Visul unei vacanțe de vară

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

Prima dată cînd am înțeles că standardele mele pentru o vacanță perfectă sînt anacronice a fost atunci cînd am primit un mesaj publicitar de la o firmă care îmi promitea o „vacanță instagramabilă”: o vacanță, deci, care nu avea ca scop ultim, esențial, relaxarea mea, ci admirația, invidia, gura căscată a celorlalți, a eventualilor consumatori de Instagram. 

De atunci, lucrurile în privința zilelor de relaxare s-au clarificat, standardizat: nu devin eveniment, nu se conturează ca un moment special în viața familiei decît dacă sînt certificate de like-uri, urări de concediu plăcut și cîte un „wow” ici-colo. Acest tip de validare face parte dintr-un larg mecanism prin care un subiect atît de simplu și de personal, precum este sau ar trebui să fie vacanța, devine unul foarte complicat. Vacanța ar trebui să fie o alegere personală, în acord cu cele mai intime nevoi, și mai puțin o preluare de rețetă, vîndută de agenții, influencer-i, psihologi, colegi etc. „Bagajul” unui astfel de proiect ar trebui să fie unul la îndemînă, nu îngreunat de iluzii sau aspirații prefabricate. Dar să nu anticipăm. 

S-o luăm cu începutul: care sînt premisele pe care le are tot omul în cap, omul modern sau cel de acum o sută de ani, atunci cînd se gîndește la vacanță. Care sînt stările, emoțiile, circumstanțele care conturează un concediu reușit: distanță față de responsabilitățile profesionale și față de cele casnice; odihnă (fie ea și prin mișcare); anxietate scăzută spre zero, asta însemnînd că locul în care ne petrecem vacanța este unul pe care îl controlăm, care oferă cît mai puține surprize neplăcute și cît mai puține necunoscute iritante; pauză în obligațiile sociale și relaxare, multă relaxare. 

Lucrurile se complică atunci cînd ai de planificat un astfel de moment pentru o familie întreagă, fiecare cu dorințele, nevoile, vîrstele, visurile, sursele de distracție proprii. Și, mai ales, așteptările fiecăruia. Toate acestea pun presiune pe fiecare pas făcut pînă la momentul incursiunii în vacanța propriu-zisă. Să începem cu ultimele: cu așteptările. Ei bine, așteptările privind vacanța sînt un „bagaj” mai greu de ambalat și de gestionat decît s-ar crede la prima vedere. Căci ele sînt cele care provoacă, necontrolat, dorințe, vise, surse de distracții, care să acopere, miraculos, un an întreg de oboseli, griji, sarcini de serviciu presante, stres. Așteptările sînt multe, alimentate de tot felul de emoții, investiții, promisiuni. Un an întreg muncești și economisești pentru vacanță (tu și întreaga familie). Economisești bani, momente de distracție curente, frugale, plăceri minore sau majore. Le pui deoparte, în stand-by, pentru marele moment al Vacanței, la care visezi cu ochii deschiși. Și visezi să faci de toate, în doar zece zile. 

Lucrurile se complică și mai mult din cauza tentațiilor produse de reclame, povești spuse de prieteni, poze care stîrnesc imaginația și înfierbîntă mintea, scenarii abracadabrante propuse de influencer-i sau vedete TV. Uiți de tine și de nevoile tale reale, de bucuriile tale simple și de tihna la care rîvnești, și te lași contaminat de bucuria altora, reală sau „instagramată”.

Presiunea e mare: cum să spui unei Românii care, în vacanța de vară, pare jumătate plecată în Grecia și cealaltă jumătate pe litoralul bulgaro-românesc că pleci în concediu la Buzău, la o mătușă care are grădină pe marginea rîului?! E greu, deși acolo te simți bine, e răcoare și liniște, copiii sînt fericiți că se joacă cu mama și cu tata, nu numai de-a mama și de-a tata, ai răgaz pentru lenevit sau pentru plimbări, iar mătușa gătește excepțional. 

Și dacă reușești să treci de toate complicațiile de mai sus, vine, totuși, lovitura de grație, și anume, punerea în practică a vacanței: selecția locului, rezervarea lui, răzgîndirea unuia sau a altuia din familie, evenimente neprevăzute care te împiedică să ajungi la destinație, avioane întîrziate, servicii proaste sau inutile, prețuri  neașteptate, aglomerație, greve, furtuni, incendii pe care pînă mai ieri nu le luai în calcul. Adunînd la un loc toate cele de mai sus, pare că valiza de vacanță devine, în zilele noastre, din ce în ce mai greu de compus, de personalizat, de umplut cu nevoi reale, și nu cu așteptări prefabricate. 

Există, de mult timp, pe piața corporatistă un concept la modă: work-life balance. Adică obiectivul de a păstra un echilibru între viața personală și muncă. Numai că așa cum e formulat conceptul, s-ar zice că acolo unde e viață nu e muncă, și unde e muncă nu e viață. Ești invitat, cu alte cuvinte, să te suspenzi, în fiecare zi, între 9 și 5, 11 luni pe an, ca să redevii tu însuți doar în luna de vacanță. Și să fii fericit, cu sistemă, într-o stațiune. 

Un filozof autohton, întrebat despre felul în care ar fi bine să ne raportăm la fericire, a răspuns astfel: trebuie să privești fericirea cu coada ochiului, așa cum privești în marginea stelei de pe cer, dacă vrei să-i percepi strălucirea. Dacă pleci în vacanță cu gîndul de a fi fericit acolo, dacă îți imaginezi că un pat onorabil de hotel sau o plajă de lux pot acoperi iritări, nefericiri, oboseli, tristeți sau eșecuri, dacă crezi că trebuie să-ți pui viața în suspensie, 11 luni pe an, ca să devii tu însuți, într-o vacanță, ești în pragul nefericirii... Pînă la urmă, e mai înțelept să-ți trăiești vacanța cu simpla exigență a unui răgaz.

Maria Iordănescu este psiholog.

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.