Vila-vitrină şi hotelul-incubator

Publicat în Dilema Veche nr. 279 din 18 Iun 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

S-a tot repetat ideea, pînă a devenit loc comun, că deceniile comuniste au fost o stază nefericită în viaţa naţiunii; care ne-ar fi deturnat din mersul nostru firesc, din "devenirea noastră istorică". În ultimii ani, subsemnatul a încercat să se desprindă public de această teză fatalistă, măcar şi pentru a o pune la încercare. Chestiunea turismului românesc se potriveşte însă într-atît acestui model teoretic, al parantezei istorice fatale, încît merită un rabat de la consecvenţă. O derulare diacronică poate că nu ne-ar arăta cum românaşii noştri, natural născuţi ospitalieri, se smintesc treptat, transformîndu-se în sălbatici fără inimă; dar ne-ar putea spune de ce, în România de azi, turist a ajuns sinonim cu vacă de muls. Se vorbeşte, ca despre un nou fenomen social, despre făţoasele şi costisitoarele case de oaspeţi pe care şi le construiesc ţăranii români în multe zone ale patriei. De fiecare dată, edificiul de faţadă ascunde la spate casa mai modestă, integrată restului gospodăriei, locul în care locuieşte zi de zi familia ţărănească. Sărăcia şi simplitatea caselor "de locuit" contrastează flagrant cu luxul şi ostentaţia caselor "de primit". O adevărată casă-vitrină: pe care şi-o înalţă cum a văzut el la oraş sau cum i-a plăcut lui în Spania... Studiile vorbesc despre spiritul de competiţie dintre săteni, despre emulaţie şi mîndrie; dar o tentativă mai serioasă de înţelegere nu are cum să neglijeze tocmai mobilul iniţial " găzduirea. Înainte de a-şi dori să-şi copleşească vecinul cu o casă mai arătoasă ca a acestuia, proprietarul castelaşului doreşte să-şi copleşească eventualii musafiri. Pînă să fie un simbol al înavuţirii prin privaţiuni sau al kitsch-ului arhitectural, neo-vilişoara rurală e un templu adus ospitalităţii. Un tip de stabiliment complet diferit îl constituie marile hoteluri comuniste; fostele şi actualele centrale ale industriei de odihnă şi agrement. Să punem deoparte campingul, căsuţele de pitici şi vilele cu circuit închis: hotelurile comuniste reprezintă prin excelenţă instituţia de cazare şi alimentare publică a vilegiaturii româneşti. Înrudit cu sanatoriul, hotelul comunist era (şi continuă să fie) un soi de spital pentru oameni sănătoşi: menit să adăpostească, să hrănească şi să controleze mii de suflete în ale sale camere-incubator, cu grad de confort suprasolicitat (trei stele pentru igrasie şi aer condiţionat stricat, cinci stele, dacă numai se aude prin pereţi sau se înfundă closetul). Marea masă a turiştilor veneau în concedii organizate de sindicate. Îndeobşte se plătea cu bonuri valorice şi se mînca în serii, meniuri de cantină minimal diversificate (cosmopolit denumite

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Avertismentul unui pediatru: „Vor veni înapoi maladii care omorau frecvent copiii în trecut“
Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați pediatri din România, dr. Mihai Craiu, trage un semnal de alarmă cu privire la „curentul antivaccinist” și problemele grave care vor apărea. „Vor veni înapoi maladii care omorau frecvent copiii în trecut”, avertizează medicul.
image
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu este zguduit de noi scandaluri ce-i au în prim plan pe actualul comandant, chestorul Tiberiu Ivancea, și pe un fost angajat al acestei instituții, Marian Răduinea.
image
Iohannis cere mai mulţi militari NATO în România. Analist militar: „Vor aduce două brigăzi de câte 5.000 de oameni”
Preşedintele Iohannis le-a cerut aliaților o mai mare implicare, inclusiv cu trupe, pe flancul estic al NATO pentru descurajarea unor agresori precum Rusia.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.
image
Cum au văzut otomanii asediul Constantinopolului?
La inițiativa premierului turc Erdogan, la Istanbul a fost inaugurat, la 31 ianuarie 2009, Panorama 1453, un muzeu centru consacrat cuceririi Constantinopolului de către Mehmet al II-lea în 29 mai 1453.
image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a