Viitor de aur, ţara noastră are

Publicat în Dilema Veche nr. 641 din 2-8 iunie 2016
Viitor de aur, ţara noastră are jpeg

Pe la 7-8 ani, îmi doream să mă fac gimnastă, ca Ecaterina Szabó. Nu ca Nadia, ea aparținea unei alte generații. Gimnastele românce au reprezentat, în anii comunismului, modele de succes pentru mii de fetițe care se dădeau peste cap pe bara pentru bătut covoare, din spatele blocului. Organizam chiar și campionate „mondiale“ de gimnastică, cu medalii din staniolul capacelor de la sticlele cu lapte. Nu conta că reușeam de fiecare dată să cad de pe aparat – mă ridicam de jos senină, îi comunicam „juriului“ că „așa a fost exercițiul“ și îmi urmam mai departe visul. Ce nu-mi plăcea la competițiile de gimnastică pe care le vedeam la televizor era faptul că gimnastele evoluau în paralel – una la sol, alta la bîrnă, a treia la pa­ra­lele. Adică n-o să fie toată lu­mea doar cu ochii pe mine, să mi admire execuția – îmi ziceam eu, dintr-o pornire histrionică. Atunci mi-am adaptat un pic visul și m am mulțumit cu gimnastica ritmică – măcar acolo exista o singură „vedetă“ pe covor, aruncînd în aer panglici și măciuci. Abia printr-a IV a m-am lămurit că n-am nici o treabă cu gimnastica și m-am reevaluat. M-am decis să mă fac cîntăreață și compozitoare, și am compus șlagărul – de mare succes în spatele blocului – „Marea Neagră e albastră“. Îl lălăiau pînă și fetele de-a VIII-a. Apoi, am vrut să mă fac actriță și am organizat împreună cu alți copii spectacole, la care buncii și bunicele plăteau bilet de intrare. Mi-am dat seama curînd că exista un om mai important decît actorul, care se numește regizor (și la o adică, poate să fie și actor dacă are chef, precum Sergiu Nicolaescu!). Și atunci, am vrut să mă fac regizoare, ceea ce am reușit ulterior, într-o oarecare măsură. Însă, printr-a VI-a, cînd a început moda cu karatele, s-a ales praful de profesiile creative, m-am reorientat spre sport și mi-am trasat clar viitorul – campioană mondială de karate, mă voi mărita cu un sensei cu mai mulți dani, și îi voi face trei copii karateka (născuți în kimono). Am lăsat-o baltă cu karatele printr-a VIII a și am vrut să fac jurnalism, iar povestea asta, din nou, mi-a ieșit cumva. Totuși, n am mai dat la Jurnalistică, așa cum îmi programasem, fiindcă mi-am reamintit de visul cu regia, o profesie care rămăsese pentru mine învăluită într-un mister pe care țineam morțiș să-l elucidez. Așa că am dat la Regie de film. Ce-am ajuns? N-aș putea spune cu exactitate. Pentru că dincolo de toate aceste visuri și planuri, de pe la 7 ani am scris întruna și nu m am mai oprit: aș zice că am ajuns un om care scrie. Și atît.

Voi ce vreți să vă faceți cînd veți fi mari? Acest Dosar special de 1 iunie este dedicat tuturor copiilor, de toate vîrstele.

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Ferma de gaini FOTO Shutterstock jpg
Mare Britanie, pe cale să fabrice combustibil din găinaț. Activiștii de mediu se opun ideii
Un grup de activiști din Marea Britanie se opune ideii de a se produce combustibil din găinaț, avertizând că ar avea un impact major asupra mediului al amplasamentului, inclusiv creșterea traficului și a mirosurilor.
Volodimir Zelenski FOTO AFP
Zelenski cere explicații Beijingului cu privire la cetățenii chinezi care luptă pentru Rusia
Volodimir Zelenski a declarat că guvernul său solicită clarificări de la Beijing după ce forțele ucrainene au capturat doi cetățeni chinezi care luptau cu forțele ruse în estul regiunii Donețk.
image png
10 plante de apartament care îți îmbunătățesc sănătatea. Purifică aerul, atenuează alergiile, reduc nivelul de stres și îmbunătățesc somnul
Dacă ai crezut vreodată că plantele de apartament sunt doar accesorii decorative, e timpul să le privești cu alți ochi. Aceste frumuseți verzi tăcute aduc beneficii reale sănătății tale. Nu doar că adaugă un strop de prospețime vizuală în orice cameră, dar acționează și ca purificatoare naturale de
curatare podele jpg
Ceaiul negru redă strălucirea podelelor din locuința ta. Un truc simplu, ieftin și foarte eficient care se folosește și la Casa Regală
Ceaiul negru, nelipsit din rutina de dimineață a multora, ascunde o altă întrebuințare surprinzătoare: redă strălucirea podelelor și le curăță delicat, fără chimicale și fără efort.
Donald Trump FOTO AFP
Trump vrea un acord nuclear cu Iranul, „mai bun decât cel al lui Obama”. Ce avertisment a lansat
Președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite și Iranul sunt pe punctul de a începe discuții directe privind programul nuclear al Teheranului. El a lansat un avertisment dur că, dacă discuțiile nu vor avea succes, „Iranul va fi în mare pericol”.
image png
Curățați scurgerea chiuvetei cu cuburi de gheață. Un truc care funcționează mai bine decât agenții de curățare scumpi
Piața este invadată de produse de curățenie promițătoare, dar adesea scumpe și nocive pentru mediu. De aceea, tot mai mulți oameni redescoperă trucuri simple și ingenioase, transmise din generație în generație
Frig vreme rece iarna FOTO Shutterstock
Prognoza meteo miercuri, 9 aprilie. Iarna din aprilie nu se dă plecată din România. Când își va reveni vremea la normal
Vremea continuă să fie deosebit de rece pentru această perioadă. Dimineața și noaptea, local va fi brumă și îngheț la sol. Cerul va avea înnorări temporare și vor fi precipitații sub formă de ninsoare la munte.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
Grupul pentru Dialog Social cere candidaţilor la alegeri „să respecte România europeană prin discursul lor”
Grupul pentru Dialog Social (GDS) îndeamnă candidații la alegerile prezidențiale din mai să adopte un discurs pro-european, după ce a constatat că retorica este mai degrabă populistă, suveranistă şi anti-democrată.
image png
Culoarea unghiilor care va domina în această primăvară. Noul must-have în lumea manichiurii
Primăvara 2025 vine cu o schimbare de paradigmă în lumea culorilor pentru unghii. Dacă în anii trecuți am gravitat în jurul rozurilor translucide, al bejurilor cuminți sau al nuanțelor teracota, sezonul acesta impune o revenire la subtilitate, dar cu o doză surprinzătoare de personalitate.