Urletul convertit

Publicat în Dilema Veche nr. 548 din 14-20 august 2014
Urletul convertit png

- argument -

Dacă la început era cuvîntul, înjurătura trebuie să fi fost şi ea pe aproape. Putem presupune că înjurătura e la fel de veche ca lumea, ca verbul, ca poruncile. Nu amintesc oare cele mai multe insulte, prin verb şi imperativ, de fiat? Nu e „Fir-ai tu să fii!“ „Să fie lumină!“, chiar dacă răstălmăcit?

Dacă, în economia genezei, Creatorul face-spune şi vede apoi că e bine, prin actul înjurăturii omul greşeşte, vede că e rău şi blestemă. Verbul divin comandă Facerea, nefăcutele omului atrag înjurătura. Actul verbal al înjurăturii, ca reacţie verbală la un eşec, la o nefăcută (opusă Facerii) este lectura inversă a creaţiei.

Sînt comparate adesea talentele şi predispoziţiile în materie de înjurături ale popoarelor din est şi din vest, din nord şi din sud, cu concluzia că în sud-est înjurătura este mai aprigă. Mă întreb dacă stilistica religiei nu joacă şi ea un rol în geografia şi arhitectura înjurăturii. Nu se înjură oare mai baroc şi mai sofisticat în ţările cu religii opulente (catolicism) sau orientale (ortodoxie), decît în cele protestante? Nu suduie slavii şi latinii mai abitir ca anglo-saxonii? Sau, în spaţiul Occidentului, irlandezii catolici – mai aprig ca britanicii protestanţi, şi bavarezii ca prusacii? Mă întreb, în aceste condiţii, cît de temeinic poate să înjure, de fapt, un ateu? Există, fără îndoială, înjurături laice şi insultători atei, dar şi unele, şi alţii sînt, fie şi numai prin filiaţie, religioşi.

Pentru a înjura e nevoie de cuvînt, dar şi de un „ce“ sacru, preţios, respectabil, de o materie desacralizabilă. Altfel, ceea ce declanşează îndeobşte înjurătura – furia oarbă, teama, durerea – ar provoca, la om şi la animal deopotrivă, doar un răcnet. Fără tabuuri, religie, convenţie socială, cultură, în sens larg, înjurătura rămîne urlet dezarticulat. Sălbaticii, de aceea, nu pot înjura. Înjurătura e un răget convertit, umanizat.

Răsfoind numărul 63 din 1994 al Dilemei, precursorul celui de faţă, intitulat Înjurătura, azi…, descopăr în josul primei pagini, pe post de motto, un fragment din Ţara lui Hübsch a lui Caragiale:

„Ţară frumoasă cu veselă lume! Nimeni nu te-a caracterizat mai bine decît bunul nostru amic Hübsch cu două vorbe! Două vorbe! Pe care le spun copiii tăi la toate împrejurările mari şi mici (…)! Două vorbe pe care le aruncă românul (…)! Două vorbe, pe care le aruncă fiii tăi (…)!“

Pe marginea acestui text, un cititor nedumerit, fire pedantă, frustrat de lunga ghicitoare fără dezlegare, se întreba din creion: „Care două vorbe?“

După ce-am citit Ţara lui Hübsch în întregime, Dilema 63 de la un capăt la altul, texte mai vechi şi mai noi – pot să-i spun neconsolatului cititor că cele două vorbe nu apar nicăieri rostite ori dezvăluite, dar că ele sînt, mai mult ca sigur, nici mai mult, nici mai puţin: „Pizda mă-sii!“

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Pană de curent în Spania FOTO AFP
Haos total în Spania din cauza blackout-ului: „Vreau toate lumânările, lanternele și gheața”
Întreruperile masive de curent care au afectat recent Spania, Portugalia și Franța au declanșat o stare generalizată de panică în rândul populației.
Cristi Chivu (EPA) jpg
Cristi Chivu, „ucigașul de granzi”, a scăpat printre degete o altă victorie mare în Serie A. Parma, egalată pe final
După 1-0 cu Juventus, Parma a fost pe cale să dispună de o altă formație care trage la locurile de Liga Campionilor, Lazio Roma.
lapte jpg
Laptele este mai hidratant decât apa? Ce spun specialiștii
Nu doar apa te ajută să te hidratezi eficient, mai ales în zilele foarte călduroase. Specialiştii au descoperit că proteinele, grăsimile şi chiar glucidele din lapte contribuie la o hidratare mai eficientă a organismului.
image png
De ce miros cerceii urât atunci când îi scoți din ureche? Explicația care te va uimi. VIDEO
Deși sunt accesorii indispensabile în garderoba unei femei, cerceii, odată purtați și apoi scoși din urechi, pot căpăta un miros extrem de neplăcut. Totuși, care este motivul pentru care se întâmplă acest lucru? Ei bine, specialiștii au venit cu o explicație pentru curioși, dar și cu sfaturi utile p
dan petrescu facebook jpg
3 cristina batlan imperiul leilor sezonul 2 jpg jpeg
Cum arată Cristina Bâtlan la 52 de ani? Și-a sărbătorit azi ziua de naștere. FOTO
Zi importantă astăzi pentru Cristina Bâtlan, de la emisiunea „Imperiul Leilor”. Aceasta a împlinit frumoasa vârstă de 52 de ani și a transmis un mesaj emoționant pe rețelele de socializare.
horoscop 19 decembrie jpg
Horoscop marți, 29 aprilie. Fecioarele se confruntă cu întârzieri financiare
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de marți, 29 aprilie.
bank
O bancă ungurească vrea să reintre în România la foarte puțin timp după ce și-a vândut filialele
O bancă ungurească vrea să reintre în România la foarte puțin timp după ce și-a vândut filialele, anunțul fiind făcut chiar de președintele instituției financiare în cadrul Adunării Generale a Acționarilor care a avut loc la Budapesta.
image png
Cum arată în prezent Toma, băiețelul adoptat de Horia Brenciu. Fotografia care a topit inimile fanilor
Horia Brenciu, pe lângă cariera solicitantă, are grijă să își rezerve mereu timp pentru a-l petrece cu familia sa. Recent, cântărețul a postat o fotografie cu Toma, băiețelul pe care el și soția sa, Alice Dumitrescu, l-au adoptat acum ani în urmă. Cât de mare și de frumos a devenit băiețelul care le