Violen╚Ťa simbolic─â

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 775 din 27 decembrie 2018 ÔÇô 9 ianuarie 2019
Cît ne pasă de ai noștri? jpeg

F─âr─â ├«ndoial─â, R─âzvan ╚śtef─ânescu, rom├ónul din Suedia care s-a plimbat zile ├«ntregi ├«n ╚Ťar─â cu pl─âcu╚Ťa de ├«nmatriculare ÔÇ×Muie PSDÔÇť, spre disperarea Poli╚Ťiei Rom├óne, n-are ÔÇ×manereÔÇť. Ba e chiar mitocan. O atitudine politic─â nu-i frumos s─â fie exprimat─â cu cuvinte obscene. ÔÇ×Nu-i frumos!ÔÇť ╚śi dac─â totu╚Öi a╚Öa se ├«nt├«mpl─â, dac─â insulta este preluat─â cu entuziasm pe re╚Ťelele de socializare, dac─â insul devine un fel de haiduc anti-PSD, ce-ar trebui s─â facem? S─â ne ferim pudic privirea? S─â dispre╚Ťuim pau╚Öal ÔÇ×lumpen-diasporaÔÇť, cum a f─âcut Alina Mungiu-Pippidi, cea care se laud─â c─â a vrut ÔÇ×s─â civilizeze PSD-ulÔÇť? (Dac─â n-a reu╚Öit ea, cine ar mai putea reu╚Öi?)

E de domeniul eviden╚Ťei c─â, dac─â ╚Öoferul cu pl─âcu╚Ťele a devenit un fel de erou, asta s-a ├«nt├«mplat cu sprijinul neprecupe╚Ťit al Poli╚Ťiei, care l a h─âr╚Ťuit mai multe zile f─âr─â s─â ╚Ötie de ce s─â l acuze, care l-a ÔÇ×umflatÔÇť ╚Öi l-a interogat trei ore de fa╚Ť─â cu copilul s─âu minor ╚Öi care, ├«n final, a fost nevoit─â s─â renun╚Ťe la ideea dosarului penal, suferind astfel o lovitur─â devastatoare de imagine. Ce am avut aici? ÔÇ×Gaf─â de comunicareÔÇť, cum le place s─â spun─â? Nu, ci neghiobie ╚Öi slug─ârnicie fa╚Ť─â de doamna ministru, care d─âduse ÔÇ×ordin de lupt─âÔÇť. Dar neghiobia ╚Öi slug─ârnicia fa╚Ť─â de o m├«n─â de politicieni nu s├«nt doar apanajul Poli╚Ťiei, ci caracterizeaz─â acum mai toat─â administra╚Ťia, ├«n frunte cu Guvernul ╚Öi conducerea ministerelor. E marele moment al imbecililor, al analfabe╚Ťilor func╚Ťional, al violatorilor gramaticii rom├óne, dar mai ales al sfid─ârii competen╚Ťelor profesionale elementare. E momentul de aur al celor care vorbesc cu ÔÇ×pamblic─âÔÇť ╚Öi ÔÇ×imunoglobin─âÔÇť, care confund─â, ├«n vizit─â oficial─â, Podgorica ╚Öi Pri╚Ötina, al celor care descoper─â ÔÇ×rachete balisticeÔÇť la Deveselu ori care ÔÇ×pun Centenarul pe tricoaieÔÇť (ÔÇ×succesurileÔÇť ╚Öi ÔÇ×almanaheleÔÇť sun─â azi romantic, nu-i a╚Öa?). Motivele se cunosc: Marele ╚śef n are ├«ncredere dec├«t ├«n pro╚Ötii servili, care, la r├«ndul lor, ├«╚Öi aduc drept subordona╚Ťi pe al╚Ťii ├«nc─â ╚Öi mai pro╚Öti dec├«t ei ├«n╚Öi╚Öi ╚Öi deopotriv─â de servili.

Consecin╚Ťele practice, pentru via╚Ťa tuturor, se cunosc ╚Öi n-are rost s─â reamintim banalit─â╚Ťi. Exist─â ├«ns─â ╚Öi o consecin╚Ť─â, s─â-i spunem ÔÇ×simbolic─âÔÇť ╚Öi care m─â intereseaz─â ├«n mod special.

Prezen╚Ťa imbecililor ├«n fruntea Guvernului ╚Öi a administra╚Ťiei e o insult─â la adresa noastr─â, mai mult chiar dec├«t corup╚Ťia la v├«rf. Oricine care ├«n ╚Ťara asta sau ├«n diaspora a muncit efectiv, a ├«nv─â╚Ťat ceva autentic, a realizat ceva, orice om care vorbe╚Öte corect rom├óne╚Öte ╚Öi mai cunoa╚Öte o limb─â str─âin─â, orice om care a reu╚Öit s─â realizeze ceva prin for╚Ťe proprii ╚Öi nu strict proptit de rela╚Ťii de partid ╚Öi clan de interese nu poate s─â nu se simt─â insultat c├«nd o aude vorbind pe Viorica D─âncil─â, prim-ministrul Rom├óniei, ╚Öi pe mini╚Ötrii s─âi. Orice conferin╚Ť─â de pres─â a acestor guvernan╚Ťi e o agresiune simbolic─â la adresa inteligen╚Ťei, a profesionalismului, a competen╚Ťei. S├«nt ca o ga╚Öc─â de repeten╚Ťi care, deodat─â, au pus st─âp├«nire pe ├«ntreaga ╚Öcoal─â, s-au pro╚Ť─âpit la catedr─â, de unde dau senten╚Ťios lec╚Ťii celorlal╚Ťi ╚Öi le ├«mpart note, ├«ncrunt├«ndu se sever! Oamenii ace╚Ötia sus-pu╚Öi batjocoresc ÔÇô f─âr─â m─âcar s─â-╚Öi dea seama ÔÇô orice ╚Öcoal─â autentic─â, orice profesor onest, orice principiu c─â educa╚Ťia mai conteaz─â, orice ierarhie profesional─â ╚Öi de valori, orice logic─â, orice competen╚Ť─â profesional─â, orice corectitudine, fie ╚Öi gramatical─â ╚Öi lexical─â. Simpla lor prezen╚Ť─â continuat─â ├«n locurile unde se afl─â constituie o sfidare major─â la adresa decen╚Ťei ╚Öi a sim╚Ťului elementar de dreptate ╚Öi moral─â. ╚śi aici nu risc─âm s─â comitem o eroare, cum se poate ├«nt├«mpla ├«n domeniul Justi╚Ťiei. ├Äntr-adev─âr, ca s─â dovede╚Öti c─â cineva a fost corupt e nevoie de ani de zile de procese; dar precaritatea intelectual─â a cuiva care vorbe╚Öte incoerent, st├«lce╚Öte cuvintele, chinuie gramatica sare ├«n ochi, iar sentin╚Ťa cade imediat ╚Öi e f─âr─â apel.

╚śi atunci crede cineva c─â o asemenea insult─â masiv─â ╚Öi de fiecare zi poate r─âm├«ne f─âr─â r─âspuns din partea poporului? Efectul ÔÇ×pl─âcu╚Ťele de ├«nmatriculareÔÇť a fost un astfel de r─âspuns popular pe m─âsur─â, ├«n condi╚Ťiile ├«n care r─âspunsurile mai ÔÇ×politiceÔÇť (din partea Opozi╚Ťiei, a pre╚Öedintelui) s-au dovedit deocamdat─â destul de ineficiente, iar marile manifesta╚Ťii ├«n favoarea anticorup╚Ťiei nu par dec├«t s─â fi ├«nt├«rziat jugularea Justi╚Ťiei.

Obscenitatea respectiv─â de pe pl─âcu╚Ťe a fost un act de violen╚Ť─â simbolic─â prin care s-a r─âspuns eficient unei alte violen╚Ťe simbolice, devenit─â politic─â de stat: la insulta guvern─ârii ╚Ť─ârii de c─âtre incompeten╚Ťi s-a r─âspuns cu o obscenitate, devenit─â aproape slogan de raliere antiguvernamental─â. E ur├«t, e imoral, e trivial, e antipolitic. Dar e un fapt: poporul a dat o replic─â ÔÇô trivial─â, dar pe limba pe care cei ├«n cauz─â o ├«n╚Ťeleg prea bine. (De aici ╚Öi agita╚Ťia Poli╚Ťiei: ├«n╚Ťelegea prea bine sensul ad├«nc al violen╚Ťei simbolice.)

Unii ÔÇ×puriÔÇť str├«mb─â acum din nas oripila╚Ťi. Al╚Ťii fac rechizitorii cui nu trebuie. Al╚Ťii se fac c─â nu pricep nimic, acuz├«nd ÔÇ×statul paralelÔÇť ori alte conspira╚Ťii. Al╚Ťii chiar cred c─â nu-i nimic ╚Öi pleac─â senini ├«n vacan╚Ť─â. Sigur, cu o ├«njur─âtur─â ÔÇô fie ╚Öi pe pl─âcu╚Ťe, fie ╚Öi reluat─â pe Facebook de zeci ╚Öi sute de mii de ori ÔÇô nu se schimb─â lumea. Dar c├«nd ├«ntre stat ╚Öi o parte important─â a popula╚Ťiei comunicarea esen╚Ťial─â se reduce la acte de violen╚Ť─â simbolic─â, avem un semn r─âu prevestitor. [...]

articol ap─ârut ├«n Dilema veche, nr. 755, 9-15 august 2018

Foto: C─ât─âlin Georgescu

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.