară, dar dificilă „înrădăcinare“ democratică
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democrației.
p 1 jpg
E normal să fim normali?
Tinerilor de azi trebuie să le spunem „Zîmbiți – mîine va fi mai rău!“.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomică
Viața socială nu înseamnă doar armonie perfectă, iar rolul solidarității nu este de a suprima competiția, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea să meargă la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educației
Închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.
Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?