Visul unei vacanțe de vară

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

Prima dată cînd am înțeles că standardele mele pentru o vacanță perfectă sînt anacronice a fost atunci cînd am primit un mesaj publicitar de la o firmă care îmi promitea o „vacanță instagramabilă”: o vacanță, deci, care nu avea ca scop ultim, esențial, relaxarea mea, ci admirația, invidia, gura căscată a celorlalți, a eventualilor consumatori de Instagram. 

De atunci, lucrurile în privința zilelor de relaxare s-au clarificat, standardizat: nu devin eveniment, nu se conturează ca un moment special în viața familiei decît dacă sînt certificate de like-uri, urări de concediu plăcut și cîte un „wow” ici-colo. Acest tip de validare face parte dintr-un larg mecanism prin care un subiect atît de simplu și de personal, precum este sau ar trebui să fie vacanța, devine unul foarte complicat. Vacanța ar trebui să fie o alegere personală, în acord cu cele mai intime nevoi, și mai puțin o preluare de rețetă, vîndută de agenții, influencer-i, psihologi, colegi etc. „Bagajul” unui astfel de proiect ar trebui să fie unul la îndemînă, nu îngreunat de iluzii sau aspirații prefabricate. Dar să nu anticipăm. 

S-o luăm cu începutul: care sînt premisele pe care le are tot omul în cap, omul modern sau cel de acum o sută de ani, atunci cînd se gîndește la vacanță. Care sînt stările, emoțiile, circumstanțele care conturează un concediu reușit: distanță față de responsabilitățile profesionale și față de cele casnice; odihnă (fie ea și prin mișcare); anxietate scăzută spre zero, asta însemnînd că locul în care ne petrecem vacanța este unul pe care îl controlăm, care oferă cît mai puține surprize neplăcute și cît mai puține necunoscute iritante; pauză în obligațiile sociale și relaxare, multă relaxare. 

Lucrurile se complică atunci cînd ai de planificat un astfel de moment pentru o familie întreagă, fiecare cu dorințele, nevoile, vîrstele, visurile, sursele de distracție proprii. Și, mai ales, așteptările fiecăruia. Toate acestea pun presiune pe fiecare pas făcut pînă la momentul incursiunii în vacanța propriu-zisă. Să începem cu ultimele: cu așteptările. Ei bine, așteptările privind vacanța sînt un „bagaj” mai greu de ambalat și de gestionat decît s-ar crede la prima vedere. Căci ele sînt cele care provoacă, necontrolat, dorințe, vise, surse de distracții, care să acopere, miraculos, un an întreg de oboseli, griji, sarcini de serviciu presante, stres. Așteptările sînt multe, alimentate de tot felul de emoții, investiții, promisiuni. Un an întreg muncești și economisești pentru vacanță (tu și întreaga familie). Economisești bani, momente de distracție curente, frugale, plăceri minore sau majore. Le pui deoparte, în stand-by, pentru marele moment al Vacanței, la care visezi cu ochii deschiși. Și visezi să faci de toate, în doar zece zile. 

Lucrurile se complică și mai mult din cauza tentațiilor produse de reclame, povești spuse de prieteni, poze care stîrnesc imaginația și înfierbîntă mintea, scenarii abracadabrante propuse de influencer-i sau vedete TV. Uiți de tine și de nevoile tale reale, de bucuriile tale simple și de tihna la care rîvnești, și te lași contaminat de bucuria altora, reală sau „instagramată”.

Presiunea e mare: cum să spui unei Românii care, în vacanța de vară, pare jumătate plecată în Grecia și cealaltă jumătate pe litoralul bulgaro-românesc că pleci în concediu la Buzău, la o mătușă care are grădină pe marginea rîului?! E greu, deși acolo te simți bine, e răcoare și liniște, copiii sînt fericiți că se joacă cu mama și cu tata, nu numai de-a mama și de-a tata, ai răgaz pentru lenevit sau pentru plimbări, iar mătușa gătește excepțional. 

Și dacă reușești să treci de toate complicațiile de mai sus, vine, totuși, lovitura de grație, și anume, punerea în practică a vacanței: selecția locului, rezervarea lui, răzgîndirea unuia sau a altuia din familie, evenimente neprevăzute care te împiedică să ajungi la destinație, avioane întîrziate, servicii proaste sau inutile, prețuri  neașteptate, aglomerație, greve, furtuni, incendii pe care pînă mai ieri nu le luai în calcul. Adunînd la un loc toate cele de mai sus, pare că valiza de vacanță devine, în zilele noastre, din ce în ce mai greu de compus, de personalizat, de umplut cu nevoi reale, și nu cu așteptări prefabricate. 

Există, de mult timp, pe piața corporatistă un concept la modă: work-life balance. Adică obiectivul de a păstra un echilibru între viața personală și muncă. Numai că așa cum e formulat conceptul, s-ar zice că acolo unde e viață nu e muncă, și unde e muncă nu e viață. Ești invitat, cu alte cuvinte, să te suspenzi, în fiecare zi, între 9 și 5, 11 luni pe an, ca să redevii tu însuți doar în luna de vacanță. Și să fii fericit, cu sistemă, într-o stațiune. 

Un filozof autohton, întrebat despre felul în care ar fi bine să ne raportăm la fericire, a răspuns astfel: trebuie să privești fericirea cu coada ochiului, așa cum privești în marginea stelei de pe cer, dacă vrei să-i percepi strălucirea. Dacă pleci în vacanță cu gîndul de a fi fericit acolo, dacă îți imaginezi că un pat onorabil de hotel sau o plajă de lux pot acoperi iritări, nefericiri, oboseli, tristeți sau eșecuri, dacă crezi că trebuie să-ți pui viața în suspensie, 11 luni pe an, ca să devii tu însuți, într-o vacanță, ești în pragul nefericirii... Pînă la urmă, e mai înțelept să-ți trăiești vacanța cu simpla exigență a unui răgaz.

Maria Iordănescu este psiholog.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Cetatea Zânelor  Foto cetateazânelor ro jpg
Misterele cetăților dacice din Ținutul Secuiesc. Locuri legendare răvășite de localnicii cuprinși de febra aurului
O mulțime de atracții turistice se regăsesc în regiunea etnografică Ținutul Secuiesc, cu orașe și comune locuite de etnici maghiari. Printre locurile istorice se numără și mai multe cetăți dacice. Două dintre ele au păstrat legende stranii, care au aprins imaginația căutătorilor de comori.
Supa de varză sau supa arde grăsimi pentru o slăbire rapidă Taste Life
Supa ideală pentru slăbit. Contribuie la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul
Este o supă delicioasă, ușor de făcut și perfectă pentru dietă! Acest preparat nu are nevoie decât de câteva ingrediente simple, iar chiar și cei dintre noi fără prea mare experiență în bucătărie o vom putea pregăti rapid!
Alexandru mitrita foto facebook u craiova1 jpg
Fotografie făcută pe 17 iunie 2022 arată albia unui râu secat din Torino Italia FOTO Profimedia
România, printre țările cu un deficit îngrijorător de apă
Cu temperaturile crescând în fiecare an, problemele legate de exploatarea și deficitul de apă devin din ce în ce mai importante, cu atât mai mult cu cât secetele devin mai frecvente și pun o presiune tot mai mare asupra resurselor de apă.
borsec jpg
Stațiunea din România, veche de 300 de ani, unde se găsește cea mai bună apă din lume. Pe vremuri era considerată un adevărat Monaco
Stațiunea Borsec celebrează 300 de ani! Doar în anii 2000, tratamentele balneare au fost suspendate, perioadă în care mai multe centre din țară au ajuns ruine. Și Borsecul a fost în această situație, dar acum a renăscut, datorită unui proiect de peste 34 de milioane de lei.
Hetty Green jpg
Secretele și controversele celei mai bogate femei din America. A dominat într-o lume a bărbaților și a salvat economia SUA
Hetty Greene a fost cea mai bogată americană din istorie, dar și cea mai bogată femeie a timpului său. A trăit la începutul secolului XX și avea o avere de aproximativ 4.33 de miliarde de dolari. A fost un personaj controversat, victimă a știrilor false.
imperiul roman jpg
O nouă ipoteză surprinzătoare. De ce s-ar fi prăbușit, de fapt, Imperiul Roman
Imperiul Roman este, fără doar și poate, cel mai faimos stat din istoria omenirii. Vreme de milenii, o bună parte din Europa, cât și zone întinse din Orientul Mijlociu și Nordul Africii s-au aflat sub conducerea acestuia.
Vitamina D rămâne inactivă iar calciul nu se absoarbe corect fără un aport adecvat de magneziu Colaj DMS
Mineralul esențial fără de care vitamina D și calciul nu funcționează corect. Ce recomandă specialiștii
Studiile au demonstrat că magneziul joacă un rol esențial în activarea vitaminei D în organism. Acest mineral este necesar pentru ca enzimele din ficat și rinichi să transforme vitamina D în forma sa activă, esențială pentru o absorbție optimă a calciului. Dar cum funcționează acest mecanism?
Ambulanță pentru victime multiple Foto ISU Sibiu jpg
Accident grav între un camion și un autoturism pe DN 6. Cinci persoane au fost rănite
Cinci persoane au fost rănite, sâmbătă seară, într-un accident petrecut pe DN 6 la ieşirea din Calafat spre Craiova, judeţul Dolj, după ce un autoturism s-a ciocnit cu un autocamion încărcat cu lemne.