„Un sunet care se simte“

Publicat în Dilema Veche nr. 714 din 26 octombrie – 1 noiembrie 2017
„Un sunet care se simte“ jpeg

– trei întrebări pentru Dan DEDIU, compozitor – 

Cînd putem vorbi de tăcere în muzică?

Agentul tăcerii în muzică este pauza. Este echivalentului golului din pictură. Asemenea golului, și pauza articulează sunetul. Ceea-ce-nu-se-aude pune în valoare ceea-ce-se-aude. După cum și auzitul edifică neauzitul. Aurel Stroe spunea că pauza e un sunet vid. Acest lucru însemna: ceea-ce-nu-se-aude nu înseamnă că nu există. Sau: o fi el vid, dar e sunet.

Și încă ceva: pauza în muzică e poarta de intrare în tărîmul daimonului, al sinelui profund. Așa că putem vorbi de tăcere în muzică atunci cînd sîntem proiectați în înteriorul a ceea ce Thomas Mann numea dämonisches Gebiet.

Ce legătură are ea cu sunetul?

Tăcerea e și ea un sunet, s-ar putea spune, un sunet care nu se aude, dar care se simte. În ea ascultăm temperatura ontologică a lumii. Există calități diferite ale tăcerii: tăcerea încordată, tăcerea misterioasă, cea amenințătoare, cea explozivă și asurzitoare ori, dimpotrivă, tăcerea liniștită, calmă, meditativă și multe altele. Aceste calități ale tăcerii sînt însă obținute în muzică prin ceea ce precedă tăcerea, prin combinațiile de sunete și ritmuri pe care le auzim înainte de ea. Tăcerea e un rezultat, nicidecum un dat. Ea nu e un zero-sunet de la care pornim, ci un sunet-zero plin de sens, obținut ca rezultat al unei ecuații misterioase și complexe, în care infinitul real, cel irațional și cel imaginar interacționează într-un mod inefabil.

În acest sens, tăcerea, se poate spune, este activă sau pasivă. Dacă e o tăcere pasivă, atunci nu e muzică, ci ambient conotativ. Tăcerea activă, însă, e esență muzicală, dobîndită după o acumulare de tensiuni și relaxări de tot felul.

Care sînt cele mai „tăcute“ piese pe care le știți?

O, aici se pot da multe exemple. Am putea vorbi de muzica tăcută a lui Morton Feldman ori de hit-ul mondial al lui John Cage, anume 4’33’’, unde pianistul stă în fața pianului și nu cîntă, amorsînd tăcerea ca ritual și ambient. Sau, mai înainte, de o glumă muzicală a lui Erwin Schulhoff, care scrie în 1919 o piesă pentru pian intitulată In futurum, pe care o umple cu tot felul de pauze, „cîntate“ în sus și în jos pe portativ, într-un gestualism dadaist pursînge!

Dar dacă ar fi să numesc piese „tăcute“ care sapă în adînc și ne proiectează la baza existenței, atunci aș spune că știu cîteva „chei“ de intrare în acel tărîm, pe care le pot divulga pentru cei ce vor să mă ia în seamă. Aleg la întîmplare trei dintre ele: stupoarea pauzelor neașteptate din sonatele lui Beethoven (precum în deschiderea din Appassionata), zvîcnirile pianului din liedul Ich hab’ in Traum geweinet de Schumann, ultimele măsuri ale Simfoniei a IX-a (partea a IV-a) de Mahler. Le-aș spune porți sau, mai degrabă, portale spre altă dimensiune temporală și emoțională.

a consemnat Ana Maria SANDU

Foto: flickr

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Raed Arafat Foto Captură video Guvernul României jpg
Raed Arafat a făcut bilanțul inundațiilor. Care este situația Salinei Praid: „Suntem în curs de a rezolva această problemă”
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a prezentat joi, 29 mai, bilanțul inundațiilor din țară. Acesta a precizat că cele mai multe persoane au fost evacuate din Covasna.
Nicușor Dan FOTO Presidency.ro
Nicușor Dan, de Ziua Eroilor: „Eroii noștri au căzut la datorie pentru un viitor care nu se negociază la marginea istoriei, ci se construiește în inima Europei”
Președintele Nicușor Dan a subliniat în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Eroilor, în Parcul Carol, din București, că eroii noștri au căzut la datorie pentru libertate, pentru demnitate și pentru unitate.
acnee jpg
5 obiceiuri zilnice care cauzează acnee și îți deteriorează tenul fără să îți dai seama
Mulți oameni se confruntă cu acneea, deși urmează o rutină corectă de îngrijire a pielii. Dincolo de cauzele hormonale sau genetice, anumite obiceiuri zilnice aparent inofensive pot provoca erupții și pot deteriora tenul fără să-ți dai seama.
avion prabusit coreea FOTO Captură X
Un avion militar cu patru persoane la bord s-a prăbușit în Coreea de Sud. Trei trupuri au fost recuperate
Trei trupuri au fost recuperate după ce un avion de patrulare al Marinei, la bordul căruia se aflau patru persoane, s-a prăbușit joi pe un munte din orașul Pohang, situat în sud-estul Coreei de Sud, au anunțat autoritățile.
Ce și-ar dori Adriana Bahmuțeanu de Paște! Vedeta nu și-a pierdut deloc speranța și este încrezătoare în viitor!
Adriana Bahmuțeanu, după o nouă înfățișare în instanță în procesul cu Honorius Prigoană pentru custodia copiilor: „Am ajuns la limita limitei posibile”
Adriana Bahmuțeanu a fost prezentă la Tribunal pentru o nouă înfățișare în procesul în care Honorius Prigoană, fratele vitreg al copiilor, solicită custodia acestora. Vedeta a fost însoțită de avocata sa pentru a-și susține cauza, însă nici Honorius Prigoană și nici avocatul acestuia nu s-au prezent
72442255 1004 webp
A scăpat România de pericolul Călin Georgescu?
Cultul pentru Mișcarea Legionară și Corneliu Zelea Codreanu a revenit în actualitate odată cu dosarul de urmărire penală a lui Călin Georgescu, pentru care „Căpitanul“ și Ion Antonescu au fost „martiri“ ai neamului.
Inundații în țară Foto IGSU jpg
Autoritățile precizează că nu au existat morți în urma inundațiilor din țară. Cazul celor doi bărbați găsiți decedați
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a transmis informații despre cele două persoane găsite decedate, în ultimele zile, în urma intervențiilor desfășurate din cauza inundațiilor.
Cristi Chivu (EPA) jpg
Chivu dezvăluie cum l-a batjocorit marele Ajax. I-a propus să fie „secund”, dar nu l-a sunat cine trebuia
Cristi Chivu, 44 de ani, are o relație complicată cu fostul său club, Ajax Amsterdam.
BeFunky collage (97) jpg
Meseriile secrete ale vedetelor din România, dinainte de a fi celebre. Cine erau cu adevărat Dan Negru, Inna sau Gina Pistol
Înainte de a deveni figuri cunoscute pe micile ecrane, multe dintre vedetele de la noi au avut meserii surprinzătoare, unele complet diferite de domeniul artistic. Deși acum se bucură de faimă în televiziune sau pe scenă, acești artiști au renunțat la profesiile lor inițiale pentru a urma o carieră