„Vă belesc, să moară mama că vă belesc“

Publicat în Dilema Veche nr. 548 din 14-20 august 2014
„Vă belesc, să moară mama că vă belesc“ jpeg

Limba noastră-i foc ce arde

Să scrii un articol despre limbajul injurios din mass-media românească este o provocare. În primul rînd, pentru că subiectul este unul mult prea generos pentru a putea fi cuprins într-o singură pagină de ziar. În al doilea rînd, implică şi un risc personal: încercînd să te documentezi – adică să auzi şi să citeşti o sumedenie de sudălmi, care mai de care mai dezgustătoare – este foarte uşor să te pierzi într-o spirală a abjecţiilor. De altfel, reacţia mea, după cîteva ore de documentare, a fost fragmentată în trei secvenţe: stupoare, rîs isteric, depresie.

Am început cu o simplă căutare pe Internet: am găsit zeci de mii de pagini cu referiri la înjurăturile vehiculate în mass-media. Pe YouTube există chiar o sintagmă standard a căutărilor: „înjurături tv în direct“. Găseşti, aşadar, fără probleme, nenumărate fragmente din emisiuni TV sau de Radio, „talk-show-uri“ de „succes“ sau emisiuni de divertisment, în care tot felul de personaje, vedete sau reprezentanţi ai „cremei“ societăţii din România înjură şi se înjură ca la uşa cortului.

Dar cum s-a ajuns aici? Cum se face că limbajul din mass-media românească poate fi atît de libertin? Cine şi de ce a tras perdeaua, lăsînd la vedere obscenităţile de mahala?

Mulţi ar da vina pe tabloidizare, o tabloidizare care a cuprins presa de la noi, în urmă cu mai bine de 20 de ani. Dar tabloidul, cel puţin la început, s-a bazat mai mult pe „senzaţionalul“ unor ştiri, de multe ori groteşti şi de foarte multe ori inventate. Ideea economică din spatele acestui tip de presă este foarte simplă. Pe cînd jurnalismul de calitate necesită bani şi timp, presa „uşoară“ poate fi făcută de mai toată lumea, cu condiţia să aibă un obraz gros şi un creier plin de năzbîtii.

Totuşi, revin: tabloidul, prin definiţie, nu implică limbaj injurios. Tabloidele internaţionale (precum The Sun, Daily Mirror) mizează mai mult pe informaţii intime, pe scandaluri amoroase sau pe dezvăluri senzaţionale din viaţa privată a unor persoane publice, neatentînd însă atît de grobian la demnitatea umană.

În schimb, în România, ideea de tabloidizare (via audienţă) nu implică numai terfelirea imaginii publice, ci şi împroşcarea cu noroi a onoarei persoanei vizate, folosind acuze nefondate şi un limbaj degradant: am observat că cele mai la îndemnînă „injurii“ sînt elemente care alcătuiesc, de altfel, şi discursul urii: eşti „retard“, eşti „gay“ sau eşti „ţigan“ – afirmaţiile rasiste şi discriminatorii fiind baza discursului obscen.

Pornind de la principiul că ştiri precum „găinile violate de un sătean beat“ vor face audienţă, căci se fabrică ieftin şi se vînd în cantităţi industriale, s-a ajuns însă la o metodă mult mai perversă: nu mai e vorba de o ocheadă pe gaura cheii, ci de o năvălire cu bocancii în viaţa cuiva. Nici măcar nu se mai inventează ştiri dezgustătoare, ci se invită în platou oameni cu gura spurcată, care sînt transformaţi în vedete şi puşi să se înjure între ei, pînă cînd înjurătura devine „trendy“. Pentru asta s-a mizat puternic şi pe indivizi precum Vadim Tudor sau George Becali, deschizătorii acestui drum – oameni „politici“ şi cu bani – detalii care au constituit, fără îndoială, atuuri în patentarea lor.

O parte a publicului a văzut în bani şi poziţie socială un argument de necontestat al valorii acestora. Şi i-au acceptat. Alta, majoritatea, a fost însă şocată de asemenea apariţii. Căci nu ne venea să credem ce auzim la televizor, pleiada de înjurături în care se lansa Vadim Tudor fiind de-a dreptul patologică – caz cu care televiziunea prilejuia o întîlnire nemijlocită (căci moderatorii nu făceau decît să-şi frece bucuroşi mîinile: cu cît vorba era mai groasă, cu atît creşteau cifrele audienţei). Cunosc mulţi oameni care se uitau, pe vremuri, la emisiunile unde erau invitaţi Becali sau Vadim Tudor, nu pentru că ar fi fost „fani“ – ci din contră, pentru că erau fascinaţi de obscenitatea absurdă vehiculată în aceste emisiuni. Între timp, au renunţat, căci înjurătura la TV nu mai e ceva inedit, ci o normalitate. Asta însă a consolidat audienţa.

O audienţă atrasă în cel mai pervers mod cu putinţă. Pentru că nu te poţi opri să nu hohoteşti de rîs şi să nu povesteşti mai apoi, şi altora, emisiuni aparent inocente, de amiază, în care, de pildă (exemplele următoare sînt luate absolut alandala, pescuite de pe net şi YouTube), o Andreea Tonciu se „ia în gură cu o doamnă de pe plajă“: „Ia uite, mînca-ţi-aş talentul tău, cum arată. Dar nu vă e ruşine, doamnă, să staţi aşa?“ La replica celei vizate – „Tu eşti năsoasa aia de la televizor?“, Andreea Tonciu se dezlănţuie: „Du-te dreacu, fă! Pune carnea pe tine, fă! Marş la coteţ! Marş, fă, la puşcărie pă 50 de ani!“

Nu te poţi abţine să nu rîzi, chiar şi siderat, cînd două doamne, Carmen Harra (vizionară, cîntăreaţă şi doctor) şi Mara Bănică (jurnalistă) se contrează în direct: „Eu cu oameni de o anumită speţă n-am ce vorbi, eu am apărut în întreaga lume“, „Aţi apărut şi în underworld, doamnă, bineînţeles, că dacă aţi făcut facultatea de hipnoză... înseamnă că sînteţi un futurolog perfect, am înţeles că vreţi să vă căsătoriţi“, „Draga mea, trebuie să fii tratată mental, eşti bolnavă de invidie“, „...Ce să invidiez, doamnă, la dumneavoastră (...), că i-aţi spus lui Serghei Mizil că o are mică?“ Discuţia între cele două doamne s-a terminat cu un „Du-te în Dumnezeii tăi!“

Continuarea schimbului de replici a avut loc mai tîrziu, între aceeaşi jurnalistă şi fiica doamnei Carmen Harra, Alexandra, o domnişoară finuţă şi blondă care, cu un fin accent american, a susţinut că mama ei nu mai vrea să vorbească cu un aşa „jeg de om“ – adică cu jurnalista. Înfuriată, cea vizată ripostează: „Se cacă mă-ta, nu? Băi, balenă împuţită! Jeg eşti tu cu mă-ta!“ Blonda sare şi ea: „Te iei tu de mama, idioato, îţi arăt eu ţie! Futu-ţi cristoşii mă-tii!“... etc. etc. În tot acest timp, invitaţii chiuiau, publicul era în delir, iar moderatorul se prefăcea înfiorat, jenat şi pudic: aoleo, nu mai vorbiţi aşa, vai, nu se face, etc. etc.

Ridicînd fustele presei

Lăsînd însă la o parte aceste emisiuni de „divertisment“, ajungem la alt nivel – şi mă voi referi la două emisiuni care, prin formatul lor, se doresc a fi serioase şi obiective: cele mai cunoscute emisiuni de „revista presei“ din spaţiul TV. Este vorba despre În gura presei, moderată de Mircea Badea (Antena 1) şi de Lumea lui Banciu, moderată de Radu Banciu (B1TV).

Articolele din ziare şi evenimentele politice sînt luate la bani mărunţi, tocate şi impregnate cu mult subiectivism, iar actualitatea internă şi cea externă par a fi considerate, de către cei doi, mai tot timpul, un afront personal.

Abuzînd de libertatea de exprimare, aceştia nu se sfiesc să folosească un limbaj injurios şi, în ultimă instanţă, să înjure de-a dreptul – fapt care le-a atras, ce e drept, şi amenzi, din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Pescuite tot de pe net, două exemple: vorbind despre ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, Radu Banciu a afirmat că aceasta este „ca o ţaţă din aia care a terminat de pus murăturile şi a ieşit în faţa blocului să vorbească cu alte babe să vadă dacă ălora le-a ieşit. N-are nici o legătură. Cum să fii ministru, mă, cînd arăţi în halul acesta şi te exprimi aşa?“

Nici emisiunea-soră nu se lasă mai prejos. Într-o ediţie din decembrie, 2013, Mircea Badea comenta un articol, vorbind despre preşedintele ţării: „Mamă, ce absorbant e Băsescu, vedeţi? E primul absorbant al ţării! Deşi îl cheamă Băsescu, şi absorbantul nu se adresează zonei denumite de preşedinte, se învecinează, dar nu chiar acolo, deci cel dintîi absorbant al ţării, domnul Băsescu, ţineţi minte cum absorbea el pe vremea lui Boc?“

Ambele afirmaţii au fost totuşi amendate de CNA. Dacă însă vă gîndiţi la CNA ca la un for pentru o presă de calitate, care sancţionează imediat şi eficient derapajele din mass-media, trebuie să vă mai gîndiţi... căci nici instituţia în cauză nu este ferită de scandaluri.

Cel mai recent incident, care a implicat însăşi conducerea instituţiei, a avut loc la începutul acestui an, cînd au fost făcute publice cîteva stenograme ale şedinţelor Consiliului, în care preşedinta înjura de mama focului. Una dintre înjurăturile făcute publice, care a devenit „virală“, era adresată, pare-se, angajaţilor: „Vă belesc, să moară mama, vă belesc pe toţi!“

Revenind la amenzile CNA pentru limbaj injurios, acestea nu au prea mult efect. Din contră, par a face şi mai multă reclamă. Deşi există o lege a audiovizualului, la umbra ei cresc, cu un soi de voluptate, linşaje mediatice, denigrări ale demnităţii umane şi comportamente din ce în ce mai bizare. Un exemplu mi se pare de altfel edificator: într-o emisiune, George Becali, vorbind despre un antrenor: „ăsta nu are coaie“, este corectat imediat de către moderator: „vă rog, nu folosiţi asemenea cuvinte“. Becali îşi cere imediat scuze... CNA-ului. Nu publicului.

După acest articol, vă recomand un pahar de limonadă şi mult Mozart. 

Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană jpeg
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană
Prima observaţie pe care aş face-o este că nu trebuie să căutăm noutatea cu orice preţ.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
În secolul al XVII-lea, în următoarele ocurenţe ale formulei „Moscova, a treia Romă”, sesizăm o inversare a raportului dintre Biserică și imperiu.
Kundera după Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera după Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politică vs Europa geopolitică jpeg
Europa politică vs Europa geopolitică
Încercarea Europei Centrale de a-și găsi o identitate politică undeva între Germania şi Rusia a fost şi continuă să fie sortită eşecului.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cum e azi, cum era odată
Regresul nu poate exista decît în condițiile în care credem că există și progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al războiului jpeg
Cavalerismul desuet al războiului
Așa cum, în plină fervoare creștină, occidentalii au fost capabili de masacre, în plin ev evoluționist au demonstrat că sînt în stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educație se reflectă în succesul unor agresivi analfabeți funcțional, deveniți influencer-i pentru generațiile de mîine.
Evoluție, involuție, organodinamism jpeg
Evoluție, involuție, organodinamism
Conspiraționismul nu e altceva decît întoarcerea la gîndirea magică paranoidă, în care forțe dincolo de controlul nostru ne controlează și ne manipulează.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, războaie și alte evenimente majore duc la dispariția dramatică a unor civilizații și culturi, după care lumea reîncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
Încălzirea prin pardoseală, atît de utilizată în perioada romană, părea un mare pas înainte în ale instalațiilor anilor 1990.
Arhitectura: aveți puțintică răbdare! jpeg
Arhitectura: aveți puțintică răbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de război jpeg
Economia de război
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Viețile netrăite jpeg
O după-amiază de vară
Neputința, anxietatea, moartea celor dragi, boala, deznădejdea, felul în care îi protejăm pe copii, despre toate au scris invitații mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.