Urme luminoase, aproape invizibile

Sanda CORDO┼×
11 iulie 2012
Urme luminoase, aproape invizibile jpeg

├Än urm─â cu c├«┼úiva ani, am fost invitat─â s─â colaborez la realizarea unui volum despre femei ┼či feminitate ├«n Rom├ónia. Pentru a-mi da un imbold ┼či un model, persoana care ├«mi adresase invita┼úia mi-a sugerat s─â vizitez un site pe care erau deja postate mai multe confesiuni ale viitoarelor coautoare. Fereastra deschis─â, ├«ns─â, m-a adus ├«n impas ┼či m-a obligat s─â declin invita┼úia. Cu una sau dou─â excep┼úii, zeci de doamne postaser─â veritabile rapoarte despre reu┼čite ┼či ├«mpliniri: aveau toate cariere str─âlucite ┼či erau, dup─â caz, mame, fiice, iubite ┼či so┼úii excep┼úionale. Frustant la lectur─â era faptul c─â aceste imagini f─âr─â umbre ┼či f─âr─â cusur nu reau┼čeau s─â transmit─â, fie ┼či ├«mpreun─â cu bilan┼úul realiz─ârilor, nici o bucurie. Or, bucuria, pentru mine, nu sc├«nteiaz─â ├«n absen┼úa umbrei, nu se ├«nal┼ú─â dac─â nu are, dedesubt, p─âm├«ntul ├«ntunecat din care se desprinde.

De altfel, eu ├«ns─âmi, de┼či cred c─â s├«nt ceea ce se cheam─â o natur─â pozitiv─â, am tr─âit foarte mul┼úi ani cu spatele ├«ntors la bucuriile vie┼úii mele. Atunci c├«nd au venit (┼či au venit), am trecut pe l├«ng─â ele ├«n grab─â ┼či cu nep─âsare, incomparabil mai atent─â ┼či mai acaparat─â de angoase ┼či anxiet─â┼úi, de repetatele b─ât─âlii pe care le aveam de purtat cu mine ├«ns─âmi. Fire┼čte, mi┼čcarea interioar─â trebuie s─â fi fost lent─â, dar, pentru mine, momentul ├«n care mi-am ├«ntors fa┼úa spre bucurie se leag─â de o anume experien┼ú─â ┼či, chiar, cu precizie, de o anumit─â or─â. M─â aflam ├«n spital de mai multe s─âpt─âm├«ni, intrasem c─âlc├«nd pe z─âpad─â ┼či, ├«ntr-o bun─â zi, am v─âzut c─â afar─â e prim─âvar─â deplin─â. M-am uitat la acea explozie de forme ┼či culori, at├«t de apropiate ┼či, ├«n acela┼či timp, de neatins, ┼či m-am mirat c-am putut s─â trec at├«┼úia ani printre ele cu nep─âsare. Treptat, am ├«nceput s─â am o memorie a clipelor bune ┼či s─â duc cu mine o politic─â a bucuriilor simple. N-am ├«ncercat niciodat─â s─â provoc momentele de gra┼úie, dar, c├«nd au ap─ârut, le-am acordat aten┼úie ┼či pu┼úin timp. Fire┼čte, n-am s─â ajung niciodat─â la me┼čte┼čugul Adrianei Babe┼úi de a le descoperi, de a le ├«ntre┼úine ┼či, mai ales, de a le da, cu naturale┼úe, energie ┼či har, mai departe, dup─â cum se ├«nt├«mpl─â ├«n tonica ei carte, Prozac. 101 pastile pentru bucurie, ca ┼či, aproape s─âpt─âm├«nal, ├«n rubrica sus┼úinut─â ├«n Suplimentul de cultur─â. Dar m─â bucur: de lumin─â, de soare, de orele intense ┼či trec─âtoare ale lumii verzi din preajm─â, de bucuriile celor dragi, de taifasurile cu prieteni (ceea ce ├«nseamn─â: de c─âldura ┼či umorul lor), de c─âr┼úile care au puterea de a m─â ┼úine captiv─â, de plimb─ârile rare pe care reu┼česc s─â le fac. Bucuria mea trece, ca a multor altora, prin toate aceste cli┼čee care, ├«n zilele bune, cap─ât─â via┼ú─â, luminozitate ┼či-mi ├«nc─âlzesc inima. ├Än zilele excep┼úionale, m─â trezesc nu recit├«ndu-mi lista obliga┼úiilor ┼či ├«ndatoririlor, ci cu un s├«mbure de bucurie ├«n piept. Atunci m─â str─âdui s─â umblu cu mare b─âgare de seam─â, s─â nu-l striveasc─â zgura ori absurdul orelor ce vin ┼či acidul z─âd─ârniciei.

De teama cli┼čeelor, m─â ├«ndrept spre bibliotec─â. ┼×i iau, pe l├«ng─â cartea Adrianei Babe┼úi, volumul lui Florin Mugur, Schi┼úe despre fericire. Am un exemplar special, care se deschide cu dedica┼úia autorului c─âtre un prieten, datat─â aprilie 1987. Scrise ap─âsat, r├«ndurile lui Florin Mugur s-au imprimat pe pagina urm─âtoare, peste motto-ul din Ilarie Voronca (Mic manual de fericire perfect─â) ┼či peste ├«nc─â una, care d─â titlul primei p─âr┼úi a c─âr┼úii (Aproape fic┼úiuni). ├Än fond, ├«mi spun, a┼ča e ┼či bucuria: o urm─â luminoas─â, ap─âsat─â, aproape invizibil─â (aproape fic┼úiune) care uneori are ┼čansa de a se p─âstra, miraculos, zile, ani sau decenii. Cum s─â scriu despre ea? Scrie, m─â ├«ndeamn─â fiica mea, Rada, clinchetindu-┼či numele.

Sanda Cordo┼č este critic literar.

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.