Următorul Pămînt

Vlad ANDRIESCU
Publicat ├«n Dilema Veche nr. 701 din 27 iulie ÔÇô 2 august 2017
Următorul Pămînt jpeg

Viitorul omenirii va fi marcat de robo╚Ťi. Nu de cei pe care ni-i imagin─âm, nu cei care seam─ân─â cu noi ╚Öi nu cei fizici. Robo╚Ťii vor putea fi inteligen╚Ťe artificiale cu existen╚Ťe virtuale. Ei vor marca Terra ╚Öi o vor schimba. ├Än context geopolitic, puterea inteligen╚Ťei artificiale ar putea ad├«nci ╚Öi mai mult diferen╚Ťele economice ╚Öi dintre state. E momentul ├«n care ori e╚Öti de partea tehnologiei ╚Öi o sus╚Ťii, ori o respingi prin ignoran╚Ť─â sau incompeten╚Ť─â.

Nu mai departe de anul acesta, Estonia a trecut o legisla╚Ťie care permite ma╚Öinilor f─âr─â ╚Öofer s─â fie testate pe drumurile ╚Ť─ârii. Astfel, Estonia vrea s─â se deschid─â ├«n fa╚Ťa inova╚Ťiei ╚Öi s─â sus╚Ťin─â dezvoltarea tehnologiei. La momentul redact─ârii acestei legi, am spus c─â Rom├ónia are ╚Öanse uria╚Öe, dac─â ar dori s─â adopte tehnologia. Rom├ónia are drumuri proaste, complicate, care ar putea fi o provocare pentru inteligen╚Ťa artificial─â. Dac─â ar putea fi testate ╚Öi dezvoltate astfel de ma╚Öini pe asemenea drumuri, nimic nu le-ar mai putea opri. A╚Öadar, e o chestiune de adaptare la inova╚Ťie sau de ├«nchidere ├«n tradi╚Ťionalism. ├Äncotro ne ducem?

├Än ianuarie 2017, pe masa Parlamen┬ştului European s-a aflat o bucat─â de legisla╚Ťie care oferea robo╚Ťilor ╚Öi in┬şte┬şli┬şgen╚Ťelor artificiale statut de persoane. Nu e vorba de o legisla╚Ťie liberal─â, ci de una care dorea, pe l├«ng─â posibile drepturi, s─â aduc─â ╚Öi responsabilitate. Practic, dac─â urmeaz─â a fi trecut─â o astfel de legisla╚Ťie, robo╚Ťii ╚Öi inteligen╚Ťele artificiale cap─ât─â un fel de personificare electronic─â, un statut legal, a╚Öa cum companiile au un statut legal, de╚Öi s├«nt concepte, nu persoane. ├Än acest fel, am putea folosi robo╚Ťii ╚Öi inteligen╚Ťa artificial─â inclusiv ├«n justi╚Ťie. ├Än 10-15 ani, robo╚Ťii vor g├«ndi mai bine ca noi. Nu vor fi doar ni╚Öte oameni mai evolua╚Ťi, ci vor fi foarte diferi╚Ťi.

Elon Musk a avertizat ├«n aceast─â var─â c─â avem nevoie de reglementarea inteligen╚Ťelor artificiale. Problema e c─â nimeni nu ├«n╚Ťelege foarte bine. S├«ntem ├«nc─â ├«n faza ├«n care dezbatem dac─â ├«nc─âlzirea global─â a fost cauzat─â de oameni sau nu. Ne ├«ntreb─âm dac─â drumul este c─âtre ma╚Öini autonome. R─âspunsurile acestea ar fi trebuit s─â fie evidente p├«n─â acum. Da, trebuie ma╚Öini autonome ╚Öi da, ca s─â salv─âm planeta de la autodistrugere, trebuie s─â lu─âm m─âsuri. Musk vine cu o alt─â problem─â: inteligen╚Ťa artificial─â va fi at├«t de dezvoltat─â peste ani, ├«nc├«t ne-ar putea distruge. ╚śi trebuie s─â lu─âm m─âsuri ├«nc─â de pe acum.

Pentru c─â trebuie s─â ne d─âm seama c─â inteligen╚Ťa artificial─â nu va fi doar mai bun─â dec├«t oamenii. Nu va fi un creier al nostru ├«mbun─ât─â╚Ťit, ci va fi cu totul diferit─â. ├Än momentul de fa╚Ť─â, inteligen╚Ťa artificial─â sau robo╚Ťii, ca s─â folosim acest termen popular, folose╚Öte deep lear┬şning. Asta ├«nseamn─â c─â inteligen╚Ťa artificial─â nu mai are nevoie s─â-i fie livrate instruc╚Ťiuni. Inteligen╚Ťa artificial─â g├«nde╚Öte singur─â, face leg─âturi, poate s─â g├«ndeasc─â diferit de oameni, nu doar mult mai rapid. De exemplu, de cur├«nd, inteligen╚Ťa artificial─â de tip deep learning DeepMind, de la Google, a ├«nv─â╚Ťat s─â mearg─â. Practic, inteligen╚Ťa artificial─â nu a primit nici o instruc╚Ťiune despre cum ÔÇ×se mergeÔÇť. A fost pus─â ├«ntr-o curs─â cu obstacole ╚Öi, cu ajutorul leg─âturilor f─âcute de procesoare, a reu╚Öit s─â ├«nve╚Ťe s─â mearg─â. Singur─â. F─âr─â instruc╚Ťiuni.

A╚Öadar, care s├«nt solu╚Ťiile? La nivelul Uniunii Europene e nevoie de o legisla╚Ťie care s─â reglementeze inteligen╚Ťa artificial─â: cine are responsabilitatea, cine va fi vinovat dac─â lucrurile vor avea erori, cum o control─âm ╚Öi cine poate s─â fac─â asta? Nu e legisla╚Ťie u╚Öoar─â, ci de securitate interna╚Ťional─â ╚Öi na╚Ťional─â. Aceasta va trebui implementat─â la nivelul fiec─ârui stat. Pentru c─â inteligen╚Ťa artificial─â va avea sau nu va avea grani╚Ťe? Cine va r─âspunde dac─â robo╚Ťii nu vor ╚Öti ce s├«nt grani╚Ťele? Dac─â vor fi controla╚Ťi de un alt stat? Deja avem legisla╚Ťie de cybersecurity, iar r─âzboiul se poart─â ╚Öi pe Internet. De ce nu am avea legisla╚Ťie pentru inteligen╚Ťe artificiale, virtuale, nev─âzute? Ele vor putea colecta date singure, vor lua decizii. Dac─â o inteligen╚Ť─â artificial─â va prelua o fabric─â ╚Öi va modifica procesul de fabrica╚Ťie? Cine va avea butonul de kill switch? ╚śi cum vom putea controla c─â o inteligen╚Ť─â artificial─â nu poate controla ea ├«ns─â╚Öi butonul de on/off?

Nu e science-fiction, nu e 2001: Odiseea Spa╚Ťial─â. Este viitorul nostru din urm─âtorii dou─âzeci de ani, cel mult. 

Vlad Andriescu este redactor-┼čef la start-up.ro.

Foto: flickr

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.