Varianta asta, „neatîrnată“

Theo HERGHELEGIU
Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
Varianta asta, „neatîrnată“ jpeg

Şi aci, ca-n orice altă meserie, există o balanţă: pe un taler – bucurii, satisfacţii, entuziasme; pe celălalt – dezamăgiri, disperări, îngreţoşări majore. În funcţie de unde am ales să muncesc (la stat sau la independenţi), greutatea celor două talere a oscilat. Începînd cu varii forme şi reguli de cenzură, continuînd cu „festinul“ de incompetenţe, la toate nivelurile, trecînd prin carenţe uriaşe de etică şi bun-simţ şi sfîrşind cu izbirea permanentă de o mentalitate care-ţi ridică părul pe şira spinării, sistemul de stat te poate face să vrei să renunţi la profesie şi să te duci… în peşteri, să nu mai vezi pe nimeni şi nimic. (Mă rog, asta dacă ai o anumită structură şi eşti un om încă neadaptat societăţii bolnave din România.) Pe partea cealaltă, zona independentă te confruntă cu fel şi fel de neajunsuri, dintre care importante ar fi două: dificultatea articulării unui program de lucru eficient (actorii au mii de alte treburi, ciubuce, obligaţii la teatrele unde-şi păstrează cartea de muncă ş.a.m.d.) şi lipsa fondurilor pentru producţie şi/sau onorarii. Cu cel de-al doilea neajuns convieţuim de mult şi ni-l asumăm, destul de relaxaţi, cam toţi artiştii care am ales varianta asta, „neatîrnată“. Primul, însă, poate fi foarte costisitor, în termeni de nervi şi ficaţi. Acuma, de ce aş alege oricînd varianta independentă? Pentru că între a învăţa să jonglezi cu termene şi programe şi a suporta nesimţire, subcalificare profesională, bătaie de joc, rutină, îngustime a minţii, aroganţă şi multe altele – care credeţi că rămîne opţiunea preferabilă?!... Desigur, argumentul-rege este cel al libertăţii; am avut şi voi avea veşnic această problemă: cenzura. Fie ea şi împachetată delicat în ritualul „vizionării“, fie ea şi legitima intervenţie a celui care dă banu’; producătoru’, nu-i aşa!?, această băgare în ciorba artistului pe mine mă umple de furie şi silă. La independenţi mori pe mîna ta. La stat – trăieşti pe seama tuturor. Parazitare artistică şi lipsa de răspundere profesională – iată un logo pe care l-aş lipi cu satisfacţie pe sistemul nostru teatral de stat! 

Theo Herghelegiu este regizoare. 
 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

ambulanta Fb jpg
Accident în Constanţa între un microbuz cu pasageri şi un autoturism
Accident pe o stradă din Constanţa, vineri seară, între un microbuz cu călători şi un autoturism. Toate cele 20 de persoane implicate au fost examinate medical.
Întâlnirea dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski. FOTO EPA-EFE
Trump și Zelenski au vorbit la telefon. Cei doi lideri au discutat despre apărarea antiaeriană a Ucrainei
Președintele Volodîmîr Zelenski și omologul său american Donald Trump au purtat o discuție telefonică, vineri, 4 iulie, în cadrul căreia au convenit să consolideze apărarea antiaeriană a Ucrainei, a anunțat liderul ucrainean.
Summit Moldova FOTO Facebook jpg
Summitul Moldova-UE: Ursula von der Leyen anunță că Chișinăul primește prima tranșă din sprijinul financiar record al UE
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Republica Moldova primește prima tranșă, de 270 de milioane de euro, din sprijinul financiar record oferit de UE, anunțul fiind făcut la Chișinău după primul Summit Moldova-UE.
avion telefon
Românii care nu-și închid telefonul în avion pot primi „facturi-șoc”. Cu cât ești bun de plată dacă faci această greșeală?
Românii care uită să își închidă telefonul mobil în timpul zborului riscă să se trezească cu facturi de sute de euro. Nu este vorba despre o amendă în sens legal, ci despre costuri tehnice, generate de conectarea involuntară la rețele non-terestre prin satelit, servicii extrem de scumpe și nereglame
albarracin1 jpeg
Este unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, dar puțini turiști ajung aici. Destinația pe care trebuie să o vizitezi în 2025
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja începem să înaintăm în luna iulie, iar dacă încă nu am plecat în vacanță, a venit vremea să ne gândim tot mai serios către ce destinație ne vom îndrepta.
autostrada moldovei  foto FB scrioșteanu jpg
Constructorul Autostrăzii Moldovei, amendat cu 10.000 de lei pentru nereguli la podul peste râul Buzău. Situaţia a fost remediată
Constructorul UMB a primit o amendă de 10.000 de lei din partea ISC pentru nereguli la podul de pe Autostrada Moldovei peste râul Buzău. Inspectorii au constatat probleme privind turnarea plăcii de suprabetonare, iar situaţia a fost deja remediată.
vlad tepes
Misterul mormântului lui Vlad Țepeș: Unde este înmormântat, de fapt, voievodul?
Ipoteza potrivit căreia Vlad Țepeș ar fi fost înmormântat la Mănăstirea Snagov este pusă sub semnul întrebării de o echipă de cercetători italieni, care susțin că mormântul domnitorului valah se află, de fapt, în Napoli.
Spălătorie auto - un bărbat își spală mașina FOTO Shutterstock
Cum îți speli corect mașina la o spălătorie self-wash. Trucul simplu pe care mulți șoferi îl ignoră
Crezi că știi cum se spală corect mașina la self-wash? Mulți șoferi apelează la acest tip de spălătorie, dar puțini cunosc un detaliu esențial care face diferența între o curățare superficială și una eficientă. Iată ce nu ar trebui să lipsească din rutina ta!
Hyundai Santa Fe Cars and Roads 46 jpg
Inflație de spațiu în Hyundai Santa Fe Plug-in Hybrid
Se fac 25 de ani de la debutul lui Hyundai Santa Fe. Un model care a ajuns la a cincea generație. Electrificarea este ceva gravat în ADN-ul acestui model din 2012 când a debutat prima versiune hybrid – Hyundai Santa Fe Blue Hybrid.